ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Δεκέμβρη 2006
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΕΜΕΝ - «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» - ΠΕΣ ΝΑΤ
Καλούν σε δράση για τη Διεθνή Σύμβαση

Να βγάλουν συμπεράσματα και από τις εξελίξεις σχετικά με την επικύρωση της Διεθνούς Σύμβασης Ναυτικής Εργασίας και να αναπτύξουν την πάλη τους ενάντια στις δυνάμεις του συμβιβασμού για την αλλαγή των συσχετισμών δύναμης, καλούν τους ναυτεργάτες τα ταξικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», Ενωση Συνταξιούχων - ΝΑΤ (ΠΕΣ - ΝΑΤ) με δελτίο Τύπου που εξέδωσαν χτες. Για την οργάνωση των αγώνων των ναυτεργατών τα σωματεία διοργανώνουν σύσκεψη στην αίθουσα συνελεύσεων της Ενωσης Μηχανικών, την Πέμπτη 28 Δεκέμβρη στις 10.30 π.μ.

Οπως τονίζουν, πλάτες στην επέμβαση της ΝΔ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μέσω της τροπολογίας της ευρωβουλευτή Ρόδη Κράτσα, για να μην ψηφιστεί στο σύνολό της η Διεθνής Ναυτική Σύμβαση Εργασίας και να μείνει άθικτο το αντεργατικό τερατούργημα του όρου 8 του άρθρου 13 του νόμου 2687/53, κάνει και η ΠΝΟ, όπως αποδείχτηκε με τις αποφάσεις που πήραν στο Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας οι παρατάξεις ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚΕ, ΑΠ. Από τις παρατάξεις αυτές, τονίζεται, εκφράζονται οι πολιτικές ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ και όλοι μαζί αποτελούν την «ιερή συμμαχία του κεφαλαίου». Στόχος τους είναι «να διευκολύνουν την υπονόμευση στην πράξη και των ελάχιστων δικαιωμάτων των ναυτεργατών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο». Τα σωματεία καταγγέλλουν και τις «πολιτικές δυνάμεις του κεφαλαίου» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που υπερψήφισαν την τροπολογία Κράτσα.

Να σημειωθεί ότι χτες η Ρ. Κράτσα, εντελώς εκτεθειμένη απέναντι στους ναυτεργάτες, εξέδωσε δελτίο Τύπου, προσπαθώντας να μαζέψει τα ασυμμάζευτα. Ετσι παρά την προσπάθειά της να μιλήσει για παραπληροφόρηση, τελικά επιβεβαιώνει όλα όσα διαδραματίστηκαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά τη συζήτηση της Ναυτικής Σύμβασης. Και αναμασάει τις θέσεις των εφοπλιστών, όπως έκανε και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Μόνιμη η επαφή με τους εργάτες του Λιμανιού

Νέα εξόρμηση χτες στον ΟΛΠ ΑΕ. Την επιστράτευση των λιμενεργατών προτείνει προκλητικά ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης

Οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ συζητούν με τους εργαζόμενους στο ΣΕΜΠΟ
Οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ συζητούν με τους εργαζόμενους στο ΣΕΜΠΟ
Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η μάχη των ταξικών δυνάμεων του ΠΑΜΕ για να αναδείξουν στους εργαζόμενους του λιμανιού του Πειραιά, αλλά και σε όλους τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα της πειραιώτικης περιφέρειας ότι οι ίδιες οι εξελίξεις επιβάλλουν τη συγκρότηση αγωνιστικού μετώπου συσπείρωσης όλων των κλάδων που βγάζουν μεροκάματο από το λιμάνι, για να αποτραπεί το ξεπούλημα του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ. Οτι οι περιστάσεις επιτάσσουν συντονισμένο αγώνα για την αναχαίτιση και ανατροπή συνολικά της αντιλαϊκής φιλομονοπωλιακής πολιτικής.

Την αναγκαιότητα αυτή επιβάλλει και η ένταση της επιθετικότητας από την πλευρά του μεγάλου κεφαλαίου. Στις πολύμορφες «πιέσεις» για τον τερματισμό των απεργιακών κινητοποιήσεων και την οριστική παράδοση του λιμανιού στις πολυεθνικές, χτες προστέθηκε και η έκκληση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδος να επιστρατευτούν οι εργαζόμενοι προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο στο λιμάνι.

Χτες το πρωί, έγινε για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα μιας εβδομάδας, μαζική περιοδεία της Γραμματείας Πειραιά του ΠΑΜΕ στο ΣΕΜΠΟ του Ικονίου, αλλά και σε άλλους χώρους του ΟΛΠ, όπως στους υπαλλήλους, αλλά και στο γκαράζ και μηχανουργείο του Οργανισμού στην περιοχή της Ακτής Βασιλειάδη. Στην περιοδεία συμμετείχαν συνδικαλιστές από τους χώρους των ναυτεργατών, των ελαιουργοσαπουνοποιών, των εκπαιδευτικών, του κλάδου υγείας, των εργατοτεχνιτών της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης και άλλων.

Με τους εργαζόμενους, των οποίων οι απεργιακές κινητοποιήσεις συνεχίζονται, συνομίλησε ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ Σάββας Τσιμπόγλου και ο Γιώργος Παπαβασιλείου, μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας των Υπαλλήλων Λιμανιών (ΟΜΥΛΕ) συσπειρωμένος στις γραμμές του ΠΑΜΕ. Από τους συνδικαλιστές αναδείχτηκε επιπλέον η επιτακτική ανάγκη οι εργαζόμενοι να απομονώσουν τις συνδικαλιστικές πλειοψηφίες που έχουν αναλάβει το καθήκον μέσα από τους ατέρμονους «κοινωνικούς διαλόγους» να υπονομεύουν τους αγώνες και να απομονώσουν κάθε κλάδο εργαζομένων για να γίνεται εύκολα θύμα στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»
Σήμερα η κινητοποίηση γιατρών και εργαζομένων

48ωρη απεργία για τις 18 και 19 του Γενάρη αποφάσισε η ΟΕΝΓΕ

Τη διεκδίκηση ενός αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος Υγείας προτάσσουν ο Σύλλογος Εργαζομένων (ΣΕΝΕ) και η Πενταμελής Επιτροπή της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών-Πειραιώς στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», με αφορμή την κινητοποίηση που διοργανώνουν σήμερα, στις 8 π.μ., στο νοσοκομείο, σε συνεργασία με την ΠΟΕΔΗΝ. Το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας με προκήρυξή του καλεί τους γιατρούς και τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία, μαζί με τους ασθενείς, να συγκροτήσουν μέτωπο για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής στο χώρο της Υγείας, για κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.

Στο μεταξύ, 48ωρη απεργία για τις 18 - 19 του Γενάρη αποφάσισε χτες κατά πλειοψηφία το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ). Η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών» πρότεινε την κήρυξη 24ωρης και 48ωρης απεργίας, σε ημερομηνία που θα καθορίσει το Γενικό Συμβούλιο αφού λάβει υπόψη του τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων στα νοσοκομεία και στις Ενώσεις και σε συντονισμό με το σύνολο των υγειονομικών. Οι παρατάξεις ΔΗΚΝΙ (ΝΔ), ΠΑΣΚΕ και «Αγωνιστική Ενότητα Γιατρών» (ΣΥΝ) πλειοψήφησαν στην απόφαση για αναστολή της συμμετοχής στο διάλογο με το υπουργείο, αλλά μόνο σαν «μέσο πίεσης», μέχρι την κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων από τα υπουργεία Υγείας και Οικονομικών, για το πώς θα εφαρμοστούν το ΠΔ και η οδηγία!

Καλώντας τους γιατρούς να συμμετάσχουν στη 48ωρη απεργία, με αιτήματα την κατάργηση του ΠΔ και της Οδηγίας της ΕΕ για το χρόνο εργασίας, για σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας με 5ήμερο, 6ωρο, 30ωρο με μια εφημερία τη βδομάδα, για αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας κ.ά., η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών» κατήγγειλε για μια ακόμα φορά την απόφαση για συμμετοχή στο «διάλογο» και τα τερτίπια των παρατάξεων γύρω από αυτόν και πρότεινε την οριστική απόσυρση από το «διάλογο».

ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΒΦΛ
Προσυπέγραψαν την απόλυση 200 συναδέλφων τους

Την απόφαση της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων στη Θεσσαλονίκη να προχωρήσει στην απόλυση 200 συναδέλφων τους μέχρι τις 29 Δεκέμβρη, αποδέχτηκε η πλειοψηφία (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) το ΔΣ του σωματείου, στηριζόμενη απλά και μόνο στην υπόσχεση του υφυπουργού Απασχόλησης Γ. Γιακουμάτου ότι μέσα στο Γενάρη θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο για την «εξυγίανση» του εργοστασίου της ΒΦΛ στη Θεσσαλονίκη που θα προβλέπει και την ειδική επιδότηση των απολυμένων. Στη ΓΣ, που ακολούθησε, ο πρόεδρος του Σωματείου Γ. Μιχαηλίδης εκβίαζε τους εργαζόμενους να αποδεχτούν τις απολύσεις συναινετικά, απειλώντας πως αν δεν τις συμφωνήσουν, η εταιρεία θα τις υλοποιήσει έτσι κι αλλιώς μονομερώς. Την αποδοχή των απολύσεων καταψήφισε στο ΔΣ ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ Θ. Κυριακίδης. Κάλεσε τους εργαζόμενους να μην υπογράψουν καμία απόλυση και το σωματείο να αντιδράσει και να καταγγείλει την κυβέρνηση, να οργανώσει νέες δυναμικές κινητοποιήσεις.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΑΕΕ
Απεργούν για τις μεταθέσεις

Παναττική στάση εργασίας, από τις 11 π.μ. μέχρι τη λήξη του ωραρίου και 24ωρη απεργία στους υπόλοιπους νομούς της χώρας πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι στα Ταμεία ΤΕΒΕ, ΤΑΕ, ΤΣΑ (ΟΑΕΕ) διαμαρτυρόμενοι για τα σοβαρά λειτουργικά προβλήματα που προκύπτουν ενόψει της ενοποίησης του Ταμείου. Στις 11 π.μ. οι απεργοί από Αθήνα και επαρχία θα συγκεντρωθούν έξω από τα γραφεία του ΤΕΒΕ (Σατωβριάνδου 18). Σύμφωνα με καταγγελία των Πανελλήνιων Συλλόγων των Εργαζομένων στα τρία Ταμεία, τα οποία από την 1/1/2007 θα συγκροτήσουν τον ΟΑΕΕ, η διοίκηση αυθαίρετα και πριν λειτουργήσει το προσωρινό υπηρεσιακό συμβούλιο αποφάσισε τη μετακίνηση 226 υπαλλήλων σε όμορους νομούς, εκ των οποίων οι μισοί μετακινούνται στην Αθήνα. Η μετακίνηση αυτή, όπως σημειώνουν, θα οδηγήσει σε «διάλυση οικογενειών και σε δραματική οικονομική επιβάρυνση».

Νεκρός χειριστής γερανού

Λίγες μόλις μέρες πριν «βγει» το 2006, ένας ακόμα εργάτης ήρθε να προστεθεί στη λίστα των σκοτωμένων στους τόπους δουλιάς. Πρόκειται για ένα χειριστή γερανοφόρου οχήματος, 31 ετών, που σκοτώθηκε χθες το μεσημέρι, όταν το ανυψωτικό μηχάνημα ήρθε σε επαφή με καλώδια υψηλής τάσης της ΔΕΗ. Ενας ακόμα εργαζόμενος τραυματίστηκε και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης. Το νέο εργατικό «ατύχημα» έγινε σε υπό ανέγερση οικοδομή στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης, την ώρα που οι εργαζόμενοι επιχειρούσαν να αναρτήσουν διαφημιστική ταμπέλα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ