ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Γενάρη 2007
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Ενίσχυση της κατοχής ζήτησε ο Μπους
  • Αρνητικές, κυρίως, οι αντιδράσεις στις εξαγγελίες του Αμερικανού Προέδρου
  • Για «συνταγή περαιτέρω κλιμάκωσης», κάνουν λόγο οι περισσότεροι αναλυτές στον αραβικό κόσμο

Νέους «Ράμπο» ζήτησε ο Μπους, για να τα βγάλει πέρα στο Ιράκ

Associated Press

Νέους «Ράμπο» ζήτησε ο Μπους, για να τα βγάλει πέρα στο Ιράκ
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Αν και δεν εμπεριείχε καμία έκπληξη, το τηλεοπτικό διάγγελμα Μπους για τη «νέα τακτική» στο Ιράκ προκάλεσε, μάλλον, περισσότερες αρνητικές αντιδράσεις παρά ικανοποίηση. Ο Αμερικανός Πρόεδρος μίλησε για «απαράδεκτη κατάσταση στο Ιράκ», εκτιμώντας ότι η αύξηση της βίας στη Βαγδάτη επισκίασε «τα πολιτικά οφέλη που έχουν επιτευχθεί»..

Ανήγγειλε την αποστολή επιπλέον 21.500 στρατιωτών (17.500 στη Βαγδάτη, όπου πλέον ανά 40 κατοίκους αντιστοιχεί 1 Αμερικανός στρατιώτης, και 4.000 στη σουνιτική επαρχία Ανμπάρ). Επέμεινε ότι «σε περίπτωση αμερικανικής ήττας, το Ιράκ θα μετατραπεί σε καταφύγιο των ισλαμιστών τρομοκρατών, παρασύροντας στο χάος ολόκληρη την περιοχή» και απείλησε ανοιχτά Συρία και Ιράν «να σταματήσουν να στηρίζουν τους Ιρακινούς τρομοκράτες».

Κάλεσε όλες τις χώρες της περιοχής να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Υποστήριξε ότι η «αλλαγή τακτικής στοχεύει να βοηθήσει την ιρακινή κυβέρνηση να ελέγξει τη χώρα», συμπληρώνοντας ότι έχει λάβει δεσμεύσεις από τον Ιρακινό πρωθυπουργό, στον οποίο κατέστησε σαφές ότι «η αμερικανική υποστήριξη δεν υπάρχει επ' αόριστον».

Λίγο αργότερα, η Κοντολίζα Ράις υπεραμυνόταν του «νέου σχεδίου», τονίζοντας ότι η Ουάσιγκτον εμπιστεύεται την κυβέρνηση αλ Μάλικι, αλλά αυτή «είναι υπό προθεσμία». Επίσης, ανακοίνωσε το διορισμό του πρώην πρέσβη Τίμοθι Κάρνεϊ στη θέση του συντονιστή της ιρακινής ανοικοδόμησης, καθώς στο συγκεκριμένο τομέα ο Πρόεδρος Μπους έδωσε ιδιαίτερο βάρος. Αναφερόμενος στην αποστολή επιπλέον στρατιωτών, ο νέος υπουργός Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς αρκέστηκε να παραδεχτεί ότι δε γνωρίζει «μέχρι πότε θα μείνουν οι Αμερικανοί στο Ιράκ».

Αρνητικές αντιδράσεις

Βρετανία και Αυστραλία ήταν οι μοναδικές κυβερνήσεις που αντέδρασαν θετικά στο σχέδιο Μπους, δηλώνοντας, όμως, σαφώς ότι δεν πρόκειται να αποστείλουν επιπλέον στρατεύματα, πόσο μάλλον που στην πρώτη είναι έντονη η φημολογία περί επιστροφής 3.000 ανδρών μέχρι το Μάη. Διφορούμενη ήταν η αντίδραση της επιτρόπου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, που μίλησε για «σφαιρική προσέγγιση της Ουάσιγκτον», ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέφυγε τα σχόλια.

Επιφυλάξεις και σκεπτικισμό για το κατά πόσο «το νέο αμερικανικό σχέδιο πραγματικά ωφελεί το Ιράκ», εξέφρασαν Κίνα, Γερμανία, Γαλλία, ενώ «θλίψη» για την «επιφανειακή αντιμετώπιση» η Σουηδία. Το Ιράν χαρακτήρισε «κακό δώρο για τον αμερικανικό λαό το σχέδιο», προβλέποντας ότι τα επιπλέον στρατεύματα θα προκαλέσουν περαιτέρω κλιμάκωση της βίας. Την ίδια εκτίμηση συμμερίζονται οι περισσότεροι αναλυτές και ο Τύπος στον αραβικό κόσμο, αναμένοντας «σοβαρή επιδείνωση σε όλα τα επίπεδα, και στην ασφάλεια» και προσάπτοντας στον Μπους «πλήρη άγνοια της πραγματικότητας, αφού όλος ο σχεδιασμός του απαιτεί συνεργασία της ιρακινής κυβέρνησης, ακόμη και κατά των σιιτών παραστρατιωτικών, που πλέον είναι κορμός των ιρακινών δυνάμεων και κύριος υποστηρικτής της κυβέρνησης».

Αποδοχή Μάλικι αλλά...

«Ελπιδοφόρο» χαρακτήρισε το νέο σχέδιο Μπους ο Ιρακινός πρωθυπουργός, εφόσον «στοχεύει στην ασφάλεια των Ιρακινών». Εσπευσε, όμως, να συμπληρώσει ότι η κατάσταση «είναι τόσο δύσκολη που η κυβέρνηση δεν μπορεί να δώσει εγγυήσεις, ούτε προτίθεται να ακολουθήσει τα χρονοδιαγράμματα άλλων, γιατί γνωρίζει καλύτερα τι χρειάζεται η χώρα και πότε». Πηγές ανέφεραν ως ιδιαίτερα πιεσμένη, πλέον, την κυβέρνηση Μάλικι, που θα κληθεί να καταστείλει και τους σιίτες παραστρατιωτικούς, και αναλυτές τη χαρακτήριζαν το «πρώτο θύμα του νέου σχεδίου».

Κατά τα άλλα, νέες επιθέσεις έγιναν σε Σαμάρα και Μοσούλη, με 4 νεκρούς (1 καθηγητής Πανεπιστημίου) και 33 τραυματίες, ενώ εκτός λειτουργίας τέθηκε πετρελαιαγωγός στο βόρειο Ιράκ από δολιοφθορά. Το σημαντικότερο, όμως, περιστατικό είναι η σύλληψη από αμερικανικές δυνάμεις 5 Ιρανών υπαλλήλων μέσα στο κτίριο που προετοιμαζόταν να γίνει το ιρανικό προξενείο στο Ιρμπίλ, στις κουρδικές περιοχές. Οι κουρδικές αρχές δήλωσαν άγνοια για την επιχείρηση, αφού είχαν δώσει άδεια λειτουργίας, ενώ ο αμερικανικός στρατός σιωπά. Η Τεχεράνη μίλησε για «αμερικανική πρόκληση».

ΚΟΛΑΣΤΗΡΙΟ ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ
«Να κλείσει τώρα!»

ΑΒΑΝΑ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Πέντε χρόνια συμπληρώθηκαν από την ημέρα που το κολαστήριο του Γκουαντάναμο «άνοιξε τις πύλες» του για να δεχτεί κρατουμένους που συνελήφθησαν σε τουλάχιστον 10 χώρες και μετήχθησαν στο Γκουαντάναμο, ενώ σε δείγμα 500 κρατουμένων βρέθηκε ότι μόνο το 5% συνελήφθησαν από αμερικανικές δυνάμεις. Το 86% συνελήφθησαν από δυνάμεις του Πακιστάν ή της αφγανικής Βόρειας Συμμαχίας και παραδόθηκαν στη συνέχεια στις ΗΠΑ, συνήθως έναντι αμοιβής χιλιάδων δολαρίων.

Πλήθος εκδηλώσεων και διαδηλώσεων σημάδεψαν την πέμπτη επέτειο με κορυφαία στιγμή την κινητοποίηση από μέλη του αντιπολεμικού κινήματος των ΗΠΑ, μεταξύ αυτών και η «μαμά της ειρήνης» Σίντι Σίχαν και ένας από τους πρώην κρατούμενους του Γκουαντάναμο που βρίσκονται από τη Δευτέρα στην Κούβα, και διαδήλωσαν από κουβανικό έδαφος απαιτώντας να κλείσει το Γκουαντάναμο ως κέντρο βασανιστηρίων και συνάμα καταγγέλλοντας την παράνομη φύση του καθώς βρίσκεται σε κουβανικό έδαφος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι οι ακτιβιστές αψήφησαν την αμερικανική απαγόρευση για τα ταξίδια στην Κούβα και, επειδή ταξίδεψαν χωρίς ειδική άδεια από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, αντιμετωπίζουν την επιβολή προστίμων ύψους χιλιάδων δολαρίων.

Μία ακόμη σημαντική στιγμή η διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε χτες στην Ουάσιγκτον όπου συμβολικά 200 «κρατούμενοι» διαδήλωσαν έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο. Διαδηλώσεις, αρκετές με πρωτοβουλία της Διεθνούς Αμνηστίας, έγιναν σε πολλές πόλεις ανά την υφήλιο από το Λονδίνο έως την Κούβα, όπως προαναφέρθηκε περνώντας από τη Μαδρίτη και το Οσλο, και σε όλες ζητήθηκε το κλείσιμο του Γκουαντάναμο.

Τέλος, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν, απηύθυνε χτες έκκληση για το κλείσιμο του αμερικανικού Γκουαντάναμο: «Οπως ο προκάτοχος μου (Κόφι Αναν), εκτιμώ ότι η φυλακή πρέπει να κλείσει», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Μπαν, ο οποίος θα συναντηθεί με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζορτζ Μπους στην Ουάσιγκτον την προσεχή βδομάδα.

Δημοκρατικοί: «Σκύλος που γαβγίζει δε δαγκώνει»

«Αυξάνοντας τη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στο Ιράκ ο πρόεδρος Μπους όχι μόνο προκαλεί μία ενδεχόμενη επική σύγκρουση με τους Δημοκρατικούς, που έχουν τον έλεγχο του Κογκρέσου, αλλά αγνοεί επιδεικτικά τα αποτελέσματα των εκλογών του Νοέμβρη, απορρίπτει τις προτάσεις της διακομματικής επιτροπής και περιφρονεί τις εκτιμήσεις μερικών εκ των στρατηγών του, όπως και του προέδρου του Ιράκ, Νουρί Καμάλ αλ Μαλίκι». Η κριτική στη στρατηγική Μπους είναι στο κύριο άρθρο της «Νιου Γιορκ Τάιμς», μίας από τις πλέον σοβαρές εφημερίδες του αμερικανικού κατεστημένου.

Χτες έγιναν διαδηλώσεις έξω από το Λευκό Οίκο την ώρα που ο Τζ. Μπους μιλούσε, ενώ ήταν προγραμματισμένες και άλλες σε δεκάδες πόλεις με σύνθημα «Εξω τα αμερικανικά στρατεύματα από το Ιράκ τώρα!». Παράλληλα προετοιμάζεται νέος γύρος παναμερικανικών κινητοποιήσεων στις 27 Γενάρη.

Οι Δημοκρατικοί, που πλέον ελέγχουν το Κογκρέσο, απέρριψαν αμέσως το νέο σχέδιο για το Ιράκ. Ομως, παρά τη ρητορική, δε φαίνονται διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε κάποια κίνηση που θα μπορούσε να αποτρέψει την αποστολή των επιπλέον 21.500 στρατιωτών, δηλαδή τη μη έγκριση αποδέσμευσης των επιπρόσθετων κονδυλίων ύψους 6,8 δισ. για την αποστολή τους. Πάντως ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, γερουσιαστής Τζόζεφ Μπάιντεν, χαρακτήρισε «τραγικό λάθος» τη στρατηγική Μπους τονίζοντας ότι δεν αποτελεί λύση.

Αντιδράσεις υπάρχουν και στους κόλπους των Ρεπουμπλικανών. Ενδεικτική η δήλωση του γερουσιαστή της Νεμπράσκα Τσακ Χάγκελ, ο οποίος χαρακτηρίζει το σχέδιο του Μπους το πιο «επικίνδυνο λάθος της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής» από την εποχή του Βιετνάμ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ