ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Δεκέμβρη 2006
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΑΜΕΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Ψίχουλα και εμπαιγμός για τους ανέργους

Αντί για προστασία των ανέργων, το Ταμείο θα ενισχύει τις επιχειρήσεις, ενώ παράλληλα χτυπάει συντάξεις και Συλλογικές Συμβάσεις

Εμπαιγμός και κοροϊδία για τους ανέργους είναι το λεγόμενο Ειδικό Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΤΚΑ), το οποίο με τυμπανοκρουσίες είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση. Οπως προκύπτει από το νομοσχέδιο που ήδη έχει ετοιμάσει το υπουργείο Απασχόλησης, η ειδική εισοδηματική ενίσχυση για τους ανέργους άνω των 50 ετών θα δίνεται σε έναν πάρα πολύ μικρό αριθμό απολυμένων, θα είναι κατά πολύ μικρότερη από το μισθό που έπαιρναν οι εργάτες πριν απολυθούν, ενώ ταυτόχρονα από το ΕΤΚΑ προβλέπονται γενναίες ενισχύσεις στις επιχειρήσεις και ανοίγει ζήτημα για τοπικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Συγκεκριμένα, με τις προϋποθέσεις που βάζει η κυβέρνηση, αποκλείεται η συντριπτική πλειοψηφία των ανέργων αυτής της ηλικίας, αφού για τους δικαιούχους πρέπει να συντρέχουν αθροιστικά οι εξής λόγοι: Να έχουν συμπληρωμένες 7.500 ημέρες ασφάλισης, να είναι 50 ετών και πάνω, οι 900 τελευταίες ημέρες ασφάλισης να έχουν γίνει σε επιχείρηση που υπάγεται σε «φθίνοντα κλάδο οικονομίας» και ταυτόχρονα η επιχείρηση αυτή να έχει την έδρα της σε νομό της χώρας, στον οποίο το ποσοστό ανεργίας να είναι διπλάσιο του εθνικού ποσοστού ανεργίας. Δηλαδή, με τα σημερινά δεδομένα αφορά επιχειρήσεις που ο κλάδος τους μπορεί να χαρακτηριστεί φθίνων και το ποσοστό ανεργίας στο νομό όπου βρίσκεται η έδρα της επιχείρησης να αγγίζει το 20%!

Πλήγμα και στις συντάξεις

Εάν ισχύουν όλες αυτές οι προϋποθέσεις, ο άνεργος θα ενισχύεται με ποσό που αντιστοιχεί στο 80% του τελευταίου μισθού όταν εργαζόταν, αλλά δεν μπορεί να ξεπερνά τα 900 ευρώ. Στην πραγματικότητα, θα είναι ακόμα μικρότερο, αφού από το ποσό αυτό θα αφαιρούνται και οι ασφαλιστικές εισφορές. Μια πρώτη εκτίμηση οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η ενίσχυση αυτή δε θα ξεπερνά το 65% του τελευταίου μισθού του εργαζόμενου. Οι εισφορές που θα καταβάλλονται στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ καθώς και στο επικουρικό ταμείο του ανέργου θα είναι ανάλογες της εισοδηματικής ενίσχυσης. Αυτό αυτόματα, με δεδομένο ότι η σύνταξη στο ΙΚΑ υπολογίζεται στην καλύτερη πενταετία αλλά της τελευταίας δεκαετίας του εργάσιμου βίου, κατά τεκμήριον θα οδηγήσει σε σημαντικές απώλειες και στις συντάξεις που θα λάβουν τελικά οι επιδοτούμενοι άνεργοι, όταν συνταξιοδοτηθούν.

Και ενώ η κυβέρνηση με το πολυδιαφημισμένο ΕΤΚΑ δίνει ψίχουλα στους ανέργους, αποδεικνύεται γενναιόδωρη απέναντι στις επιχειρήσεις, αφού από το Ταμείο αυτό θα επιδοτούνται και οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές. Το νομοσχέδιο προβλέπει μείωση των ασφαλιστικών εισφορών προς το ΙΚΑ, την οποία θα επιβαρύνεται το ΕΤΚΑ, το ύψος της μείωσης και ο χρόνος διάρκειας θα ορίζονται με υπουργικές αποφάσεις.

Ευθεία υπονόμευση και των Συλλογικών Συμβάσεων

Ταυτόχρονα με έμμεσο, αλλά σαφή τρόπο θέτει ζήτημα Τοπικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, κατά τα πρότυπα προφανώς των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης. Συγκεκριμένα, στην παράγραφο 4α του άρθρου 2 του νομοσχεδίου για τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών αναφέρεται: «Η μείωση παρέχεται εφόσον οι μηνιαίες αποδοχές, μη συνυπολογιζόμενων των υπερωριών, δεν υπερβαίνουν το ποσό που καθορίζεται από τις τοπικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας...».

Στην πραγματικότητα, ενώ η κυβέρνηση εξαγγέλλει ένα Ταμείο δήθεν για την προστασία των ανέργων, αυτό θα αξιοποιηθεί τελικά για να επιδοτηθούν και πάλι οι επιχειρήσεις. Το γεγονός μάλιστα ότι ένα μέρος της χρηματοδότησης του Ταμείου θα προέλθει από «αναδιάταξη των κοινωνικών δαπανών» σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα προβεί σε περικοπές από άλλους τομείς κοινωνικών δαπανών. Η διαχείριση του ΕΤΚΑ ανατίθεται σε 9μελή Επιτροπή Διαχείρισης, στην οποία όμως τα πέντε μέλη θα είναι κυβερνητικοί παράγοντες (εκπρόσωποι υπουργείων).

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 13 ΤΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΗ
Στη μάχη μέχρι την τελευταία ώρα

Εντείνονται οι εξορμήσεις του ΠΑΜΕ σε χώρους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Στις 52 μέχρι στιγμής οι συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα

Η αφίσα του ΠΑΜΕ για την απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας
Η αφίσα του ΠΑΜΕ για την απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας
«Με πήραν ωρομίσθιο για εξάωρο και δουλεύω εντεκάωρο...». «Αν αντιδράσεις σε κάτι, σου λένε για απόλυση...». Λόγια από νέους εργαζόμενους στο πολυκατάστημα «ΑΤΤΙΚΑ», που χτες ήρθαν για μια ακόμη φορά σε επαφή με το ΠΑΜΕ, στη διάρκεια εξόρμησης για την πανελλαδική πανεργατική απεργία την ερχόμενη Τετάρτη 13 Δεκέμβρη. Οι συνδικαλιστές των εμποροϋπαλλήλων και της Γραμματείας Νέων του ΠΑΜΕ τόνισαν την ανάγκη η συμμετοχή στην απεργία και στην απεργιακή συγκέντρωση των ταξικών δυνάμεων στην Αθήνα, στις 11 π.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης να αποτελέσει εφαλτήριο για σταθερή επαφή και δραστηριοποίηση στο κλαδικό συνδικάτο, για να σπάσει η τρομοκρατία και η μοιρολατρία, να ενταθούν οι διεκδικητικοί αγώνες για τις σύγχρονες και πραγματικές ανάγκες της εργατικής τάξης.

Λίγο αργότερα, και καθώς η μάχη της απεργίας εντείνεται με πολύμορφες παρεμβάσεις σε όλη τη χώρα, πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου Κλωστοϋφαντουργίας-Ιματισμού-Δέρματος. «Με τον προϋπολογισμό που ετοιμάζουν θέλουν όχι να δώσουν, αλλά να αφαιρέσουν από τους εργαζόμενους...», υπογράμμισε μια εργάτρια. «Τα προβλήματα δεν είναι ένα ή δύο.. Για παράδειγμα, ένα βοήθημα μαθηματικών κοστίζει 45 ευρώ... Τα προβλήματα είναι πεντακόσια και γι' αυτό χρειαζόμαστε όλοι». Η Συνέλευση κατέληξε σε συγκεκριμένο σχέδιο δράσης για τις μέρες που απομένουν μέχρι την Τετάρτη.

Κάλεσμα συμμετοχής στην απεργία και στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ απευθύνουν ακόμα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών και το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων στην εταιρία «Αφοί Κωνσταντακάτου», το ΔΣ του οποίου πήρε ομόφωνα τη σχετική απόφαση. Συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ για τις 13 Δεκέμβρη έχουν οριστεί μέχρι στιγμής σε 52 πόλεις, ανάμεσα στις οποίες η Θεσσαλονίκη, στις 10 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου, ο Πειραιάς, στις 10.30 π.μ. στο σταθμό του ΗΣΑΠ, η Λάρισα, στις 10.30 π.μ. στην κεντρική πλατεία κ.ά.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΦΡΙΣΛΑΝΤ» - ΜΑΝΔΡΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Ξεκάθαρη προειδοποίηση στην πολυεθνική

«Σήμερα απεργούμε, άφησε το αυτοκίνητο κι έλα στην πύλη».

Στην αποθήκη της γνωστής πολυεθνικής «ΦΡΙΣΛΑΝΤ» των γαλακτοκομικών προϊόντων «ΝΟΥΝΟΥ» στη Μάνδρα Αττικής, ούτε ένα φορτηγό δεν πέρασε χτες την πύλη, ούτε ένα κλαρκ δε δούλεψε, ούτε ένας αποθηκάριος δε σήκωσε κούτα. Οι εργαζόμενοι, νέοι στην πλειοψηφία τους, συσπειρωμένοι στο Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αθήνας, που κήρυξε την απεργία, από τις 4 τα ξημερώματα στάθηκαν αποφασισμένοι έξω από την πύλη, περιφρουρώντας την κινητοποίησή τους ενάντια στην τρομοκρατία, τις απειλές και τις πιέσεις της πολυεθνικής.

Οι απεργοί απαίτησαν την άμεση ανάκληση της τρομοκρατικής απόλυσης του συναδέλφου τους Βαγγέλη Καλογράνη, επειδή πρωτοστάτησε για να οργανωθούν μαζικά εργαζόμενοι στο συνδικάτο και να στηθεί εργοστασιακή επιτροπή. Παράλληλα, διεκδίκησαν τα αυτονόητα, όπως το να υπάρχουν προσωπικές κάρτες εργασίας που θα τις χτυπάνε οι ίδιοι κι όχι οι προϊστάμενοι.

Στον αγώνα τους είχαν συμπαραστάτες συνδικαλιστές και εργαζόμενους από το κλαδικό συνδικάτο και την Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, αλλά κι από το Μέταλλο, το Φάρμακο, το ΠΑΜΕ. Μιλώντας στους εργαζόμενους έξω από την πύλη ο Παναγιώτης Τσιχλής, πρόεδρος της Ομοσπονδίας, σημείωσε ότι «η πρώτη προειδοποιητική απεργία στέλνει μήνυμα στην εργοδοσία ότι τα σχέδιά της δε θα περάσουν». Σε μια νέα απόπειρα τρομοκράτησης, η επιχείρηση κάλεσε την Αστυνομία, ενώ μετά από παρέμβαση στην Επιθεώρηση Εργασίας Ελευσίνας ορίστηκε τριμερής συνάντηση για τη Δευτέρα το πρωί. Την ίδια μέρα οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν Γενική Συνέλευση.

Οι σημερινές περιοδείες στην Αθήνα

Οι περιοδείες των ταξικών δυνάμεων στους χώρους δουλιάς στην Αθήνα συνεχίζονται σήμερα στο εργοστάσιο της «Λάβιφαρμ» με τον Γιώργο Μαυρίκο και στην «Ολυμπιακή Αεροπορία», στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», με τον Γιώργο Πέρρο, μέλη και οι δυο της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Ανάμεσα στις δεκάδες σημερινές περιοδείες συγκαταλέγονται και αυτές στις εταιρίες «Βιανέξ», «Γιούνιφαρμ», «Ντέμος», «Γερομμάτος», «Καναλόγλου», «Λαμπρόπουλος» και σε φαρμακεία του κέντρου. Η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ θα εξορμήσει στην εταιρεία «Μέλλον» με το σωματείο των Ιδιωτικών Υπαλλήλων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ