ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Γενάρη 2007
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Σύγχρονη ελληνική δραματουργία

Με το βλέμμα στραμμένο στη σύγχρονη δραματουργία και στην πρώτη παρουσίαση νέων έργων και προσώπων, το «Θεατρικό Αναλόγιο», στη δεύτερη διοργάνωσή του, περιλαμβάνει την πρώτη σκηνική παρουσίαση 9 σύγχρονων ελληνικών θεατρικών έργων, σεμινάρια, στρογγυλό τραπέζι, αφιέρωμα. Τις σκηνικές παρουσιάσεις (δύο την ημέρα) ανέλαβαν εννιά σκηνοθέτες, μία χορογράφος, σε συνεργασία με δραματουργούς, σκηνογράφους, ενδυματολόγους, μουσικούς, ηθοποιούς, χορευτές. Καλλιτεχνική διεύθυνση: Σίσσυ Παπαθανασίου.

Θα παρουσιαστούν έργα των: Δέσποινας Γραμματικού - Ειρήνης Καλαϊτζή, Γιώργου Ζαρκαδάκη, Αντώνη και Κωνσταντίνου Κούφαλη (κρατικό βραβείο 2001), Παναγιώτη Μέντη, Σταμάτη Πολενάκη, Χρήστου Πολυμενάκου (έργο για χοροθέατρο), Ανδρέα Στάικου, Κωνσταντίνου Τζαμιώτη, Βασίλη Ραΐση. Σκηνοθετική επιμέλεια: Γιάννης Αναστασάκης, Αντιγόνη Γύρα, Εφη Θεοδώρου, Μαρία Κατριβέ, Δημήτρης Μαύρος, Ολγα Ποζέλη, Τάκης Τζαμαριάς, Ασπα Τομπούλη, Ανδρέας Στάικος, Κοσμάς Φοντούκης. Μετέχουν 35 ηθοποιοί: Μυρτώ Αλικάκη, Χρίστος Λούλης, Μαρία Ζορμπά, Μάνος Βακούσης, Πέρης Μιχαηλίδης, Ιωάννα Τσιριγκούλη, Δημήτρης Μαύρος, Λεωνίδας Κακούρης κ.ά.

Παράλληλες εκδηλώσεις: 20/1 (8 μ.μ.) αφιέρωμα στον Δημήτρη Κεχαΐδη, για τον ένα χρόνο από το θάνατό του. Διαβάζουν έργα του και συζητούν οι: Ελένη Χαβιαρά, Μάριος Ποντίκας, Λευτέρης Βογιατζής. Θα προβληθούν video από παραστάσεις και συνεντεύξεις του. 24/1 (12 μ.) συζήτηση με θέμα: «Νεοελληνικό θέατρο, νέες τάσεις και προοπτικές στο διεθνή χώρο» (Ηρακλής Λογοθέτης, Δηώ Καγγελάρη, Δημήτρης Τσατσούλης, Μιχαήλ Μαρμαρινός). 20-24/1 (12 μ.- 4 μ.μ.): Σεμινάρια γραφής, μετάφρασης και υποκριτικής (Ανδρέας Φλουράκης, Ελενα Πέγκα, Μαρία Ευσταθιάδη, Ρένος Μάντης) και συζητήσεις συντελεστών - κοινού. Εκδοση όλων των κειμένων σε ενιαίο τόμο (εκδόσεις «Αιγόκερως»).

Εικαστικές περιπλανήσεις

Εργο του Γιάννη Κουτσούρη
Εργο του Γιάννη Κουτσούρη
Η γκαλερί «Αργώ» παρουσιάζει ζωγραφική της Φωτεινής Οθωναίου με τίτλο «Δεσμοί». Στα έργα κυριαρχούν βράχοι, κορμοί δέντρων, ρίζες, κλαδιά, σε συνθέσεις που ενοποιούν τη γη με τον ουρανό, σε μια ποιητική διάσταση.

Ατομικές εκθέσεις των Εμμανουέλας Μάρκου και Ασπασίας Τσούτσουρα (έως 27/1) στον «Αστρολάβο - Δεξαμενή». Τα έργα τους εκφράζουν τη «γεύση» της ζωής.

Η γκαλερί «Αδάμ» (Ν. Βάμβα 5), έως 3/2 φιλοξενεί έκθεση ζωγραφικής του Στέφανου Ματθία. Με τα αφαιρετικά έργα του ο δημιουργός παρατηρεί και «σχολιάζει» πρόσωπα και τοπία. Οπως σημειώνει «αν κοιτάξεις προσεχτικά ένα πρόσωπο, θα ανακαλύψεις την ψυχή του. Κι αν, τριγυρίζοντας στη φύση ή στην πόλη, αγνοήσεις την ακαταστασία των φευγαλέων εικόνων, θα ανακαλύψεις χαρακτηριστικά κρυμμένα».

«Ευρήματα 2000 - 2006», τιτλοφορείται η έκθεση της Λίζης Καλλιγά, στις «Νέες Μορφές» (Βαλαωρίτου 9). Η δημιουργός από το 2000 συλλέγει θραύσματα αντικειμένων, αλλοιωμένων από τη θάλασσα (μωσαϊκά, γυαλιά, πλαστικά κ.ά). Τα ταξινομεί με συστηματικότητα αρχαιολόγου και δημιουργεί αντίγραφά τους, με μέσο την υδατογραφία και φωτογραφία.

Εγκαινιάζεται στις 15/1 στην αίθουσα «Fine Arts-Καπόπουλος» (Λ. Ποσειδώνος 62, Αλιμος) έκθεση ζωγραφικής του Γιάννη Κουτσούρη. Περιλαμβάνει πενήντα ακριλικά έργα μικρών και μεγάλων διαστάσεων, που απεικονίζουν αθηναϊκά τοπία και άλλα περίεργα τοπία. «Η παραστατική ζωγραφική του είναι απόηχος μιας καθαρά ελληνικής βίωσης του κόσμου, γνωστής από τη Γενιά του '30» κατά τον καθηγητή Στέλιο Λυδάκη.

... και κρητικοί ρυθμοί

Τον Κρητικό ερμηνευτή και λυράρη Βασίλη Σκουλά συναντά ο Μίλτος Πασχαλίδης, σήμερα και για τρεις ακόμη βραδιές (13 και 19-20/1), «Δίπλα στο Ποτάμι» (210.2610.444). Η σύγχρονη μπαλάντα συναντά τους κρητικούς ρυθμούς και τον ήχο του λαούτου και της λύρας, σε μια συνεργασία που αναδεικνύει το αντάμωμα σύγχρονων και παραδοσιακών ήχων της ελληνικής μουσικής δημιουργίας. Ο Μ. Πασχαλίδης, με τους συνεργάτες του μουσικούς, θα παρουσιάσει τραγούδια της δεκαπεντάχρονης πορείας του, τους δίσκους του «Παραμύθι με λυπημένο τέλος», «Κακές Συνήθειες», «Βυθισμένες Αγκυρες», «Η μόνη μου πατρίδα είναι ο Χρόνος», «Εχουν περάσει χρόνοι δέκα». Το αντάμωμα με τον Βασίλη Σκουλά κρύβει ιδιαίτερες μουσικές εκπλήξεις και χορευτικές στιγμές.

Η ΕΕΔΥΕ πάει θέατρο

Η Γραμματεία της ΕΕΔΥΕ καλεί τους φίλους και τα μέλη της να παρακολουθήσουν το έργο του Γιώργου Σκούρτη «Το θρίλερ του έρωτα», στο Νέο Ελληνικό Θέατρο (Σπυρίδωνος Τρικούπη 34, Εξάρχεια, 210.8817.941, 210.8253.489), στις 20/1 (6.15 μ.μ). Παίζουν: Λίλα Καφαντάρη και Γιώργος Αρμένης. Σκηνοθεσία Περικλής Καρακωνσταντόγλου. Μουσική Διονύσης Τσακνής. Προσκλήσεις διατίθενται στα γραφεία της ΕΕΔΥΕ και της ΠΕΔΥΕ (15 ευρώ). Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Περισσότερες πληροφορίες από την ΕΕΔΥΕ (Θεμιστοκλέους 48, 210.3844.853) και την ΕΕΔΥΕ (Θεμιστοκλέους 56, 210.3827.303).

Πάνε στον «Ταρτούφο»

Στο πλαίσιο της Οικονομικής Εξόρμησης του ΚΚΕ, οι Αχτίδες Μεταφορών, ΕΒΕ και Ενέργειας της ΚΟΑ του ΚΚΕ προσκαλούν στις 21/1 (6.15 μ.μ.) για την παρακολούθηση της θεατρικής παράστασης της κωμωδίας «Ο Ταρτούφος» του Μολιέρου, στο θέατρο «Αλφα». Πρωταγωνιστούν οι Θύμιος Καρακατσάνης, Γιώργος Κωνσταντίνου, Μίρκα Καλατζοπούλου κ.ά. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν στο τηλέφωνο 210.5282.500, με τα αντίστοιχα γραφεία των Αχτίδων. Οι προσκλήσεις διατίθεται αποκλειστικά από τις παραπάνω Αχτίδες.

Απώλεια για τις ελληνικές σπουδές

Πέθανε (9/1) o 93χρονος Γάλλος ελληνιστής φιλόσοφος, ιστορικός, πολυγραφότατος συγγραφέας Ζαν-Πιερ Βερνάν. Ο διεθνούς φήμης ελληνιστής εργάστηκε στο «Centre National de Recherche Scientifique» και χρημάτισε από το 1957 μέχρι το 1975 διευθυντής Σπουδών στην «Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales». To 1975 ορίστηκε καθηγητής στο «College de France», στην έδρα Συγκριτικής Μελέτης των Αρχαίων Θρησκειών, μέχρι τη συνταξιοδότησή του, το 1984, οπότε και χρίστηκε επίτιμος διδάκτωρ. Το 2002 αναγορεύτηκε ισόβιος επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Το 1932 έγινε μέλος του ΚΚΓ, από το οποίο αποχώρησε το 1970. Ελαβε μέρος στη Γαλλική Εθνική Αντίσταση, διακρίθηκε ως διοικητής των Γαλλικών Δυνάμεων Εσωτερικού στην Οτ Γκαρόν και ήταν γνωστός ως «συνταγματάρχης Μπερτιέ». Εναντιώθηκε στον πόλεμο της αποικιοκρατικής Γαλλίας κατά της Αλγερίας, συνυπέγραψε το μανιφέστο των 121 προσωπικοτήτων κατά των βασανιστηρίων από το γαλλικό στρατό του αλγερινού λαού και υπερασπίστηκε το δικαίωμα της ανυποταξίας στο γαλλικό στρατό. Αφησε μεγάλο συγγραφικό έργο. Μεταξύ των σημαντικών βιβλίων του συγκαταλέγονται: «Η καταγωγή της ελληνικής σκέψης» και «Μύθος και τραγωδία στην Αρχαία Ελλάδα», «Μύθος και σκέψη στην Αρχαία Ελλάδα», «Μήτις. Η πολύτροπη νόηση στην αρχαία Ελλάδα», «Ανάμεσα στο μύθο και την πολιτική» κ.ά.

Στόχος η αναστήλωση

Το Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών - Μελετών «Ελευθέριος Βενιζέλος» διοργανώνει τη Δευτέρα (15/1), στις 8.30 μ.μ., στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, συναυλία με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων για την αναστήλωση του σπιτιού του Ελ. Βενιζέλου, στη Χαλεπά Χανίων. Θ' εκτελεστούν τα έργα: «Ωδή στον Ελευθέριο Βενιζέλο» του Γιάννη Μεντζελόπουλου (γράφτηκε ειδικά για την εκδήλωση), «Τρεις κρητικοί χοροί» του Νίκου Σκαλκώτα, «Κρητική γιορτή» του Δημήτρη Μητρόπουλου και «Εμβατήριο» του Μανώλη Καλομοίρη. Ερμηνεύουν, σε διεύθυνση του Αλέξανδρου Μυράτ, η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, η «Sinfonietta» - Ορχήστρα Δωματίου Δήμου Χανίων και οι Χορωδίες ΕΡΤ και Χανίων. Για πρώτη φορά θα προβληθούν άγνωστα κινηματογραφικά στιγμιότυπα από τη ζωή και το έργο του Ελ. Βενιζέλου.

Στο «ταξί» του Ντε Νίρο

Το ότι ο Μάρτιν Σκορτσέζε δεν πήρε το «Οσκαρ» με τις αριστουργηματικές ταινίες «Ταξιτζής» (1976), «Οργισμένο είδωλο» (1980), «Τα καλά παιδιά» (1990) είναι εξηγήσιμο. Το συνειδητό «ρίξιμό» του από την «Ακαδημία» έγινε «θρυλικό» και ενδεικτικό για το ρόλο των βραβείων.

Στην πορεία όμως, αυτός ο σημαντικός σκηνοθέτης φαίνεται ότι άρχιζε να «εκβιάζει» τη βράβευσή του, με ταινίες υπέρ του δέοντος «χολιγουντιανές» σε μορφή και περιεχόμενο και κατώτερες της ιστορίας του, όπως «Οι συμμορίες της Νέας Υόρκης» (2002) και «Aviator» (2004). Απέτυχε και πάλι. Ισως γιατί η υποχώρηση συγχωρείται από το σύστημα. Ο υποχωρών... ποτέ. Με την τελευταία ταινία του, «Ο πληροφοριοδότης» είναι και πάλι προτεινόμενος για το «Οσκαρ» καλύτερου σκηνοθέτη από την Ενωση Αμερικανών Σκηνοθετών. Θα «κονταροχτυπηθεί» με τους Στίβεν Φρίαρς, Τζόναθαν Νέιτον, Βάλερι Φάρις, Μπιλ Κόντον και Αλεχάντρο Γκονζάλες Ιναρίτου.

Ισως αυτή τη φορά τα καταφέρει. Ισως όχι... Μπορεί προς τη «δύση» της καριέρας του να τον «ξεμπερδέψουν» με το γνωστό «Οσκαρ» επί του «συνόλου» του έργου του. Τα κινηματογραφικά όνειρα όμως θα παραμένουν «στοιχειωμένα» (ίσως και προδομένα) στο «ταξί» του Ρόμπερτ Ντε Νίρο και αυτό δεν πρόκειται να το αλλάξει κανένα «αγαλματάκι»...


Γρηγόρης ΤΡΑΓΓΑΝΙΔΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ