ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Γενάρη 2007
Σελ. /28
ΠΑΙΔΕΙΑ
Να ηχήσει η απαίτηση για δημόσια δωρεάν λαϊκή Παιδεία

Ολοι στους δρόμους για την Παιδεία των αναγκών και των οραμάτων του λαού. Το κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στα συλλαλητήρια που διοργανώνονται για την Παιδεία την Τετάρτη 10 Γενάρη, μέρα παλλαϊκής δράσης για την Παιδεία, απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενους, που δίνουν το «παρών» σε μία κρίσιμη μάχη ενάντια στην επίθεση που δέχεται η δημόσια δωρεάν Παιδεία.

«Ολοι στους δρόμους στις 10 Γενάρη», μέρα συζήτησης στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για την αναθεώρηση του άρθρου 16, είναι το κάλεσμα που απευθύνουν η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ και το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Αθήνας, η Ομοσπονδία Γονέων Αθήνας, που καλούν σε προσυγκεντρώσεις και συλλαλητήρια το μεσημέρι και το απόγευμα στο Σύνταγμα, τα Συνδικάτα Μετάλλου, Κλωστοϋφαντουργίας Ιματισμού, Δέρματος, Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων, τα Συντονιστικά Αγώνα Σχολείων Αθήνας και Πειραιά.

Η Ομοσπονδία Γονέων Αθήνας και οι μαζικοί φορείς που συμμετείχαν στις 15 Δεκέμβρη στη σύσκεψη ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16 και την ιδιωτικοποίηση, θα κάνουν παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στην αναθεώρηση την Τρίτη 9 Γενάρη, στη 1 το μεσημέρι στο υπουργείο Παιδείας.

Στο μεταξύ, με όλες τους τις δυνάμεις, φοιτητές και σπουδαστές ρίχνονται στη μάχη της πλατιάς ενημέρωσης των εργαζομένων και του καλέσματος σε παλλαϊκό ξεσηκωμό για την υπόθεση της Παιδείας. Οι φοιτητές και οι σπουδαστές, που καθ' όλη τη διάρκεια των γιορτών οργάνωσαν πλούσια πολύμορφη δραστηριότητα, σήμερα και αύριο το απόγευμα θα βρεθούν σε γειτονιές της Αθήνας και σταθμούς μετρό, για να φτάσει ο συναγερμός για τη διεκδίκηση δημόσιας και δωρεάν ενιαίας εκπαίδευσης, πλατιά στο λαό.

Μπροστά και στο παλλαϊκό συλλαλητήριο στις 10 Γενάρη, η Δευτέρα και η Τρίτη, 8 και 9 του μήνα αντίστοιχα, είναι μέρες γενικών συνελεύσεων για τη συντριπτική πλειοψηφία των συλλόγων, προκειμένου να οργανώσουν την αγωνιστική τους δράση.

Ακόμα, 24ωρη απεργία και συμμετοχή στο συλλαλητήριο έχουν ήδη προκηρύξει η ΔΟΕ, η ΟΛΜΕ και η ΠΟΣΔΕΠ. Πανελλαδική στάση εργασίας από τις 11 π.μ. μέχρι τη λήξη του εργασιακού ωραρίου κήρυξε για τους δημοσίους υπαλλήλους η ΑΔΕΔΥ.

Σε άλλες πόλεις

Συλλαλητήρια στις 10 του Γενάρη προγραμματίζονται σε πολλές πόλεις.

Στη Θεσσαλονίκη η Επιτροπή Φορέων κατά της αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος διοργανώνει συλλαλητήριο στις 6 το απόγευμα στο άγαλμα του Βενιζέλου.

Συλλαλητήριο διοργανώνει και η Τοπική Γραμματεία Πιερίας του ΠΑΜΕ, στις 7 το απόγευμα, στην πλατεία Ελευθερίας στην Κατερίνη.

Συλλαλητήριο στη Λάρισα, στις 6.30 το απόγευμα, στην πλατεία Ταχυδρομείου διοργανώνουν μαζικοί φορείς.

Συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί στη Λευκάδα στις 11.30 π.μ. στον Αγιο Μηνά, με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου και τη συμμετοχή της Ομοσπονδίας των ΕΒΕ, συλλόγων εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ΕΛΜΕ και σπουδαστών δημόσιων ΙΕΚ.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΗΝΑΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Στις 10 Γενάρη όλοι στους δρόμους

Ολοήμερη δράση: Το πρωί, προσυγκέντρωση των απεργών στις 11 το πρωί στα Χαυτεία και πορεία στο Σύνταγμα. Συνεχείς αγωνιστικές εκδηλώσεις έξω από τη Βουλή όλη τη μέρα και το απόγευμα στις 6 κεντρική συγκέντρωση στο Σύνταγμα

Την ώρα που η κυβέρνηση της ΝΔ μαζί με το ΠΑΣΟΚ επιχειρούν να αναθεωρήσουν το άρθρο 16 του Συντάγματος, οι εργαζόμενοι και κυρίως οι ταξικές δυνάμεις δεν μπορούν παρά να είναι στην πρώτη γραμμή των αγώνων. Με ανακοίνωσή της η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ καλεί: «Στις 10 Γενάρη όλοι στους δρόμους, όλοι στο Σύνταγμα».

Η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ τονίζει ότι η αναθεώρηση του άρθρου 16 μας αφορά όλους γιατί:

  • Θα μειωθεί η κρατική χρηματοδότηση στα δημόσια πανεπιστήμια καθώς και οι ισχνές κρατικές δαπάνες στο όνομα του λεγόμενου υγιούς ανταγωνισμού θα μοιράζονται στα δημόσια και ιδιωτικά πανεπιστήμια, τα λεγόμενα μη κερδοσκοπικά
  • Θα αυξηθεί για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα το κόστος των ανώτατων σπουδών με δίδακτρα παντού, με κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων, της όποιας φοιτητικής μέριμνας, κλπ.
  • Θα υποβαθμιστεί η ποιότητα των σπουδών για τους περισσότερους φοιτητές καθώς τα δημόσια πανεπιστήμια θα υποχρεωθούν να αντικαταστήσουν την κατεύθυνση για βασική ακαδημαϊκή μόρφωση από τις γνώσεις-κονσέρβα για αποφοίτους μιας χρήσης
  • Η αναθεώρηση συνδέεται με όλες τις αντιδραστικές αλλαγές, σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, όπως με την Ευέλικτη ζώνη, τα ευρωπαϊκά προγράμματα, τα βιβλία, σε βάρος της λαϊκής οικογένειας και της νεολαίας.

Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ με την κατάργηση του άρθρου 16 κάνουν την Παιδεία πιο ακριβό εμπόρευμα για το λαό, ενισχύουν τα μέτρα για να λειτουργήσουν και τα δημόσια σχολεία με όρους επιχείρησης. Στις 10 Γενάρη απαντάμε μαζικά - μαχητικά. Δίνουμε μια πρώτη απάντηση στην επίθεση που προωθούν η κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ και η ΕΕ.

Η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ καλεί:

Τους εργαζόμενους που τα σωματεία τους έχουν πάρει αποφάσεις για απεργία, να συμμετάσχουν μαζικά στην απεργιακή κινητοποίηση. Τους απεργούς και όλους τους εργαζόμενους, που δε δουλεύουν πρωινή βάρδια, τους συνταξιούχους, τους άνεργους, τις οικογένειές τους να πάρουν μέρος στις κινητοποιήσεις, το πρωί και το απόγευμα.

  • Στις 10 Γενάρη να γίνει παλλαϊκός ξεσηκωμός με προσυγκεντρώσεις και συγκεντρώσεις το πρωί και το απόγευμα στο Σύνταγμα
  • Προσυγκέντρωση των εργαζομένων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα στις 11 π.μ. στα Χαυτεία και πορεία στο Σύνταγμα
  • Στις 6 το απόγευμα όλοι στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα.

Τα σωματεία, που έχουν πάρει αποφάσεις για απεργία, να συμμετάσχουν μαζικά στην απεργιακή κινητοποίηση. Τα συνδικάτα να ορίσουν προσυγκεντρώσεις.

Εργαζόμενοι στο δημόσιο

«Ολοι στην πανελλαδική πανδημοσιοϋπαλληλική στάση εργασίας την Τετάρτη 10 Γενάρη, από τις 11 το πρωί μέχρι τέλους του εργασιακού ωραρίου. Ολοι στην προσυγκέντρωση με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ στα Χαυτεία στις 11 το πρωί», είναι το κάλεσμα της Ταξικής Δημοσιοϋπαλληλικής Συσπείρωσης (ΤΑΔΗΣΥ) προς τους εργαζόμενους στο δημόσιο.

Η ΤΑΔΗΣΥ καταδικάζει την κυβέρνηση και την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ που πρωτοστατούν στην επιχείρηση κατεδάφισης του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης, μέσα και από την αναθεώρηση του άρθρου 16. «Το ζήτημα της δημόσιας, δωρεάν Παιδείας είναι πρώτα και κύρια υπόθεση της εργατικής τάξης και όλων των εργαζομένων, τόσο ως προς το δημόσιο χαρακτήρα της αλλά και ως προς το περιεχόμενό της», επισημαίνει η ΤΑΔΗΣΥ. Επίσης, καταδικάζει την ηγεσία της ΔΑΚΕ και της ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ (ΣΥΝ) στην ΑΔΕΔΥ που στη χτεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής δεν ψήφισαν την πρόταση για πανελλαδική στάση εργασίας των δημόσιων υπαλλήλων στις 10 Γενάρη.

Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών

Αντίστοιχα, με ανακοίνωσή του, το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Αθήνας καλεί τους εκπαιδευτικούς να συμμετάσχουν όλοι στην απεργία στις 10 Γενάρη και τους καλεί σε προσυγκέντρωση στις 11 το πρωί στα Χαυτεία και στην πορεία στο Σύνταγμα, καθώς και στη συγκέντρωση στις 6 το απόγευμα στο Σύνταγμα, με τους μαζικούς φορείς και τα συνδικάτα.

«Η αναθεώρηση του άρθρου 16 στην πραγματικότητα σημαίνει: Τα πανεπιστήμια να έχουν μάνατζερ, να επιβάλλουν δίδακτρα, να μην προμηθεύουν τους φοιτητές δωρεάν βιβλία. Να μην υπάρχει ούτε υποψία δωρεάν Παιδείας. Να μη δίνουν γνώση αλλά ακριβοπληρωμένη αμάθεια», επισημαίνει το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών.

Συσκέψεις, εκδηλώσεις, κινητοποιήσεις

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τις κινητοποιήσεις που προγραμματίζονται στις 10 Γενάρη, ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16, μαζικοί φορείς και σωματεία διοργανώνουν συσκέψεις:

Σήμερα Πέμπτη, η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ διοργανώνει σύσκεψη πρωτοβάθμιων σωματείων και συνδικαλιστών με θέμα τις αλλαγές στην Παιδεία και τις επιπτώσεις στην εργατική τάξη. Η εκδήλωση θα γίνει στις 7 το απόγευμα, στον 1ο όροφο του ΕΚΘ.

Αντίστοιχη σύσκεψη προγραμματίζεται σήμερα και στην Κοζάνη, στις 7 το απόγευμα, στο Εργατικό Κέντρο. Τη σύσκεψη διοργανώνουν η τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, το Συνδικάτο Οικοδόμων, το Σωματείο Γουνεργατών, το Σωματείο Ενέργειας, η ΠΑΣΥ, η ΠΚΣ, το Συντονιστικό Μαθητών Κοζάνης, η ΕΕΔΥΕ, η ΝΑΣ και η ΔΑΣ.

Σύσκεψη εκπροσώπων φορέων και σωματείων για την προετοιμασία της συγκέντρωσης ενάντια στην αντιδραστική αναθεώρηση του άρθρου 16 συγκαλεί σήμερα Πέμπτη και το Εργατικό Κέντρο Λάρισας (ΕΚΛ), στις 7 μ.μ., στα γραφεία του.

Εκδήλωση ενάντια στην αναθεώρηση πραγματοποιεί η Επιτροπή Νέων του ΠΑΜΕ στα Γιάννενα, τη Δευτέρα 8 Γενάρη, στις 8 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

Πικετοφορία διοργανώνει την Τρίτη 9 Γενάρη η Γραμματεία Θριασίου του ΠΑΜΕ στις 6 το απόγευμα και καλεί τους εργαζόμενους και το λαό της περιοχής να συμμετέχουν μαζικά και να διεκδικήσουν ενιαία, δημόσια και δωρεάν Παιδεία για όλους. Η πικετοφορία θα ξεκινήσει από τον πεζόδρομο της κεντρικής πλατείας της Ελευσίνας.

Σύσκεψη πρωτοβάθμιων σωματείων, συνδικαλιστών και φορέων διοργανώνει η Γραμματεία Θριασίου του ΠΑΜΕ τη Δευτέρα 15 Γενάρη, στις 7 το απόγευμα, στο Πνευματικό Κέντρο Ελευσίνας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ