ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Δεκέμβρη 2006
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
Μέτρα εκβιασμού και εκμετάλλευσης των ανέργων

Το «διάλογο» σχετικά με το νομοσχέδιο για το λεγόμενο Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης νομιμοποίησε και η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ στη χτεσινή συνεδρίαση

Για μια ακόμη φορά η συνεδρίαση της λεγόμενης Εθνικής Επιτροπής Απασχόλησης έγινε η «Κολυμβήθρα του Σιλωάμ» για να προχωρήσουν νέες ανατροπές σε βάρος των εργατικών δικαιωμάτων. Και όπως ήταν αναμενόμενο, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ έδωσε στην κυβέρνηση το κατάλληλο άλλοθι να προωθήσει αυτά τα μέτρα, αφού το υπουργείο Απασχόλησης μπορεί πλέον να υποστηρίξει ότι έγινε η σχετική διαβούλευση με τους «κοινωνικούς εταίρους».

Στην αντεργατική ατζέντα της συνεδρίασης κυριάρχησε το σχέδιο νόμου για το Ειδικό Ταμείο Αλληλεγγύης που προωθεί η κυβέρνηση, μέσα από το οποίο, αντί για την προστασία των ανέργων θα επιτευχτεί τελικά νέα επιδότηση των επιχειρήσεων. Παρά τα μουρμουρητά και τη σχετική γκρίνια εκ μέρους του προέδρου της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλου και του αντιπροέδρου της Α. Καλύβη, γεγονός είναι ότι η πλειοψηφία συμμετείχε στη διαβούλευση γι' αυτό το απαράδεκτο νομοσχέδιο και μάλιστα κατέθεσε τελικά και συγκεκριμένες παρατηρήσεις προς βελτίωσή του..!

Στόχος να κοπεί το επίδομα

Η συμμετοχή σ' αυτή τη διαβούλευση γίνεται ακόμα πιο απαράδεκτη, όταν προς συζήτηση τέθηκαν εκ μέρους του υπουργείου Απασχόλησης η ενεργοποίηση διατάξεων του νόμου 1545/85 με τις οποίες θα κόβεται ακόμα και αυτό το πενιχρό επίδομα ανεργίας από τους ανέργους, που δήθεν δε θα δέχονται να εργαστούν σε εργασία στον ευρύτερο επαγγελματικό τους κλάδο ή δε δέχονται να παρακολουθήσουν προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης του ΟΑΕΔ. Και αυτό τη στιγμή που αποδεδειγμένα ο ΟΑΕΔ δεν είναι σε θέση να προσφέρει στην πράξη καμία θέση εργασίας, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία η «προσφορά» αυτή είναι σχεδόν μηδαμινή και αφορά στο 1%-2% των ανέργων. Που σημαίνει ότι η ενεργοποίηση της συγκεκριμένης διάταξης, έχει έναν και μόνο σκοπό, να στερήσει το επίδομα από ανθρώπους που είναι πραγματικά άνεργοι και δεν μπορούν να βρουν εργασία.

Οπως είπε, άλλωστε, ο υπουργός Απασχόλησης Σ. Τσιτουρίδης «είναι άδικο να έχουν αξίωση για τακτική επιδότηση άτομα που αρνούνται να δεχτούν τη θέση εργασίας ή τη συμμετοχή τους σε προγράμματα κατάρτισης». Ενώ ο Γ. Γιακουμάτος, προς δόξαν του «κοινωνικού κεκτημένου» παρουσίασε έναν ολόκληρο κατάλογο με την αντίστοιχη νομοθεσία των 25 χωρών της ΕΕ, λέγοντας πως «η Ευρώπη δεν έχει μόνο δικαιώματα, αλλά και υποχρεώσεις», για να προσθέσει ότι «έχουμε και άεργους όχι μόνο ανέργους...». Και δεν είναι τυχαίο πως, παράλληλα με αυτή την παρέμβαση, η κυβέρνηση προωθεί άλλη ρύθμιση, με την οποία εκτός από την προϋπόθεση συγκεκριμένου αριθμού ενσήμων για το δικαίωμα στο επίδομα και συνακόλουθα στο ύψος του, σκοπεύει να θέσει και πρόσθετο εισοδηματικό κριτήριο. Ετσι το επίδομα θα μειώνεται μέχρι και 75% σε συνάρτηση με το ύψος των αποδοχών που είχε ο άνεργος την περίοδο που εργαζόταν.

Νέες ανατροπές ενόψει

Σαν κερασάκι στην τούρτα ήρθε και το ζήτημα της παραπέρα ανατροπής της εργατικής νομοθεσίας, που προωθεί η ΕΕ με τη διαμόρφωση της Πράσινης Βίβλου. «Οι ολοκληρωμένες κατευθυντήριες γραμμές - είπε ο Σ. Τσιτουρίδης - για την ανάπτυξη και την απασχόληση προβάλλουν την ανάγκη για την προσαρμογή της εργατικής νομοθεσίας έτσι ώστε να προαχθεί η ευελιξία...». Η δε επίκληση της ασφάλειας είναι μόνο για τα μάτια του κόσμου, αφού είναι δεδομένη η κατεύθυνση αυτής της προσαρμογής. Ο υπουργός ζήτησε τη γνώμη των κοινωνικών εταίρων ώστε μέχρι τον επόμενο Μάρτη να υποβληθούν οι θέσεις της ελληνικής πλευράς στην ΕΕ. Σ' αυτά τα πλαίσια ο ΣΕΒ πρότεινε σε όλους τους κοινωνικούς εταίρους «κοινή ομάδα εργασίας», η οποία και θα επιχειρήσει να «διαμορφώσει κοινές θέσεις».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΒΑΚΕΝΧΟΥΤ» - ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ
Αντιστέκονται στις απολύσεις και στις συνθήκες γαλέρας

Κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τη Λιάνα Κανέλλη, βρέθηκε χτες στο «Ελ. Βενιζέλος» και συζήτησε με τους απεργούς

Από τη συζήτηση με τους εργαζόμενους της «Βάκενχουτ»
Από τη συζήτηση με τους εργαζόμενους της «Βάκενχουτ»
Στο πλευρό των εργαζομένων ασφαλείας και ελέγχου επιβατών, της εταιρείας φύλαξης «Βάκενχουτ», στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», που απεργούν εδώ και δώδεκα μέρες, βρέθηκε χτες το πρωί κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τη βουλευτή του Κόμματος Λιάνα Κανέλλη. Στην περιοδεία συμμετείχε και ο Γιάννης Κομνηνός, στέλεχος του ΚΚΕ και πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων.

Η Λ. Κανέλλη κάλεσε τους απεργούς να συντονίσουν τον αγώνα τους με τους υπόλοιπους συναδέλφους τους στη «Βάκενχουτ», να υπερασπιστούν με πολύμορφους αγώνες τα δικαιώματά τους και να συσπειρωθούν στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα. Εκδηλη κατά τη διάρκεια της συζήτησης ήταν η αγανάκτηση των περίπου 350 εργαζομένων, που βλέπουν σχεδόν βέβαιη την απόλυσή τους, μπροστά στην επικείμενη συγχώνευση της «Βάκενχουτ» με άλλη εταιρεία.

«Ηδη έδωσαν σε 200 άτομα υποχρεωτικές άδειες, ενώ 60 καινούριοι εργαζόμενοι θα αντικαταστήσουν το παλαιότερο προσωπικό, αφού "κοστίζουν" πολύ φθηνότερα στην εταιρεία», έλεγαν οι απεργοί στη βουλευτή του ΚΚΕ. Κατήγγειλαν ακόμα ότι έχουν κρεμάσει παραβάν για να μην έρχονται σε καμία επαφή οι απεργοί με τους νεότερους εργαζόμενους που δουλεύουν! Αποκαλυπτική ήταν ακόμα η καταγγελία των εργαζομένων ότι ο πόλεμος από πλευράς της εταιρείας ξεκίνησε από τη στιγμή που οι εργαζόμενοι αγόρασαν με δικά τους χρήματα δοσομετρητές ακτινοβολίας, αφού υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις στην υγεία των εργαζομένων ότι η ακτινοβολία που δέχονται είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη.

Αμέσως μετά τη συνάντηση η Λ. Κανέλλη δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «βρήκαμε ένα τσιφλίκι πολυεθνικής που σήμερα λέγεται "Βάκενχουτ" αλλά αύριο μπορεί να πουληθεί σε άλλον τσιφλικά, βρήκαμε εκεί και τους δούλους. Βρήκαμε παιδιά με χρόνια δουλιάς να δουλεύουν για ένα κομμάτι ψωμί επί επτά μέρες την εβδομάδα, να τους αντιμετωπίζουνε με το δοσομετρητή των συμφερόντων τους, ενώ δεν τους αφήνουν να χρησιμοποιήσουν δοσομετρητή για την ακτινοβολία που δέχονται εδώ. Αλλά από την άλλη βρήκαμε και αποφασισμένους εργαζόμενους, παρά το μικρό αριθμό απεργοσπαστών, να μην κάτσουν να φάνε το παραμύθι ότι όλα αυτά γίνονται για... το καλό μας. Λένε πως θα παλέψουν μέχρι το τέλος και η δουλιά η δική μας είναι να τους στηρίξουμε, όπως όλους τους εργαζόμενους».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Στόχος, η φθηνότερη εργατική δύναμη στο κεφάλαιο

Σε ανακοίνωσή του για το λεγόμενο Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και τα άλλα θέματα που συζητήθηκαν σήμερα στην Εθνική Επιτροπή Απασχόλησης, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Το σχέδιο νόμου, που παρουσίασε η κυβέρνηση για το λεγόμενο "Ειδικό Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης", συνιστά ένα πρόγραμμα ωμού εκβιασμού και εκμετάλλευσης των ανέργων και όχι προστασίας τους. Είναι προς όφελος της μεγάλης εργοδοσίας. Πρόκειται για ένα ακόμα αντεργατικό μέτρο στο πλαίσιο της γενικότερης αντιλαϊκής πολιτικής. Μέσα στις διατάξεις του σχεδίου νόμου, διαφαίνεται καθαρά, ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να εκμεταλλευτεί την αγωνία των ανέργων για να προωθήσει και να επιβάλει την ελαστική εργασία και την εργασιακή ανασφάλεια σε βάρος του δικαιώματος της σταθερής δουλιάς. Να δώσει φτηνότερη εργατική δύναμη στο κεφάλαιο, να μειώσει ακόμα περισσότερο τις εργοδοτικές εισφορές.

Επίσης επιδίωξη της κυβέρνησης είναι με διάφορα τεχνάσματα να αφαιρεί τους ανέργους από τις λίστες της ανεργίας. Αυτό το σκοπό υπηρετεί και η πρόταση του υπουργού Εργασίας για ενεργοποίηση του άρθρου 7 του νόμου 1545/85. Αποδεικνύεται για μια φορά ακόμα πόσο επικίνδυνη είναι η "ταξική συνεργασία" και ο "κοινωνικός διάλογος" που συμμετέχει η ΓΣΕΕ, ο κυβερνητικός εργοδοτικός συνδικαλισμός.

Οι άνεργοι και όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει να συσπειρωθούν και να υποστηρίξουν τα αιτήματα που το ΚΚΕ και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα διεκδικούν και παλεύουν για: 1.050 ευρώ επίδομα σε όλους τους ανέργους για όλη τη διάρκεια της ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Υπολογισμό του χρόνου ανεργίας σαν συντάξιμου χρόνου. Πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Να αντιπαλέψουν και να ανατρέψουν την πολιτική που χτυπάει τα στοιχειώδη εργασιακά και κοινωνικά τους δικαιώματα, μεγαλώνει την εκμετάλλευσή τους από το κεφάλαιο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ