ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 14 Γενάρη 2007
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Κυριακή 14/1
  • Γιάννης Μαρκόπουλος
    Γιάννης Μαρκόπουλος
    Τραγούδια - στολίδια της ηπειρώτικης μουσικής παράδοσης, με τον Σάββα Σιάτρα (τραγούδι) και τον Γιώργο Δάμο (κλαρίνο), στη μουσική σκηνή «άλλη όχθη» (Αρτέμωνος 9, Ν. Κόσμος, τηλ. 210-9270628).
Δευτέρα 15/1
  • Η Σαβίνα Γιαννάτου και οι «Primavera en Salonico» εμφανίζονται σήμερα και αύριο στο «gazARTE» (Βουτάδων 32-34, Γκάζι, 210-3452277), με επιλεγμένα παραδοσιακά τραγούδια από τη Μεσόγειο και όλο τον κόσμο.
  • Στο μουσικό στέκι «Δίαυλος» (Δράκου 9, Κουκάκι, τηλ. 210- 9248737), η Μάρη Λιώκη, ο Λεωνίδας Σούλης και η θεατρική τους ομάδα «Ακροβάτες της τέχνης», παρουσιάζουν (10.30μ.μ.) τη μουσικοθεατρική παράσταση «Ιστορίες καθημερινής τρέλας». Μαζί τους ο Νίκος Τουλιάτος.
  • Εγκαινιάζεται (7.30μ.μ.) στην αίθουσα «ΠΕΡΙΤΕΧΝΩΝ» (Ρίζου και Νικαίας 10, πλ. Βικτωρίας), έκθεση ζωγραφικής του Αντώνη Πολίτη. Πρόκειται για φανταστικά πορτρέτα, που όμως έχουν ως αφετηρία συγκεκριμένα πρόσωπα, που κατά καιρούς έχουν κινήσει το ενδιαφέρον του ζωγράφου.
Τρίτη 16/1
  • Διπλή ατομική έκθεση των Εμμανουέλας Μάρκου και Ασπασίας Τσούτσουρα φιλοξενείται στην γκαλερί «Αστρολάβος - Δεξαμενή» (Ξανθίπου 11).
  • Στο Μουσείο Μπενάκη (κτίριο οδού Πειραιώς 138), εγκαινιάζεται (8μ.μ.) έκθεση του αρχιτέκτονα Νίκου Βαλσαμάκη.
  • Ορφέας Περίδης, Γεωργία Νταγάκη
    Ορφέας Περίδης, Γεωργία Νταγάκη
    Συνεχίζεται (θα διαρκέσει έως 27/1) στην γκαλερί «Mary Alexiou - Athens Art Space» (Δημοκρίτου και Στρατιωτικού Συνδέσμου 23), η έκθεση ζωγραφικής της Ελυας Ηλιάδη. Τα έργα της αποτελούν αποτέλεσμα της πολύχρονης μελέτης της πάνω στο ανθρώπινο σώμα και τις ποικιλόμορφες εκφράσεις της κίνησής του.
Τετάρτη 17/1
  • Στην γκαλερί «Αδάμ» (Ν. Βάμβα 5) παρουσιάζεται έκθεση ζωγραφικής του Στέφανου Ματθία. Μέσα από τα έργα του ο δημιουργός παρατηρεί και «σχολιάζει» πρόσωπα και τοπία, με αφαιρετική διάθεση.
  • «Ιστορίες για κρουστά» με τον Βασίλη Βασιλάτο, στο «Μπαράκι του Βασίλη» (Διδότου 3, τηλ. 210-3623625). Μαζί του ο Μάνος Πυροβολάκης.
Πέμπτη 18/1
  • Αφιέρωμα στον Γιάννη Μαρκόπουλο, φιλοξενείται (18, 20, 21/1, 8.30μ.μ.) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Θα παρουσιαστούν κύκλοι τραγουδιών του δημοφιλούς συνθέτη, αλλά και σημαντικά μεμονωμένα έργα του που γράφτηκαν - κυρίως - στα πέτρινα χρόνια της δικτατορίας. Μαζί του οι: Λάκης Χαλκιάς, Μανώλης Λιδάκης, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Λιζέτα Καλημέρη, Σοφία Παπάζογλου, Βασιλική Λαβίνα και Κούλη Θεοδώρου. Συμμετέχουν η Συμφωνική Ορχήστρα και η Χορωδία του Δήμου Αθηναίων, η Ορχήστρα «Παλίντονος Αρμονία», το Φωνητικό Συγκρότημα «Εν φωναίς», ο φλαουτίστας Μαρκ Γκρόουελς και ο λυράρης Ζαχαρίας Σπυριδάκης.
  • Από την παράσταση φλαμένκο στο «Coronet»
    Από την παράσταση φλαμένκο στο «Coronet»
    «Ευρήματα 2000-2006» τιτλοφορείται η έκθεση της Λίζης Καλλιγά (από 9/1) στις «Νέες Μορφές» (Βαλαωρίτου 9).
Παρασκευή 19/1
  • Ο Ορφέας Περίδης εμφανίζεται κάθε Παρασκευή και Σάββατο, στο «Συρμό» (Κολωνού και Οδυσσέως 14, πλατεία Καραϊσκάκη, Μεταξουργείο. Τηλ. 210-5203661). Δίπλα του, η λυράρισσα και ερμηνεύτρια Γεωργία Νταγάκη. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επιλογές από το σύνολο της δισκογραφίας του, καθώς και - σε πρώτη ακρόαση - ολοκαίνουρια τραγούδια από το νέο δίσκο του, που κυκλοφορεί τον ερχόμενο Μάρτη. Επίσης, τραγούδια αγαπημένων δημιουργών: Θεοδωράκη, Χατζιδάκι, Μάλαμα, Παπακωνσταντίνου κ.ά.
  • Σήμερα και αύριο (10.30μ.μ.) ο τραγουδοποιός Μιλτιάδης Πασχαλίδης συναντά στη μουσική σκηνή «Δίπλα στο Ποτάμι» (Λ. Κατσώνη 189, τηλ. 210-2610438) τον μεγάλο Κρητικό ερμηνευτή και λυράρη Βασίλη Σκουλά.
  • Εργα Μπετόβεν ερμηνεύει (8.30μ.μ.) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών. Διευθύνει ο Ε. Μπατίζ.
  • Από σήμερα και έως τις 28/1, στο Θέατρο «Coronet» (Φρύνης 11 Παγκράτι, τηλ. 210-7012123), παρουσιάζεται η ομάδα φλαμένκο, «Noche Flamenca».
Σάββατο 20/1
  • Η μουσική σκηνή «Στον Αέρα» (Κάσσου 11, πλατεία Πετρούπολης, τηλ. 210-5056199), για μια και μοναδική βραδιά, φιλοξενεί τον Μάνο Ξυδούς. Συνταξιδιώτης, ο Νίκος Πιπινέλης με το «πειρατικό» του, αλλά και τα «Σύννεφα με Παντελόνια».

Εργο της Ε. Ηλιάδη
Εργο της Ε. Ηλιάδη

Ανθρώπινες φιγούρες

Εργο του Χρήστου Μαρκίδη
Εργο του Χρήστου Μαρκίδη
Εγκαινιάζεται στις 18/1 στην γκαλερί «Thanassis Frissiras» (Κριεζώτου 7), έκθεση ζωγραφικής του Χρήστου Μαρκίδη. Μετά από μια γόνιμη περιπέτεια στην περιοχή του γραπτού λόγου, ο Χρ. Μαρκίδης επιστρέφει στον καμβά και παρουσιάζει την καινούργια του δουλιά. Ανθρώπινες φιγούρες, σε φυσικό μέγεθος συνθέτουν τη νέα εικαστική του πρόταση. Οπως γράφει στο προλογικό σημείωμα της έκθεσης ο Νίκος Γ. Ξυδάκης, «Το πρώτο που αντικρίζεις στις ζωγραφισμένες φιγούρες του Χρήστου Μαρκίδη είναι τα βλέμματά τους. Σε κοιτούν. Είναι πρόσωπα που έχουν σηκωθεί από τη γη, στέκονται εκεί που τα 'χει βάλει ο ζωγράφος, και κοιτούν. Σε κοιτούν, ακόμη κι όταν δεν έχουν πρόσωπο, ή όταν μοναχά μαντεύεις τα μάτια μες στις κόχες του άδειου καύκαλου. Το βλέμμα θυμίζει τα νεκρικά πορτρέτα απ' την κοιλάδα του Φαγιούμ... Τα βλέμματα του Ρέμπραντ και τις τραχιές κραυγές του Μπέικον. Τη vanitas του μπαρόκ και το βλέμμα του ρομαντισμού...». Ταυτόχρονα με την έκθεση θα κυκλοφορήσει το νέο βιβλίο του καλλιτέχνη, «Εξι Συνομιλίες» (εκδόσεις «Γαβριηλίδης»).

Ο Χρήστος Μαρκίδης γεννήθηκε στη Δράμα το 1954. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (1974 - 1979). Παρουσίασε μέχρι τώρα τη δουλιά του σε δώδεκα ατομικές εκθέσεις, ενώ συμμετείχε σε περισσότερες από πενήντα ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Παράλληλα, έχουν εκδοθεί ποιητικά και δοκιμιακά του έργα. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 3/3.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ