ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Γενάρη 2007
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ
«Παιχνίδι» ΠΑΣΟΚ και ΝΔ με τις εκλογές

Την αναστολή των διαδικασιών εκλογής των συλλογικών οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μέχρι την 1η Μάρτη, αποφάσισε το υπουργείο Εσωτερικών, ώστε να προλάβει το ενδεχόμενο εκλογής των νέων διοικήσεων με το παλιό Προεδρικό Διάταγμα, στο οποίο προσανατολίζονται πολλές Τοπικές Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΕΔΚ), όπου το ΠΑΣΟΚ έχει σαφή υπεροχή.

Θυμίζουμε πως το υπουργείο Εσωτερικών έχει ήδη στείλει για έγκριση στο Συμβούλιο της Επικρατείας νέο ΠΔ για την εκλογή των ΤΕΔΚ των νομών και της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), το οποίο περιορίζει παραπέρα την εκπροσώπηση των μικρότερων παρατάξεων στα συλλογικά όργανα, ενώ στοχεύει και στην κατάκτηση της ΚΕΔΚΕ από τη ΝΔ, κάτι που έχει εγείρει την αντίδραση των αιρετών που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ. Αμφότερες οι παρατάξεις του δικομματισμού, πάντως, στόχο έχουν την ηγεσία της ΚΕΔΚΕ και όχι τη γνήσια εκπροσώπηση της ψήφου του λαού, αφού καταρχήν δε δέχονται την απλή αναλογική στην εκλογή των δημοτικών συμβουλίων και κατά δεύτερον αρνούνται την πρόταση της ΔΑΣ, οι εκλογές να γίνουν με απλή αναλογική και με βάση τη δύναμη των παρατάξεων την πρώτη Κυριακή των εκλογών.

Στην εγκύκλιο του υπουργού Εσωτερικών, Πρ. Παυλόπουλου, που απεστάλη προχτές στους δημάρχους ορίζεται ότι η αναστολή των διαδικασιών γίνεται «στο πλαίσιο της αποτελεσματικότερης εφαρμογής και λειτουργίας των θεσμικών αλλαγών του νέου Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων». Παρόμοια εξήγηση είχε δώσει ο υπουργός και όταν έφερνε το νέο ΠΔ που άλλαζε τον τρόπο εκπροσώπησης των παρατάξεων στα συλλογικά όργανα της ΤΑ.

Στελέχη του ΠΑΣΟΚ στην ΚΕΔΚΕ εκτιμούν ότι η κίνηση αυτή του υπουργού στόχο έχει να κλείσει το δρόμο σε όσες ΤΕΔΚ είχαν σκοπό να κάνουν εκλογές με το παλιό εκλογικό σύστημα και να προλάβει να επηρεάσει δημάρχους που δεν ελέγχει η κυβέρνηση ή ανεξάρτητους. Από την άλλη, ΤΕΔΚ όπου υπερέχει το ΠΑΣΟΚ προσανατολίζονταν στην εκλογή των εκπροσώπων τους με το παλιό ΠΔ. Για μια ακόμη φορά, δηλαδή, η ψήφος των εργαζομένων υποθηκεύεται στο όνομα μιας εκλογικής νίκης, η οποία όποιο χρώμα και να δείξει, δεν αλλάζει την ουσία που είναι η συναίνεση του δικομματισμού στο πώς θα λειτουργήσει η ΤΑ: Επιβάλλοντας φόρους, ξεπουλώντας τη δημοτική περιουσία, συνεργαζόμενη με το ιδιωτικό κεφάλαιο.

ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΕΙΣ ΒΟΛΟΥ
Διεκδικούν αγωνιστικά!

Τεράστιες οι ζημιές που υπέστησαν σπίτια και καταστήματα από τις πλημμύρες του περασμένου Οκτώβρη

ICON

Τεράστιες οι ζημιές που υπέστησαν σπίτια και καταστήματα από τις πλημμύρες του περασμένου Οκτώβρη
Αγωνιστική συγκέντρωση στη Νομαρχία Μαγνησίας πραγματοποίησαν χτες οι πλημμυροπαθείς επαγγελματοβιοτέχνες των περιοχών του Πεδίου Αρεως και Νεάπολης Βόλου, διαμαρτυρόμενοι για τη μεγάλη καθυστέρηση καταβολής των αποζημιώσεων για τις ζημιές που υπέστησαν από τις πλημμύρες του περασμένου Οκτώβρη. Και κατήγγειλαν την κυβέρνηση της ΝΔ, που αδιαφορεί προκλητικά για τα τραγικά οικονομικά αδιέξοδα στα οποία έχουν περιέλθει, με αποτέλεσμα ν' αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης. Προειδοποίησαν, δε, ότι ο αγώνας τους θα συνεχιστεί μέχρι την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους που είναι:

  • Αποζημιώσεις στο 100% των καταγεγραμμένων ζημιών, αφού δεν υπάρχει συνυπευθυνότητα των επαγγελματοβιοτεχνών.
  • Αμεση χορήγηση άτοκων δανείων, ανεξαρτήτως αποζημιώσεων.
  • Κεφαλαιοποίηση των ζημιών.
  • Αμεσες φορολογικές ελαφρύνσεις, τουλάχιστον, για μια πενταετία.
  • Ρυθμίσεις στο ΙΚΑ και τ' άλλα ασφαλιστικά ταμεία.
  • Να γίνουν επιτέλους μελέτες για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, μετά από τους ελέγχους που διενεργήθηκαν και τις δηλώσεις των πληγέντων επαγγελματοβιοτεχνών, το ύψος των ζημιών που υπέστησαν φτάνει στα 11,5 εκατομμύρια ευρώ. Την ερχόμενη Τετάρτη αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής που έχουν συγκροτήσει οι πλημμυροπαθείς αναμένεται να επισκεφτεί τα συναρμόδια υπουργεία στην Αθήνα - Οικονομίας, Ανάπτυξης, Εσωτερικών, ΠΕΧΩΔΕ και Κοινωνικής Ασφάλισης - όπου θα επιδώσουν ψήφισμα με τις διεκδικήσεις τους. Το ίδιο ψήφισμα επέδωσαν χτες και στον νομάρχη Μαγνησίας Απ. Παπατόλια, με τον οποίο συναντήθηκαν.

Στη χτεσινή συγκέντρωση παραβρέθηκε ο Ν. Γκατζής, βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ, εκφράζοντας τη συμπαράσταση του Κόμματος στον δίκαιο αγώνα των πλημμυροπαθών. Παρόντες ήταν, επίσης, οι επικεφαλής της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας Μαγνησίας Απ. Νάνος και της Δημοτικής Αγωνιστικής Συμπαράταξης Βόλου Αντ. Παππάς.

ΔΗΜΟΣ ΠΕΥΚΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
«Οχι στο ξεπούλημα του άλσους»

Ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης «Συνεργασία για τα Πεύκα»

Την πάγια αντίθεσή της σε κάθε προσπάθεια ξεπουλήματος δημόσιας γης και οικοπεδοποίησης των δασικών και αναδασωτέων εκτάσεων, ξεκαθαρίζει με ανακοίνωσή της η δημοτική παράταξη «Συνεργασία για τα Πεύκα», με αφορμή τις αντιδράσεις που έχουν προκύψει από την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να παραχωρήσει σε ιδιώτες δημοτική έκταση περίπου 500 τ.μ. στο δάσος Δελασάλ.

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ελήφθη το 2003 με τις ψήφους των εκλεγμένων δημοτικών συμβούλων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Καταψήφισε μόνο ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Συνεργασία για τα Πεύκα». Με αυτή την απόφαση, η οποία στη συνέχεια εγκρίθηκε από την Περιφέρεια και την Πολεοδομία, δίνεται η δυνατότητα σε περίπου 14 ιδιοκτήτες οικοπέδων, να εξασφαλίσουν τα αναγκαία τετραγωνικά μέτρα που απαιτούνται για να μπορέσουν να οικοδομήσουν τα οικόπεδά τους.

Ενόψει της εφαρμογής της, οι κάτοικοι της περιοχής ξεσηκώθηκαν και απαιτούν ανάκληση της σχετικής απόφασης, καθώς επίσης απαιτούν να χαρακτηριστεί το δάσος Δελασάλ περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και τόπος ιστορικής μνήμης. Ο νυν δήμαρχος Σ. Συμεωνίδης προσπαθεί να μειώσει τη σημασία του θέματος. Ετσι περιορίζεται να μιλά για «νομιμότητα» της απόφασης και υπόσχεται να μην κοπούν τα δύο δέντρα που υπάρχουν στη συγκεκριμένη έκταση.

Σε μια προσπάθεια όψιμης αντιπολίτευσης η Τοπική Οργάνωση του ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να μπει μπροστά και να χειραγωγήσει τον αγώνα των κατοίκων, προκειμένου να συγκαλύψει τις πολιτικές ευθύνες που έχει και η δημοτική της παράταξη, η οποία υπερψήφισε τη συγκεκριμένη απόφαση, όπως και πολλές άλλες αποφάσεις για την παράδοση δημοτικής γης σε ιδιώτες.

Με ανακοίνωσή της, η δημοτική παράταξη «Συνεργασία για τα Πεύκα» δηλώνει ότι στηρίζει το αίτημα των κατοίκων για την προστασία της δημοτικής γης, όπως και του δάσους του Δελασάλ και ξεκαθαρίζει ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται ενάντια στην οικοπεδοποίηση κάθε δασικής ή αναδασωτέας περιοχής, ενάντια στη δασοκτόνα πολιτική που υλοποιούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και στηρίζουν οι εκπρόσωποί τους στην Αυτοδιοίκηση. Αλλωστε, αυτό έπραξε και με την ψήφο της στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο.

Πιάστηκε για «φακελάκι»

Γιατρός συνελήφθη προχτές για «φακελάκι». Πρόκειται για 38χρονο ειδικευόμενο γυναικολόγο στο Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας, που σύμφωνα με καταγγελία αλλοδαπής γυναίκας αρχικά ζήτησε το ποσό των 900 ευρώ για να την ξεγεννήσει και τελικά «συμβιβάστηκε» με 500 ευρώ. Ο γιατρός έπεσε στα δίχτυα της Ασφάλειας όταν γυναίκα αστυνομικός που προσποιήθηκε τη συγγενή της μέλλουσας μητέρας, του έδωσε 500 ευρώ σε προσημειωμένα χαρτονομίσματα.

«Νόμιμο» άρα... δίκαιο

Φαίνεται πως για τον υφυπουργό Εσωτερικών, Θ. Νάκο, ό,τι είναι νόμιμο είναι και δίκαιο, αφού σε εγκύκλιο που απέστειλε προς τις νέες δημοτικές αρχές, διευκρινίζει τις προϋποθέσεις για να είναι νόμιμα τα ανταποδοτικά τέλη που επιβάλλουν. Σύμφωνα με το σκεπτικό του υπουργείου Εσωτερικών, δηλαδή, αρκεί να τηρούνται κάποιοι κανόνες, όπως για παράδειγμα το έργο που καλύπτει το τέλος ή η υπηρεσία να έχει τοπικό χαρακτήρα, για να είναι νόμιμο. Οι υπέρογκες αυξήσεις που πληρώνουν τα τελευταία χρόνια οι εργαζόμενοι, μένουν στο απυρόβλητο. Οχι τυχαία βέβαια. Ξεκινώντας από την αδιαφορία για την τσέπη του δημότη, και η σημερινή και η προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά και οι διοικήσεις των συλλογικών οργάνων της Αυτοδιοίκησης, προσβλέπουν - και το κάνουν πράξη - στην «αιμοδοσία» των δημοτικών ταμείων μέσα από τέλη, φόρους και ξεπούλημα της δημοτικής περιουσίας. Αλλωστε αμφότερες πλευρές έχουν αποδεχτεί την πενιχρή κρατική χρηματοδότηση του θεσμού, που πολλές φορές χρησιμοποιείται και ως άλλοθι για τις αυξήσεις που επιβάλλονται.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ