ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Δεκέμβρη 2006
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΜΑΛΙΑ
Ο πόλεμος γενικεύεται

Ισλαμιστές Σομαλοί σε θέση μάχης. Εικόνα από τον πόλεμο που κλιμακώνεται με τα αιθιοπικά στρατεύματα

Associated Press

Ισλαμιστές Σομαλοί σε θέση μάχης. Εικόνα από τον πόλεμο που κλιμακώνεται με τα αιθιοπικά στρατεύματα
ΜΠΑΪΝΤΟΑ.-- Τουλάχιστον 4 αιθιοπικά επιθετικά ελικόπτερα και τουλάχιστον 30 άρματα μάχης, φορτηγά και τζιπ με αντιαεροπορικά πυροβόλα όδευαν χτες προς νότο, για να εμπλακούν στις μάχες περί τη μοναδική πόλη που ελέγχει πλέον ο στρατός της λεγόμενης μεταβατικής κυβέρνησης των πολεμάρχων με τους μαχητές της Ενωσης Ισλαμικών Δικαστηρίων (ΕΙΔ), μετέδιδε χτες βράδυ το «Ασοσιέιτεντ Πρες», επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες. Χιλιάδες Σομαλοί ακολουθούσαν, ταυτόχρονα, την ακριβώς αντίθετη πορεία - έφευγαν προς κάθε πιθανή κατεύθυνση για να γλιτώσουν από την επίγεια κόλαση των άγριων μαχών. Οι Ισλαμιστές, που έχουν «κηρύξει πόλεμο» κατά της Αιθιοπίας, την οποία κατηγορούν ότι εισέβαλε στη Σομαλία, έλεγαν χτες ότι εξαπολύουν γενική επίθεση. Στη διάρκεια των πρώτων πρωινών ωρών τα πυρά πυροβολικού και όλμοι έπεφταν ασταμάτητα στη διακεκαυμένη ζώνη.

Στέλεχος της κυβέρνησης της Αιθιοπίας, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, λόγω της φύσης του θέματος, επιβεβαίωσε την αποστολή των αρμάτων και των ελικοπτέρων, που πιθανότατα σηματοδοτεί τη γενίκευση του πολέμου. Η Αιθιοπία - που διαθέτει έναν από τους μεγαλύτερους στρατούς σε όλο το Κέρας της Αφρικής - εμπλέκεται όλο και πιο βαθιά στον σομαλικό εμφύλιο, με τους αναλυτές να διαβλέπουν ότι η σύγκρουση αναμένεται να μετατραπεί σε ευρύτερο περιφερειακό μακελειό με συμμετοχή κατ' αρχάς της «συνήθους» αντιπάλου της Αιθιοπίας, της Ερυθραίας.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν πως «εκατοντάδες» σοροί βρίσκονταν πεσμένες στους δρόμους των χωριών όπου μαίνονταν μάχες την Πέμπτη, ενώ εκατοντάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια, τις καλλιέργειές τους, τα ζώα που εκτρέφουν και όποια περιουσιακά στοιχεία είχαν - προείχε η διάσωση των ζωών των ίδιων και των οικογενειών τους. Ο Σούκρι Αμπού Ζέιναμπ, εκπρόσωπος των Ισλαμιστών, δήλωσε από το Μογκαντίσου ότι οι εξελισσόμενες μάχες αποτελούν μόνο μια «πρόγευση» όσων μέλλονται: «Θα αρχίσουμε την πραγματική μας αντεπίθεση εναντίον των εισβολέων και δε θα σταματήσουμε ώσπου να διώξουμε τους Αιθίοπες από τη χώρα μας».

Τουλάχιστον ένας «βουλευτής» που πρόσκειται στη μεταβατική κυβέρνηση εξέφρασε το φόβο ότι η Μπαϊντόα θα πέσει στα χέρια των ισλαμιστών, που ήδη ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της Σομαλίας. «Πιο καλά οπλισμένοι Αιθίοπες φθάνουν εδώ ώρα με την ώρα, εκατοντάδες ισλαμιστές μαχητές κατευθύνονται προς τα δω», είπε και αυτός υπό τον όρο της ανωνυμίας καθώς φοβόταν ότι θα αντιμετώπιζε αντίποινα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Αιθίοπες εξαπέλυσαν επίθεση στην Ιντάλε, που οι ισλαμιστές ελέγχουν από την Πέμπτη. Οι άνδρες της ΕΙΔ έκαναν «παρέλαση» τους Αιθίοπες στρατιώτες που έχουν αιχμαλωτίσει στην πόλη, ενώ έλεγαν πως σκότωσαν δεκάδες. Στην Αντίς Αμπέμπα, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Ζεμεντκούν Τέκλε είπε ότι οι ένοπλες δυνάμεις «δεν έχουν υποστεί απώλειες», ενώ διέψευσε ότι η Αιθιοπία «εμπλέκεται σε μάχες» κατά των ισλαμιστών. «Αν και όταν έρθει η ώρα να πολεμήσουμε, είναι σαφές ότι θα το ανακοινώσουμε στο λαό μας», είπε.

Ο ΟΗΕ κάλεσε να «αποκατασταθεί η ηρεμία», ενώ προειδοποίησε πως η συνέχιση των μαχών θα αποτρέψει την παράδοση βοήθειας σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που βρίσκονται σε απελπιστική ανάγκη λόγω του λιμού και των πλημμυρών.

ΡΩΣΙΑ - ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Δύσκολες συνομιλίες

Επίδειξη ισχύος, πριν την επίσκεψη Πούτιν στην Ουκρανία

Παρουσία του Ρώσου Προέδρου, Βλ. Πούτιν, υπογράφτηκε στις 21/12 το πρωτόκολλο της αναδιανομής των ποσοστών της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου «Σαχαλίνη 2», μεταξύ της ρωσικής «Gazprom», της ολλανδο-βρετανικής «Shell» και των ιαπωνικών «Mitsui» -«Mitsubishi». Σύμφωνα με αυτό οι ξένες εταιρείες πούλησαν στην «Gazprom» τα μισά από τα ποσοστά που είχαν στο αρχικό σχέδιο (από το 1994) εκμετάλλευσης, αντί 7,45 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ετσι η «Gazprom» αποκτά τον έλεγχο του 50% των μετοχών συν μία, ενώ το ποσοστό της «Shell» πέφτει από το 55% στο 27,5%, της «Mitsui» από το 25% στο 12,5% και της «Mitsubishi» από το 20% στο 10%.

Το σχέδιο προβλέπει την εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου 150 εκατομμυρίων τόνων και 500 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου. Προβλέπει την κατασκευή δύο θαλάσσιων πλατφορμών κι εργοστασίου υγροποίησης του φυσικού αερίου, διυλιστηρίου και 2 αγωγών 880 χιλιομέτρων.

Η νέα αναδιανομή του έργου της «Σαχαλίνης 2» αποτελεί μια ακόμη απόδειξη της ενίσχυσης του κρατικο-μονοπωλιακού καπιταλισμού. Η υπογραφή του παραπάνω πρωτοκόλλου ενισχύει τις θέσεις του Βλ. Πούτιν πριν την επίσκεψή του στην Ουκρανία που ξεκίνησε χτες, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό μετά τον αιφνίδιο θάνατο του Προέδρου του Τουρκμενιστάν, Σ. Νιγιάζοφ, και την αστάθεια που μπορεί να δημιουργηθεί στην περιοχή, οδηγώντας σε νέα αναδιανομή των «φιλέτων» του φυσικού αερίου του Τουρκμενιστάν και πιθανώς νέα όξυνση της αντιπαράθεσης Ρωσίας και ΗΠΑ σ' ολόκληρη την περιοχή της Κεντρικής Ασίας.

Η επίσκεψη Πούτιν στην Ουκρανία θα έχει στο επίκεντρό της τα ενεργειακά ζητήματα (από την Ουκρανία διέρχεται το 15% του ρωσικού πετρελαίου και το 80% του φυσικού αερίου, που εξάγεται σε άλλες χώρες), τα ζητήματα της συνεργασίας στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας και της ατομικής ενέργειας, τα συνοριακά ζητήματα στην Αζοφική Θάλασσα και τις ναυτικές βάσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς και το καθεστώς της ρωσικής γλώσσας στην Ουκρανία (που αποτελεί τη μητρική γλώσσα για μεγάλο τμήμα του πληθυσμού).

Το 2006 παρατηρείται αύξηση των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών κατά 20% και η Ρωσία από τη μεριά της πιέζει στην κατεύθυνση ενσωμάτωσης της Ουκρανίας στον Ενιαίο Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ), μαζί με τη Λευκορωσία και το Καζαχστάν. Η Ουκρανία έχει υπογράψει τα αρχικά ντοκουμέντα συγκρότησης του ΕΟΧ, όμως από την εποχή της εκλογής του σημερινού Ουκρανού Προέδρου, Β. Γιούστσενκο, η διαδικασία συγκρότησης του ΕΟΧ έχει «φρενάρει», εξαιτίας του προσανατολισμού προσέγγισης της Ουκρανίας με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Στο ταξίδι του ο Βλ. Πούτιν αναμένεται να «αναθερμάνει» το σχέδιο συγκρότησης του ΕΟΧ, μέσω της προσπάθειας ανάπτυξης των διακρατικών σχέσεων Ρωσίας - Ουκρανίας.


Ι. Π. - Ε. Β.

ΤΟΥΡΚΜΕΝΙΣΤΑΝ
Διαμάχη για το φυσικό αέριο

ΑΣΓΚΑΜΠΑΤ-ΜΟΣΧΑ.--

Εν αναμονή της κηδείας αύριο, Κυριακή, του Προέδρου του Τουρκμενιστάν, Σαπαρμουράτ Νιγιάζοφ (που αναδείχτηκε την περίοδο της «περεστρόικας» του Μ. Γκορμπατσόφ και συνέχισε ως «ανανεωτής» μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης), ο οποίος πέθανε τα ξημερώματα της Πέμπτης, χτεσινά δημοσιεύματα του ρωσικού Τύπου κάνουν λόγο για φήμες σύμφωνα με τις οποίες ο εκλιπών Πρόεδρος δεν πέθανε από καρδιακή προσβολή, όπως έχει ανακοινωθεί, αλλά έπεσε θύμα δολοφονίας. Η έντονη αυτή φημολογία που υπάρχει στη χώρα έρχεται να ενισχυθεί και από το γεγονός ότι προσωρινός Πρόεδρος της χώρας ορίστηκε αμέσως ο μέχρι τότε αντιπρόεδρος, Γκουρμπανγκούλι Μπερντιμουχαμέντοφ. Ομως, σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας, τα καθήκοντα του Προέδρου έπρεπε να αναλάβει ο πρόεδρος της Βουλής, Οβεζγκέλντι Ατάγεφ, αλλά αυτός αποκλείστηκε με το αιτιολογικό ότι εκκρεμεί σε βάρος του έρευνα για πιθανή ποινική δίωξη, γεγονός που χαρακτηρίζεται εξίσου περίεργο.

Σημειώνεται επίσης ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του και τόνισε ότι «προβλέπουμε στη συνέχιση της επέκτασης των σχέσεών μας με το Τουρκμενιστάν, για ένα λαμπρό μέλλον γι' αυτή τη χώρα και για μια κυβέρνηση που θα προσφέρει δικαιοσύνη και ευκαιρίες στο λαό της».

Χαρακτηριστικό είναι και το δημοσίευμα της χτεσινής «Κομσομόλσκαγια Πράβντα», που επισημαίνει ότι «θα πρέπει να περιμένουμε υπομονετικά για την έκβαση της διαμάχης που θα γίνει στο Ασγκαμπάτ», τονίζοντας ότι αυτή (η έκβαση) «θα καθορίσει το ποιος θα ελέγξει το φυσικό αέριο»... «η Μόσχα ή η Ουάσιγκτον».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ