ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Δεκέμβρη 2006
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΑΘΗΤΕΣ - ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Αγωνιστικές πρωτοβουλίες για δημόσια δωρεάν Παιδεία
  • Σήμερα στις 10 π.μ. εξόρμηση στη Βαρβάκειο και στις 12 μ. εξόρμηση και δρώμενα στην Ερμού
  • Στις 5 μ.μ. η εκδήλωση των μαθητών

Με μαζικές εξορμήσεις, περιοδείες και πολύμορφες πρωτοβουλίες συνεχίζεται η αγωνιστική δραστηριότητα μαθητών, φοιτητών, σπουδαστών ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική ΕΕ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και στην αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος.

Σήμερα, στις 10 π.μ., φοιτητές και σπουδαστές θα κάνουν εξόρμηση στη Βαρβάκειο με σκοπό να ενημερώσουν τους εργαζόμενους για την ανάγκη παλλαϊκού ξεσηκωμού ενάντια στα μέτρα ιδιωτικοποίησης της Παιδείας και στην αναθεώρηση του άρθρου 16.

Στις 12 το μεσημέρι, θα κάνουν εξόρμηση στον πεζόδρομο της Ερμού, όπου θα παρουσιάσουν θεατρικά και μουσικά δρώμενα.

Ακόμα, στις 5 μ.μ., οι μαθητές διοργανώνουν εκδήλωση με προβολή της ταινίας «Μάθε παιδί μου γράμματα» στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθήνας. Οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να συζητήσουν με το σκηνοθέτη της ταινίας, Θόδωρο Μαραγκό. Θα ακολουθήσει συναυλία με τα μαθητικά συγκροτήματα «Ασπονδοι» και «Echo», από τα Λύκεια Ηλιούπολης.

Αγωνιστικό ραντεβού στις 10 του Γενάρη

Η πολύμορφη δραστηριότητα εντείνεται τις επόμενες μέρες, μπροστά στο παλλαϊκό συλλαλητήριο στις 10 του Γενάρη, μέρα έναρξης της συζήτησης για την αναθεώρηση του άρθρου 16 στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές, εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι προγραμματίζουν εξορμήσεις, περιοδείες και άλλες δραστηριότητες, εντείνοντας τις πρωτοβουλίες τους για διεκδίκηση αποκλειστικά δημόσιας και δωρεάν Παιδείας σε όλες τις βαθμίδες.

Με πρωτοβουλία του ΔΣ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ελλη Αλεξίου», πραγματοποιήθηκε κοινή σύσκεψη φορέων του Περιστερίου για το συντονισμό της δράσης τους ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16. Στη σύσκεψη πήραν μέρος η Α΄ ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής, η Ενωση Γονέων Περιστερίου και πολλοί εργαζόμενοι. Στην απόφαση των φορέων υπογραμμίζεται: «Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Διεκδικούμε το σχολείο των σύγχρονων αναγκών. Διεκδικούμε το ενιαίο δωδεκάχρονο δημόσιο και δωρεάν σχολείο». Ακόμα, αποφάσισαν τη «μαζική συμμετοχή στο μεγάλο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της 10ης του Γενάρη και την προώθηση σε τοπικό χαρακτήρα μιας σειράς εκδηλώσεων». Προγραμματίζουν, δε νέα σύσκεψη στις 11 Γενάρη για να καθορίσουν συγκεκριμένα τις δραστηριότητές τους.

Τους τα 'ψαλαν...

Τους τα 'ψαλαν για τα καλά «σε όλη την παρέα». Γιατί δε γίνεται αλλιώς, όταν «συζητάτε στη Βουλή νύχτα - καμιά φορά και μέρα, να μη μαθαίνει ο λαός για πράγματα σπουδαία». Οταν «πέντε ευρώ πληρώνετε κάθε παιδιού κεφάλι κι εμείς στα φροντιστήρια δίνουμε ένα τσουβάλι». Γιατί δε γίνεται παιδεία με επιχειρήσεις «να ξεπουλάνε στο λεπτό γνώσεις και συνειδήσεις».

Λίγο μετά το μεσημέρι μαθητές και φοιτητές με τύμπανα, τρίγωνα, πλακάτ στα χέρια, παίρνουν το δρόμο για το Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να πουν τα αγωνιστικά τους κάλαντα. Στην Ηρώδου Αττικού κλούβα της Αστυνομίας έχει κλείσει το δρόμο, απαγορεύοντας τη διέλευση προς όλους και πλήρως εξοπλισμένες διμοιρίες των ΜΑΤ περιμένουν τους... «επικίνδυνους».

«Εκλεισαν τους δρόμους λες και είμαστε εγκληματίες. Μας φοβούνται γιατί ξέρουν ότι δε θα σταματήσουμε. Ας τους τα ψάλουμε για να μας ακούσουν έστω και από μακριά». «Στην ενότητα του κεφαλαίου απαντάμε με την ενότητα του λαϊκού κινήματος», λένε μαθητές και φοιτητές. Και το σύνθημα πέφτει: «Με ΜΑΤ και βία δε γίνεται παιδεία». «Οχι η παιδεία των αναγκών μας». «Η συζήτηση για την αναθεώρηση του άρθρου 16 δε θα γίνει ποτέ». «Το Γενάρη θα τρομάξετε περισσότερο. Οι δρόμοι θα είναι τίγκα».

Αμέσως μετά οι μαθητές αποχωρούν και κατευθύνονται - ακολουθούμενοι πάντα από διμοιρία των ΜΑΤ - προς το υπουργείο Παιδείας στέλνοντας άλλο ένα μήνυμα: «Μαριέττα άκουσε καλά. Ερχο - έρχονται καταλήψεις»...

ΕΣΤΙΑ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
Πρώτη δύναμη η ΠΚΣ

Για τρίτη χρονιά, φέτος, η Πανσπουδαστική ΚΣ αναδεικνύεται σε πρώτη δύναμη - με απόλυτη πλειοψηφία, μάλιστα - στο Σύλλογο των Εστιακών Σπουδαστών του ΤΕΙ Χαλκίδας, στις εκλογές για νέο Διοικητικό Συμβούλιο που έγιναν την περασμένη Τρίτη. Το αποτέλεσμα των αρχαιρεσιών διαμορφώθηκε όπως παρακάτω: Ψήφισαν 195 σπουδαστές, άκυρα - λευκά 22, έγκυρα 175 ψηφοδέλτια. Η ΠΚΣ έλαβε 122 ψήφους και 3 έδρες στο ΔΣ. Η ΠΑΣΠ 26 ψήφους και 1 έδρα και η ΔΑΠ - ΝΔΦΚ 25 ψήφους και 1 έδρα.


Λένε όχι στην αναθεώρηση του άρθρου 16

Με ομόφωνη απόφασή της η Γενική Συνέλευση του Γενικού Τμήματος του Πολυτεχνείου Κρήτης λέει όχι στην αναθεώρηση του άρθρου 16, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι «η αναθεώρηση αυτή υψώνει ακόμη μεγαλύτερες δυσκολίες στα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα(...) περιορίζει ασφυκτικά την ελευθερία της διδασκαλίας και της έρευνας».

Αντίστοιχα, την αντίθεσή της στη σχεδιαζόμενη αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος και τη θέση της υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα της ανώτατης εκπαίδευσης δηλώνει η Γενική Συνέλευση του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Το ΔΣ του Ορειβατικού Φυσιολατρικού Ομίλου Νίκαιας, με ψήφισμα που εξέδωσε, απαιτεί να μην αναθεωρηθεί το άρθρο 16, να διακοπεί κάθε διαδικασία για την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων, να μην κατατεθεί ο νέος νόμος - πλαίσιο, να μην προχωρήσουν τα σχέδια για αποκέντρωση του σχολείου στους δήμους ή τους χορηγούς.

Επίσης, με μια ανακοίνωση που αναφέρεται συνολικά στην Παιδεία, παίρνει θέση η Επιτροπή Ειρήνης Χολαργού, σημειώνοντας ότι οι κυβερνήσεις του δικομματισμού θέλουν «να υποβαθμίζουν ακόμα περισσότερο τα πανεπιστήμια, να τα αφήσουν στην όρεξη των λεγόμενων χορηγών».

Η ΚΝΕ ΣΤΟ «ΣΥΡΜΟ»
Εορταστικό πρόγραμμα

Αύριο αρχίζει το εορταστικό πρόγραμμα της ΚΝΕ στο «Συρμό», που υπόσχεται για όλη την περίοδο των γιορτών όμορφα γλέντια και ποιοτική ψυχαγωγία για μικρούς και μεγάλους σε απόλυτα προσιτές τιμές.

Ετσι, αύριο Κυριακή παραμονή Χριστουγέννων, στις 11 το βράδυ, με τη Σούλα Βαζούρα, που θα παρουσιάσει στο «Συρμό» ένα εορταστικό πρόγραμμα, με τραγούδια παραδοσιακά - λαϊκά, αλλά και τραγούδια μέσα από τη δισκογραφική δουλιά της που κυκλοφόρησε πρόσφατα, σε μουσική και στίχους δικούς της, με τίτλο «Εγραψα τ' όνομά σου».

Ανήμερα τα Χριστούγεννα (Δευτέρα 25/12) και την Τρίτη 26/12, το γλέντι συνεχίζεται από το λαϊκορεμπέτικο συγκρότημα της ΚΝΕ (έναρξη και τις δυο μέρες, στις 10 το βράδυ).

Την Τετάρτη 27/12, στις 9.30 μ.μ., παρουσιάζεται η θεατρική παράσταση «Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω» του Ντάριο Φο, από τη θεατρική σκηνή «Εκτός σχεδίου» του Καματερού.

Την Πέμπτη 28/12, στις 10 μ.μ., η βδομάδα «κλείνει» με ντίσκο πάρτι με τους «Funkey».

Το ραντεβού ανανεώνεται με πλούσιο πρόγραμμα και για τη βδομάδα της Πρωτοχρονιάς. Η μουσική σκηνή «Συρμός» βρίσκεται στο Μεταξουργείο (Κολωνού και Οδυσσέως, πλ. Καραϊσκάκη) και η είσοδος στις εκδηλώσεις της ΚΝΕ κοστίζει μόλις 3 ευρώ.

Συντονίζονται για τις 10 Γενάρη

Παρουσία εκπροσώπων εργατικών σωματείων και με τη συμμετοχή αγροτών, εμπόρων, εκπαιδευτικών, σπουδαστών, μαθητών και γονέων έγινε σύσκεψη φορέων στην Αρτα, με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου, σχετικά με την επικείμενη αντιδραστική αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος.

Από τη σύσκεψη αναδείχτηκε η ανάγκη πλατιάς συσπείρωσης, κοινής δράσης, συντονισμού για ενιαία δημόσια και δωρεάν Παιδεία και η ανάληψη πρωτοβουλιών και αποφάσεις των φορέων που συμμετείχαν στη σύσκεψη για παλλαϊκή κινητοποίηση στις 10 Γενάρη, όταν θα συζητηθεί η αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος.

Σύσκεψη για το ίδιο ζήτημα και στην κατεύθυνση το ζήτημα της υπεράσπισης και διεύρυνσης του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης να αποτελέσει παλλαϊκή υπόθεση, πραγματοποίησε και το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου με συμμετοχή εκπροσώπων της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων και του Συντονιστικού μαθητών και φοιτητών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ