ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Δεκέμβρη 2006
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΕΣ - ΘΡΙΑΣΙΟ
Απεργοσπασία και ανοιχτή υπονόμευση

Τα διαπιστευτήριά τους στην εργοδοσία κατέθεσαν ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ στην προχτεσινή απεργία

Τα διαπιστευτήριά τους σε εργοδοσία και κυβέρνηση έδωσαν για μια ακόμα φορά προχτές, μέρα της πανεργατικής απεργίας, οι συνδικαλιστές ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ, σε μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές περιοχές της χώρας, αυτή του Θριασίου Πεδίου. Ξεκινώντας από την υπονόμευση της απεργίας, προχώρησαν μέχρι και σε ανοιχτή απεργοσπασία. Πρώτη και καλύτερη η πρασινογάλαζη πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας, που περίμενε την ολομέλεια έξι μόλις ημέρες πριν την απεργία για να αποφασίσει 24ωρη απεργία και να ναυλώσει το γνωστό πούλμαν (που ποτέ δε γεμίζει) για τη συγκέντρωση της ΓΣΕΕ στην Αθήνα.

Στις μεγάλες βιομηχανικές μονάδες «διέπρεψε» και πάλι το σωματείο της ΤΙΤΑΝ Ελευσίνας (ελέγχεται από την ΠΑΣΚΕ), το οποίο δεν ανακοίνωσε στους εργαζόμενους ότι αποφάσισε απεργία και διεκπεραιωτικά μοίρασε μόνο τη σχετική ανακοίνωση της ΓΣΕΕ. Η μικρή συμμετοχή στην απεργία ομολογεί τον υπονομευτικό ρόλο που τελικά έπαιξε. Στο άλλο μεγάλο τσιμεντάδικο, τη ΧΑΛΥΨ, αλλά και στις βιομηχανίες καλλυντικών ΤΖΟΝΣΟΝ και χρωμάτων ΧΡΩΤΕΞ, τα σωματεία δεν πήραν ούτε καν στα χαρτιά απόφαση απεργίας. Στην επίσης βιομηχανία χρωμάτων ΒΙΒΕΧΡΩΜ το σωματείο, που ελέγχει η ΠΑΣΚΕ, «ξεμπέρδεψε» με μια 4ωρη στάση εργασίας, ενώ ακόμα πιο προκλητικά η πλειοψηφία της διοίκησης του σωματείου της ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗΣ επέλεξε την ημέρα της πανεργατικής απεργίας για να κάνει... εκλογές!

Ορισμένα από τα πολλά κρούσματα υπονόμευσης της απεργίας καταγράφηκαν και στη Θεσσαλία. Στη Λάρισα, για παράδειγμα, το σωματείο των εργαζομένων στα ΚΤΕΛ (πλειοψηφούν ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) δεν πήρε απόφαση για απεργία, ενώ αντίστοιχα τα σωματεία της ΙΜΑΝΤΑΣ (ΔΑΚΕ) και της ΑΓΕΤ (ΔΑΚΕ - ΠΑΣΚΕ) στο Βόλο συνεδρίασαν χωρίς να βγάλουν συγκεκριμένη απόφαση, ενώ στο πρώτο σύσσωμο το ΔΣ προχώρησε σε απεργοσπασία.


ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΝΟ
Με κάλπικους συσχετισμούς στη ρότα της υποταγής

Το δίκιο θα κριθεί στους καταπέλτες, ξεκαθάρισαν οι εκπρόσωποι των ταξικών δυνάμεων στη χτεσινή πρώτη μέρα της συνεδρίασης

Δεν υπάρχει άλλος δρόμος για τους ναυτεργάτες: Ενταση των ταξικών αγώνων, ανατροπή του αρνητικού συσχετισμού δύναμης στα συνδικαλιστικά τους όργανα
Δεν υπάρχει άλλος δρόμος για τους ναυτεργάτες: Ενταση των ταξικών αγώνων, ανατροπή του αρνητικού συσχετισμού δύναμης στα συνδικαλιστικά τους όργανα
Μακριά και κόντρα από τη θέληση και τις ανάγκες των ναυτεργατών και με μπούσουλα την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του εφοπλιστικού κεφαλαίου, δηλαδή την παραπέρα αύξηση της ήδη τρελής κερδοφορίας των εφοπλιστών, παραμένει η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ). Αυτό έγινε ξεκάθαρο και χτες πρώτη μέρα του Γενικού Συμβουλίου της, όπου θριάμβευσε η γραμμή της υποταγής. Ευθύνη για αυτή την εικόνα της ΠΝΟ φέρουν οι παρατάξεις ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚΕ, ΑΠ. Πλειοψηφούν στην ΠΝΟ ελέω του νομοθετικού τερατουργήματος 330/76 και όλου αυτού του εκτρωματικού νομοθετικού πλέγματος, το οποίο διατηρούν σε ισχύ -κατ' εντολή των εφοπλιστών- εδώ και δεκαετίες οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αλλοιώνοντας τους συσχετισμούς στο ναυτεργατικό, αλλά και συνολικά στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Οι εργασίες άρχισαν με ένα «σώμα» νόθο! Αλλοι αντιπρόσωποι ήταν εκλεγμένοι με το καλπονοθευτικό πλειοψηφικό σύστημα, άλλοι με το σύστημα της απλής αναλογικής. Εφαρμόστηκε ο περιορισμός του ενός δεκάτου, που περιέχεται στο αντιδημοκρατικό καταστατικό της ΠΝΟ και πλήττει την αντιπροσώπευση των μεγάλων σωματείων. Με βάση τον περιορισμό από τους 117 αντιπροσώπους, που έχουν εκλέξει τα ναυτεργατικά σωματεία, παρέμειναν στο Συμβούλιο οι 78! Δηλαδή περίπου 4.000 ψήφοι ναυτεργατών πετάχτηκαν! Αυτό το «σώμα» σήμερα - τελευταία μέρα των εργασιών - θα εκλέξει αντιπροσώπους για το συνέδριο της ΓΣΕΕ!

Τα εισηγητικά κείμενα που παρουσιάστηκαν από τον γενικό γραμματέα της ΠΝΟ, Ι. Χαλά, ως «απολογισμός» και... «προγραμματισμός δράσης» και οι τοποθετήσεις των συνδικαλιστών αυτών, αποτέλεσαν σαφέστατη ομολογία ότι η πλειοψηφία της ΠΝΟ είναι ταγμένη να εξυπηρετεί τα εφοπλιστικά συμφέροντα. Χαρακτηριστικότερο στοιχείο ήταν η συγκατάθεση της πλειοψηφίας στην απαλλαγή των εφοπλιστών από τις ασφαλιστικές τους εισφορές.

Ταξικό σφυροκόπημα

Οι συμβιβασμένοι δέχτηκαν ανελέητο σφυροκόπημα από τις ταξικές δυνάμεις της «Ναυτεργατικής Συνδικαλιστικής Κίνησης», οι οποίες έκαναν σαφές ότι θα εντείνουν τη μάχη για τον άμεσο εκδημοκρατισμό του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος και την αλλαγή του αναχρονιστικού αντιδημοκρατικού καταστατικού της Ομοσπονδίας με την επέκταση του ν. 1264/82. Ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ, Σάββας Τσιμπόγλου, σημείωσε ότι η πλειοψηφία βοηθάει συνειδητά την επίθεση που έχει εξαπολυθεί σε βάρος των συγκροτημένων ναυτεργατικών δικαιωμάτων. «Είστε εξαρτημένοι - είπε - του κεφαλαίου και των πολιτικών του εκπροσώπων» και τόνισε ότι οι ταξικές δυνάμεις θα εντείνουν τον αγώνα για τη συσπείρωση δυνάμεων, για τη σύγκρουση με την πολιτική αυτή και τα φερέφωνά της.

Ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, πρόεδρος του ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ανέφερε ότι ακόμα και το καθεστώς της πολιτικής επιστράτευσης που παραμένει σε ισχύ σε βάρος των ναυτεργατών, έχει άμεση σχέση με την κατάσταση στην ΠΝΟ. Και ξεκαθάρισε ότι η ίδια η ζωή έχει επιβεβαιώσει ότι οι εφοπλιστές και τα φερέφωνά τους δεν είναι πιο δυνατοί από τους ναυτεργάτες και ότι αργά ή γρήγορα θα πάρουν την απάντηση. Ο Γιώργος Τούσσας, μέλος της διοίκησης της ΠΕΜΕΝ και ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, στη σύντομη παρέμβασή του υπογράμμισε: «Το δίκιο θα κριθεί στους καταπέλτες»!


ΟΜΙΛΟΣ ΛΑΝΑΡΑ - ΚΟΜΟΤΗΝΗ
Απεργιακός συντονισμός για τα δεδουλευμένα

Καθολική ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων στη χτεσινή πρώτη μέρα της 48ωρης απεργίας στο εργοστάσιο της ΦΑΝΚΟ στην Κομοτηνή. Σήμερα μπαίνουν στον αγώνα και οι συνάδελφοί τους από τα ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ του Ομίλου Λαναρά στην πόλη, που αποφάσισαν 24ωρη απεργία. Ολοι μαζί προγραμματίζουν απεργιακή συγκέντρωση στις 10 το πρωί στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν εξόφληση των δεδουλευμένων που τους οφείλονται, σταθερή και έγκαιρη καταβολή της μισθοδοσίας. Παρά τις απανωτές επιδοτήσεις του ομίλου, η εργοδοσία εδώ και μήνες καθυστερεί συστηματικά τις πληρωμές, παρά τις κατά καιρούς δεσμεύσεις της ότι θα δώσει λύση στο πρόβλημα. Αυτή την περίοδο οι εργαζόμενοι δεν έχουν εξοφληθεί για το Νοέμβρη. Η επιχείρηση ανακοίνωσε ότι σήμερα θα τους καταβάλει το μισό ποσό της εξόφλησης, το υπόλοιπο την πρώτη εβδομάδα του Γενάρη και στις 21 Δεκέμβρη το Δώρο, ενώ δε λέει τίποτε για το πότε θα καταβάλει τα δεδουλευμένα του Δεκέμβρη.

Χτες η εργοδοσία, έστησε και μηχανισμό τρομοκρατίας προκειμένου να υπονομεύσει τη συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων. Προϊστάμενοι και διευθυντικά στελέχη της ΦΑΝΚΟ καλούσαν τηλεφωνικά τους εργαζόμενους να πάνε σήμερα στη δουλιά, διαφορετικά θα υποστούν τις... συνέπειες. Απάντηση θα δώσουν σήμερα οι εργαζόμενοι με την καθολική συμμετοχή τους στην απεργία και την περιφρούρησή της, όπως έκαναν και χτες, παίρνοντας την υπόθεση στα χέρια τους.


Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΧΑΛΚΙΔΑ: Για δέκατη έβδομη μέρα συνεχίζουν σήμερα την κατάληψη του δημαρχείου οι συμβασιούχοι του Δήμου Χαλκιδέων, που παραμένουν απλήρωτοι για μήνες (από 4 μέχρι και 10), την ώρα που, εδώ και χρόνια, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ υπονομεύουν συστηματικά το ίδιο το δικαίωμα των συμβασιούχων στη μόνιμη και σταθερή δουλιά με δικαιώματα.

«ΝΕΟΣΕΤ»: Σε έξι τρομοκρατικές απολύσεις προχώρησε η διεύθυνση της επιχείρησης επίπλων γραφείου ΝΕΟΣΕΤ, που εδρεύει στο Βασιλικό Εύβοιας. Η εργοδοσία προσπαθεί με αυτόν τον τρόπο να εμποδίσει την οργάνωση των εργαζομένων στο νεοσύστατο επιχειρησιακό σωματείο. Με ανακοίνωσή της, η προσωρινή διοίκηση του Σωματείου Εργατοϋπαλλήλων ΝΕΟΣΕΤ καλεί σε πύκνωση των γραμμών του σωματείου «για να αντισταθούμε στις παράνομες απολύσεις και τον εργασιακό μεσαίωνα που θέλει να επιβάλει η εργοδοσία».

ΛΟΓΙΣΤΕΣ ΑΘΗΝΑΣ: Στις 19 Δεκέμβρη ολοκληρώνονται οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέας διοίκησης στην Ενωση Λογιστών Αθήνας, στα γραφεία του σωματείου (Κάνιγγος 27). Σήμερα, οι λογιστές θα ψηφίζουν από τη 1 μ.μ. έως τις 8 μ.μ. Οι αρχαιρεσίες θα συνεχιστούν την Κυριακή 17/12 (11 π.μ. - 6 μ.μ.) και την Τρίτη 19/12 (1 μ.μ. - 8 μ.μ). Οι λογιστές θα πρέπει να έχουν μαζί τους το βιβλιάριο και την αστυνομική τους ταυτότητα.

ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΣ: Σε νέα 24ωρη απεργία προσανατολίζονται για σήμερα Παρασκευή οι εργαζόμενοι στον προαστιακό σιδηρόδρομο, διαμαρτυρόμενοι για την απόλυση συναδέλφου τους. Οι εργαζόμενοι θεωρούν ότι η απόλυση αποτελεί προάγγελο και άλλων απολύσεων, ενόψει της ενσωμάτωσης του προαστιακού στη θυγατρική του ΟΣΕ, «ΤΡΑΙΝΟΣΕ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ