ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Δεκέμβρη 2006
Σελ. /32
Βγες απ' έξω

Μέρες που 'ναι, σαν βγεις στον πηγεμό για την ...αγορά, μην πικραθείς...

Με την υπογραφή - ψήφο σου, λένε, τονίζουν, υπενθυμίζουν στη Βουλή, έχεις βάλει το κεφάλι στον ντορβά.

Δε σου έχουν πει ακόμα ότι είσαι και συ ένας από τους «κατά συνείδηση ανέργους», αλλά κοντός ψαλμός...

Στην πράξη, ήδη, συμβαίνει, όχι μόνο στας ...Αγγλίας.

Δε δέχεσαι να πιάσεις δουλιά με μισθό Βουλγαρίας, διαγράφεσαι από τους καταλόγους ανεργίας.

Πάλι καλά, στην «ατμομηχανή της Ευρωπαϊκής Ενωσης», τη Γερμανία - θυμάσαι; πρέπει να θυμάσαι! - διαγράφουν τις γυναίκες από τη λίστα της ανεργίας, όταν δε δέχονται «προσφορά εργασίας» σε οίκο ανοχής.

Στην Ελλάδα, που «κοιτά μπροστά», και στην Αγγλία, σου ζητάνε μόνο να πιάσεις δουλιά με μισθό πείνας.

Δεν πας εσύ, θα πάει ο ενοικιαζόμενος, ο ήδη τόσο εξαθλιωμένος που να βγάζει την ίδια τη ζωή του στο νοίκι με την ώρα, το μήνα κι αύριο βλέπουμε...

Τι να δεις; Στην καλύτερη των περιπτώσεων, «σαπούνι» θα φας, μπαγιάτικο γάλα θα ταΐσεις τα παιδιά σου. Αυτό σημαίνει «ευμάρεια» στους καιρούς που έχεις εγκρίνει να νοείται «ανάπτυξη» η αύξηση του καπιταλιστικού κέρδους.

Δες λίγο τα ποσοστά της απαισιοδοξίας και αναρωτήσου: Αφού μόνο το 14% δηλώνει αισιόδοξο, πώς γίνεται κοντά στο 90% να έχει ψηφίσει - εγκρίνει μια πολιτική που βυθίζει τον άνθρωπο σε Τάρταρα; Κάτι δεν πάει καλά στις συνειδήσεις, ε;

Ασχετο: Οταν ο κάθε Πολύδωρας υπενθυμίζει πως και οι αστυνόμοι έχουν «νευρικό σύστημα» και, άρα, μπορεί και να πυροβολήσουν, μη χάφτεις ότι αναφέρεται σε «αντιεξουσιαστές». Αυτούς τους έχει ανάγκη το σύστημα για να αντιμετωπίσει εσένα. Που, αργά ή γρήγορα, θα βρεθείς στην ανάγκη να δηλώσεις έμπρακτα το «δεν πάει άλλο». Προσπέρνα το θέατρο που παίζουν οι καθεστωτικοί του ενός και αδιαίρετου ταμείου σίτισης των «Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων» και ...οργανώσου εκεί που η πάλη για την ανατροπή δεν είναι στημένο παιχνίδι αλά «κλέφτες και αστυνόμοι», μα ανάγκη που πηγάζει από την ταξική πραγματικότητά σου. Θυμήσου: Κομμουνιστές, λέγανε, πάντα, όσους ξεφεύγανε απ' το πλαίσιο...


ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΓΟΡΑ

ΣΤΟ ΝΟΙΚΙ Η ΖΩΗ: «"Προς ενοικίαση" και μάλιστα με σύμβαση διαρκείας μόλις ενός μήνα προσφέρονται οι νέοι που αναζητούν εργασία. Τη στιγμή που 1 στους 3 νέους έως 29 ετών είναι άνεργος, νέες θέσεις εργασίας δε δημιουργούνται, ο ΟΑΕΔ έχει αποσυρθεί κλείνοντας κυριολεκτικά την πόρτα στους ανέργους, οι άνεργοι καταφεύγουν στην προσωρινή - ενοικιαζόμενη εργασία για να αντιμετωπίσουν μέρος των βιοτικών τους αναγκών. Οχι να φτιάξουν οικογένεια ή να αναπτύξουν τις μορφωτικές και επιστημονικές τους δεξιότητες, απλώς για να μην αισθανθούν πλήρως την κοινωνική και οικονομική περιθωριοποίηση» (το ρεπορτάζ του Χρ. Μέγα στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΡΙΘΜΟΥΣ ΝΑ ΕΥΗΜΕΡΟΥΝ: «Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και δεν επιδέχονται την παραμικρή αμφισβήτηση. Οι φορολογούμενοι των οποίων οι αποδοχές κυμαίνονται από 900 μέχρι 1.700 ευρώ τον μήνα, όσων το ετήσιο εισόδημα ανέρχεται από τα 13.000 μέχρι τα 24.000 ευρώ, όχι μόνο δε θα καλύψουν με τη χορηγούμενη αύξηση του 4% τις εισοδηματικές απώλειες που προκαλεί ο πληθωρισμός, αλλά θα υποχρεωθούν να καταβάλουν αυξημένη κατά 5% φορολογία σε σχέση με πέρυσι» (από το κύριο άρθρο στο «ΕΘΝΟΣ»).

ΧΑΡΑΚΙΡΙ: «Η Ελλάδα για τρίτη συνεχή χρονιά ξεχωρίζει καθώς πιστεύει περισσότερο από κάθε άλλη χώρα ότι η επόμενη χρονιά θα είναι μια χρονιά με οικονομικές δυσκολίες (54%). Το 32% δηλώνει ότι θα είναι μια χρονιά ίδια με την περσινή, ενώ μόλις το 14% των πολιτών της Ελλάδας πιστεύει ότι το 2007 θα είναι μια χρονιά οικονομικής ευμάρειας» (τα στοιχεία από την ICAP / «Η ΧΩΡΑ»).

«ΚΑΤΑ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΑΝΕΡΓΟΙ»! «Η βρετανική κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να ελαττώσει ή και να καταργήσει σε ορισμένες περιπτώσεις το επίδομα ανεργίας προκειμένου να αποθαρρύνει τους κατά συνείδηση ανέργους και να σταματήσει, σύμφωνα με τα λεγόμενα του υπουργού Εργασίας Τζον Χάτον, να επιδοτεί την απραξία (...) Αν οι εργάτες που έρχονται από την Πολωνία μπορούν να απορροφηθούν από την αγορά εργασίας γιατί να μην μπορούν και οι Βρετανοί διερωτήθηκε ο Χάτον» (το ρεπορτάζ στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Λαϊκές κινητοποιήσεις ενάντια στην ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ του άρθρου 16

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Καρτέλ γάλακτος με 17 εταιρείες

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΚΑΡΤΕΛ - ΓΙΓΑΣ από 17 εταιρείες

ΤΟ ΒΗΜΑ: Τετραπλό καρτέλ γάλακτος!

Ο ΛΟΓΟΣ: ΙΣΟΠΑΛΙΑ γαλοπούλα - αρνάκι στα 9 ευρώ

ΕΘΝΟΣ: ΠΟΔΑΡΙΚΟ με έξτρα παρακράτηση

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΜΑΣ από τη μείωση των φόρων

Η ΧΩΡΑ: Τι αλλάζει σε μισθούς και συντάξεις μέσα στο 2007

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΜΟΛΟΤΟΦ Πολύδωρα κατά ΣΥΝ

Η ΑΥΓΗ: Ελευθέρας στη βία δίνει ο Πολύδωρας

ΤΑ ΝΕΑ: Κυκλοφορεί και οπλοφορεί

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: Εχθρικό κλίμα για Σουφλιά σε κυβέρνηση - κόμμα

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΕΣΤΗΣΕ ΠΛΥΝΤΗΡΙΟ ΜΕ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Bonus 85 εκατ. σε μετοχές στα στελέχη 19 εταιρειών

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
«Πιάσε ένα σαπούνι»

«Εάν κάποια μέρα ψωνίζοντας σε κρεοπωλείο ακούσετε κάποιον υπάλληλο να λέει σε συνάδελφό του "πιάσε ένα σαπούνι" από το ψυγείο, μη φανταστείτε ότι τρελάθηκε ή ότι κάνει πλάκα, ή ακόμη χειρότερα ότι μιλάει συνθηματικά για κάτι που δεν επιθυμεί να καταλάβετε. Στη γλώσσα των κρεοπωλών, "σαπούνια" απλώς ονομάζονται τα αρνιά που εισάγονται από γειτονικές βαλκανικές χώρες λόγω των μεγάλων κομματιών λίπους που έχουν σε διάφορα σημεία του σώματός τους» (η πληροφορία από τον Σωκράτη Τσίχλια στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

Θες φτηνό, πιες μπαγιάτικο

«Η αύξηση της διάρκειας του γάλακτος μέσα από συγκεκριμένες ποιοτικές προδιαγραφές που ισχύουν στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα μπορούσε να τονώσει περαιτέρω τον ανταγωνισμό και να αποσυμπιέσει την τελική τιμή που πληρώνουν οι καταναλωτές για ένα μπουκάλι γάλα» (ο Π. Αμυράς στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»).

Προαναγγελία;

«Μόνο για λίγο καιρό ξαποσταίνει και ξανά προς τη δόξα τραβά. Ο λόγος για τον υπουργό δημόσιας τάξης του οποίου οι ατάκες (...) δημιούργησαν απορίες. Οπως εκείνη για τον αστυνομικό που είναι και "νευρικό σύστημα" άρα μπορεί δυνητικά έστω να υπερβαίνει τα όρια. Μην εκπλαγείτε κ. υπουργέ αν αύριο μας προκύψει νέα ζαρντινιέρα. Θα είναι προβοκάτσια με ηθικό αυτουργό εσάς τον ίδιο» (το σχόλιο στην «ΑΥΡΙΑΝΗ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ