ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Δεκέμβρη 2006
Σελ. /24
Κούβα: Περιβάλλον και υγεία

Γρηγοριάδης Κώστας

Σας παρουσιάζουμε στο σημερινό φύλλο ένα διακρατικό πρόγραμμα συνεργασίας μεταξύ Καναδά και Κούβας για την περιβαλλοντική παροχή υγειονομικών υπηρεσιών (2001 - 2006), στόχος του οποίου είναι να αναπτυχθούν πρωτότυπες προσεγγίσεις για τη βελτίωση της αποκεντρωμένης παροχής υγειονομικών υπηρεσιών από τις κουβανικές τοπικές αρχές. Το εν λόγω πρόγραμμα βοηθά την εθνική μονάδα περιβαλλοντικής υγείας της Κούβας (UNSA), και επιλεγμένες τοπικές κυβερνήσεις, στην επαρχία Sancti Spvritus, για την ανάληψη συντονισμένων προσεγγίσεων στη βελτίωση της παράδοσης των περιβαλλοντικών υγειονομικών υπηρεσιών.

Η αξία και οι «εταίροι» του προγράμματος

Οπως περιγράφηκε παραπάνω, στόχος του προγράμματος είναι να συμβάλει σε μια κατεύθυνση για την καλύτερη ποιότητα της ζωής για τους κατοίκους. Περιλαμβάνει τον από κοινού προγραμματισμό της παροχής περιβαλλοντικών υγειονομικών υπηρεσιών, της ανάπτυξης της ικανότητας των τοπικών φορέων των υγειονομικών υπηρεσιών, αλλά και της περιβαλλοντικής υγειονομικής αγωγής. Τη συγχρηματοδότηση του προγράμματος ανέλαβαν η κυβέρνηση της Κούβας και καναδική διεθνής αντιπροσωπεία ανάπτυξης (CIDA). Ο χρονικός ορίζοντας περιλάμβανε το διάστημα: 2001 - 2006. Η γεωγραφική εστίαση ήταν η επαρχία Sancti Spvritus, στην κεντρική Κούβα, που βρίσκεται 400 χιλιόμετρα ανατολικά της Αβάνας. Τα πιλοτικά έργα πραγματοποιούνται μέσω των δημοφιλών συμβουλίων Las Nuevas και Los Olivos, με τη συμμετοχή των εκπροσώπων της κεντρικής κυβέρνησης της Αβάνας. Συνεργάτες προγράμματος, η εθνική μονάδα περιβαλλοντικής υγείας (UNSA - Unidad Nacional de Salud Ambiental), μια αντιπροσωπεία του κουβανικού υπουργείου Υγείας υπεύθυνου για την καθιέρωση, τον έλεγχο και την επιβολή των υγειονομικών κανονισμών για την υγεία του πληθυσμού. Οι τοπικοί συνεργάτες περιλαμβάνουν τις δημοτικές τοπικές κυβερνήσεις του La Sierpe και Sancti Spiritus και τα συμβούλια Las Nuevas και Los Olivos, με τη συμμετοχή των δημόσιων επιχειρήσεων και των αντιπροσωπειών της επαρχίας, τους πολίτες, τους οικογενειακούς γιατρούς και τις νοσοκόμες.

Περιβαλλοντική υγεία και περιφέρεια

Μια κοινότητα, στην επαρχία Sancti Spvritus, κινητοποίησε ένα πρόγραμμα υποστήριξης βελτίωσης της υγείας, με υπόβαθρο τα ζητήματα περιβαλλοντικής υγείας, όπου εντοπίζεται ένα από τα υψηλότερα ποσοστά νοσηρότητας, εξαιτίας των ασθενειών από το δολοφονικό αγροχημικό DTD. Τα δύσκολα και επίμονα κοινωνικά προβλήματα, όπως οι ασθένειες από το DTD, προκαλούνται από ένα συνδυασμό παραγόντων περιβαλλοντικής υγείας που είναι πέρα από την ικανότητα επίλυσης σε τοπικό επίπεδο. Οι δημοτικές αρχές έχουν συγκεκριμένους προϋπολογισμούς, με συγκεκριμένες αρμοδιότητες, όπως να διατηρήσουν τις κοινωνικές υπηρεσίες με επάρκεια, ιδιαίτερα εκείνες που εξετάζουν το πόσιμο νερό, την επεξεργασία υπονόμων και τη διάθεση αποβλήτων. Οι ασθένειες, όπως οι οξείες αναπνευστικές μολύνσεις, αποτελούν τη δεύτερή τους προτεραιότητα. Οι αιτίες των προβλημάτων μπορούν να επισημανθούν, στις περισσότερες περιπτώσεις, στις ανεπαρκείς υποδομές για την περιβαλλοντική υγεία, την κακή ποιότητα του πόσιμου νερού και την ατελή διαχείριση των αποβλήτων. Ο στόχος αυτού του προγράμματος είναι να βοηθηθεί η Εθνική Μονάδα Περιβαλλοντικής Υγείας της Κούβας (UNSA) και οι επιλεγμένες τοπικές κυβερνήσεις της επαρχίας Sancti Spvritus, που αποτέλεσαν τον πιλότο για τις επόμενες δράσεις, στην ανάληψη των συμμετεχουσών και συντονισμένων προσεγγίσεων στη βελτίωση των περιβαλλοντικών υγειονομικών υπηρεσιών στα εδάφη τους. Με αυτόν τον τρόπο θα συμβάλουν στην καλύτερη ποιότητα της ζωής των κατοίκων.

Γενικοί στόχοι

Οι γενικοί στόχοι του προγράμματος είναι να βοηθήσει η UNSA τις τοπικές κυβερνήσεις και άλλους συμμέτοχους, στη διατύπωση και την εφαρμογή ολιστικών στρατηγικών, που εξετάζουν την παράδοση των υγειονομικών υπηρεσιών και την περιβαλλοντική αποκατάσταση των επιλεγμένων δήμων στην κεντρική Κούβα. Να μειώσει τις επιπτώσεις των οξειών ασθενειών, μέσω της βελτίωσης της ποιότητας του πόσιμου νερού, τον έλεγχο της ασφάλειας των τροφίμων και την ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων στις περιοχές στόχων. Επίσης, να αναπτύξει και να ενισχύσει τα εθνικά και διεθνή δίκτυα για τη διάδοση των καλύτερων πρακτικών και την εφαρμογή των νέων τεχνολογιών, σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος και την ενίσχυση των κοινωνικών υπηρεσιών. Μόνο μέσω της εθνικο-τοπικής κυβερνητικής στρατηγικής συνεργασίας, την ομαδική εργασία μεταξύ των διάφορων τοπικών υπηρεσιών, τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας πολιτών και την αυξανόμενη δημόσια συνείδηση των ζητημάτων περιβαλλοντικής υγείας μπορούν οι κοινωνικοί όροι να μετασχηματιστούν μόνιμα και η βασική κοινωνική παροχή υπηρεσιών να βελτιωθεί σημαντικά.

Ενα ελπιδοφόρο εγχείρημα

Το πρόγραμμα αποτελείται από τρία τμήματα δραστηριότητας:

  • Από κοινού προγραμματισμός για την τοπική κοινωνική παροχή υπηρεσιών, που περιλαμβάνει τη συμμετοχική ανάπτυξη στρατηγικής για την επέμβαση περιβαλλοντικής υγείας και την εφαρμογή των επιλεγμένων προγραμμάτων επίδειξης.
  • Ανάπτυξη ικανότητας και ενίσχυση των τοπικών κοινωνικών φορέων παροχής υπηρεσιών.
  • Επικοινωνία και διάδοση, που περιλαμβάνουν την περιβαλλοντική εκπαίδευση, την υγειονομική αγωγή, την κοινοτική συμμετοχή και τη διανομή των καλύτερων πρακτικών και των «παθημάτων που γίνονται μαθήματα» σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο.

ΟΙΚΟΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ
ΟΙΚΟΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ

Οταν το ΠΑΣΟΚ ...ελέγχει το ΠΑΣΟΚ

Είναι γνωστή η υπόθεση με την κατασκευή των βιολογικών καθαρισμών στην Ελλάδα. Μέσω των ευρωπαϊκών προγραμμάτων δαπανήθηκαν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή των, απαραίτητων βέβαια, βιολογικών καθαρισμών στις πρωτεύουσες των νομών (και όχι μόνο). Οι διαδικασίες επιλογής των εργολάβων και των δήμων, που επιλέχτηκαν στην πρώτη φάση, έγιναν με τα γνωστά «πράσινα ...αξιοκρατικά κριτήρια». Πέρα από την υπερκοστολόγηση των έργων,για τα οποία τη συγκεκριμένη περίοδο υπήρξαν αρκετές καταγγελίες, οι οποίες φυσικά χάθηκαν από τα ΜΜΕ που ελέγχονταν πλήρως (και) αυτήν την περίοδο, ένα από τα ζητήματα που αναδύθηκε ήταν η μη ορθή στελέχωση των μονάδων από εξειδικευμένο προσωπικό. Αποτέλεσμα; Πολλές από τις εγκαταστάσεις αυτές να υπολειτουργούν ή να μη λειτουργούν καθόλου! Διαβάσαμε ότι μια νεοεκλεγείσα ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, η οποία προφανώς αγνοεί το τι έγινε, κατέθεσε Ερώτηση για την όλη κατάσταση και πήρε την εξής απάντηση: Σε 24 πόλεις οι βιολογικοί καθαρισμοί δε λειτουργούν από διάφορες αιτίες. Μήπως θα ήταν καλύτερα το ερώτημά της να το απευθύνει απευθείας στους συναγωνιστές της κ. κ. Λαλιώτη και Βάσω Παπανδρέου; Κάτι περισσότερο θα ξέρουν...

ΟΙΚΟΑΛΙΕΥΜΑΤΑ

Υποκριτική ανησυχία

Τώρα τους έπιασε ο πόνος για τις αρκούδες, οι οποίες δεν πέφτουν σε χειμερία νάρκη, επειδή ακόμα οι θερμοκρασίες είναι υψηλές για την εποχή. Μήπως, όμως, ανησυχούν για τα σαλέ και τα χιονοδρομικά κέντρα που βλέπουν τις κρατήσεις τους σε χαμηλά επίπεδα;

Επάγγελμα; Εμπόριο όπλων

Οι ΗΠΑ αποφάσισαν να πουλήσουν πυρηνικό υλικό για τα εργοστάσια της Ινδίας! Και η απόφαση για τη μη επέκταση των πυρηνικών στην Ασία; Και η φασαρία για το Ιράν;

ΚΑΙ ΟΙΚΟΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ
Εξελικτική Οικολογία

Μια εξαιρετική έκδοση από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης με τον παραπάνω τίτλο και την υπογραφή του Eric Pianka κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες. Ενα βιβλίο 606 σελίδων, που γνώρισε και γνωρίζει τεράστια εκδοτική επιτυχία στο εξωτερικό και διδάσκεται σε δεκάδες πανεπιστήμια, μπορούν πλέον να το προμηθευτούν και στην ελληνική γλώσσα φοιτητές, καθηγητές και όλοι οι ενδιαφερόμενοι γύρω από τα ζητήματα της οικολογίας. Το συνιστούμε ανεπιφύλακτα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ