ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Γενάρη 2007
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ισραηλινή κατοχή στραγγαλίζει τον παλαιστινιακό λαό

Ολοκληρώθηκε χτες με νέες συναντήσεις η επίσκεψη της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ, με επικεφαλής την Αλ. Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ, στα παλαιστινιακά εδάφη

Παλαιστίνιοι μαθητές παίζουν στο προαύλιο του σχολείου τους δίπλα σε έναν τομέα του τείχους των Ισραηλινών

Associated Press

Παλαιστίνιοι μαθητές παίζουν στο προαύλιο του σχολείου τους δίπλα σε έναν τομέα του τείχους των Ισραηλινών
Της απεσταλμένης μας Ελένης ΜΑΥΡΟΥΛΗ.--

Την πόλη της Βηθλεέμ και τις γύρω περιοχές επισκέφτηκε χτες η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στην οποία συμμετέχουν επίσης ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και ο Ηλίας Λέγγερης, μέλος της ΚΕ και του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων, που συνέχισε χτες την επίσκεψή της στην περιοχή, μετά από πρόσκληση του Κόμματος Λαού της Παλαιστίνης.

Χτες, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με αντιπροσωπεία της τοπικής οργάνωσης του Κόμματος Λαού της Παλαιστίνης, με επικεφαλής το μέλος του ΠΓ Αμπού Ανουάρ και εκπροσώπους του κόμματος από τη νεολαία και τις οργανώσεις των γειτονικών πόλεων Μπέιτ Σαχούρ και Μπέιτ Τζάλα. Επίσης, με τον δήμαρχο της Βηθλεέμ, Βίκτορ Μπατάρσεχ και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, με τον δήμαρχο της μικρότερης γειτονικής πόλης Αλ Κχάντερ, Αντνάν Σμπάιχ και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς και με τον υπουργό Τουρισμού της παλαιστινιακής κυβέρνησης που εδρεύει στη Βηθλεέμ, Τζουντέχ Τζορτζ Μόρκους.

Σε ασφυξία από τον ισραηλινό αποκλεισμό ο παλαιστινιακός λαός

Εκτός από τα γενικότερα θέματα, οι επαφές επικεντρώθηκαν στην παρουσίαση της δραματικής κατάστασης, στην οποία έχει περιέλθει η ευρύτερη περιοχή της Βηθλεέμ, εξαιτίας της ασφυξίας που έχει προκαλέσει η κυριολεκτική περικύκλωσή της από το διαχωριστικό τείχος, σε συνδυασμό με τον οικονομικό αποκλεισμό που έχει επιβληθεί από τα παλαιστινιακά εδάφη μετά την ανάδειξη της κυβέρνησης της «Χαμάς». Ολοι οι συνομιλητές της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ ασχέτως των μεταξύ τους πολιτικών διαφωνιών επισήμαναν ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να ενημερωθούν οι λαοί για την τραγική καθημερινότητα των Παλαιστινίων.

Το τείχος - «φυλακή» με το οποίο επιχειρούν οι Ισραηλινοί να απομονώσουν τους Παλαιστινίους

Associated Press

Το τείχος - «φυλακή» με το οποίο επιχειρούν οι Ισραηλινοί να απομονώσουν τους Παλαιστινίους
Ορισμένα στοιχεία που παρουσιάστηκαν είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικά, που δείχνουν ότι η οικονομική ζωή της περιοχής της Βηθλεέμ έχει κυριολεκτικά καταρρεύσει. Μόνο από το δήμο της Βηθλεέμ κατασχέθηκαν δέκα χιλιάδες στρέμματα γης για να κατασκευαστεί το διαχωριστικό τείχος. Ενώ από το δήμο του Αλ Κχάντερ έχουν κατασχεθεί για τον ίδιο λόγο εννιά χιλιάδες στρέμματα, δηλαδή το 85% της γης δε βρίσκεται πια στα χέρια των κατοίκων του αλλά πίσω από το τείχος. Το σύνολο των εναπομεινάντων εδαφών είναι περικυκλωμένο από το τείχος και μόνο μέσα από τις ελεγχόμενες από το ισραηλινό στρατό ελάχιστες πύλες επιτρέπονται οι μετακινήσεις. Ενδεικτικό ίσως είναι ότι το 97% των κατοίκων της Βηθλεέμ ζει στο 17% των εδαφών της περιοχής.

Αν λάβει κανείς υπόψη ότι οι πυλώνες της οικονομίας της περιοχής είναι η γεωργία και ο τουρισμός είναι σαφές ότι η κατασκευή του τείχους έχει προκαλέσει ολική οικονομική παράλυση. Οπως είπε και ο υπουργός Τουρισμού είναι χαρακτηριστικό ότι την περίοδο των Χριστουγέννων που η Βηθλεέμ ήταν παλιότερα προσφιλής προορισμός, φέτος δε δέχτηκε παρά μόνο 3.500 ξένους επισκέπτες, ενώ συνήθως ήτανε πολύ περισσότεροι από 12.000.

Ταυτόχρονα, έχουν περικοπεί δραστικά οι άδειες εισόδου για εργασία στο Ισραήλ. Το αποτέλεσμα είναι ότι η ανεργία έχει φτάσει το 65%. Η κατάσταση γίνεται ακόμα χειρότερη, αφού λόγω του οικονομικού αποκλεισμού οι δήμοι που φέρουν τη συνολική ευθύνη για όλες τις παρεχόμενες υπηρεσίες από τη συγκομιδή απορριμμάτων μέχρι την ανέγερση σχολείων αδυνατούν να πληρώσουν τους υπαλλήλους τους και αναγκάζονται να προσφύγουν σε δανειοδότηση από τράπεζες, προκειμένου να καλύψουν μέρος της χρωστούμενης μισθοδοσίας μόνο.

Παλαιστίνια βαδίζει μπροστά στα χαλάσματα βομβαρδισμένου κτιρίου από την ισραηλινή αεροπορία

Associated Press

Παλαιστίνια βαδίζει μπροστά στα χαλάσματα βομβαρδισμένου κτιρίου από την ισραηλινή αεροπορία
Σ' όλα αυτά θα πρέπει να προστεθεί και το καθημερινό ωμό πρόσωπο της κατοχής: Στην περιοχή της Βηθλεέμ που γενικότερα δε φιλοξενείται συχνά στα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, αφού θεωρείται σχετικά ήρεμη, έχουν σκοτωθεί από ισραηλινά πυρά τα τελευταία χρόνια 730 Παλαιστίνιοι και έχουν συλληφθεί 7.450. Ακόμη και χτες, μια εξαιρετικά ήρεμη μέρα, ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε στο Αλ Κχάντερ λίγα λεπτά μετά την αναχώρηση της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ.

Αλέκα Παπαρήγα: Δεν μπορεί να εξισώνεται ο θύτης με το θύμα

Η Αλέκα Παπαρήγα επανέλαβε στους συνομιλητές της ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να διατηρηθεί στην επικαιρότητα το Παλαιστινιακό ζήτημα στις πραγματικές πολιτικές του διαστάσεις κι όχι μόνο σε συναισθηματικό ανθρωπιστικό επίπεδο όπως επίσης ότι πρέπει να αποκαλυφθούν όλοι όσοι μιλούν γενικώς και αορίστως για ειρήνη και ανάγκη διαλόγου, χωρίς να θίγουν την ουσία, δηλαδή την κατοχή, ενώ αντιμετωπίζουν με τον ίδιο τρόπο το θύτη και το θύμα. Υπογράμμισε ότι κάθε λαός έχει δικαίωμα να καθορίζει τη ζωή του και την τύχη της χώρας του εκτιμώντας ότι, ασχέτως των διαφωνιών του ΚΚΕ με τη «Χαμάς», και να μην είχε κερδίσει η τελευταία τις εκλογές θα είχε βρεθεί κάποιο άλλο πρόσχημα για να εκβιαστεί ο παλαιστινιακός λαός και να υποχρεωθεί να υποκύψει αποδεχόμενος επιφανειακές και πρόσκαιρες λύσεις. Τέλος, επισήμανε τις ευθύνες των ΗΠΑ και ΕΕ καθώς, αν πραγματικά επιθυμούσαν, θα μπορούσαν να υποχρεώσουν το Ισραήλ να εφαρμόσει τις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ.

Στη συνέχεια, η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ είχε συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΚΚ Ισραήλ αποτελούμενη από τον ΓΓ της ΚΕ Ισάμ Μακχούλ και τον γραμματέα της ΚΕ Μουχαμάτ Νάφα. Επίσης, με τον Εφρέμ Ναβίντι γενικό γραμματέα της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ισραήλ (Χισταρντούτ). Ανταλλάχτηκαν απόψεις για τη διαμορφωθείσα κατάσταση μετά τον πόλεμο στο Λίβανο το καλοκαίρι τόσο εντός Ισραήλ όσο και στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και για τους τρόπους ενίσχυσης της δράσης των κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια για την ευρεία Μέση Ανατολή.

Η επίσκεψη της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ ολοκληρώθηκε χτες βράδυ με συνάντηση και γεύμα με τον Πρόξενο της Ελλάδας στην Ιερουσαλήμ, Ανδρέα Παπασταύρου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ