ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Γενάρη 2007
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
20ό ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΥΠΟΥ - ΧΑΡΤΟΥ
Ξεκινάνε σήμερα οι διήμερες εργασίες

Ο αγώνας των εργατών της ΣΟΦΤΕΞ ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία αποτελεί μέρος της σημαντικής εμπειρίας με την οποία ο κλάδος φτάνει στο 20ό Συνέδριο
Ο αγώνας των εργατών της ΣΟΦΤΕΞ ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία αποτελεί μέρος της σημαντικής εμπειρίας με την οποία ο κλάδος φτάνει στο 20ό Συνέδριο
Στη βάση της πλούσιας πείρας από τους αγώνες που προηγήθηκαν και με στόχο τον καθορισμό της δράσης του κλάδου για την απόκρουση της αντεργατικής επίθεσης του κεφαλαίου και των κομμάτων του, αλλά και για την ακόμα μεγαλύτερη συσπείρωση στον ταξικό πόλο του συνδικαλιστικού κινήματος, ξεκινά σήμερα και ολοκληρώνεται αύριο σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, το 20ό Συνέδριο της Ομοσπονδίας Τύπου - Χάρτου.

Η Ομοσπονδία «καλείται ν' αποφασίσει για το πώς το νέο διοικητικό συμβούλιο θα οργανώσει την πάλη του κλάδου μας, για το πώς θα συμπαραταχτεί με την υπόλοιπη εργατική τάξη και τα ταξικά συνδικάτα, έτσι ώστε να απαντήσουμε στην αντεργατική - αντιλαϊκή επίθεση της ΕΕ, του μεγάλου κεφαλαίου και της κυβέρνησης της ΝΔ, που βεβαίως έχει τη συναίνεση και την ανοχή της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ», σημειώνει στη διακήρυξή της η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία Τύπου - Χάρτου», την οποία οι εργαζόμενοι ανέδειξαν στο προηγούμενο συνέδριο στο «τιμόνι» της Ομοσπονδίας.

Η παράταξη επισημαίνει πως μέσα από τη διοίκηση, πάλεψε για την οργάνωση της πάλης «σε συντονισμό με τα ταξικά συνδικάτα και το ΠΑΜΕ, για αντίσταση και ανατροπή αυτής της πολιτικής, γιατί είμαστε πεισμένοι ότι αυτή η πολιτική δε φτιασιδώνεται - ανατρέπεται». Σ' αυτή την πορεία καλεί τους εργαζόμενους να συνεχίσουν η ΔΑΣ και να στηρίξουν το ψηφοδέλτιό της στο συνέδριο.


ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΛΙΜΑΝΙΩΝ ΣΤΙΣ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ
Επί της ουσίας σύμπλευση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Ο ένας ολοκληρώνει το έργο του άλλου, κατήγγειλε η Ελπίδα Παντελάκη χτες στη Βουλή

Η αναστολή των εργατικών κινητοποιήσεων, που επέβαλαν οι παρατάξεις της συναίνεσης, αντικειμενικά βοηθά τα σχέδια κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ
Η αναστολή των εργατικών κινητοποιήσεων, που επέβαλαν οι παρατάξεις της συναίνεσης, αντικειμενικά βοηθά τα σχέδια κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ
Τη συμπαιγνία κυβέρνησης, αντιπολίτευσης αλλά και της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας (ΔΑΚΕ - ΠΑΣΚΕ - Αυτ. Παρέμβαση) των εργαζόμενων στα λιμάνια, προκειμένου να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση των θαλάσσιων πυλών της χώρας, κατήγγειλε χτες στη Βουλή η βουλευτής του ΚΚΕ Ελπίδα Παντελάκη, κατά τη διάρκεια συζήτησης σχετικής Επερώτησης του ΠΑΣΟΚ. Η κυβέρνηση «προχωρεί στο δρόμο που άνοιξε η προηγούμενη κυβέρνηση, της ιδιωτικοποίησης των λιμένων στη Θεσσαλονίκη και τον Πειραιά» τόνισε η Ελπίδα Παντελάκη, προσθέτοντας ότι υπάρχει συμφωνία και της ΟΜΥΛΕ για την αναστολή των κινητοποιήσεων των εργαζομένων.

Σχολίασε συγκεκριμένα τη στάση των συνδικαλιστικών παρατάξεων, λέγοντας ότι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που στηρίζονται κύρια από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, αλλά και τον ΣΥΝ, έκαναν πίσω και συμφώνησαν για αναστολή του πολυήμερου απεργιακού αγώνα σε Πειραιά και Θεσσαλονίκη, στην πιο κρίσιμη στιγμή, την ίδια ακριβώς μέρα που οι εργαζόμενοι στα ιταλικά λιμάνια της Γένοβας, του Βόλτρι και του Τζόγια Τάουρο, ξεκίνησαν κινητοποιήσεις. «Εμείς λέμε ότι δεν είναι τυχαίο» σημείωσε η Ελπίδα Παντελάκη και συνέχισε τονίζοντας ότι «έρχεται αυτή τη στιγμή Επερώτηση από το ΠΑΣΟΚ για έναν και μόνο λόγο: για να καναλιζάρει τα πράγματα και τη δυσαρέσκεια που υπάρχει στους εργαζόμενους στο λιμάνι του Πειραιά», που ήταν σύσσωμοι και δεν πήγαινε κανείς στη δουλιά. Η Ελπίδα Παντελάκη κατέληξε παρουσιάζοντας συγκεκριμένα στοιχεία για τα φιλέτα που παραδίνονται στις πολυεθνικές.

Επιχειρώντας να δικαιολογήσει την κατάσταση που οδήγησε στην αναστολή των κινητοποιήσεων, ο Μανώλης Κεφαλογιάννης υποστήριξε με υποκρισία: «η διοίκηση του ΟΛΠ αποφάσισε να προσλάβει άμεσα αυτούς τους διακόσιους πενήντα, οι οποίοι έχουν καταθέσει τα χαρτιά τους για να προσληφθούν στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιά και επίσης άλλους εβδομήντα έως εκατό λιμενεργάτες, διότι στο όραμα που έχει για την ανάπτυξη του λιμανιού, βλέπει ότι θα χρειαστούν εκατοντάδες νέοι υπάλληλοι για να καλύψουν την αναπτυξιακή δυνατότητα η οποία θα υπάρξει».

Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ο εισηγητής του Ι. Διαμαντίδης, ήταν αποκαλυπτικός ως προς την πολιτική προσέγγιση του θέματος, επιβεβαιώνοντας ότι η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση δε διαφωνεί με το ξεπούλημα, αλλά με τον τρόπο που αυτό μεθοδεύεται. Οπως είπε, «ο νόμος του ΠΑΣΟΚ προέβλεπε μεν τη λειτουργία του Λιμανιού με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, αλλά σε καμία περίπτωση δεν υπήρχε πρόθεση ή ρύθμιση για ξεπούλημα κομματιών, είτε κερδοφόρων είτε όχι, με οποιαδήποτε εισδοχή ιδιωτικών κεφαλαίων στην εταιρεία, παρά μόνο μέσω του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών. Εσείς αυτό το παρακάμψατε»!


31ο ΕΚΛΟΓΟΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ
Επιτακτική ανάγκη η αλλαγή του συσχετισμού δύναμης

Σήμερα ξεκινάνε οι εργασίες. Κάλεσμα αγώνα από την «Αγωνιστική Συνεργασία»

Την ανάγκη οι εργαζόμενοι να αλλάξουν τους συσχετισμούς δύναμης, να γυρίσουν την πλάτη στις πολιτικές και συνδικαλιστικές δυνάμεις που υπηρετούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου και να ενισχύσουν τις ταξικές δυνάμεις, αναδεικνύει στη Διακήρυξη της για το 31ο Εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ που ξεκινά σήμερα και ολοκληρώνεται αύριο, η «Αγωνιστική Συνεργασία».

Η κυβέρνηση της ΝΔ, επισημαίνεται στη Διακήρυξη, όπως και η προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ, παίρνει όλα εκείνα τα μέτρα για την προώθηση της απελευθέρωσης της αγοράς της ενέργειας και την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Μια πολιτική που περνά μέσα από το χτύπημα των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων, ενώ τεράστιες ευθύνες έχει η συμβιβασμένη συνδικαλιστική πλειοψηφία στη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ - ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΑΔ - που συγκαλύπτουν τους στρατηγικούς στόχους της απελευθέρωσης, τάσσονται υπέρ της ανταγωνιστικότητας της ΔΕΗ, τα αιτήματά της υποτάσσονται στις ανάγκες της κερδοφορίας του εργοδότη.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους, τονίζει η «Αγωνιστική Συνεργασία». Για να αποκρουστεί η ολομέτωπη επίθεση κυβέρνησης και εργοδοτών χρειάζεται συνδικαλιστικό κίνημα που θα αντιστέκεται, θα προβάλλει και θα διεκδικεί συνολική εναλλακτική πρόταση υπέρ των εργαζομένων και του λαού. Θα αντιτάσσεται με σαφήνεια στους στρατηγικούς στόχους του κεφαλαίου, θα ενισχύσει τη συλλογική δράση, θα προωθεί την ενότητα των εργαζομένων ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας.

Το ΠΑΜΕ και η «Αγωνιστική Συνεργασία» «θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για την ταξική συσπείρωση και πάλη των εργαζομένων στη ΔΕΗ, για την απόκρουση των αντιλαϊκών πολιτικών και στο χώρο μας» σημειώνει η παράταξη και καταλήγοντας θέτει το πλαίσιο διεκδικήσεων: Απόκρουση της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ με όποια μορφή αυτή εμφανίζεται, η ΔΕΗ να ανήκει 100% στο Δημόσιο, με αποκλειστικότητα σε παραγωγή - μεταφορά - διανομή, ενταγμένη σε ένα ενιαίο, αποκλειστικά δημόσιο φορέα ενέργειας και με χαρακτήρα λαϊκής περιουσίας. Ακύρωση στην πράξη των αντεργατικών νόμων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, σταθερή απασχόλησης με πλήρη δικαιώματα για όλους κ.ά.


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΧΕΙΡΙΣΤΩΝ ΠΑΤΡΑΣ
Ψήφο στην «Αγωνιστική Συνεργασία»

Τη συμμετοχή της στις αρχαιρεσίες του Σωματείου Χειριστών Πάτρας που ξεκινούν από την Κυριακή 14 Γενάρη πέτυχε η «Αγωνιστική Συνεργασία Χειριστών», αντιπαλεύοντας την αντισυνδικαλιστική και αντιδημοκρατική ενέργεια της Εφορευτικής Επιτροπής, η οποία με τις οδηγίες του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου (ΠΑΣΚΕ) προσπάθησε να αποκλείσει αυθαίρετα και παράνομα τον ταξικό συνδυασμό. Τα ασφαλιστικά μέτρα που εκδικάστηκαν χτες δικαίωσαν την «Αγωνιστική Συνεργασία», η οποία, σε ανακοίνωσή της, καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στις εκλογές και να υπερψηφίσουν τον αγωνιστικό συνδυασμό, «για να είναι όσο γίνεται πιο ισχυρή η καινούρια φωνή. Για να προχωρήσει ένα βήμα η ενότητα με άλλους κλάδους. Για να ανατραπεί το κλειστό κύκλωμα του Σωματείου που λειτουργούσε μέχρι σήμερα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ