ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Δεκέμβρη 2006
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Συζητήσεις για το «ενιαίο κόμμα»

Οι λαϊκές δυνάμεις και με τις εκλογές της 3ης Δεκέμβρη απέδειξαν ότι θέλουν εμβάθυνση των αλλαγών

Associated Press

Οι λαϊκές δυνάμεις και με τις εκλογές της 3ης Δεκέμβρη απέδειξαν ότι θέλουν εμβάθυνση των αλλαγών
ΚΑΡΑΚΑΣ.-

Συνεχίζονται οι ζυμώσεις και οι συζητήσεις, αναφορικά με την πρόταση που έκανε στις 15 Δεκέμβρη ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες περί ίδρυσης ενιαίου κόμματος του «Ενωμένου Σοσιαλιστικού Κόμματος», που κατά τον ίδιο «απαιτεί η προώθηση της επανάστασης».

Αν και το Κίνημα της Πέμπτης Δημοκρατίας - το κόμμα του Προέδρου Τσάβες που είναι η μεγάλη κοινοβουλευτική δύναμη (απέσπασε το 41,5% του συνολικού εκλογικού Σώματος και πάνω από το 70% εκ των ψήφων που απέσπασε ο Τσάβες στις προεδρικές εκλογές) - έχει ήδη ανακοινώσει την αυτοδιάλυσή του και την ένταξή του στο νέο κόμμα, όπως και άλλα μικρότερα κόμματα που στηρίζουν την Μπολιβαριανή Διαδικασία, όπως το UPV, το ΜΕΡ και άλλα. Τα τρία άλλα κόμματα του «Μπολιβαριανού Μπλοκ», Πατρίδα για όλους -(Patria Para Todos - PPT), το κόμμα «Για Μία Σοσιαλιστική Δημοκρατία (Por la Democracia Social - PODEMOS) και το Κομμουνιστικό Κόμμα Βενεζουέλας (PCV) αναμένεται να αποφασίσουν με τη νέα χρονιά τη στάση τους.

Ωστόσο, ο Ούγο Τσάβες, σε δηλώσεις την Κυριακή, επανέλαβε την πρόθεσή του να προχωρήσει και είπε χαρακτηριστικά ότι η «προώθηση της επανάστασης απαιτεί να μην παραμείνουμε μια "σούπα γραμμάτων"», εννοώντας τα πολλά κόμματα που στηρίζουν τη διαδικασία. Ωστόσο, αυτή η βιασύνη του Τσάβες έχει δημιουργήσει ποικίλες αντιδράσεις και ειδικά στις τάξεις των κομμουνιστών έχει ξεκινήσει η συζήτηση και οι δημόσιες τοποθετήσεις με αρθρογραφία, σχετικά με το γεγονός ότι πρέπει να γίνει συζήτηση. Αλλωστε, η πλούσια πείρα που υπάρχει στο παγκόσμιο κομμουνιστικό κίνημα από περιπτώσεις ενοποιήσεων κομμάτων και ειδικότερα από τη διάλυση του Κομμουνιστικού Κόμματος είναι ιδιαίτερα αρνητική.

Πάντως, όπως έχει ανακοινωθεί, το ΚΚ Βενεζουέλας προχωράει σε Συνέδριο στις 3 και 4 Μάρτη, ενώ στις 13 και 14 του Γενάρη θα συνεδριάσει η ΚΕ, όπου θα καταληχθεί το Ντοκουμέντο των θέσεων για το Συνέδριο, με βάση το οποίο θα διεξαχθεί η συζήτηση σε όλη την κλίμακα του κόμματος.

ΚΟΥΒΑ
Απάντηση σε ένα μισθοφόρο των ΗΠΑ

Εντονη αντίδραση για την πρόκληση του Προέδρου της Κόστα Ρίκα

ΑΒΑΝΑ.--

Ο Πρόεδρος της Κόστα Ρίκα, Οσκαρ Αρίας, δεν έχει το ηθικό ανάστημα να κρίνει και πολύ περισσότερο να κατακρίνει την Κούβα ή οποιαδήποτε άλλη χώρα, αναφέρει επίσημο ανακοινωθέν του υπουργείου Εξωτερικών της Κούβας (MINREX), που εκδόθηκε ως απάντηση στις προκλητικές και ιταμές δηλώσεις του Αρίας ενάντια στο Νησί της Επανάστασης, ο οποίος αναίσχυντα συνέκρινε τον Φιντέλ Κάστρο με τον δικτάτορα της Χιλής, Αουγκούστο Πινοτσέτ!

Μάλιστα, στο επίσημο ανακοινωθέν αναφέρεται ότι οι δηλώσεις του Αρίας συνάδουν με τα επιθετικά σχέδια των ΗΠΑ ενάντια στην Κούβα και προστίθεται ότι «αδιάντροπα στηρίζει τα ιμπεριαλιστικά σχέδια προσάρτησης της Κούβας, με παντελή έλλειψη σεβασμού στον ηρωικό και ανιδιοτελή αγώνα για κυριαρχία και ανεξαρτησία του κουβανικού λαού». Για το λόγο αυτό ο Οσκαρ Αρίας χαρακτηρίζεται «χυδαίος μισθοφόρος της κυβέρνησης των ΗΠΑ». Το ανακοινωθέν υπενθυμίζει τις δηλώσεις του ίδιου του Αμερικανού Προέδρου, Τζορτζ Ου. Μπους, στις 11 του Μάρτη 2006, όπου συνεχάρη τον Αρίας για την εκλογή του στην Προεδρία της Κόστα Ρίκα τονίζοντας ότι «θα είστε αρωγός στην προσπάθειά μας για ένα νέο λατινοαμερικανικό πανόραμα».

Στο μεταξύ, όσον αφορά στο μέτωπο του ψυχολογικού πολέμου των ΗΠΑ, που τροφοδοτείται με δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων «ότι ο Φιντέλ πεθαίνει καθώς πάσχει από καρκίνο», ο κορυφαίος Ισπανός χειρουργός Λουίς Γκαρθία Σαμπρίδο, ο οποίος έσπευσε στην Αβάνα για να τον εξετάσει, ξεκαθάρισε ότι ο ηγέτης της Κούβας δεν πάσχει από καρκίνο, σύμφωνα με τους «Νιου Γιορκ Τάιμς». «Ο Φιντέλ Κάστρο πέρασε μια μεγάλη δοκιμασία και αυτή τη στιγμή αναρρώνει καθώς αντιμετωπίζει πρόβλημα με το πεπτικό του σύστημα. Δεν έχει καρκίνο», είπε ο Σαμπρίδο σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους μετά την επιστροφή του από το Νησί της Επανάστασης.

ΕΚΟΥΑΔΟΡ - ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Στο «κόκκινο» η διπλωματική ένταση

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Κορυφώνεται η διπλωματική ένταση ανάμεσα στο Εκουαδόρ και την Κολομβία όσον αφορά στην υπόθεση των ψεκασμών της κυβέρνησης της Κολομβίας - με τη συνδρομή εννοείται των αμερικανικών δυνάμεων - εκτάσεων όπου καλλιεργούνται και με κόκα στη μεθόριο των δύο χωρών.

«Επιθετικές ενέργειες» χαρακτήρισε ο εκλεγμένος πρόεδρος του Εκουαδόρ Ραφαέλ Κορέα, τη συνέχιση των ψεκασμών με επικίνδυνα χημικά και για το λόγο αυτό ακύρωσε το προγραμματισμένο του ταξίδι στην Κολομβία. Για την ακύρωση του ταξιδιού του Κορέα, ερωτώμενος ο υπουργός Εσωτερικών της Κολομβίας, Κάρλος Ολγκίν δήλωσε στο ράδιο «Καρακόλ» ότι επρόκειτο για «άμεση ανάμειξη της Βενεζουέλας» και συγκεκριμένα ότι ο πρόεδρος Ούγο Τσάβες επηρέασε την απόφαση του Κορέα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο απαίτησε από την Μπογκοτά να δώσει εξηγήσεις σχετικά με τα σχόλια του Ολγκίν: «Ελπίζουμε ότι το ζήτημα αυτό θα διασαφηνιστεί με τον πλέον άμεσο τρόπο και ότι (η κατηγορία αυτή) δε θα επαναληφθεί», τόνισε ο Μαδούρο, σύμφωνα με το ΑΒΝ. Το υπουργείο Εξωτερικών της Κολομβίας «εξαναγκάστηκε» σε αναδίπλωση, με το ανακοινωθέν να κάνει λόγο ότι ουδέποτε η κυβέρνηση Ουρίμπε δεν προσπαθεί να εμπλέξει τη Βενεζουέλα στη διένεξη της Μπογκοτά με το Κίτο. Ενώ ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών του Εκουαδόρ, Φρανσίσκο Καριόν, δήλωσε ότι η Κολομβία επιχειρεί να εμπλέξει το Εκουαδόρ στον «πόλεμο κατά των ναρκωτικών» και το βρώμικο πόλεμο εναντίον των ανταρτικών οργανώσεων που διεξάγει με τη στήριξη της Ουάσιγκτον.

Οσο για το γεγονός ότι ακόμη και ο ίδιος ο πρόεδρος της Κολομβίας Αλβαρο Ουρίμπε υποστήριξε πως οι ψεκασμοί είναι ασφαλείς και μόνο το γεγονός ότι πρόκειται για ένα από τα πλέον τοξικά φυτοκτόνα, είναι βασικό στοιχείο του πολύ γνωστού ζιζανιοκτόνου «Ράουνταπ», και καταστρέφει φυτά, αλλά και δηλητηριάζει και θηλαστικά, καταδεικνύει τι σημαίνουν αυτοί οι ψεκασμοί. «Εχουν πληγεί οι αγρότες και η παραγωγή. Η πανίδα και η χλωρίδα των νότιων επαρχιών καταστρέφεται. Ενώ υπάρχουν κρούσματα δηλητηριάσεων και ανθρώπων που παραμένουν εντελώς αβοήθητοι. Οι μόνοι που έχουν προσπαθήσει να βοηθήσουν είναι οι αντάρτες» θα δηλώσει o Ραούλ Ρέγιες, μέλος της ηγεσίας των Ενόπλων Επαναστατικών Δυνάμεων Κολομβίας FARC (των κομμουνιστών ανταρτών), στο «Anncol», αποκαλύπτοντας μία ακόμη σκοτεινή πτυχή του ζητήματος.

ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
Αμεση απελευθέρωση των πέντε Κουβανών αγωνιστών

Την αμέριστη συμπαράστασή του στους πέντε Κουβανούς πατριώτες που κρατούνται παράνομα στις φυλακές των ΗΠΑ εκφράζει το Δημοτικό Συμβούλιο της Νίκαιας με πρόσφατο ομόφωνο ψήφισμά του, ζητώντας παράλληλα την άμεση απελευθέρωσή τους. Συγκεκριμένα, το ψήφισμα αναφέρει:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο της Νίκαιας και ο λαός της πόλης εκφράζουν την αμέριστη αλληλεγγύη τους στους 5 Κουβανούς πατριώτες που κρατούνται παράνομα στις φυλακές των ΗΠΑ.

Ο Χ. Ερνάντεζ, ο Ρ. Λαμπανίνο, ο Α. Γκερέρο, ο Ρ. Γκονζάλεζ και ο Φ. Γκονζάλεζ κρατούνται παράνομα από το 1998 στις φυλακές των ΗΠΑ εξαιτίας του αγώνα τους ενάντια στην τρομοκρατία και ενάντια στον οικονομικό και πολιτικό αποκλεισμό που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ προς τη Δημοκρατία της Κούβας.

Οι 5 Κουβανοί φυλακίστηκαν επειδή παρακολουθούσαν τις παράνομες και τρομοκρατικές ενέργειες των ομάδων που έχουν στήσει οι ΗΠΑ στη Φλόριντα εναντίον της Κούβας.

Επειδή καμία πατριωτική πράξη και καμία ενέργεια ενάντια στον ιμπεριαλισμό δεν μπορεί σήμερα να καταδικάζεται, ο Δήμος Νίκαιας ζητά την άμεση απελευθέρωση των 5 Κουβανών πατριωτών και δηλώνει πως θα αναπτύξει ποικιλόμορφα τη διεθνιστική αλληλεγγύη της πόλης».

Η Παγκληρική - Παλλαϊκή Αγωνιστική Κίνηση

Οι ιερείς Στ. Παπαχρίστος, Ε. Σκορδάς, Χρ. Ζαρκαδούλας και οι Γ. Αδαμίδης, Π. Μιχελής, εκ μέρους της Κίνησης, απευθύνουν «έκκληση ανθρωπιάς» προς την αμερικανική κυβέρνηση να επιτρέψει «κατά τις ημέρες των Χριστουγέννων να γίνει εφικτή η συνάντηση των πέντε με τα μέλη των οικογενειών τους». Στην ανακοίνωση Τύπου σημειώνεται: «Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι η καταδυναστεύουσα και τον αμερικανικό λαό κυβέρνηση των ισχυρών του μεγάλου κεφαλαίου των ΗΠΑ απαγόρευσε εν' όψει εορτών στα μέλη των οικογενειών των πέντε υπέρ του κουβανικού λαού αγωνιστών, τους οποίους κρατάει αδικαιολόγητα φυλακισμένους σ' έναν νέο τύπο απομόνωσης και λευκών κελιών, να ταξιδεύσουν από την Κούβα και να τους επισκεφτούν. Οπως φαίνεται, ο "θεός" του Μπους δε γνωρίζει Χριστούγεννα, δεν ξέρει τι σημαίνει αγάπη. Ο "θεός" που λέγεται "ευλογεί την Αμερική", δεν είναι ο Θεός που ξέρουμε, αφού ευλογεί την ολοφάνερη καταπάτηση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ