ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Δεκέμβρη 2006
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΘΗΛΩΜΕΝΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ - ΤΙΜΕΣ ΑΓΟΡΑΣ - ΧΡΕΗ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Δυσβάστακτο μείγμα για τα λαϊκά νοικοκυριά

Αποκαλυπτικά στοιχεία για τα αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής. Στο όνομα των κερδών των επιχειρήσεων, πολλαπλασιάζονται τα προβλήματα των εργαζομένων

Eurokinissi

Σε καθεστώς αβάσταχτης ακρίβειας σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη καθήλωση των έτσι κι αλλιώς ισχνών τους εισοδημάτων, καλούνται οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι να τα βγάλουν πέρα και αυτές τις γιορτές.

Η πραγματικότητα αδυσώπητη για εκατοντάδες χιλιάδες μισθοσυντήρητα νοικοκυριά, με τα εισοδήματα να μη φτάνουν να καλύψουν τις καθημερινές ανάγκες μέσα στη λαίλαπα της ακρίβειας, που δείχνει αυτές τις μέρες το ακόμα πιο σκληρό της πρόσωπο, μπροστά στις αυξημένες ανάγκες της περιόδου των γιορτών, με τα συσσωρευμένα χρέη από όλο το προηγούμενο διάστημα να περιμένουν να πληρωθούν, τις καθημερινές ανάγκες να «τρέχουν» και την παράδοση να «απαιτεί» ακόμα μεγαλύτερα έξοδα μέρες που είναι.

Στην ουσία, οι εργαζόμενοι έρχονται για άλλη μια χρονιά αντιμέτωποι με τις συνέπειες της πολιτικής που ασκεί η ΝΔ συνεχίζοντας και κλιμακώνοντας εκείνη που παρέλαβε από το ΠΑΣΟΚ, εξαπολύοντας αλλεπάλληλα και πολλαπλά χτυπήματα στα λαϊκά στρώματα, συνέπειες που βιώνουν καθημερινά όλο το χρόνο και μέρες σαν κι αυτές γίνονται ακόμα πιο έντονες. Τα χαμηλά εισοδήματα, οι ανεξέλεγκτες και αδιάκοπες ανατιμήσεις σε όλα ανεξαιρέτως τα είδη καθημερινής κατανάλωσης, οι δόσεις για την αποπληρωμή δανείων κάθε είδους, και, από κοντά, τα έξοδα, γι' αυτά που το λαϊκό κίνημα απαιτεί και θα έπρεπε να είναι αυτονόητα για το λαό όπως η παιδεία, η υγεία, η σύνταξη, συνθέτουν το σκηνικό της δυσβάσταχτης καθημερινότητας των λαϊκών νοικοκυριών.

Αλλωστε, ένα μεγάλο μέρος του μισθού και του δώρου που μπήκαν στο οικογενειακό ταμείο τις τελευταίες μέρες, για χιλιάδες οικογένειες είναι ήδη υποθηκευμένο για την αποπληρωμή δανειακών υποχρεώσεων σε τράπεζες, πράγμα το οποίο μαρτυρά τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι εργαζόμενοι. Τα επίσημα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά: τον Οκτώβρη οι οφειλές στις τράπεζες από δάνεια έφτασαν συνολικά τα 80 δισ. ευρώ. Μόνο για στεγαστικά δάνεια οι εργαζόμενοι έχουν δανειστεί 42,3 δισ. ευρώ αυξημένα μέσα σε ένα χρόνο κατά 28,5%, ενώ για καταναλωτικά δάνεια χρωστούν 26 δισ. ευρώ, 23,5% παραπάνω μέσα σε ένα χρόνο.

Τιμές - φωτιά

Σ' ένα τέτοιο πλαίσιο καλούνται οι εργαζόμενοι να αντιμετωπίσουν και τα αυξημένα έξοδα των Χριστουγέννων. Μια βόλτα στην αγορά δίνει ανάγλυφα την εικόνα: η μόνη που μπορεί να γιορτάσει είναι η ακρίβεια και οι κάθε λογής κερδοσκόποι που ευλογούνται από την κυβερνητική πολιτική της «ελεύθερης αγοράς». Οι τιμές στα είδη πρώτης ανάγκης έχουν εκτιναχτεί στα ύψη. Η γαλοπούλα στη Βαρβάκειο, που, διαφημίζεται ως η φθηνή αγορά της Αθήνας, ξεπερνάει και τα 9 ευρώ το κιλό, όπου υπάρχει, γιατί φέτος υπάρχει μικρότερη παραγωγή, ενώ στα συνοικιακά κρεοπωλεία καταγράφονται τιμές που φτάνουν και τα 12 ευρώ το κιλό. Οσο για το κατσίκι, ούτε το Πάσχα τέτοια τιμή, όπως λένε πολλοί καταναλωτές, φτάνει και τα 14 ευρώ στα κρεοπωλεία. Κι αν για κάποιους το σχόλιο: «φέτος θα κάνουμε Χριστούγεννα με κοτόπουλο», ακούγεται σαν αστεϊσμός, για ένα πολύ μεγάλο αριθμό νοικοκυριών είναι η πραγματικότητά τους.

Κέρδη με ουρά

Στον αντίποδα της ίδιας πολιτικής που δημιουργεί τα καθημερινά αδιέξοδα για τα λαϊκά στρώματα, βρίσκεται η πριμοδότηση με κάθε τρόπο των μεγάλων επιχειρήσεων και των μονοπωλίων με βάση τα κέρδη των οποίων μετρά η κυβέρνηση την επιτυχία της πολιτικής της. Τα προκλητικά επίσημα κέρδη τους φιγουράρουν κάθε τόσο στις σελίδες των ισολογισμών που δημοσιεύουν. Πολλές από αυτές δείχνουν μόνο στο πρώτο εννιάμηνο του χρόνου αύξηση κερδών που ανέρχεται σε διψήφια και σε τριψήφια ποσοστά, με τις τράπεζες, τις εταιρείες πετρελαιοειδών και τις μεγάλες βιομηχανίες να κατέχουν τις πρώτες θέσεις στη λίστα με τις πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις.

Το ωράριο καταστημάτων

Το ωράριο, που προτείνει ο Εμπορικός Σύλλογος της Αθήνας γι' αυτές τις μέρες, έχει ως εξής:

  • Σήμερα Σάββατο: 9 π.μ. - 6 μ.μ.
  • Κυριακή 24: 10 π.μ. - 6 μ.μ.
  • Δευτέρα & Τρίτη 25-26 Δεκέμβρη κλειστά
  • Τετάρτη μέχρι και Παρασκευή: 9 π.μ. - 9 μ.μ.
  • Σάββατο 30 Δεκέμβρη: 9 π.μ. - 6 μ.μ.
  • Κυριακή 31 Δεκέμβρη: 10 π.μ.- 5 μ.μ.
  • Την Τρίτη 2 Γενάρη 2007 τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά λόγω της εργασίας της Κυριακής 24/12, ενώ θα δοθεί μία μέρα αργία στους εμποροϋπαλλήλους ως «αναπληρωματική ανάπαυση» για την εργασία της Κυριακής 31/12.

Το ίδιο ωράριο ισχύει και για τα εμπορικά καταστήματα του Πειραιά, με τη διαφορά ότι το πρωί ξεκινάει μια ώρα νωρίτερα.

Το ωράριο των κρεοπωλείων για τις επόμενες μέρες έχει ως εξής:

  • Σήμερα Σάββατο 23/12 και Κυριακή 24/12: 7 π.μ. - 6 μ.μ.
  • Τετάρτη 27/12 και Πέμπτη 28/12: 7 π.μ. - 8 μ.μ.
  • Παρασκευή 29/12: 7 π.μ. - 9.00 μ.μ.
  • Σάββατο 30/12 και Κυριακή 31/12: 7 π.μ. - 6 μ.μ.

Σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από κλιμάκιο της Διεύθυνσης Υγείας της Νομαρχίας Πειραιά σε εστιατόριο, οβελιστήριο, πιτσαρία και καφετέρια με την επωνυμία «NOVOREST» στη Λ. Κηφισού 98 και Π. Ράλλη στο Ρέντη εντοπίστηκαν ακατάλληλες κονσέρβες, μη επαρκής καθαριότητα και άλλες υγειονομικές παραβάσεις. Ο υπεύθυνος του καταστήματος παραπέμφθηκε στον εισαγγελέα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ