ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Δεκέμβρη 2006
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η ΚΝΕ ΣΤΟ «ΣΥΡΜΟ»
Κεφάτο εορταστικό πρόγραμμα

Με πολύ κέφι, μεγάλη νεανική παρέα και πολύ προσιτές τιμές, υπόσχεται η ΚΝΕ να υποδεχτεί τον καινούριο χρόνο, με το εορταστικό πρόγραμμα που έχει ετοιμάσει στο «Συρμό». Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις της ΚΝΕ στο «Συρμό» παίρνουν εορταστικό χαρακτήρα και το πρόγραμμά τους έχει ως εξής:

Την παραμονή Πρωτοχρονιάς Κυριακή 31/12, 11 μ.μ., λαϊκό γλέντι από το συγκρότημα του Χρήστου Μαρκέτη. Τραγουδά ο Θανάσης Γκέκας.

Την Πρωτοχρονιά (Δευτέρα 1/1), 9.10 μ.μ., το εορταστικό πρόγραμμα συνεχίζεται με ταξίδι στο σύγχρονο ελληνικό τραγούδι με dj.

Την Τρίτη 2/1, 11 π.μ., έρχεται η ώρα των μικρών φίλων της ΚΝΕ: Το παιδικό πρόγραμμα περιλαμβάνει προβολή της ταινίας «Το χαμίνι» και παιδικό πάρτι.

Την Τετάρτη 3/1, 9.30 μ.μ., παρουσιάζεται ξανά η θεατρική παράσταση «Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω».

Την Κυριακή 7/1, 10 μ.μ., λαϊκό γλέντι.

Θυμίζουμε ότι η μουσική σκηνή «Συρμός» βρίσκεται στο Μεταξουργείο (Κολωνού και Οδυσσέως, πλ. Καραϊσκάκη).


Εντός κι εκτός

Βασισμένη σε αληθινές αφηγήσεις και αλληλογραφία Ελλήνων ναυτικών είναι η παράσταση με τίτλο «Μ' ένα καράβι φορτηγό» που παρουσιάζεται στο «Ανοιχτό Θέατρο» του Γιώργου Μιχαηλίδη. Ιστορίες από τη ζωή των ναυτικών, την αλήθεια της θάλασσας, τον πόνο της ξενιτιάς, τη λαχτάρα της επιστροφής, τη χαρά και τη λύπη στο πρόσωπο της μάνας, της αδερφής, της γυναίκας, των παιδιών, των φίλων. Πέντε ηθοποιοί και ένας πιανίστας, μουσική που ταξιδεύει από τα ρεμπέτικα μέχρι την τζαζ, προβολές βίντεο και αυτοσχεδιασμοί. Η σκηνοθεσία είναι της Μάνιας Παπαδημητρίου, τα σκηνικά - κοστούμια της Ερωφίλης Πολιτοπούλου, οι φωτισμοί του Αλέκου Γιάνναρου, το οπτικό υλικό των Βαγγέλη Ευθυμίου - Κωνσταντίνου Ρούσσου. Παίζουν: Τάσος Αντωνίου, Φρόσω Ζαγοραίου, Μαρία Κόμη - Παπαγιαννάκη, Θεμιστοκλής Καρποδίνης, Σαμψών Φύτρος. Στο πιάνο, ο Αναστάσης Σαρακατσάνος.

Το έργο του Ντέιαν Ντουκόφσκι «Πυριτιδαποθήκη», που αναφέρεται στον πόλεμο και στην καθημερινότητα σε μια βαλκάνια χώρα, παρουσιάζει το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης, στην Πειραματική Σκηνή του, σε σκηνοθεσία Βάσιας Μπακάκου. Η μετάφραση είναι του Θωμά Μοσχόπουλου, τα σκηνικά-κοστούμια της Ελένης Παπαδημητρίου. Παίζουν: Εύα Βάρσου, Στέφανος Κακαβούλης, Νίκος Κωνσταντάκης, Χρυσοβαλάντης Κωστόπουλος, Γιώργος Πασσάκος, Εύη Φώτου.


Εικαστικές προσκλήσεις
Εργο της Μ. Γιαννακάκη
Εργο της Μ. Γιαννακάκη
  • Εως τις 13/1 διαρκεί στην γκαλερί «Tint» (Χρ. Σμύρνης 13, Θεσσαλονίκη), η ατομική έκθεση της Μαρίας Γιαννακάκη. «Η λανθάνουσα ύπνωση» είναι το θέμα της ενότητας: Η αύρα του ύπνου ως λήθη, φυγή, μεταίχμιο ζωής και θανάτου.
  • Με την έκθεση χαρακτικής της F. Ungredda εγκαινιάζει τη νέα χρονιά η Ενωση Ελλήνων Χαρακτών. Στον «Τεχνοχώρο» της (Λεμπέση 4 και Μακρυγιάννη), από 9/1-3/2, φιλοξενείται η πρόσφατη δημιουργία της Ιταλίδας καλλιτέχνιδας.
  • Στο Πολιτιστικό Στέκι του Ανοιχτού Προγράμματος «Διάβαση» (Σταυροπούλου 29, πλατεία Αμερικής), στις 10 και 11/1 παρουσιάζουν δουλιά τους οι: Ελένη Πολυχρονάτου (εικαστικός), Μάρω Κουρή (φωτορεπόρτερ) και η Ελένη Χατζηχρήστου (αστροφυσικός). Η επιστήμονας στο αστεροσκοπείο, η φωτορεπόρτερ με το φακό και η εικαστικός με το χώρο, προσεγγίζουν τρεις εκφάνσεις της υποκειμενικότητας του πραγματικού κόσμου. Εναρξη προβολών: 7 μ.μ.
  • Εκθεση σχεδίων του Γιώργου Μαυροΐδη εγκαινιάζεται στις 10/1 (7μ.μ.) στην γκαλερί «Χρυσόθεμις» (25ης Μαρτίου 20, Χαλάνδρι).
  • Μέχρι τις 10/1 διαρκεί η έκθεση ζωγραφικής του Wolf Vostell (1932-1998), στην γκαλερί «Ερση» (Κλεομένους 4). Εκτίθενται σχέδια της σειράς «Αγγελοι» (1981), ένα αντίτυπο της αριθμημένης σειράς λιθογραφιών «Η κραυγή» (1990), γκουάζ της σειράς «Maja» και χρωματιστά σχέδια της τελευταίας 20ετίας.
  • Στο χώρο τέχνης «24», (Σπευσίππου 38), φιλοξενείται ζωγραφική της Ελένης Τσοτσορού με τον τίτλο «Οξυγόνο». Τα έργα αναφέρονται στο φυσικό περιβάλλον των σύγχρονων πόλεων, ιδιαιτέρως στις πράσινες οάσεις τους, που, παρότι μοναχικές, σύμφωνα με τη ζωγράφο, «η ύπαρξή τους είναι οξυγόνο διανοητικό, ανακούφιση από το καθημερινό άγχος και απόλαυση αισθητική».
  • Εικαστικός διάλογος με κέντρο το σώμα. Ζωγραφική, γλυπτική, φωτογραφία..., σε μία ομαδική έκθεση στο νέο εκθεσιακό χώρο του «Switch on» (Σκουλενίου 2, πλ. Κλαυθμώνος). Από 11/1 έως 11/2 εκθέτουν έργα τους οι: Νίκη Καποκάκη, Δημήτρης Κατσίκης, Βάλια Γκούζια, Αλτίν Πατσέλης, Μαγδαληνή Λαμπροπούλου, Ρούλα Αναγνώστου, Κωνσταντίνος Βαβυλουσάκης, Εύα Μαραγκάκη κ.ά.

Με το έργο «Καλάβρυτα 13 Δεκεμβρίου 1943»,συμμετείχε ο Γιάννης Στεφανίδης, στην έκθεση έργων του Πανελληνίου Διαγωνισμού ζωγραφικής, χαρακτικής και σχεδίου με θέμα το «Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων και η θυσία των Καλαβρυτινών Εκτελεσθέντων από τους Γερμανούς Κατακτητές». Με λακωνικό τρόπο, εύστοχα και απλά, ο γνωστός ζωγράφος, χαράκτης, συγγραφέας και αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, «μιλά» για το θάνατο και την καταστροφή που σκόρπισαν στη χώρα μας οι Γερμανοί. Εργο ντοκουμέντο, κραυγή διαμαρτυρίας, μνήμη άσβεστη, η δημιουργία του. Ομως, οι διοργανωτές (Δήμος Καλαβρύτων) απέφυγαν να το δημοσιεύσουν ακόμη και στο δίφυλλο, φυλλάδιο - «κατάλογο», που συνοδεύει την παρουσίαση. Γιατί;


ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

- Μορφωτικό Ιδρυμα Εθνικής Τραπέζης: Ντέιβιντ Ουότκιν «Ιστορία της Δυτικής Αρχιτεκτονικής» (μετάφραση Κώστας Κουρεμένος, εποπτεία Παναγιώτης Τουρνικιώτης. Ο συγγραφέας, καθηγητής της Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής στο Κέμπριτζ, αυθεντία, διεθνής, όσον αφορά στον κλασικισμό, σ' αυτό το φημισμένο έργο του εξετάζει την ιστορία της Αρχιτεκτονικής από την ελληνική αρχιτεκτονική της εποχής του Χαλκού για να περάσει στην κλασική, την ελληνιστική και ρωμαϊκή εποχή και να συνεχίσει με τα κεφάλαια: Παλαιοχριστιανική και βυζαντινή αρχιτεκτονική, Καρολίγγεια και ρομαντική, τη γοτθική σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, την αναγεννησιακή, το μπαρόκ, την κλασικιστική του 18ου αιώνα, την αρχιτεκτονική του 19ου αιώνα, στις ευρωπαϊκές χώρες, το αρ νουβό, του 20ού αιώνα στην Ευρώπη, αλλά και τις ΗΠΑ και καταλήγει με το μοντερνισμό μετά το 1945 και το σύγχρονο μεταμοντερνισμό. Η μελέτη είναι πλούσια εικονογραφημένη με χαρακτηριστικά αρχιτεκτονήματα όλων των εποχών). Λάιονελ Κάσον «Οι βιβλιοθήκες στον αρχαίο κόσμο» (μετάφραση Αντιγόνη Φιλιπποπούλου. Εξαιρετική μελέτη - «ταξίδι» στη γνώση, στην αρχαία γραμματεία και στις βιβλιοθήκες από την αρχαία Εγγύς Ανατολή στα 3000 π.Χ., την αρχαία Ελλάδα και Ρώμη, έως τη λατινόφωνη Δύση και τη Βυζαντινή αυτοκρατορία και την ίδρυση μεγάλων βασιλικών, δημόσιων και ιδιωτικών βιβλιοθηκών και βέβαια για την περίφημη βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας). Από το Αρχείο Χαρτογραφίας του Ελληνικού Χώρου, τον ΜΙΕΤ, προέκυψε η καλαίσθητα εικονογραφημένη με χάρτες, συλλογική μελέτη «Η Πελοπόννησος - Χαρτογραφία και Ιστορία. 16ος-18ος αιώνας». Συγγραφείς της μελέτης είναι οι: Νάσια Γιακωβάκη, Γεώργιος Κ. Λιακόπουλος, Βίκτωρ Θ. Μελάς. Αντρέα Νανέτι, Αγαμέμνων Τσελίκας. Πρόλογος Β. Θ. Μελάς. Σχεδιασμός - επιμέλεια του διευθυντή του ΜΙΕΤ Διονύση Καψάλη.

- Νομαρχία Πειραιά: Κώστας Θεοφάνους «Οι εικαστικές τέχνες στον Πειραιά 1884-2004 (Πειραιώτες ζωγράφοι και γλύπτες)». (Η έκδοση περιλαμβάνει: 16 μονογραφίες για 16 εικαστικούς δημιουργούς, με βιοεργογραφικά στοιχεία. 135 συντομογραφίες. 86 αναφορές και παράρτημα με 110 έγχρωμες φωτογραφίες έργων Πειραιωτών καλλιτεχνών).

- Καστανιώτης: Ναντίν Γκόρντιμερ «Ξύπνα!» (μετάφραση Τούτα Κοβαλένκο. Μυθιστόρημα της κορυφαίας Νοτιαφρικανής νομπελίστριας συγγραφέως). Κώστας Βούλγαρης, Θωμάς Σκάσσης, Μισέλ Φάις, Τάσος Χατζητάτσης «25 χρόνια μετά, Γιάννης Πάνου... από το στόμα της παλιάς Remington...» (συλλογική, τιμητική αναφορά στο συγγραφικό έργο του πρόωρα χαμένου Θεσσαλονικιού συγγραφέα Γιάννη Πάνου. Περιλαμβάνεται, επίσης, επίμετρο τον Αριστοτέλη Σαΐνη, εργογραφία και κριτικογραφία. Πρόλογος του καθηγητή Παναγιώτη Μουλλά). Δημήτρης Κολλάτος «Οι ελιές» (διηγήματα, εικονογραφημένα με έργα γνωστών Ελλήνων ζωγράφων). Δανάη Κουλμάση «Σλήμαν και Σοφία (Μια ιστορία αγάπης)» (μετάφραση από τα γερμανικά Δανάη Κουλμάση, συνεργασία του πρωτοπόρου Γερμανού ανασκαφέα της Τροίας και της Ελληνίδας συζύγου του). Σόφη Μεριά, Λιλή Γιαλέσσα - Λεοντίδη «Ξεριζώματα (Από τόπο σε τόπο)» (αναμνήσεις από «χαμένες πατρίδες»).

- «Opus Magnum» (Πατησίων 128, Αθήνα 11257): Γιούλι Τσε «Αστοί και άγγελοι» (μετάφραση Χρύσανθος Βαλασιάδης, μυθιστόρημα). Φράνσις Ιλς (Μπέρκλεϊ Κοχ) «Εκ προμελέτης» (μετάφραση Εύη Μπαξεβάνη, μυθιστόρημα). Ερικ Αμπλερ «Επικίνδυνο πέρασμα» (μετάφραση Γιάννος Πολυκανδρώτης, μυθιστόρημα).

- «Η Κινστέρνα» (λογοτεχνικό περιοδικό, τεύχος 9).

- «Δέλεαρ» (περιοδικό ελληνικής και ξένης ποίησης, τεύχος 9, συνοδευόμενο με το ποιητικό βιβλίο της Ασημίνας Χασάνδρα «Δύσλεκτον»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ