Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Γενάρη 2007 - Κυριακή 7 Γενάρη 2007 - αριθ. φύλλου: 9673

ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
Δημήτρης Γληνός

Παπαγεωργίου Βασίλης

Στις 26 Δεκέμβρη του 1943, έσβησε η ζωή του μεγάλου δάσκαλου Δημήτρη Γληνού. Μια ιδιαίτερα πληθωρική προσωπικότητα. Παιδαγωγός, εκπαιδευτικός, στοχαστής, φιλόσοφος, κλασικός φιλόλογος, δημοτικιστής, πολιτικός αγωνιστής. Αν και αστικής καταγωγής, βρήκε το δρόμο ένταξης στο εργατικό κίνημα και τέλειωσε τη ζωή του σαν μέλος της Γραμματείας του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.Ο «Ριζοσπάστης» σήμερα δημοσιεύει ένα μοναδικό ντοκουμέντο. Αναδημοσιεύει από την «Κομμουνιστική Επιθεώρηση» του Γενάρη 1944 (τεύχος της Κατοχής), άρθρο αφιερωμένο στον μεγάλο κομμουνιστή δάσκαλο και ηγέτη.

Η κατοχική «Κομμουνιστική Επιθεώρηση» του 1944
Η κατοχική «Κομμουνιστική Επιθεώρηση» του 1944


Κωνσταντίνος Κυδωνιάτης

Δέκα χρόνια πέρασαν τον περασμένο Σεπτέμβρη από το θάνατο του σπουδαίου συνθέτη Κωνσταντίνου Κυδωνιάτη. Ηταν Πέμπτη 12 του Σεπτέμβρη, όταν γράφτηκε η τελευταία νότα της μεγαλύτερης σύνθεσής του, της ίδιας του της ζωής.


ΣΕΛ.  3
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ
Στη ρότα της εμπορευματοποίησης

Η εμπορευματοποίηση, η απαξίωση του πραγματικού πολιτισμού, η προσπάθεια κυριαρχίας της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και των χορηγών, η αγνόηση των αιτημάτων των δημιουργών από την κυβερνητική πολιτική αποκαλύπτονται και στο δεύτερο μέρος της πολιτιστικής ανασκόπησης.


ΣΕΛ.  4  -  5
ΔΙΗΓΗΜΑ
Χριστουγεννιάτικο παραμύθι

«Ενας γέρος διαλέγει μια κούκλα ολόξανθη, την πιο όμορφη στον πάγκο. Ρωτάει πόσο κάνει, μα την αφήνει μόλις ακούσει την τιμή. Πιάνει μια μικρότερη». Ενα διήγημα του Γιάννη Στεφανίδη.


ΣΕΛ.  8
Τα μεγαλύτερα κιάλια του κόσμου

Μετά από δυο δεκαετίες σχεδιασμού και κατασκευής, το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο του κόσμου αρχίζει τη λειτουργία του μέσα στο Γενάρη του 2007, στην κορυφή του όρους Γκράχαμ της Αριζόνας των ΗΠΑ.


ΣΕΛ.  7

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ