ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Δεκέμβρη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Συζητήσεις για νέο ενιαίο κόμμα

Στιγμιότυπο από τη μεγάλη συγκέντρωση του Μπολιβαριανού Μπλοκ κατά τις πρόσφατες εκλογές που ανέδειξαν τον Τσάβες στην προεδρία με 63%

Associated Press

Στιγμιότυπο από τη μεγάλη συγκέντρωση του Μπολιβαριανού Μπλοκ κατά τις πρόσφατες εκλογές που ανέδειξαν τον Τσάβες στην προεδρία με 63%
ΚΑΡΑΚΑΣ.--

«Ενωμένο Σοσιαλιστικό Κόμμα της Βενεζουέλας» (PSUV) είναι το κόμμα του οποίου την ίδρυση ουσιαστικά ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγο Τσάβες, στο θέατρο «Τερέσα Καρένιο» κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την επανεκλογή του στην προεδρία. Επανεκλογή, της οποίας βασικός στόχος θα είναι η εμβάθυνση της Μπολιβαριανής Διαδικασίας: «Ο σοσιαλισμός από τα κάτω», όπως δήλωσε ο Τσάβες. Συνάμα με τη «μεταμόρφωση του οικονομικού μοντέλου, που είναι απαραίτητος όρος για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού». Μεταμόρφωση που θα γίνει με την εκ νέου αναθεώρηση του Συντάγματος, όπως διευκρίνισε.

Οσο για το νέο κόμμα, ο Τσάβες κατά την ομιλία του είπε: «Χρειαζόμαστε ένα κόμμα, όχι μία σούπα μέσα στην οποία ο ένας θα πέφτει πάνω στον άλλο, μέσα σε ψέματα και ελιγμούς», προσθέτοντας ότι «δεν πρέπει να έχουμε ψευδαισθήσεις πως ο σοσιαλισμός θα οικοδομηθεί ως διά μαγείας», αλλά ότι πρόκειται για «μία διαδικασία καθημερινής οικοδόμησης». Επίσης, τόνισε ότι οι υφιστάμενες επιτροπές που υπόκεινται στο «Κομάντο Μιράντα», που δραστηριοποιήθηκαν κατά τις πρόσφατες εκλογές πρέπει να παραμείνουν «ως οργανώσεις βάσεις για το νέο ενιαίο κόμμα». Κατέληξε δε ότι όποιο κόμμα στηρίζει μεν την Μπολιβαριανή Διαδικασία, αλλά δεν επιθυμεί να ενταχθεί στο νέο κόμμα «και θέλει να διατηρήσει τη φυσιογνωμία του, τότε θα πρέπει να αποχωρήσει από την κυβέρνηση».

Ο Πρόεδρος Τσάβες αναφερόταν στα τέσσερα μεγάλα κόμματα, το «Κίνημα της 5ης Δημοκρατίας» (MVR), το «Κόμμα Μπορούμε» (Podemos), το «Κόμμα Πατρίδα για Ολους» (PPT) και φυσικά το ΚΚ Βενεζουέλας (PCV), που απέσπασαν περίπου το 93% εκ των συνολικών ψήφων για τον πρόεδρο Τσάβες. Το υπόλοιπο 7% απέσπασαν τα 20 μικρότερα κόμματα που στηρίζουν την Μπολιβαριανή Διαδικασία.

Χτες, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος της 5ης Δημοκρατίας, Γουίλιαμ Λάρα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ανακοίνωσε τη διάλυση του κόμματος που ιδρύθηκε από τον πρόεδρο Τσάβες το 1997 προκειμένου να συμμετάσχει στο «Ενωμένο Σοσιαλιστικό Κόμμα της Βενεζουέλας» (PSUV).

ΚΚ Βενεζουέλας: Προς έκτακτο Συνέδριο μέσα στο 2007

Επίσης, χτες δημοσιοποιήθηκε και η απόφαση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚ Βενεζουέλας με αποκλειστικό θέμα την έκκληση του προέδρου Τσάβες για την ίδρυση του ενιαίου κόμματος.

Στην απόφασή του το ΠΓ επαναβεβαιώνει την «ιστορική του δέσμευση για συνέχιση της πάλης για την εθνική απελευθέρωση από την ιμπεριαλιστική κυριαρχία και για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού. Στα πλαίσια της ευρύτερης λαϊκής ενότητας και της συσπείρωσης λαϊκών επαναστατικών δυνάμεων, που θα εγγυηθούν τον επαναστατικό μετασχηματισμό της καπιταλιστικής κοινωνίας σε σοσιαλιστική, για την οριστική απελευθέρωση της εργατικής τάξης και τη δημιουργία λαϊκής εξουσίας, ως έκφραση της επαναστατικής δημοκρατίας, σημειώνεται ότι το ΚΚ Βενεζουέλας «κατανοεί την ιστορική ανάγκη να προχωρήσουμε στην οικοδόμηση της οργανικής ενότητας των επαναστατών της χώρας μας».

Υπογραμμίζει ωστόσο ότι απαιτείται: «ξεκάθαρος ορισμός του ιδεολογικού περιεχομένου, του προγράμματος πάλης και της μορφής οργάνωσης, ως έκφρασης του ανώτατου συντονιστικού οργάνου της επανάστασης, του οποίου η ηθική και πολιτική εξουσία θα νομιμοποιείται από το λαό».

Παράλληλα το ΠΓ της ΚΕ ενημερώνει ότι θα γίνει ολομέλεια της ΚΕ στις 21 Δεκέμβρη, όπου θα εξεταστεί σε βάθος το θέμα και θα καταληχτεί το βασικό κείμενο συζήτησης που θα αναπτυχθεί σε όλη την κλίμακα του Κόμματος, ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες για την πραγματοποίηση έκτακτου συνεδρίου το 2007, το οποίο και θα αποφασίσει τη θέση που θα κρατήσει το Κόμμα και η Κομμουνιστική του Νεολαία.

Επίσης, ο ΓΓ της ΚΕ, Οσκαρ Φιγκέρα, σε δηλώσεις του προς το πρακτορείο ΑΒΝ τόνισε ότι «το ενιαίο κόμμα θα πρέπει να ενσωματώσει όλους τους επαναστατικούς τομείς και οπωσδήποτε δε θα πρέπει να επιτρέψει την παρουσία τομέων που είναι διεφθαρμένοι και δεν εξασφαλίζουν την ηθική δράση και παρουσία, που είναι προαπαιτούμενο για ένα επαναστατικό κόμμα».

Αντίστοιχα άλλα κόμματα που συμμετέχουν στο Μπολιβαριανό Μπλοκ ανακοινώνουν ότι θα κάνουν επίσης πανεθνικές διασκέψεις για τις οριστικές αποφάσεις σχετικά με το νέο ενιαίο κόμμα.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ - ΛΑΪΚΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΚΡΙΜΑΙΑ
Το 99% ενάντια στην ένταξη στο ΝΑΤΟ

Οργισμένη αντίδραση του Προέδρου Β. Γιούστσενκο ενάντια στο ΚΚ Ουκρανίας

Τη συντριπτική αντίθεση του λαού της Κριμαίας στην ένταξη της Ουκρανίας στο πολιτικο-στρατιωτικό ΝΑΤΟ εξέφρασε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο το λαϊκό δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στην Κριμαία, με πρωτοβουλία του Κοινωνικού Συμβουλίου της Κριμαίας, στο οποίο συμμετέχουν εκπρόσωποι κοινωνικών και πολιτικών οργανώσεων της Κριμαίας, μεταξύ άλλων το ΚΚ Ουκρανίας και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος, στις 1.200 κάλπες, που στήθηκαν σ' ολόκληρη την Κριμαία, στη μοναδική Αυτόνομη Δημοκρατία της Ουκρανίας, ψήφισαν 897.054 ψηφοφόροι ή το 58,21% του εκλογικού σώματος της Κριμαίας, αριθμός ιδιαίτερα υψηλός αν πάρει κανείς υπόψη του ότι στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές είχαν πάρει μέρος περίπου 990 χιλιάδες ψηφοφόροι. Σύμφωνα με το αποτέλεσμα, ενάντια στην ένταξη στο ΝΑΤΟ τάχθηκαν 885.387, ή το 98,7%. Υπέρ της ένταξης τάχθηκαν 9.692, ή το 1,08%, άκυρα ήταν 1.975 ψηφοδέλτια.

Αν και το συγκεκριμένο δημοψήφισμα δεν έχει νομική βάση, επιβεβαιώνει την αντίθεση του λαού της Ουκρανίας στις επιδιώξεις του Προέδρου Β. Γιούστσενκο και των δυνάμεων που τον στηρίζουν να εντάξει τη χώρα στο ΝΑΤΟ. Επιβεβαιώνει με κατηγορηματικό τρόπο και τις διάφορες δημοσκοπήσεις των τελευταίων μηνών, που δείχνουν ότι το 65% με 70% των Ουκρανών σε όλη τη χώρα είναι ενάντια στο ΝΑΤΟ, ενώ αυτό το ποσοστό είναι συντριπτικό στις νότιες και ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας.

Εννοείται πως το λαϊκό δημοψήφισμα και το αποτέλεσμά του προκάλεσαν την άμεση και οργισμένη αντίδραση του Β. Γιούστσενκο. Οπως ανακοινώθηκε από το Γραφείο Τύπου του, ο Ουκρανός Πρόεδρος κάλεσε το υπουργείο Δικαιοσύνης της Ουκρανίας να αξιολογήσει αν η δράση του ΚΚ Ουκρανίας, όπως είναι η διοργάνωση δημοψηφίσματος, είναι νόμιμη!

Από τη μεριά του ο Αντάμ Μαρτινιούκ, Α` αντιπρόεδρος του ουκρανικού Κοινοβουλίου και στέλεχος του ΚΚ Ουκρανίας, με δηλώσεις του στο Κοινοβούλιο, σημείωσε πως το λαϊκό δημοψήφισμα είναι μια μορφή πολιτικής δράσης, με την οποία εκδηλώνονται οι διαθέσεις του λαού και κάλεσε τον Πρόεδρο της χώρας να τηρήσει το Σύνταγμα και να προκηρύξει δημοψήφισμα για το ζήτημα της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ.


Ι. Π.

ΜΕΞΙΚΟ
Η σύγκρουση συνεχίζεται

ΟΑΧΑΚΑ.--

«Τουλάχιστον 20 νεκροί, 370 τραυματίες και 349 πολιτικοί κρατούμενοι» είναι ο απολογισμός των έξι μηνών που κρατά η λαϊκή εξέγερση στην Οαχάκα, σύμφωνα με τα ευρήματα της Εθνικής Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα - (Comision Nacional de Derechos Humanos -CNDH) που βρίσκεται και ερευνά από κοινού με διεθνείς παρατηρητές την κατάσταση στην Οαχάκα.

Παράλληλα, σύμφωνα με την CNDH, όπως αναφέρει η εφημερίδα Λα Χορνάδα οι ομοσπονδιακές δυνάμεις καταστολής PFP, που εισέβαλαν στις 29 Οκτώβρη, ευθύνονται για πληθώρα φονικών ενεργειών, καθώς προσέφυγαν σε ευρύτατη χρήση κάθε είδους βίας. Επίσης, κατά την CNDH, η «συγκρουσιακή κατάσταση συνεχίζεται» παρά τις περί αντιθέτου διακηρύξεις της κυβέρνησης που με κάθε τρόπο - και κυρίως με την καταστολή - προσπαθεί να στηρίξει την τοπική κυβέρνηση υπό τον Ουλίσες Ρουίς, του οποίου την αποπομπή απαιτεί το λαϊκό κίνημα.

Τέλος, χτες ο Χεσούς Λόπες, εκπρόσωπος της Λαϊκής Συνέλευσης της Οαχάκα, ΑΡΡΟ, επαναβεβαίωσε ότι το λαϊκό κίνημα δεν πρόκειται να εισέλθει σε οποιουδήποτε είδους διάλογο με τον Ουλίσες Ρουίς ούτε πρόκειται να παρουσιάσει τις προτάσεις του καθώς ο όρος για επανέναρξη του διαλόγου είναι η απομάκρυνσή του. Ο αγώνας συνεχίζεται θα δηλώσει και επόμενο μεγάλο ραντεβού η 22 Δεκέμβρη, ημέρα διεθνούς αλληλεγγύης όπως ανακήρυξε η «Αλλη Καμπάνια», η συμμαχία των ριζοσπαστικών δυνάμεων της χώρας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ