ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Γενάρη 2007
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
Αντεργατικό μπαράζ από εργολάβους και ΛΑΡΚΟ

Ανακοίνωση του ταξικού σωματείου για τις απολύσεις και τις απαράδεκτες συνθήκες δουλιάς

Την ασυδοσία και τον εμπαιγμό με τον οποίο οι εργολάβοι και η διοίκηση της ΛΑΡΚΟ προκλητικά μεταχειρίζονται τους εργαζόμενους στις εργολαβίες του εργοστασίου καταγγέλλει το ταξικό Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας, με ανακοίνωσή του, που κοινοποιεί στον υφυπουργό Απασχόλησης, στα κόμματα της Βουλής, συνδικαλιστικούς φορείς του κλάδου, στα δημοτικά συμβούλια της περιοχής κτλ., καλώντας κάθε φορέα να αναλάβει τις ευθύνες του.

Το συνδικάτο καταγγέλλει πως αντί για τις προσλήψεις που αποπροσανατολιστικά εξαγγέλλονταν από το περασμένο φθινόπωρο, με στόχο τη διάσπαση του δίκαιου αγώνα των εργατών για το δικαίωμα στη μόνιμη δουλιά με πλήρη δικαιώματα, ξεκίνησε ένα μπαράζ τρομοκρατικών απολύσεων, προκειμένου εργολάβοι και ΛΑΡΚΟ να εφαρμόσουν ανενόχλητοι τα αντεργατικά τους σχέδια. Η εργοδοτική αυθαιρεσία είναι τέτοια, που, από τη μία, δεν έχουν κοινοποιηθεί οι απολύσεις για να μη δοθούν καν αποζημιώσεις, από την άλλη όσοι άρχισαν να δουλεύουν στους νέους εργολάβους τελούν υπό καθεστώς γαλέρας.

Το συνδικάτο σημειώνει ότι οι εργοδοτικές μεθοδεύσεις πολλαπλασιάζουν τα προβλήματα που έχουν ήδη συσσωρευτεί και σημειώνει: «Ο δημόσιος πλούτος, που με ιδρώτα και αίμα χτίστηκε από τους παππούδες μας, τους πατεράδες μας και εμάς, γίνεται βορά συμφερόντων που δεν έχουν καμία σχέση με το συμφέρον της εθνικής οικονομίας, των τοπικών κοινωνιών και των εργαζομένων». Και καταλήγει: «Δηλώνουμε ότι πρόσφυγες και ζητιάνοι δε θα γίνουμε στον τόπο μας και θα αντιδράσουμε με κάθε τρόπο για να αποτρέψουμε αυτές τις εξελίξεις».


ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
Ξέφραγο αμπέλι με κυβερνητικές πλάτες

Κανονικά εκτελούνται επισκευές σε πλοία από συνεργεία στα οποία δεν έχει εκδοθεί άδεια εργασιών

Με κίνδυνο ακόμα και για την ίδια τους τη ζωή δουλεύουν πολλοί από τους εργάτες της Ζώνης
Με κίνδυνο ακόμα και για την ίδια τους τη ζωή δουλεύουν πολλοί από τους εργάτες της Ζώνης
Η άκρως επικίνδυνη πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ ακόμα και για τη ζωή των εργαζομένων αποτυπώνεται ανάγλυφα στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη. Με καθαρή κυβερνητική εντολή, οι λιμενικές αρχές αφήνουν να εκτελούνται κανονικά επισκευαστικές εργασίες σε πλοία από συνεργεία στα οποία δεν έχει εκδοθεί άδεια εργασιών! Αυτό σημαίνει ότι εκατοντάδες εργατοτεχνίτες της Ζώνης δουλεύουν χωρίς κανέναν έλεγχο είτε αυτός αφορά συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας - με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές - είτε αφορά «μαύρη εργασία»!

Αυτή η αθλιότητα, όπως καταγγέλλουν με δελτίο Τύπου τα σωματεία της Ζώνης, οφείλεται στην προσπάθεια της κυβέρνησης να μην υπάρξει Μητρώο Ναυπηγοεπισκευαστικών Επιχειρήσεων και να αποτελεί η Ζώνη ξέφραγο αμπέλι για τον κάθε τυχοδιώκτη. Οπως εξηγούν, ο νόμος για το Μητρώο, με τροπολογία που είχε καταθέσει η κυβέρνηση της ΝΔ τον περασμένο Μάρτη - και με δεδομένο ότι το κατάπτυστο νομοσχέδιο για το Μητρώο που είχε συντάξει το υπουργείο Ανάπτυξης δεν έχει ακόμα καν κατατεθεί στη Βουλή - θα έπρεπε να τεθεί σε εφαρμογή από 1η Γενάρη 2007. Που σημαίνει ότι από την 1η Γενάρη οι λιμενικές αρχές θα έπρεπε να εκδίδουν άδεια εργασιών μόνο στις επιχειρήσεις που διαθέτουν την απαραίτητη άδεια της Νομαρχίας. Ωστόσο, οι λιμενικές αρχές «δεν εκδίδουν - όπως τονίζεται - άδεια εργασιών σε καμιά επιχείρηση, αφήνοντας όμως να εκτελούνται κανονικά οι εργασίες»! Δηλαδή «εκατοντάδες εργαζόμενοι - υπογραμμίζουν τα Σωματεία - σε δεκάδες επιχειρήσεις εργάζονται με τις ευλογίες της κυβέρνησης και λιμενικών αρχών χωρίς καμιά κάλυψη και κανέναν έλεγχο»!

Τα σωματεία απαιτούν: «Εδώ και τώρα να εφαρμοστεί ο νόμος και να εκδίδονται κανονικά οι άδειες από τις αρμόδιες Λιμενικές Αρχές σε αυτούς που είναι εγγεγραμμένοι στα αρμόδια μητρώα της Νομαρχίας (όπως δηλαδή ορίζει ο νόμος)». Τα σωματεία θέτουν κυβέρνηση και λιμεναρχεία «προ των ευθυνών τους» για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη Ζώνη και τους κινδύνους που παραμονεύουν τη ζωή των εργαζομένων και προειδοποιούν όλους ότι «θα είναι οι ηθικοί αυτουργοί οποιουδήποτε ατυχήματος συμβεί και θα φέρουν ακέραιη την ευθύνη».


ΠΑΤΡΑ
Νέα πρόκληση από τους εργατοπατέρες

Μεθόδευσαν τον αποκλεισμό των ταξικών δυνάμεων από τις εκλογές του Σωματείου Χειριστών

Την εποχή του Κουλουμπή (εργατοπατέρας, πρόεδρος του ΕΚ Πάτρας επί σειρά ετών, γνωστός για τις αντισυνδικαλιστικές ενέργειες σε βάρος των ταξικών δυνάμεων) φαίνεται πως νοσταλγούν τα ηγετικά στελέχη της ΠΑΣΚΕ στην Πάτρα, που παράλληλα είναι και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, με τις άθλιες μεθόδους που ακολουθούν προκειμένου να διατηρήσουν την αυτοδυναμία τους στην ηγεσία του ΕΚ Πάτρας και ταυτόχρονα να κρατούν παροπλισμένο το εργατικό κίνημα στην περιοχή.

Ετσι, μετά τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσαν, πριν από τρεις βδομάδες περίπου, σε βάρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Πάτρας, ζητώντας να σταματήσουν οι εκλογές - κάτω από τη γενικευμένη κατακραυγή των οικοδόμων για την άθλια μεθόδευση, απέσυραν τα ασφαλιστικά μέτρα μετά από μια εβδομάδα - πριν από λίγες ημέρες, παραμονή και ανήμερα Πρωτοχρονιάς, κατάφεραν στο Σωματείο Χειριστών, που ελέγχουν, να πραγματοποιήσουν Γενική Συνέλευση, να εκλέξουν Εφορευτική Επιτροπή και να «κλείσουν» τις υποψηφιότητες για τις εκλογές! Σημειώνεται ότι τα δύο κλαδικά σωματεία (οικοδόμων και χειριστών) έχουν, αριθμητικά, τα περισσότερα μέλη στη δύναμη του ΕΚ.

Η διοίκηση του Σωματείου Χειριστών συγκάλεσε Γενική Συνέλευση παραμονή Πρωτοχρονιάς (31/12/2006), ουσιαστικά στα κρυφά, με επιλεκτική πρόσκληση σε 30 άτομα περίπου για την προετοιμασία των αρχαιρεσιών και την εκλογή Εφορευτικής Επιτροπής. Παρά ταύτα, μέλη του Σωματείου Χειριστών που ανήκουν στην «Δημοκρατική Ενότητα Χειριστών», παραβρέθηκαν στη Γενική Συνέλευση, πήραν το λόγο και γνωστοποίησαν την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν στις εκλογές. Ενημερώθηκαν μάλιστα μετά από σχετική ερώτηση - αίτημα πως οι δηλώσεις υποψηφιοτήτων θα ξεκινήσουν από τις 2 Γενάρη. Ωστόσο, την αμέσως επόμενη ημέρα, την Πρωτοχρονιά, οι υποψηφιότητες συμμετοχής έκλεισαν, με αποτέλεσμα να αποκλειστεί οποιοσδήποτε άλλος συνδυασμός.

Σε ανακοίνωσή του ο ταξικός συνδυασμός - έχει καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα από την περασμένη βδομάδα τα οποία θα εκδικαστούν αύριο Τετάρτη - καταγγέλλει «την πραξικοπηματική αυτή ενέργεια που θυμίζει μαύρες εποχές στο συνδικαλιστικό κίνημα» και απαιτεί «να γίνει δεκτό το ψηφοδέλτιο της "Δημοκρατικής Ενότητας" στις εκλογές ώστε να έχουν όλοι οι συνάδελφοι τη δυνατότητα και το δικαίωμα δημοκρατικά να επιλέξουν ποιοι θα εκλεγούν στο ΔΣ του σωματείου μας». Για το θέμα αυτό η Ταξική Αγωνιστική Συνεργασία καλεί το ΔΣ του ΕΚ Πάτρας να συγκαλέσει έκτακτη συνέλευση.


Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΟΑΕΕ: Τουλάχιστον μέχρι τις 15 Γενάρη δε θα λειτουργήσουν ομαλά οι υπηρεσίες του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ). Παρά τις διαβεβαιώσεις ότι η ενοποίηση των τριών Ταμείων ΤΕΒΕ, ΤΑΕ, ΤΣΑ, στο νέο ενιαίο ταμείο θα γίνει χωρίς προβλήματα, και ενώ έχει περάσει ένας χρόνος από την υπογραφή του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος, τα σπασμένα πληρώνουν και πάλι οι ασφαλισμένοι οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποι με τις υπολειτουργούσες υπηρεσίες του ΟΑΕΕ.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Σε χτεσινή συνάντηση του υπουργού Απασχόλησης, Σ. Τσιτουρίδη με την ΟΤΟΕ, η κυβέρνηση της ΝΔ έδωσε για άλλη μια φορά τα εύσημα στη συνδικαλιστική πλειοψηφία για την κατάπτυστη αντεργατική κλαδική σύμβαση που υπέγραψε με τους τραπεζίτες. Μάλιστα, ο υπουργός αποδέχτηκε το αίτημα της πλειοψηφίας να διασφαλίσουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της πολιτείας την πλήρη εφαρμογή της νέας κλαδικής σύμβασης. Δηλαδή, την απελευθέρωση των ωραρίου συναλλαγών, τη δυνατότητα επέκτασης των ευέλικτων μορφών εργασίας και διευθέτησης του χρόνου εργασίας και την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων που υπέγραψε η πλειοψηφία, «νομιμοποιώντας» και στηρίζοντας την πλήρη ασυδοσία των εργοδοτών.

ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: Σε νέα 5ήμερη απεργία βρίσκονται από χτες οι υπάλληλοι στο υπουργείο Αιγαίου μετά από απόφαση της Γενικής τους Συνέλευσης. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συλλόγου τους, η κυβέρνηση δεν πήρε σαφή στάση απέναντι στα οικονομικά και θεσμικά αιτήματα που διατύπωσαν. Η κινητοποίηση θα συνεχιστεί μέχρι την Παρασκευή 12 του μήνα, ενώ την ίδια μέρα οι εργαζόμενοι θα προχωρήσουν σε νέα Γενική Συνέλευση.

ΟΤΕ: Δεν πρόλαβε να ψηφιστεί η αντεργατική τροπολογία που οδηγεί στην πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ και η διοίκηση της επιχείρησης, μόλις τη δεύτερη μέρα του χρόνου, με εσωτερικό έγγραφο ενημέρωσε τους εργαζόμενους ότι καταργείται ο Γενικός Κανονισμός Προσωπικού, ο οποίος αντικαθίσταται από αυτόν της «Κοσμοτέ», που συνεπάγεται το απόλυτο διευθυντικό δικαίωμα σχετικά με τη διαδικασία πρόσληψης, αμοιβής, εξέλιξης και απόλυσης του προσωπικού. Επίσης στο έγγραφο αναφέρεται ξεκάθαρα ότι «τα ωράρια εργασίας και η μεταθετότητα των εργαζομένων θα ρυθμίζονται στο μέλλον με αποφάσεις της Διοίκησης». Ακόμα πετσοκόβονται οι μισθοί των νεοπροσλαμβανομένων. Γενικότερα καταργούνται η μονιμότητα, οι ειδικότητες, το βαθμολόγιο, η εκπαίδευση. Τα παραπάνω δημιουργούν τις συνθήκες για ανατροπή των συλλογικών συμβάσεων και την καθιέρωση των ατομικών συμβάσεων εργασίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ