ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Γενάρη 2007
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Προετοιμάζονται για τις κινητοποιήσεις!

Μετά την Καρδίτσα αποφάσεις για κινητοποιήσεις σε Λάρισα και Τρίκαλα, από τις Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων, μελών της ΠΑΣΥ

Συνεχίζονται οι προετοιμασίες του συνεπούς αγροτικού κινήματος, που εκφράζεται από την ΠΑΣΥ, για τις νέες κινητοποιήσεις της μικρομεσαίας αγροτιάς κατά της νέας ΚΑΠ και της γενικότερης αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ, που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Αποφάσεις για κινητοποιήσεις, μετά την Καρδίτσα, πάρθηκαν και σε Λάρισα και Τρίκαλα από τις Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων, μελών της ΠΑΣΥ.

Στη Λάρισα, σε συνεδρίασή της η διοίκηση της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων αποφάσισε τη διοργάνωση επαρχιακών συλλαλητηρίων με τρακτέρ, στα τέλη Γενάρη. Για την οργάνωση και την προετοιμασία των κινητοποιήσεων θα γίνουν επαρχιακές συσκέψεις την ερχόμενη Παρασκευή, στις 11 π.μ., στην Αγιά, την ίδια μέρα, στις 7 μ.μ., στον Τύρναβο και την Τρίτη 16 Γενάρη, στις 11 π.μ., στα Φάρσαλα, ενώ συνεχίζονται οι συνεδριάσεις των Αγροτικών Συλλόγων της ΕΟΑΣΝΛ.

Στα Τρίκαλα, η διοίκηση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων «Η Ανοιξη» αποφάσισε χτες τη διοργάνωση παναγροτικού συλλαλητηρίου, τη Δευτέρα 29 Γενάρη, στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Υπενθυμίζουμε ότι στην Καρδίτσα, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού (ΕΟΑΣΝΚ) διοργανώνει συλλαλητήριο με αγροτικά μηχανήματα, στις 24 Γενάρη, ημέρα Τετάρτη.

Με τις νέες κινητοποιήσεις τους οι μικρομεσαίοι αγρότες αντιδρούν στη νέα ΚΑΠ της ΕΕ, που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και υλοποιεί πιστά η σημερινή της ΝΔ, και διεκδικούν λύσεις στα οξυμένα προβλήματά τους, προβάλλοντας ως αίτημα αιχμής την αναπλήρωση των απωλειών εισοδήματος λόγω ΚΑΠ και καιρικών συνθηκών και, ταυτόχρονα, τη λήψη μιας σειράς μέτρων, που αφορούν στις τιμές εγγύησης στα αγροτικά εισοδήματα, στη στήριξη των συνεταιρισμών, στις αγροτικές συντάξεις, στην αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ για πλήρη κάλυψη των ζημιών, στη ρύθμιση των χρεών στην ΑΤΕ, στην κατάργηση των κρατήσεων από τις επιδοτήσεις, στην προστασία των ελληνικών προϊόντων και στην εξασφάλιση πώλησής τους, στη διατήρηση και ενίσχυση των βασικών καλλιεργειών και της κτηνοτροφίας.

Ολο αυτό το διάστημα, η ΠΑΣΥ πραγματοποιεί πλατιά εξόρμηση με περιοδείες, συγκεντρώσεις και άλλες εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα, προβάλλοντας τη διέξοδο για την αγροτική οικονομία, η οποία βρίσκεται στην ολόπλευρη αγροτική ανάπτυξη που θ' αξιοποιεί όλες τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, θ' ανταποκρίνεται στις διατροφικές ανάγκες του λαού μας, στηριζόμενη στους παραγωγικούς συνεταιρισμούς των μικρομεσαίων αγροτών, οι οποίοι θα ενισχύονται πολύπλευρα από το κράτος. Κάτι που προϋποθέτει τη ριζική αλλαγή του συσχετισμού των πολιτικών δυνάμεων, την ενίσχυση της ΠΑΣΥ και όσων πολιτικών δυνάμεων διαφωνούν, αντιστέκονται και αντιπαλεύουν τον ΠΟΕ, την ΚΑΠ, την ΕΕ, την πλουτοκρατία.

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΑΣ
«Βαστάζοι» στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας

Πλάτες στα σχέδια κυβέρνησης - μεγαλεμπόρων και πολυεθνικών για κατάργηση της κυριακάτικης αργίας βάζει η πλειοψηφία της διοίκησης του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας. Ετσι - μετά την απροκάλυπτη αξίωση του Συνδέσμου των πολυκαταστημάτων (ΣΕΛΠΕ) για λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου - ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας Π. Καρέλας όταν ρωτήθηκε σχετικά δήλωσε (εκπροσωπώντας προφανώς τη γνωστή πλειοψηφία): «Το συζητάμε». Επιχειρώντας μάλιστα να θολώσει τα νερά, «κατηγόρησε» την κυβέρνηση πως όταν ο σύλλογος είχε ζητήσει να επιτραπεί η λειτουργία των μαγαζιών μια ακόμα Κυριακή πριν τα Χριστούγεννα και δύο Κυριακές ακόμα, μια σε κάθε περίοδο εκπτώσεων, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου έβαλε πλώρη για επτά Κυριακές. Στην πραγματικότητα, βέβαια, ο πρόεδρος του ΕΣΑ επιχείρησε να διαστρεβλώσει το γεγονός ότι και μ' αυτό το αίτημα έριχνε νερό στο μύλο των μεθοδεύσεων κυβέρνησης και μεγαλοεπιχειρηματιών, ενώ σήμερα παίζει ανοιχτά το ρόλο του βαστάζου σ' αυτά τα σχέδια.

Ακόμη, ο πρόεδρος του ΕΣΑ:

  • Ζήτησε να ξεκινούν οι χειμερινές εκπτώσεις νωρίτερα (από τις 10 Γενάρη), υποστηρίζοντας ότι αυτό εξυπηρετεί καλύτερα τους εμπόρους γιατί δίνεται συνέχεια στην προσωρινή ανάκαμψη της εμπορικής κίνησης που παρατηρείται από το Νοέμβρη μέχρι και το Γενάρη. Συστηματικά, δε, η ηγεσία των εμπόρων αφήνει στο απυρόβλητο τη διάρκεια των εκπτώσεων που είναι πέντε εβδομάδες και τη διενέργεια προσφορών όλο το χρόνο.
  • Περιορίστηκε να καταγγείλει ότι η απαγόρευση των προσφορών τριάντα μέρες πριν την έναρξη των εκπτώσεων καταστρατηγείται «από το παράθυρο» και μάλιστα με βάση συγκεκριμένες ρυθμίσεις του υπουργείου Ανάπτυξης. Προέτρεψε, μάλιστα, τους εμπόρους να πραγματοποιούν σιωπηρές εκπτώσεις, δηλαδή στο ταμείο, από τις 10 Γενάρη. Εδωσε, ακόμη, στη δημοσιότητα έρευνα που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του ΕΣΑ σε 1.044 καταστήματα - μέλη του, από την οποία προκύπτει ότι ποσοστό 80% των ερωτηθέντων ζητάει την έναρξη των εκπτώσεων στις 10 Γενάρη.
ΞΕΕ
Εμπλοκή στο Δ' ΚΠΣ

Την εμπλοκή του στη διαχείριση πόρων από το Δ΄ ΚΠΣ για να «βοηθήσει» την πρόσβαση των «μικρομεσαίων» του χώρου στα σχετικά προγράμματα προωθεί το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, σύμφωνα με όσα είπε ο πρόεδρός του, Γ. Φωκάς, στη χτεσινή ετήσια δεξίωση για το νέο έτος. Παράλληλα, υποστήριξε την υλοποίηση τριετούς προγράμματος ανάπτυξης νέων μονάδων με βάση τον υπό κατάρτιση χωροταξικό σχεδιασμό.

ΒΕΑ
Λογική ενσωμάτωσης

Μερικές σωστές διαπιστώσεις για την επιδείνωση της κατάστασης των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ έκανε χτες, στη δεξίωση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, ο πρόεδρός του Π. Ραβάνης. Μόνο που ενδιάμεσα «έχυνε το γάλα». Ατελής η θέση για το Ασφαλιστικό, με μόνη αντίθεση τα 37 χρόνια, αόριστη η αναφορά στο αντιασφαλιστικό ΠΔ για το ενιαίο Ταμείο (ΟΑΕΕ) και αιτήματα για το «παρατηρητήριο» των ΜΜΕ και ένταξη στα χρηματοδοτικά προγράμματα...

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Προχωρά η εξαγορά της Φίνανσμπανκ

Ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται στα τέλη του Γενάρη η «δημόσια προσφορά» της Εθνικής Τράπεζας προς τους μετόχους της τουρκικής Φίνανσμπανκ. Η πρόταση αφορά τα ποσοστά πάνω από το 46% που ήδη έχει εξαγοραστεί.

Στη βάση της αρχικής συμφωνίας η τουρκική πλευρά δεσμεύεται για νέα μετοχικά πακέτα έτσι ώστε η συνολική συμμετοχή της Εθνικής να φτάσει στο 50,01%. Μετά από παζάρια με την Τουρκική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η τιμή για τη «δημόσια πρόταση» ανέβηκε στα 4,14 δολ. ανά μετοχή έναντι 4,04 που πληρώθηκε για το αρχικό 46%.

Από την πλευρά της η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ταυτίζεται με τις στρατηγικές επιλογές του ντόπιου μεγάλου κεφαλαίου, με στόχο «να καταστεί η Ελλάδα κέντρο στην ευρύτερη περιοχή». Οι όποιες ...διαφωνίες τους γίνονται για το θεαθήναι και στέκονται σε διαδικαστικά ζητήματα, παντελώς αδιάφορα για τα λαϊκά στρώματα.

ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΟΤΕ
Το Φλεβάρη οι προτάσεις

Εως το τέλος Φλεβάρη θα περιμένει η κυβέρνηση τις προτάσεις για το περαιτέρω ξεπούλημα του ΟΤΕ, σύμφωνα με δηλώσεις κορυφαίου στελέχους του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.

Οι συναρμόδιοι υπουργοί Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης και Μεταφορών - Επικοινωνιών Μ. Λιάπης θα δώσουν μεθαύριο Πέμπτη στους «συμβούλους αποκρατικοποίησης» τις κυβερνητικές κατευθύνσεις για αναζήτηση «στρατηγικού συμμάχου», ο οποίος θα μετέχει και στη διοίκηση του Οργανισμού.

Απαντώντας χτες σε ερώτηση δημοσιογράφου ο Μ. Λιάπης απέφυγε να πει εάν έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για τον ΟΤΕ, λέγοντας ότι αυτό θα το πουν οι «σύμβουλοι», οι οποίοι θα κάνουν την πρώτη επίσημη ενημέρωση μεθαύριο Πέμπτη.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ
Αποστολή στην Ινδία

Με την κρατική - κυβερνητική αρωγή, οι διάφορες μερίδες του ντόπιου μεγάλου κεφαλαίου διεκδικούν μερίδια αγοράς και ακόμη περισσότερα κέρδη σε άλλα κράτη και αγορές. Στα πλαίσια αυτά, εντάσσεται και η αποστολή «πολυμελούς επιχειρηματικής αποστολής», στην Ινδία, με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη, με σκοπό - όπως ανακοινώθηκε - την «ενίσχυση των διμερών οικονομικών σχέσεων στο πλαίσιο της εξωστρέφειας της οικονομίας που προωθεί η κυβέρνηση».

Για την προετοιμασία της κοινής κυβερνητικής - επιχειρηματικής αποστολής ο υπουργός Οικονομίας συναντήθηκε χτες με τον Ινδό πρέσβη στην Αθήνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ