ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Δεκέμβρη 2006
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΟΤΕ
Το ΠΑΣΟΚ έστρωσε το χαλί

Η διακηρυγμένη πρόθεση της κυβέρνησης Καραμανλή να παραδώσει ολοκληρωτικά τον ΟΤΕ στο μεγάλο κεφάλαιο, δεν μπορεί να παραγράψει τις πολυετείς μεθοδεύσεις που έκαναν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ για το ξεπούλημα του Οργανισμού. Μεθοδεύσεις και ξεπούλημα που για τους κομμουνιστές ποτέ δε συνδέθηκαν με το τίμημα που κατά καιρούς πουλήθηκαν διάφορα πακέτα μετοχών του ΟΤΕ, αλλά με την ίδια την πολιτική ιδιωτικοποίησης και παραχώρησης μιας επιχείρησης στρατηγικής σημασίας που ανήκει στο λαό, στο ιδιωτικό κεφάλαιο.

Η πορεία ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ είναι απόλυτα δεμένη με τη στρατηγική της λεγόμενης απελευθέρωσης των αγορών που από το 1991, στο πλαίσιο της Συνθήκης του Μάαστριχτ, έγινε καταστατικός χάρτης για την ΕΕ και τις κυβερνήσεις των χωρών - μελών. Στην προκειμένη περίπτωση μιλάμε για την πολιτική παράδοσης του κλάδου των τηλεπικοινωνιών συνολικά στους εκπροσώπους της οικονομικής ολιγαρχίας, οι οποίοι στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας αναζητούν νέους κλάδους για την τοποθέτηση των συσσωρευμένων κερδών και κεφαλαίων τους.

Οι πρώτες προσπάθειες για ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ εκδηλώνονται επί κυβέρνησης της ΝΔ το 1992 - 1993. Τότε είχαν παρουσιαστεί διάφορα σχέδια με Ιάπωνες και άλλους ...«επενδυτές», οι οποίοι υποτίθεται θα έβαζαν τάξη στον Οργανισμό, αλλά το όλο εγχείρημα της ΝΔ «σκόνταψε» στο κλιμακούμενο κίνημα αντίστασης των εργαζομένων κόντρα στις ιδιωτικοποιήσεις, ενώ συγκεκριμένο ρόλο έπαιξαν και τα αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα διαφόρων επιχειρηματικών ομάδων. Οι αντιπαραθέσεις οδήγησαν σε σύγκρουση, που είχε σαν αποτέλεσμα την πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Το φθινόπωρο του 1993 το ΠΑΣΟΚ ήρθε στην κυβερνητική εξουσία, έχοντας κύριο σύνθημα, για τον ΟΤΕ, την απόρριψη κάθε ιδέας ιδιωτικοποίησης και τη δέσμευση για τη θέσπιση «μίας χρυσής μετοχής» που θα ανήκει μόνο και για πάντα στο Δημόσιο. Ηταν ολοφάνερο ότι επρόκειτο για μια προπαγανδιστική ντρίμπλα, προκειμένου να περάσει πιο εύκολα η πολιτική ιδιωτικοποίησης που δεν μπόρεσε να υλοποιήσει η ΝΔ. Ετσι, από τα μέσα κι όλας του 1995, η κυβέρνηση Παπανδρέου άρχισε να ερωτοτροπεί με την ιδέα της ...«μετοχοποίησης», της παραχώρησης δηλαδή, μικρού αριθμού μετοχών του ΟΤΕ σε ιδιώτες, με το επιχείρημα να βελτιωθούν, δήθεν, οι προσφερόμενες υπηρεσίες και να αναπτυχθεί ο Οργανισμός.

Η τυπική αρχή του ...ξηλώματος ξεκίνησε τον Απρίλη του 1996, με την πώληση σε ιδιώτες του 7,6% των μετοχών του ΟΤΕ, ενώ η υπόλοιπη πορεία φαίνεται καθαρά στο σχετικό πίνακα... Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ μέχρι και τον Απρίλη του 2004 είχε παραχωρήσει σε ιδιώτες το 66,3% των μετοχών του ΟΤΕ. Εκτοτε, επί Νέας Δημοκρατίας, μέσω μιας λογιστικής πράξης τον Ιούνη και της υποχρεωτικής επαναγοράς μετοχών τον Αύγουστο του 2004, το ποσοστό του Δημοσίου διαμορφώθηκε στο 48,6% και μετά την πώληση 10% των μετοχών σε ...«επιλεγμένους» επενδυτές το Σεπτέμβρη του 2005, το 38,6% των μετοχών ανήκουν στο Δημόσιο και το 61,4% σε ιδιώτες.


ΠΑΣΟΚ
Παραδίδει ... σεμινάρια υποκρισίας

Η υποκρισία και η διγλωσσία του ΠΑΣΟΚ στο θέμα της ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ θα μπορούσε να αποτελέσει σεμινάριο για τις μεθόδους που χρησιμοποιούν οι εκπρόσωποι του δικομματισμού για να παραπλανήσουν τον ελληνικό λαό και τελικά να ξεπουλήσουν τη δημοσία περιουσία.

1. Το ΠΑΣΟΚ το 1993 για τον ΟΤΕ, όταν η ΝΔ επιχειρούσε την ιδιωτικοποίησή του, δήλωνε ότι διαφωνούσε με την ιδιωτικοποίηση και ισχυριζόταν ότι τασσόταν υπέρ της διενέργειας δημοψηφίσματος για να μείνει ο Οργανισμός υπό κρατικό έλεγχο. Μάλιστα, ο Ανδρέας Παπανδρέου δήλωνε για το θέμα στο «Βήμα» στις 15/8/1993: «Μελετούμε τις δυνατότητες (σ.σ.: περί δημοψηφίσματος) που παρέχει το άρθρο 44 του Συντάγματος, η χρήση του οποίου θα οδηγούσε σε κάποια παρακώλυση της όλης διαδικασίας» ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ!

Το ΠΑΣΟΚ ανέλαβε την εξουσία και το δημοψήφισμα δεν έγινε ποτέ, αντίθετα ξεκίνησε η ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ. Μέχρι τον Απρίλη του 2000 το ΠΑΣΟΚ ξεπούλησε το 48% του ΟΤΕ.

2. Παραμονές των βουλευτικών εκλογών του 2000, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται ήδη στην αναζήτηση «στρατηγικού εταίρου» για να εκχωρήσει και το μάνατζμεντ του Οργανισμού, μια κίνηση για την οποία σήμερα δήθεν κατηγορεί την κυβέρνηση της ΝΔ, που ακολουθεί την ίδια πολιτική.

Συγκεκριμένα, με δηλώσεις του στην τηλεόραση της ΝΕΤ στις 3/4/2000 ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου τόνιζε: «Σε ό,τι αφορά το σχήμα του ΟΤΕ, το βασικό είναι ότι θα προχωρήσουμε από την απλή μετοχοποίηση σε ουσιαστικότερες μετοχοποιήσεις. Αυτό θα το μελετήσουμε. Το φθινόπωρο όμως θα έχουμε τη λύση, η οποία νομίζω θα κινείται στην κατεύθυνση αναζήτησης στρατηγικού εταίρου». Θα αποφασίσουμε, συμπλήρωνε, για την ανάληψη από τον «στρατηγικό εταίρο» και του «μάνατζμεντ».

Την ίδια περίοδο ο υπουργός Μεταφορών Τ. Μαντέλης δήλωνε: «Για το ΠΑΣΟΚ το 51% των μετοχών του ΟΤΕ δεν είναι πλέον ταμπού». Πράγματι, για το ΠΑΣΟΚ δεν υπήρχαν «ταμπού», αφού μέχρι το Μάρτη του 2004 ξεπούλησε το 62% των μετοχών του ΟΤΕ.

3. Οταν τον Ιούνη του 2005, η κυβέρνηση της ΝΔ έφερε το νόμο για τις ΔΕΚΟ, που τίναζαν τις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων στον αέρα, οι συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ υπέγραψαν την κατάπτυστη σύμβαση εργασίας που άνοιγε το δρόμο για την ολοκλήρωση της διαδικασίας πλήρους ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ, αλλά και έθετε επί τάπητος το θέμα της άρσης της μονιμότητας στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Αυτή την κίνηση της κυβέρνησης, το ΠΑΣΟΚ την υποδέχτηκε με τον πρόεδρό του, στις 31 Μάη 2005, από τα Γιάννενα να δηλώνει ότι το κόμμα του είναι «κίνημα των μεταρρυθμίσεων» και να καλεί σε «επανένωση των συνδικαλιστικών δυνάμεων υπέρ των μεγάλων αλλαγών»! Μάλιστα, ο ίδιος κάλεσε την κυβέρνηση «εάν θέλει, πράγματι, να θέσει το θέμα της μονιμότητας, ας το θέσει ευθέως, να το συζητήσουμε, με τη ΓΣΕΕ, με την ΑΔΕΔΥ, να το συζητήσουμε με τον ελληνικό λαό, και, πράγματι, να δούμε αν πρέπει να πάρουμε αποφάσεις προς αυτή την κατεύθυνση».

4. Στο ίδιο μήκος κύματος εκείνες τις μέρες ο πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μ. Χρυσοχοΐδης με συνέντευξή του στο «Βήμα», αναφερόμενος στη συμφωνία της διοίκησης του ΟΤΕ με τους συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ, τόνισε: «Εγώ κρατάω στα θετικά την απόφαση για άρση της μονιμότητας στους νεοπροσληφθέντες του ΟΤΕ, κάτι που πρέπει κατά τη γνώμη μου να επεκταθεί και στον υπόλοιπο ευρύτερο δημόσιο τομέα, προκειμένου να εξυγιανθεί και να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας».

  • Χτες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου ασκώντας... κριτική στην κυβέρνηση για την ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ την ...εγκάλεσε για «βιασύνη»! «Βιάζονται να πουλήσουν τον ΟΤΕ», είπε ο Γ. Παπανδρέου μετά τη συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου. Και «ξεχνώντας» προφανώς ότι το ίδιο έκαναν και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ πρόσθεσε: «Εναν πλούτο που δεν τους ανήκει. Σε πλήρη αντίθεση με όσα διαβεβαίωναν προεκλογικά»...


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ