ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Δεκέμβρη 2006
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Προμελετημένο έγκλημα η ιδιωτικοποίηση των λιμανιών

Στο ΣΕΜΠΟ του ΟΛΠ ΑΕ περιόδευσε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, επικεφαλής κλιμακίου του Κόμματος

Κατάμεστη η αίθουσα στις εγκαταστάσεις του ΣΕΜΠΟ. Στο βήμα η Αλέκα Παπαρήγα
Κατάμεστη η αίθουσα στις εγκαταστάσεις του ΣΕΜΠΟ. Στο βήμα η Αλέκα Παπαρήγα
Την επιτακτική ανάγκη να κλιμακωθεί ο αγώνας των εργαζομένων και να διευρυνθεί, με τη συγκρότηση ενός ενιαίου μετώπου πάλης με τους άλλους εργαζόμενους και τα πλατιά λαϊκά στρώματα, για να μην περάσει το ξεπούλημα του λιμανιού και να αποκρουστεί συνολικά η αντιλαϊκή, φιλομονοπωλιακή πολιτική των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, που ιδιωτικοποιεί όλους τους τομείς στρατηγικής σημασίας όπως η ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες και οι μεταφορές, ανέδειξε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, κατά τη χτεσινή της περιοδεία στο Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) του Οργανισμού Λιμένα Πειραιά (ΟΛΠ ΑΕ) στο Ικόνιο.

Στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συμμετείχαν ακόμα ο Γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά Νίκος Σοφιανός, στελέχη της ΚΟΠ από τους κλάδους των ναυτεργατών και των μεταλλεργατών, οι βουλευτές του Πειραιά Ελπίδα Παντελάκη και Βέρα Νικολαΐδου και συνδικαλιστές των ταξικών δυνάμεων από το χώρο του λιμανιού.

Η Αλέκα Παπαρήγα συναντήθηκε με τους χειριστές και τεχνικούς μηχανημάτων του ΣΕΜΠΟ, οι οποίοι επιφύλαξαν θερμή υποδοχή στο κλιμάκιο του ΚΚΕ, με τη μαζική τους συγκέντρωση στο χώρο που «τσουρμάρονται» (που κανονίζονται οι εργατικές ομάδες). Επισκέφθηκε ακόμα τα γραφεία της Ομοσπονδίας Μονίμων Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ) και συζήτησε με τη διοίκηση της Ομοσπονδίας, ενώ στη συνέχεια, στο κεντρικό κτίριο του ΟΛΠ, συναντήθηκε με τον πρόεδρο και τον διευθύνοντα σύμβουλο του Οργανισμού, Δημήτρη Σαμόλη και Νίκο Αναστασόπουλο, αντίστοιχα.

Μην υποχωρήσετε!

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας της με τους εργαζόμενους του ΣΕΜΠΟ, η Αλ. Παπαρήγα αφού ξεκαθάρισε ότι η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, αλλά και των ΟΤΕ, ΔΕΗ, αεροδρομίων, Ολυμπιακής, αποτελούν «προμελετημένο έγκλημα», τόνισε ότι πρόκειται για «καθαρά πολιτική επιλογή και της σημερινής και της χτεσινής κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ». Και ότι αυτούς τους τομείς τους ιδιωτικοποιούν για «να μπορέσουν οι επιχειρηματίες Ελληνες και ξένοι, διάφοροι όμιλοι, διάφορες συμπράξεις να βγάλουν περισσότερα κέρδη».

Επισήμανε ότι είτε με τη μέθοδο της λάσπης σε βάρος των εργαζομένων αυτών των τομέων, είτε με την υπονόμευση των κρατικών επιχειρήσεων αφήνοντάς τες να σαπίσουν και να φθαρούν, «δυστυχώς εδώ και πάρα πολλά χρόνια έχουν καταφέρει να περάσουν σε ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού για κάθε ξεχωριστή κρατική επιχείρηση ότι η ιδιωτικοποίηση απαιτείται για έναν ειδικό λόγο».

«Δε δεχόμαστε - ξεκαθάρισε - να συζητήσουμε με κανέναν, ούτε με τον υπουργό ούτε με την κυβέρνηση τίποτε από αυτά που επιρρίπτουν στους εργαζόμενους. Εμείς σε ένα ζήτημα επιρρίπτουμε ευθύνες στους εργαζόμενους, και δε λέμε για εδώ συγκεκριμένα, αλλά γενικότερα. Στο γεγονός ότι με τις πολιτικές τους επιλογές, με την ψήφο, έδωσαν τη δυνατότητα στην πλειοψηφία της Βουλής, στα εναλλασσόμενα κόμματα στη διακυβέρνηση, να κάνουν αυτό που θέλουν - και το κάνουν συνειδητά - και οι εργαζόμενοι να έχουν αφοπλιστεί με την ψήφο τους».

«Είμαστε - συνέχισε - υπέρ των συμφερόντων των εργαζομένων με ό,τι άλλο προτείνετε, είτε προσλήψεις και άλλα, γιατί ξέρουμε ότι η εντατικοποίηση είναι μεγάλη, η δουλιά σας είναι πάρα πολύ σκληρή και δεν μπορεί να γίνονται τεχνητές συγκρίσεις με άλλους μισθούς. Εμείς είμαστε υπέρ στο να ανέβουν οι μισθοί όλων των εργαζομένων. Ο κατώτατος μισθός του νεοπροσλαμβανόμενου να είναι 1.300 ευρώ. Αυτά είναι ζητήματα που τα προωθούν, για να δικαιολογήσουν την ιδιωτικοποίηση και να αδυνατίσουν την αλληλεγγύη όλων των εργαζομένων σε έναν κλάδο. Να αμβλύνουν την αντίσταση του υπόλοιπου λαού και να πει τι με νοιάζει εμένα για τους εργαζόμενους στα λιμάνια».

Πλήττεται το σύνολο του λαού

Επισήμανε ότι η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού πλήττει το σύνολο του λαού, το σύνολο της εργατικής τάξης. «Χτυπάει ολόπλευρα την οικονομία και εννοούμε την παραγωγική βάση της χώρας, τη δυνατότητα η Ελλάδα να έχει μια αυτοδύναμη, όσο γίνεται στην πορεία, φιλολαϊκή ανάπτυξη». «Οσο ενισχύονται τα μονοπωλιακά συγκροτήματα - τόνισε - σε κάθε κλάδο ενισχύεται και η πολιτική τους εξουσία. Και όσο ενισχύεται η πολιτική τους εξουσία ενισχύεται και η αντιλαϊκή τους πολιτική».

Ανέφερε ότι οι εργαζόμενοι «οφείλετε να ενημερώσετε ευρύτερα τους άλλους εργαζόμενους όχι μόνο για τα προβλήματά σας, αλλά για τις γενικότερες επιπτώσεις. Και αυτό προσπαθεί να κάνει το ΚΚΕ. Να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του ελληνικού λαού εναντίον κάθε ιδιωτικοποίησης που γίνεται». Να αποκαλύψει τα ψέματα, ή τη συκοφαντία ή τα προσχήματα για τις ιδιωτικοποιήσεις και να πείσει ότι αυτό είναι ένα παλλαϊκό ζήτημα ότι «ο εργαζόμενος στον ΟΤΕ πρέπει να συμπαρασταθεί στον εργαζόμενο στο λιμάνι και αντίθετα».

«Εμείς οι κομμουνιστές - σημείωσε - προσπαθούμε να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις αντίδρασης και αντίστασης και στα άλλα λιμάνια της χώρας. Ακριβώς αυτό που γίνεται εδώ να είναι καμπανάκι προειδοποιητικό για άλλα λιμάνια και να είναι ακόμα πιο έτοιμοι οι εργαζόμενοι και ο λαός συνολικά να το αντιμετωπίσουν». «Δίνουμε πολύ μεγάλη σημασία στο λαϊκό κίνημα, στις αντιστάσεις, αντιδράσεις. Μέχρι τώρα δεν υπήρξαν τέτοιες που να δυσκολέψουν μια κατάσταση» και τόνισε ότι αν δεν αμφισβητηθεί συνολικά αυτή η πολιτική το λαϊκό κίνημα θα έχει «μικρές νίκες».

«Εμείς - κατέληξε - θα είμαστε στο πλευρό σας δίπλα σας, ανάμεσά σας». Κάλεσε τους εργαζόμενους «να μην υποχωρήσετε γιατί αν υποχωρήσετε θα μείνει στον κόσμο ότι οι εργαζόμενοι φταίνε που πουλήθηκε το λιμάνι. Δεν υπάρχει αγώνας χαμένος».

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΝΕΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Εκδηλώσεις στο στέκι της νεολαίας

Εκδηλώσεις με στόχο την ανάδειξη του πολιτισμού ως δύναμης αγωνιστικής αφύπνισης των νέων εργαζομένων αλλά και τη συσπείρωσή τους μέσα από την ποιοτική ψυχαγωγία, οργανώνει η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ, στο χώρο που έχει παραχωρήσει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (πλατεία Μητροπόλεως 10) ως στέκι για την εργαζόμενη νεολαία. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

Την Τετάρτη στις 6μ.μ. κινηματογραφική προβολή με την ταινία «Σάκο και Βαντσέτι» και το Σάββατο (23/12), στις 2.30μ.μ. γιορταστικό μεσημεριανό γλέντι με ρεμπέτικο τραγούδι και καλό κρασί.

Θεατρική βραδιά για την Παλαιστίνη

Εκδήλωση διεθνιστικής αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό οργανώνουν το ΠΑΜΕ και η Γενική Ενωση Παλαιστινίων Εργατών, με αφορμή τη Διεθνή Μέρα Αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό, τη Δευτέρα 18 Δεκέμβρη, στις 8 μ.μ. στο θέατρο «Τζένη Καρέζη». Θα μιλήσει ο Παλαιστίνιος πρέσβης, Σαμίρ Αμπουγκαζάλ, και θα παρουσιαστεί το αντιπολεμικό θεατρικό έργο του Αρθουρ Μίλερ «Ηταν όλοι τους παιδιά μου». Προσκλήσεις - πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210.3301.847 και 210.3301.842.

Κρύβουν την αλήθεια από το λαό

Στη διάρκεια της περιοδείας, η Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε στους δημοσιογράφους:

«Οπως πολλές φορές έχουμε δηλώσει, το πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ, τουλάχιστον στα φιλέτα του, συνιστά ένα χρονικό προαναγγελθέντος θανάτου. Εχει προετοιμαστεί από πριν. Αυτό που μας απασχολεί είναι ότι, τουλάχιστον από την πλευρά της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δε λέγονται τα πράγματα με το όνομά τους.

Γίνεται μια προσπάθεια, ιδιαίτερα τώρα από την κυβέρνηση, να βρεθούν διάφορα άλλοθι. Και όπως πάντα, για την ιδιωτικοποίηση φταίνε πάντα οι εργαζόμενοι. Ας πουν την αλήθεια. Η επιλογή είναι να διασφαλίσουν τα συμφέροντα των πολυεθνικών ομίλων μέσα από διακρατικές και άλλες συνεργασίες.

Εμείς, τουλάχιστον, θα κάνουμε πολύ μεγάλη προσπάθεια να υπάρχει γενικότερη ενημέρωση του λαού για το θέμα αυτό και να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα των εργαζομένων. Και αυτών που δουλεύουν σήμερα και αυτών που θα προσληφθούν αύριο με πολύ χειρότερες συνθήκες».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ