ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Δεκέμβρη 2006
Σελ. /32
«Παράθυρα» ασυδοσίας

Γρηγοριάδης Κώστας

Ασύδοτες εξακολουθούν να λειτουργούν οι λατομικές εταιρείες στο Λεκανοπέδιο Αττικής, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στην υγεία των κατοίκων, ενώ παράλληλα καταστρέφουν το φυσικό περιβάλλον. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς ανακοίνωσε πρόσφατα πως, ύστερα από έλεγχο των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 2 εκατ. ευρώ σε δύο εταιρείες λατομείων εξόρυξης - επεξεργασίας αδρανών υλικών που λειτουργούν παράνομα στο Μαρκόπουλο Μεσογείων.

Ειδικότερα επιβλήθηκαν πρόστιμα από 1 εκατ. ευρώ στις εταιρείες ΛΑΤΟΜΕΙΑ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ Α.Ε. και ΑΦΟΙ Κ. ΣΤΑΥΡΟΥ - ΛΑΤΟΜΕΙΑ - ΕΤΟΙΜΟ ΜΠΕΤΟΝ Α.Ε., οι οποίες, εκτός των άλλων, συνέχιζαν τη λειτουργία τους γράφοντας στα παλιά τους παπούτσια απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας...

Στις ίδιες εταιρείες είχαν επιβληθεί πρόστιμα συνολικού ύψους 700.000 ευρώ και το Σεπτέμβρη του 2004, ενώ ο Γ. Σουφλιάς ανακοίνωσε ότι θα διαβιβάσει άμεσα το φάκελο των ελέγχων των δύο εταιρειών στον αρμόδιο εισαγγελέα, αλλά και στο υπουργείο Ανάπτυξης και τη Νομαρχία Ανατολικής Αττικής, που είναι και τα αρμόδια όργανα για την αφαίρεση της άδειας λειτουργίας τους.

Τι ειρωνεία, όμως: Την άλλη μέρα ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας, επικαλούμενος την ισχύουσα νομοθεσία, δήλωσε ότι η ανάκληση της λειτουργίας των λατομείων ανήκει στην αρμοδιότητα του Περιφερειάρχη. Αμφιβάλλει τώρα κανείς ότι οι νόμοι είναι έτσι φτιαγμένοι, ώστε να ρίχνει η μία υπηρεσία στην άλλη (ή ακόμη και ο ένας υπουργός στον άλλον) την ευθύνη και η ασυδοσία των λατόμων - και όχι μόνο... - να συνεχίζεται εσαεί;

Και ... πρύτανης ο Καραμίχας

Συνηθισμένους μας έχει ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ (Πανελλήνια Συνομοσπονδία Ενώσεων Γεωργικών Συνεταιρισμών), Τζ. Καραμίχας, να τάσσεται υπέρ των πιο αντιδραστικών πολιτικών αλλαγών, που προωθούνται και γίνονται στη γεωργία. Τώρα απ' ό,τι φαίνεται, η ...«χάρη» του έφτασε και μέχρι τα ζητήματα της Παιδείας, καθώς βρήκε ευκαιρία από το «βήμα» της 54ης ΓΣ της ΠΑΣΕΓΕΣ, να ταχθεί ...αναφανδόν υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος και της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων. Είναι προφανές ότι ο Τζ. Καραμίχας «μυρίστηκε ψητό» και σπεύδει, νωρίς - νωρίς, να αρπάξει το μερτικό του... Αλλωστε, δε δίστασε να υποθηκεύσει των μέλλον εκατοντάδων χιλιάδων μικρομεσαίων αγροτών, βάζοντας «πλάτες» ο ίδιος προσωπικά όπως και οι υπόλοιποι «καρεκλοκένταυροι» της ΠΑΣΕΓΕΣ, στην εφαρμογή της πιο αντιδραστικής Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που έχει εφαρμοστεί ποτέ. Θα δίσταζε να υποθηκεύσει το μέλλον των παιδιών τους;

Οι «αγριάδες» του Κοκκινούλη...

Στο γνωστό και συνεχώς επαναλαμβανόμενο παιχνίδι της επίδειξης «ψευτοτσαμπουκά» προς την κυβέρνηση του κόμματός τους, επιδίδονται, για μια ακόμα φορά, οι φιλοκυβερνητικοί αγροτοσυνεταιριστές, που δραστηριοποιούνται στην Ενωση Συνεταιρισμών Λάρισας. Ενόψει της αγροτικής σύσκεψης που διοργανώνουν, σήμερα Σάββατο, στη Λάρισα, ο αρχηγός της «θεσσαλικής παρέας» και πρόεδρος της ΕΑΣ, Θ. Κοκκινούλης, προχώρησε σε ...αγωνιστικές δηλώσεις, επισημαίνοντας: «Θα ορίσουμε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ικανοποίηση των αιτημάτων. Αυτό που δε θα πάρουμε με το καλό, θα το πάρουμε με το άγριο». Δεν ξέρουμε αν οι «αγριάδες» του Κοκκινούλη πανικόβαλαν τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι η «αγωνιστική» παρέμβαση της «θεσσαλικής παρέας» έρχεται στην κατάλληλη ώρα και βολεύει, τα μάλα, την κυβέρνηση. Ερχεται την ώρα που η ΠΑΣΥ έχει προγραμματίσει νέες αγροτικές κινητοποιήσεις κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ και στοχεύει στον αποπροσανατολισμό της μικρομεσαίας αγροτιάς από τα ουσιαστικά προβλήματα που δημιουργεί αυτή η πολιτική και στην υπονόμευση της ενότητας και της αποτελεσματικότητας των αγώνων της.

... και ο «Δούρειος Ιππος»

Βεβαίως, δεν είναι η πρώτη φορά που οι συγκεκριμένοι αγροτοσυνεταιριστές της ΝΔ, αναλαμβάνουν το ρόλο του «Δούρειου Ιππου», μέσα στο αγροτικό κίνημα, για να υπηρετήσουν την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και να στηρίξουν την κυβέρνηση που τη διαχειρίζεται. Τα ίδια έκαναν από το 2002, επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, όταν «έσπασαν τα μπλόκα» στα Τέμπη και στη συνέχεια πολλές φορές. Και είναι χαρακτηριστικό ότι από τότε που ανέλαβε τη διακυβέρνηση το κόμμα τους, κάθε φορά που το συνεπές αγροτικό κίνημα προγραμματίζει κινητοποιήσεις, μπαίνουν «σαν σφήνα» για να αποπροσανατολίσουν και να υπονομεύουν.

Οτι αυτός είναι ο ρόλος τους φαίνεται και από τα «αιτήματα» που προβάλλουν σήμερα - Μητρώο Αγροτών, αύξηση συντελεστών επιστροφής ΦΠΑ, μείωση του κόστους παραγωγής - τα οποία ενδιαφέρουν, κυρίως, τους μεγαλοαγρότες που εκπροσωπούν. Οι μικρομεσαίοι αγρότες δίνουν το βάρος σε άλλες διεκδικήσεις - αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος, καλύτερες τιμές και επιδοτήσεις, κατάργηση όλων των αντιαγροτικών κανονισμών της ΕΕ, χτύπημα της κερδοσκοπικής ασυδοσίας των εμποροβιομηχάνων κ.ά. - και παλεύουν για την ανατροπή της ΚΑΠ και για ολόπλευρη αγροτική ανάπτυξη, που θα στηρίζεται στους παραγωγικούς συνεταιρισμούς, θα αξιοποιεί όλες τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας και θα ανταποκρίνεται στις διατροφικές ανάγκες του λαού μας.


Τα αχόρταγα...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΑΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΜΕ καλά (που καταλάβαμε) ο πρόεδρος του ΣΕΒ τηρεί με ιδιαίτερο σεβασμό τις παραδόσεις των προκατόχων του κι έτσι, ενώ, η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των «εχόντων και κατεχόντων», ο Δ. Δασκαλόπουλος απαίτησε ακόμη περισσότερα προνόμια, ιδιωτικοποιήσεις, φοροαπαλλαγές κλπ. κλπ.

Σύμφωνα με όσα είπε χτες ο Ε. Αντώναρος, η κυβέρνηση «σέβεται» αυτές τις απόψεις. Μόνο που δεν τις «σέβεται» απλώς, αλλά τις εφαρμόζει κατά γράμμα. Και μπορεί να θέλει πολύ περισσότερα και πολύ γρηγορότερα ο ΣΕΒ, αλλά η κυβέρνηση αντιμετωπίζει, τόσο την ογκούμενη συνεχώς λαϊκή δυσαρέσκεια, όσο και πιέσεις από ...υπερεθνικά κέντρα επιχειρηματιών και κυρίως από την ΕΕ.

Αλλά είναι λογικό να συμβαίνουν αυτά τα πράγματα. Ως γνωστόν, οι βιομήχανοι και οι εφοπλιστές δε χάνουν ποτέ την όρεξή τους. Οσο πιο πολλά παίρνουν τόσο πιο πολλά ζητούν. Και είναι πολύ ορεξάτοι, γιατί έχουν ήδη πάρει αρκετά...

ΓΙΑ ΤΗ «διαχείριση καταστροφών εντός της ΕΕ» συζήτησαν - μεταξύ άλλων - χτες ο Προκόπης Παυλόπουλος και ο Γερμανός ομόλογός του Π. Αλμαγιερ. Είναι, βλέπετε, αμφότεροι υπεύθυνοι για την πολιτική προστασία. Το περίεργο είναι πως συμφώνησαν ότι τα πράγματα ...πάνε καλά και στις δύο χώρες.

Αντε να το πιστέψουμε για τη Γερμανία, που στο κάτω - κάτω είναι και παγκόσμια υπερδύναμη, ίσως να έχει μια πολιτική προστασία της προκοπής, έστω και για λόγους «πρεστίζ». Αλλά να μιλάει με περηφάνια και η ελληνική κυβέρνηση είναι να γελάς ή να κλαις. Οπως το πάρει κανείς.

Τι να πρωτοσκεφτούμε; Τα αντιπλημμυρικά έργα που δε γίνονται και τους πλημμυροπαθείς που δεν αποζημιώνονται; Να μιλήσουμε μήπως για τις αποζημιώσεις στις αγροτικές καταστροφές; Να πούμε για σεισμοπαθείς που επί χρόνια είναι απροστάτευτοι ή για δάση που ποτέ δεν αναδασώνονται και δρόμους που καταρρέουν ...για πλάκα;

Γρηγοριάδης Κώστας

Συνένοχη η συνδικαλιστική πλειοψηφία

Μπροστά στην απεργία της 13ης του Δεκέμβρη, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ ανέσυρε από τη ναφθαλίνη τον κατάλογο των «διεκδικήσεων» που σε τέτοιες περιστάσεις έχει πάντα έτοιμο. Μόνο που κριτήριο για ένα συνδικαλιστικό φορέα δεν είναι τόσο τι λέει και μάλιστα ανάλογα με τις περιστάσεις. Στην περίπτωση της ΓΣΕΕ «τα ράσα δεν κάνουν τον παπά»... Εμφανίζεται, λοιπόν, η πλειοψηφία και καλεί τους εργαζόμενους να απεργήσουν και να ζητήσουν «πραγματικές αυξήσεις σε μισθούς και ημερομίσθια που να εξασφαλίζουν ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης για όλους».

Αλλά η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, με τη διετή συλλογική σύμβαση εργασίας που υπέγραψε για το 2006 και το 2007, «φρόντισε» προ μηνών να βάλει η ίδια ταφόπλακα στις διεκδικήσεις των εργαζομένων. Θυμίζουμε μόνο ότι με τη σύμβαση αυτή η αύξηση στα μεροκάματα για το πρώτο εννιάμηνο του 2006 ήταν μόλις 77 λεπτά. Με την ίδια σύμβαση, η πλειοψηφία καταδίκαζε την εργατική τάξη να μην πάρει ούτε ένα (1) λεπτό αύξηση από το νέο έτος. Η αύξηση για το 2007 θα μπει στο μισθό του ...Μάη και αυτή θα είναι μόλις 1,43 ευρώ τη μέρα!

Δηλαδή, αφού πρώτα με την υπογραφή της η πλειοψηφία καταδίκασε τους εργάτες, τώρα τους ζητάει δήθεν να κινητοποιηθούν και να πετύχουν αυξήσεις. Οσο για το «αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης», που υποτίθεται θέλει η ΓΣΕΕ, εμείς απλώς θα σημειώσουμε ότι μετά και αυτές τις «αυξήσεις» το κατώτερο μεροκάματο, που θα παίρνει ο εργάτης, από το Μάη μέχρι το τέλος του 2007, θα είναι μόλις 29,39 ευρώ. Ετσι τιμολογεί το «αξιοπρεπές» η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ.

Ομως, τη ΓΣΕΕ δεν την προδίδουν μόνο οι πράξεις της. Δεν είναι μόνο η υποκρισία και η αφερεγγυότητα που διαποτίζουν όλες τις δραστηριότητές της. Είναι πριν απ' όλα το οικοδόμημα του «κοινωνικού εταιρισμού», στην καλλιέργεια και την εμπέδωση του οποίου πρωτοστατεί. Αντικειμενικά αυτή η ταχτική της είναι ανοιχτή διακήρυξη ότι εργάτες και κεφάλαιο έχουν τα ίδια συμφέροντα. Είναι το γεγονός ότι λειτουργεί και υπάρχει για να περάσει στο μεδούλι της εργατικής τάξης ότι μαζί με τους εκμεταλλευτές της, χέρι χέρι με τον ΣΕΒ, μπορεί να λύσει τα προβλήματά της.

Να γιατί τέτοιες συλλογικές συμβάσεις δεν είναι κάποιο παραστράτημα της πλειοψηφίας, αλλά αποτέλεσμα της βασικής κατεύθυνσης που ακολουθεί. Να γιατί γίνεται δεκτή και αποδεκτή στα σαλόνια των «κοινωνικών διαλόγων» από τους επιχειρηματίες, τις κυβερνήσεις και τα κόμματά τους. Να γιατί τελικά δεν είναι μόνο συνένοχη για τη ζωή που βιώνουν οι εργαζόμενοι αλλά και βαθιά επικίνδυνη για τα συμφέροντα των πλατιών εργατικών λαϊκών στρωμάτων. Και σαν τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζεται από τους ίδιους τους εργάτες. Με αυτά τα κριτήρια πρέπει να κρίνεται. Γι' αυτό οι εργάτες και οι εργάτριες πρέπει να κάνουν δική τους υπόθεση την απεργία. Είναι υπόθεση δική τους, που με τη συμβολή, τη δράση του ταξικού κινήματος μπορεί να γίνει στην πράξη όπλο υπεράσπισης και διεύρυνσης των δικαιωμάτων.


Γιάννης ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ