ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 14 Γενάρη 2007
Σελ. /32
ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ
ΤΑ ΣΑΠΙΟΚΑΡΑΒΑ ΑΡΜΕΝΙΖΟΥΝ

(Κι οι εφοπλιστές εισπράττουν)

Η ΟΡΓΗ και τα δάκρυα εναλλάσσονται στην αίθουσα του Εφετείου της Αθήνας, όπου εκείνοι που επέζησαν αλλά και οι συγγενείς όσων χάθηκαν στη μεγάλη ναυτική τραγωδία του «ΣΑΜΙΝΑ» παρακολουθούν τη δίκη.

ΚΙ ΕΔΩ, όπως γράφει το σχετικό δικαστικό ρεπορτάζ, υπάρχει μια λέξη «κέρδος» που βγαίνει απανωτά από τα χείλη των ναυαγών και των συγγενών των 80 νεκρών. Ξέρουν πως οι ένοχοι για τη συμφορά που τους βρήκε δεν είναι άλλοι από τους εφοπλιστές και τους πολιτικούς, που τους στηρίζουν.

Η ΠΡΩΤΟΔΙΚΗ απόφαση, που εδώ κι ένα χρόνο έριξε τους εφοπλιστές στα «μαλακά» κάνει τους συνηγόρους των εκπροσώπων της εταιρείας να γίνονται προκλητικοί σε βάρος των συγγενών και των θυμάτων της ναυτικής τραγωδίας. Και να μην αντέχουν μερικές αλήθειες.

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ τα όσα κατέθετε ο Γιώργος Παπουτσής, δικηγόρος, που μαζί με τέσσερις φίλους ταξίδευε εκείνο το βράδυ με το «ΣΑΜΙΝΑ». Και καθόλου βέβαια ευχάριστα τα όσα σταράτα κατέθετε: «Κατηγορώ την εταιρεία», απαντούσε... Από εκεί το ξεκινούσε για να συμπληρώσει, πως όταν αγοράζεις ένα πλοίο ξέρεις, τι είναι. Ο ίδιος εξήγησε τους λόγους που μπήκαν καμπίνες στα στεγανά... Ενας και μοναδικός ο στόχος, περισσότερες καμπίνες για περισσότερα χρήματα.

Ο ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΗΣ του Ν. Βικάτου που τον είχε ενοχλήσει του μάρτυρα η σαφέστατη αυτή κατάθεση, και που έδειξε πως η εταιρεία είναι η κύρια υπεύθυνη, ξαναμμένος του φώναξε: «Δυστυχώς στη ζωή συμβαίνουν θλιβερά». Δυστυχώς ναυάγια συμβαίνουν.

ΟΙ ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ όλοι τους, ποντοπόροι και ακτοπλόοι έχουν παμπάλαιους δεσμούς «αίματος» με την εξουσία. Εχουν μαζί τους «ανοιχτή γραμμή» για να τακτοποιούν τα προβλήματά τους. Το δικό τους κεμέρι τους δίνει βοήθεια. Και συχνά δίνουν χέρι βοήθειας και στους ίδιους και στα παιδιά τους. Τους βλέπουμε συχνά με το χιτώνιο του δωρητή, του ευεργέτη και στο ημίφως υπάρχουν πότε συμβάσεις αποικιοκρατικές και πότε φιλέτα γης παραδείσια.

ΠΑΡ' ΟΛΑ αυτά τα σαπιοκάραβά τους ελεύθερα και ανενόχλητα πάνε κι έρχονται. Κι αυτοί εισπράττουν με το παραπάνω κι αξιώνουν να 'χουν κι άλλους μποναμάδες. Αξιώνουν από την κυβέρνηση να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις αυτών που χρωστάνε. Κι όμως αυτά τα φτωχαδάκια της θάλασσας, οι ακτοπλόοι είχαν τον περασμένο χρόνο μια χρυσή χρονιά.

ΕΞΗΝΤΑ εκατομμύρια ευρώ τους έδωσε το δημόσιο επιχορήγηση για να λειτουργήσουν οι άγονες γραμμές. Δυο απ' αυτούς, ο Αγούδημος (για το «Μιλένα» και τη «Δημητρούλα») κι ο Μανούσης (για το «Θεσσαλονίκη») πήραν από την επιχορήγηση τη μερίδα του λέοντος, ζητούν τώρα να ρυθμιστούν οι οφειλές που 'χουν, ρυθμίσεις που στην ουσία είναι ένας καινούριος γερός μποναμάς.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ δεν ξεχνά βέβαια και τους ποντοπόρους. Και πώς να τους ξεχάσει, σ' αυτούς μάλιστα έχει κάνει την πρώτη μεγάλη δωρεά με τα 100 εκείνα λίμπερτι, που μοιράστηκαν τότε σε πέντε με δέκα εφοπλιστές... Τώρα τους έχει βεβαιώσει πως θα τους απαλλάξει από τις ασφαλιστικές στο ΝΑΤ εισφορές και τη μείωση των οργανικών θέσεων. Κι οι ποντοπόροι το 2006 είχαν κι αυτοί μια χρυσή χρονιά. Οι παραγγελίες πλοίων όλων των τύπων, που δόθηκαν στα ναυπηγεία έφθασαν τα 322 πλοία. Παραγγελία μαμούθ. Μόνο που δε δόθηκε ούτε μια για ένα πλοίο στα ελληνικά ναυπηγεία, τα οποία όπως αποδείχτηκε με την κατασκευή δύο ακτοπλοϊκών πλοίων μπορούν να κατασκευάσουν τέτοια πλοία.

ΤΑ σκυλόψαρα της ελληνικής ολιγαρχίας, ποντοπόροι και ακτοπλόοι. Ξέρουν τη συνταγή που εφάρμοζαν, τα παλιά χρέη να τα σβήνουν. Και τα νέα να παλιώνουν. Και τα σαπάκια, τα πλοία τους ν' αρμενίζουν ελεύθερα κι ασύδοτα σ' ωκεανούς και θάλασσες.


Του
Νίκου ΚΑΡΑΝΤΗΝΟΥ


ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΚΚΕ
Υπόθεση όλων μας η υπερκάλυψη των πλάνων

Μπαίνοντας στο τελευταίο δεκαπενθήμερο της δίμηνης οικονομικής εξόρμησης που προκήρυξε η ΚΕ του ΚΚΕ, στην τελική ευθεία ουσιαστικά, οι Κομματικές Οργανώσεις, κάθε μέλος και φίλος του ΚΚΕ καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να συμβάλει στην επιτυχία αυτής της μάχης για το σύνολο του Κόμματος. Η αίσια έκβαση της εξόρμησης με υπερκάλυψη των πλάνων θα μεταφραστεί σε πολιτική ενίσχυση του ΚΚΕ, θα του δώσει περισσότερες δυνατότητες να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στις απαιτήσεις της πάλης για τα λαϊκά συμφέροντα, στις απαιτήσεις της ιδεολογικοπολιτικής αντιπαράθεσης με την άρχουσα τάξη και τους μηχανισμούς της.

Σ' αυτές τις τελευταίες μέρες, δεν υπάρχει ούτε ένα λεπτό για χάσιμο, δε χωράει καμία επανάπαυση, απαιτείται η μέγιστη δυνατή προσήλωση στο στόχο της υπερκάλυψης, με αξιοποίηση και της τελευταίας δυνατότητας που υπάρχει για το σκοπό αυτό. Η ανταπόκριση που βρήκαμε στο κάλεσμα για οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ από τους ανθρώπους του μόχθου στους οποίους απευθυνθήκαμε, η εμπειρία προηγούμενων οικονομικών εξορμήσεων, δείχνει ότι ο στόχος της υπερκάλυψης είναι εφικτός και θα επιτευχθεί στο βαθμό που γίνει υπόθεση όλων μας.

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη Δευτέρα, 8 Γενάρη, το ποσοστό κάλυψης του πανελλαδικού πλάνου είχε αγγίξει το 64,66%, με τον κατάλογο των Οργανώσεων Περιοχών να διαμορφώνεται ως εξής: Πρώτη η ΚΟ Αττικής με 85,50%, δεύτερη η ΚΟ Πειραιά με 75%, τρίτο το Αιγαίο με 66,26% και ακολουθούν η Κρήτη με 65,55%, η Θεσσαλία με 65,16%, η Ανατολική Μακεδονία - Θράκη με 65%, η Θεσσαλονίκη με 64,75%, η Αθήνα με 64,31%, το Εξωτερικό με 62,30%, η Πελοπόννησος με 59,30%, η Ανατολική Στερεά - Εύβοια με 58,50%, η Δυτική Μακεδονία με 52,26%, η Βορειοδυτική Ελλάδα με 50,13% και η Κεντρική Μακεδονία με 46,25%.

Από τις Νομαρχιακές Οργανώσεις, στην πρώτη θέση βρισκόταν πριν μια βδομάδα η Ευρυτανία με ποσοστό 86%, στη δεύτερη η Ξάνθη με 80%, στην τρίτη το Ρέθυμνο με 77,70% και ακολουθούσαν με ποσοστά μεγαλύτερα του πανελλαδικού η Αρκαδία με 76,62%, η Λέσβος με 74,20%, η Δράμα με 73,33%, η Ηλεία με 72,08%, η Κως με 72%, η Λάρισα με 70,74%, η Βοιωτία και η Ικαρία με 70%, η Μαγνησία με 68,24%, τα Χανιά με 66,80%, η Ζάκυνθος με 64,81%.

Αισιοδοξία στην ΚΟΑ

Στο διάστημα που μεσολάβησε, πιο συγκεκριμένα την περασμένη Πέμπτη, η ΚΟ Αθήνας του ΚΚΕ ανέβασε το ποσοστό κάλυψης του πλάνου της σε 70% και έχει σημάνει ανάμεσα στις Οργανώσεις της δύναμής της «συναγερμός» για ένταση στο έπακρο των προσπαθειών, ώστε σύντομα να καλυφθεί το υπόλοιπο 30% και να υπερκαλυφθεί το συνολικό πλάνο.

Οι Αχτίδες της ΚΟΑ δίνουν «μάχη» στήθος με στήθος, στο πλαίσιο της μεταξύ τους άμιλλας με έπαθλο τη σημαία της ΚΟΑ, που σήμερα βρίσκεται στα «χέρια» της Βορειοδυτικής Αχτίδας, η οποία είχε τερματίσει πρώτη στην περσινή Οικονομική Εξόρμηση.

Ενδεικτικά, να αναφέρουμε ότι η Αχτίδα Βορείων Συνοικιών είναι μέχρι τώρα πρώτη και βρίσκεται μια ανάσα από την υπερκάλυψη του πλάνου της με ποσοστό 95%. Σε απόσταση αναπνοής ακολουθεί η Αχτίδα Βιομηχανίας με ποσοστό 94,5%, έπεται η Αχτίδα Βορειοδυτικών Συνοικιών με ποσοστό 93%, η Αχτίδα 5ου και 6ου Διαμερίσματος με ποσοστό 77% και η Αχτίδα 3ου και 4ου Διαμερίσματος με ποσοστό 76%.

Η συζήτηση με στελέχη των Οργανώσεων της ΚΟΑ καταλήγει πάντα στην αισιόδοξη εκτίμηση ότι και αυτή τη φορά η Οργάνωση θα κερδίσει το στοίχημα της υπερκάλυψης του πλάνου της, καθώς τα μέλη της, αλλά και πάρα πολλοί φίλοι του Κόμματος δραστηριοποιούνται μαχητικά και επιταχύνουν τους ρυθμούς της δουλιάς τους τώρα που εισέρχονται στην τελική ευθεία της οικονομικής εξόρμησης. Σημειώνουν ακόμα πως η αισιοδοξία αυτή πηγάζει κι από το γεγονός ότι σ' αυτό το πλατύ πολιτικό, κατ' ουσίαν, άνοιγμα η ανταπόκριση που συνάντησαν ανάμεσα στους εργαζόμενους, στους μικρομεσαίους, στους συνταξιούχους, ήταν θετική. Αυτό, τονίζουν, αποτυπώνει το ανεβασμένο κύρος του Κόμματος, την αναγνώριση από μέρους των εργατών και των άλλων φτωχών λαϊκών στρωμάτων της επίμονης προσπάθειάς του για υπεράσπιση των συμφερόντων τους, καθώς ανταποκρίνονται στο κάλεσμα για οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ, παρά τη δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει εξαιτίας της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής.

Παρά τα θετικά δεδομένα υπογραμμίζουν ότι δε δικαιολογείται κανένας εφησυχασμός, απεναντίας τώρα είναι η στιγμή που όλοι πρέπει να δώσουν ό,τι καλύτερο μπορούν, να αξιοποιήσουν κάθε διαθέσιμο μέσο και τρόπο, να ανοιχτούν ακόμα πλατύτερα, ώστε σύντομα η ΚΟΑ να κόψει το νήμα του τερματισμού. Στην κατεύθυνση αυτή, κάθε μέρα ελέγχεται η πορεία κάλυψης των πλάνων και λαμβάνονται ιδιαίτερα μέτρα αντιμετώπισης αδυναμιών που καταγράφονται.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ