ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Γενάρη 2007
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Η ιδιωτικοποίηση φέρνει και τα σκάνδαλα

Το γόνιμο έδαφος για την «ανθοφορία» των υπαρκτών σκανδάλων, είναι η ιδιωτικοποίηση της εταιρείας από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που ολοκληρώνεται σήμερα από την κυβέρνηση της ΝΔ, σημειώνει το ΠΑΜΕ και καλεί τους εργαζόμενους να παλέψουν για ΕΥΑΘ αποκλειστικά δημόσια

Motion Team

Ο λαός της Θεσσαλονίκης πληρώνει ακριβά το μάρμαρο της ιδιωτικοποίησης της Εταιρείας Υδρευσης και Αποχέτευσης (ΕΥΑΘ ΑΕ). Κάθε χρόνο χαρατσώνεται με αυξήσεις στα τιμολόγια από 4% έως και 6%. Αυτοί που κερδίζουν είναι οι εργολάβοι και οι άλλοι ιδιώτες επενδυτές Ελληνες και ξένοι. Το πόσο καλό φιλέτο αποτελεί η εταιρεία, προκειμένου να αυξήσουν παραπέρα την κερδοφορία τους οι ιδιώτες, αποδεικνύεται τόσο από το ενδιαφέρον της γαλλικών συμφερόντων εταιρείας «ΣΟΥΕΖ» (έχει ήδη το 5% των μετοχών της ΕΥΑΘ) που θέλει να αυξήσει το ποσοστό της στο 25%, όσο και από τον πόλεμο των εργολάβων που μαίνεται χρόνια τώρα, όμως με ιδιαίτερη οξύτητα τα τελευταία δύο χρόνια.

Πρόσφατα, με αφορμή τα παραπάνω, ξεκίνησε έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στους εργαζόμενους και τη Διοίκηση της εταιρείας, η οποία έφτασε μέχρι και τη Δικαιοσύνη, με προσφυγή αμφότερων των μερών. Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν την εταιρεία για σκανδαλώδη χαριστική συμπεριφορά σε εργολάβους και η εταιρεία καταγγέλλει τους εργαζόμενους για εξυπηρέτηση άλλων συμφερόντων.

Αποκαλυπτικές όμως για το πού πηγαίνουν τα λεφτά του λαού είναι οι καταγγελίες των εργαζομένων της ΕΥΑΘ, που αναφέρονται σε υπερτιμολογήσεις έργων, απευθείας αναθέσεις, που έχουν ως αποτέλεσμα τη διασπάθιση εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ για έργα και υπηρεσίες που θα μπορούσαν να γίνουν με μικρότερο κόστος και να είναι περισσότερο αναβαθμισμένες.

Απ' ευθείας εργολαβίες

Motion Team

Οπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσαν χτες, την τελευταία πενταετία συχνά για τις αποκαταστάσεις βλαβών δίδονται απευθείας αναθέσεις σε εργολάβους. Η Διεύθυνση δικτύου ύδρευσης εμφανιζόταν να κωλυσιεργεί τις διαδικασίες προκήρυξης των νέων διαγωνισμών μέχρι την εξάντληση των χρημάτων της εργολαβίας (αρχική και συμπληρωματική σύμβαση) και μετά πρότεινε την «προσωρινή» απευθείας ανάθεση του έργου υπό μορφή κατεπείγοντος με δικαιολογία «να μη διψάσει η πόλη».

Μεγάλα ποσά από τις εργολαβίες των μικροέργων (αποκατάστασης βλαβών δικτύου ύδρευσης) δαπανώνται για εργασίες αντικειμένου άλλων εργολαβιών, μικρότερου κόστους, που όμως πληρώνονται υπερτιμολογημένες, από 10% έως και 30%. Για το ίδιο έργο που εκτελείται από διαφορετικούς εργολάβους, εμφανίζεται διαφορά στην τιμολόγηση, με αποτέλεσμα ένας εργολάβος να παίρνει λιγότερα και άλλος περισσότερα.

Επίσης, κατήγγειλαν πως εξαιτίας πλημμελών εργασιών και κακοτεχνιών υπάρχει αδυναμία λειτουργίας του έργου «Αποχέτευση ακαθάρτων υδάτων ΒΙΠΕΘ - ΣΙΝΔΟΥ - ΑΓΧΙΑΛΟΥ προς εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων Θεσσαλονίκης στο Γαλλικό Ποταμό». Για τη λειτουργία του έργου, το κόστος αποκατάστασης εκτιμάται ότι θα υπερβεί τα 2 εκατ. ευρώ.

Στους εργολάβους, εκτός από τα έργα, έχει δοθεί η λειτουργία του διυλιστηρίου, του βιολογικού καθαρισμού (τώρα σχεδιάζεται να προκηρυχτεί διεθνής διαγωνισμός για μακροχρόνια ανάθεση), αλλά και υπηρεσίες, όπως π.χ. η επίδοση των λογαριασμών στους καταναλωτές.

Οι Ψάρας, Παπαηλιόπουλος (ο οποίος μάλιστα απειλεί ότι θα καταθέσει μήνυση εναντίον του προέδρου του σωματείου υπαλλήλων της ΕΥΑΘ) και Κωνσταντινίδης, είναι κυρίως οι εργολάβοι που σφάζονται στην ποδιά της ΕΥΑΘ.

Σταθερά μειώνεται το προσωπικό

Προετοιμάζοντας το έδαφος για το ξεπούλημα της ΕΥΑΘ, τα τελευταία χρόνια, μειώνεται σταθερά και το προσωπικό. Αν και η λειτουργία όλων των δραστηριοτήτων της ΕΥΑΘ με μόνιμο προσωπικό θα ήταν και καλύτερη ποιοτικά και οικονομικότερη, η εταιρεία, στο πλαίσιο των γενικότερων πολιτικών που υλοποιούν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, επιμένει να μην προσλαμβάνει εργαζόμενους και να δίνει τα έργα σε εργολάβους.

Συνολικά, τα τελευταία χρόνια, κυρίως μετά τη μετατροπή του οργανισμού σε Ανώνυμη Εταιρεία και την ενοποίηση των δύο οργανισμών (ύδρευσης και αποχέτευσης όπου απασχολούνταν περίπου 800 εργαζόμενοι), το προσωπικό έχει ήδη μειωθεί κατά 250 άτομα. Μέσα στην επόμενη τριετία αναμένεται να αποχωρήσουν (συνταξιοδότηση) άλλοι 300 εργαζόμενοι. Αυτό σημαίνει πως θα απομείνουν 250. Αυτό θα οδηγήσει σε παραπέρα αύξηση των εργολαβιών και φυσικά το κόστος θα μετακυλιστεί και πάλι στους καταναλωτές.

Πάλη για δημόσια ΕΥΑΘ

«Οι εργαζόμενοι αλλά και όλοι οι λαϊκοί φορείς της πόλης να μην εμπλακούν στις διαμάχες των εργολάβων που υπηρετούσαν και υπηρετούν τα κέρδη τους και τις πολιτικές σχέσεις τους, προηγούμενα με το ΠΑΣΟΚ, τώρα με τη ΝΔ», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ.

Και ξεκαθαρίζει πως «μοναδικός δρόμος για τους εργαζόμενους της ΕΥΑΘ είναι σε συμμαχία με το λαό της πόλης να απαιτήσουν:

- Εξω οι εργολάβοι κάθε χρώματος από την ΕΥΑΘ

- Να σταματήσει τώρα η διαδικασία πλήρους ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ, να ανατραπεί η απόφαση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για μετοχοποίηση της ΕΥΑΘ και εισαγωγή της στο χρηματιστήριο.

- Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και δεν μπορεί να γίνεται ούτε κερδοσκοπική εκμετάλλευσή του, ούτε αντικείμενο διαχείρισης από ιδιώτες με συνέπειες στην υγεία και την τσέπη του λαού».

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους ενωμένοι να παλέψουν, για να φύγουν όλοι οι εργολάβοι από την ΕΥΑΘ και να καταδικάσουν τους πολιτικούς προστάτες τους, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Να διεκδικήσουν ΕΥΑΘ αποκλειστικά Δημόσια.

Γκαζάκια και μολότοφ

Επιθέσεις με γκαζάκια και βόμβες μολότοφ, σημειώθηκαν χτες τα ξημερώματα σε Καλλιθέα και Εξάρχεια.

Συγκεκριμένα, αυτοσχέδιος εμπρηστικός μηχανισμός, εξερράγη στο υποκατάστημα των ΕΛΤΑ της Καλλιθέας, που βρίσκεται στην οδό Ιφιγενείας 84. Από την έκρηξη και τη φωτιά που ακολούθησε, η πρόσοψη υπέστη μικρές υλικές ζημιές.

Από την άλλη, άγνωστοι επιτέθηκαν σε διμοιρία των ΜΑΤ στη συμβολή των οδών Μεσολογγίου και Λόντου με βόμβα μολότοφ, ενώ λίγο αργότερα - στην ίδια περιοχή - πυρπόλησαν δύο αυτοκίνητα και μια μοτοσικλέτα.

Μηνυτήρια αναφορά κατά Παναγόπουλου

Μηνυτήρια αναφορά σε βάρος του προέδρου της ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλου, κατέθεσαν χθες το πρωί επτά Καβαλιώτες στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Καβάλας. Ζητούν από την εισαγγελέα να εγκαλέσει τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ για την απόφασή του να διαθέσει το ποσό των 30.000 ευρώ ως εγγύηση, προκειμένου να αφεθεί ελεύθερος ο πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας στην Ελλάδα, Τζαβέντ Ασλάμ.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Προσφυγή κατά της υποθαλάσσιας

Την ακύρωση της μελέτης και λειτουργίας της υποθαλάσσιας αρτηρίας στο Θερμαϊκό, καθώς και την τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου της Θεσσαλονίκης κατά μήκος της υποθαλάσσιας αρτηρίας, ζητούν 13 κάτοικοι και οικολογικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις με προσφυγή που κατέθεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).

Οι προσφεύγοντες αναφέρουν στην προσφυγή τους ότι από την κατασκευή του έργου θα προξενηθεί υποβάθμιση και καταστροφή της περιοχής γύρω από το ιστορικό λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, επισημαίνουν ότι αρκετά ιστορικά και διατηρητέα κτίρια θα κατεδαφιστούν, προκειμένου να κατασκευαστεί το οδικό δίκτυο των έξι λωρίδων κυκλοφορίας, ενώ θα επέλθει και διάρρηξη της επικοινωνίας της πληττόμενης περιοχής με το ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Επίσης, για την περιοχή του παλαιού σιδηροδρομικού σταθμού της Θεσσαλονίκης οι προσφεύγοντες αναφέρουν ότι θα κατεδαφιστούν για τις ανάγκες του έργου 12 κτίρια ιστορικής σημασίας στο λιμάνι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ