ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Γενάρη 2007
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Πτώση παραγωγής με... άνοδο τιμών

Με πτώση 1,8% έκλεισε το Νοέμβρη του 2006 - συγκριτικά με το Νοέμβρη του 2005 - ενώ αντίθετα οι τιμές εισαγωγών στη βιομηχανία (βιομηχανικών τιμών) αυξήθηκαν στην ίδια περίοδο 0,6%

Πτωτικά κινήθηκε το Νοέμβρη του 2006, συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2005, η βιομηχανική παραγωγή στο σύνολο της χώρας, ενώ αντίθετα οι τιμές εισαγωγών στη βιομηχανία (τιμές χονδρικής), κινήθηκαν ανοδικά. Τα παραπάνω προκύπτουν από τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδας (ΕΣΥΕ) που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, το Νοέμβρη του 2006 συγκριτικά με το Νοέμβρη του 2005, ο γενικός δείκτης βιομηχανικής παραγωγής μειώθηκε 1,8% έναντι αύξησης 1,4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους. Στη μείωση του Γενικού Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής (κατά 1,8%), συνέβαλε η πτωτική πορεία που σημείωσαν και οι 3 δείκτες των επιμέρους τομέων βιομηχανίας.

Συγκεκριμένα, στους επιμέρους δείκτες της βιομηχανίας, η παραγωγή μειώθηκε κατά:

  • 0,3% στα ορυχεία - λατομεία (οφείλεται, κυρίως, στη μείωση της παραγωγής εξόρυξης άνθρακα και λιγνίτη)
  • 2,2% στη μεταποιητική βιομηχανία (οφείλεται, κυρίως, στη μείωση της παραγωγής βασικών μετάλλων και της παραγωγής παραγώγων πετρελαίου και άνθρακα)
  • 0,4% στον ηλεκτρισμό - φυσικό Αέριο - Νερό (κυρίως, λόγω της μείωσης στην παραγωγή και διανομή ηλεκτρικού ρεύματος).

Σε μέσα επίπεδα (εντεκάμηνο Γενάρης - Νοέμβρης 2006 συγκριτικά με το αντίστοιχο εντεκάμηνο του 2005) ο γενικός δείκτης βιομηχανικής παραγωγής, παρουσίασε αύξηση 0,7%, έναντι μειώσεως 0,8%, που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2005 προς το 2004.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι από τους 23 κλάδους της μεταποιητικής βιομηχανίας (που η αύξηση της παραγωγής σε μέσα επίπεδα ανήλθε σε 0,7%), στους 12 κλάδους η παραγωγή κινήθηκε πτωτικά. Η μεγαλύτερη πτώση της παραγωγής (στο εντεκάμηνο Γενάρης - Νοέμβρης 2006 συγκριτικά με το αντίστοιχο εντεκάμηνο του 2005) σημειώθηκε στον κλάδο «μηχανές γραφείου - ηλεκτρονικοί υπολογιστές (68,5%) και ακολουθούν οι κλάδοι των «συσκευών ραδιοφώνου και τηλεόρασης» με 38,8%, «μεταφορικών μέσων» (38,4%), «κλωστοϋφαντουργικών υλών» με 17,8% κλπ.

Οι τιμές εισαγωγών

Σε αντίθεση με την πτωτική πορεία της βιομηχανικής παραγωγής, οι τιμές εισαγωγών στη βιομηχανία (τιμές που πουλάνε οι βιομήχανοι τα εμπορεύματά τους στο χονδρεμπόριο) κινήθηκαν ανοδικά. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί προάγγελο νέων ανατιμήσεων στα βιομηχανικά εμπορεύματα καθώς «είθισται» οι χονδρέμποροι να μετακυλίουν - και μάλιστα με το... παραπάνω - τις αυξήσεις βιομηχανικών τιμών στην κατανάλωση.

Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης Τιμών Εισαγωγών στη Βιομηχανία (πρώην τιμάριθμος χονδρικής) αυξήθηκε 0,6% το Νοέμβρη του 2006 σε σύγκριση με το Νοέμβρη του 2005. Σε μέσα επίπεδα (το δωδεκάμηνο Δεκέμβρης 2005 - Νοέμβρης 2006 συγκριτικά με το προηγούμενο δωδεκάμηνο) οι τιμές εισαγωγών στη βιομηχανία αυξήθηκαν 5,2%.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να αποζημιωθούν οι πλημμυροπαθείς της Μαγνησίας

Με Ερώτηση στη Βουλή, οι βουλευτές του ΚΚΕ Ν. Γκατζής και Τ. Τσιόγκας στιγματίζουν την καθυστέρηση καταβολής αποζημιώσεων των πληγέντων (ΕΒΕ και κατοίκων) από τις πλημμύρες

Το θέμα της καθυστέρησης στην αποζημίωση των πλημμυροπαθών ΕΒΕ και κατοίκων της Μαγνησίας έφεραν στη Βουλή, με Ερώτησή τους προς τους υπουργούς Οικονομίας, Ανάπτυξης, Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και ΠΕΧΩΔΕ, οι βουλευτές του ΚΚΕ Ν. Γκατζής και Τ. Τσιόγκας. Στο κείμενο επισημαίνουν: «Στις 6/11/2006 κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησής μας για τις ζημιές στη Μαγνησία από τις πλημμύρες της 9/10/2006, η κυβέρνηση διά του υφυπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης κ. Νάκου, δήλωσε, εκτός των άλλων, ότι η αποζημίωση των επιχειρήσεων θα είναι πάνω από το ποσοστό που ίσχυε στον Εβρο. "Αυτή τη διαβεβαίωση έχω", είπε, καθώς και ότι "θα είναι ικανοποιητικό - το ποσοστό - ώστε να ανακουφιστούν οι συμπολίτες μας".

Δυστυχώς, έως σήμερα πληγέντες επαγγελματοβιοτέχνες του Πεδίου Αρεως και της Νεάπολης δεν έχουν πάρει καμία αποζημίωση, ούτε αναστολή των υποχρεώσεων προς τρίτους, ούτε άλλη οικονομική βοήθεια άτοκων δανείων για την επαναλειτουργία των επιχειρήσεών τους. Από την άλλη, η απόφαση, που υπογράφτηκε για τις αποζημιώσεις των νοικοκυριών που επλήγησαν από τις πλημμύρες και αφορούσε την καταβολή 600 ευρώ για τα πρώτα έξοδα των πληγέντων (φαγητό, ξενοδοχείο κ.ά.) και 600 ευρώ για τις οικοσκευές πραγματοποιήθηκε μόνο ως προς το πρώτο σκέλος. Καταβλήθηκε δηλ. το ποσό των 600 ευρώ για τα πρώτα έξοδα, όχι όμως και το ποσό των 600 ευρώ για τις οικοσκευές.

Επειδή οι επιχειρηματίες που επλήγησαν βρίσκονται στο στάδιο της οικονομικής και επαγγελματικής καταστροφής εξαιτίας και της αδιαφορίας της κυβέρνησης να προχωρήσει στα αυτονόητα, Ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί:

  • Γιατί έως τώρα δε δόθηκαν οι προβλεπόμενες αποζημιώσεις σε επιχειρηματίες και οικογένειες του Πεδίου Αρεως και της Νεάπολης;
  • Τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση, ώστε να δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις για πάσης φύσεως υποδομές και εμπορεύματα, καλύπτοντας το 100% των ζημιών, καθώς και οι αποζημιώσεις για τις οικοσκευές των νοικοκυριών και άλλων υποδομών τους, ώστε οι πλημμυροπαθείς ΕΒΕ και κάτοικοι της περιοχής να έχουν έμπρακτα τη συμπαράσταση της πολιτείας που δικαιούνται και να μπουν ξανά στο ρυθμό της ζωής;».
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΟΣ ΤΖΟΓΟΣ
Στα 158 δισ. ευρώ η «κεφαλαιοποίηση»

Στα 158 δισ. ευρώ είχε φουσκώσει στο τέλος Δεκέμβρη του 2006 η χρηματιστηριακή αξία - η λεγόμενη κεφαλαιοποίηση - για το σύνολο των εταιρειών που είναι εισηγμένες στη Σοφοκλέους. Σύμφωνα με τα επίσημα απολογιστικά στοιχεία, η «κεφαλαιοποίηση» σε σχέση με το Δεκέμβρη του 2005 διογκώθηκε σε ποσοστό 28,3%. Ο συνολικός τζόγος στο 12μηνο του 2006 έφτασε στο αστρονομικό ποσό των 85,3 δισ. ευρώ παίρνοντας αύξηση πάνω από 62%. Τα εμφανιζόμενα ως ξένα κεφάλαια φέρονται να κατέχουν το 46,64% της αξίας των μετοχών.

ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
Βουτιά 13,8% τον Οκτώβρη

Κάθετη πτώση 13,8% σημείωσε ο όγκος της συνολικής οικοδομικής δραστηριότητας το μήνα Οκτώβρη. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ) που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα, το σύνολο της Οικοδομικής Δραστηριότητας (Ιδιωτικής - Δημόσιας) κατά το μήνα Οκτώβριο 2006, στο σύνολο της χώρας, ανήλθε σε 6.684 άδειες που αντιστοιχούν σε 1.803.400 τετρ. μέτρα επιφάνειας και 6.855.200 κυβικά μέτρα οικοδομικού όγκου. Τα αντίστοιχα ποσά στο δεκάμηνο του 2005 ήταν 7.661 άδειες, επιφάνειας 2.213.700 τετρ. μέτρων και όγκου 7.951.100 κυβικών μέτρων. Παρατηρήθηκε δηλαδή μείωση 12,8% στον αριθμό αδειών, 18,5% στην επιφάνεια και 13,8% στον όγκο.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, στο δεκάμηνο Γενάρης- Οκτώβρης 2006 η Ιδιωτική Οικοδομική Δραστηριότητα εμφανίζει στο σύνολο της χώρας, μείωση 2,3% στον αριθμό των αδειών, 0,9% στην επιφάνεια και αύξηση 2,4% στον όγκο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2005. Η μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε στις Περιφέρειες Ιονίων Νήσων (25,2%) και Πελοποννήσου (17,5%), ενώ μεγάλη μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας παρατηρήθηκε στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας (27,1%).

ΕΦΕΤ
Χρωστική ουσία σε «παγουρίνο»

Χρωστική ουσία σε «παγουρίνο» με την ονομασία «Barbie Hyper Fusion Day» εντόπισαν οι αρμόδιες αρχές στη Λέσβο και ενημέρωσαν σχετικά τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ). Πρόκειται για προϊόν κινεζικής προέλευσης που εισήχθη και διακινήθηκε στην Ελλάδα από την εταιρεία Γιοβάς - Μελετόπουλος που εδρεύει στον Πειραιά, σε ποσότητα 2.500 τεμαχίων. Ο ΕΦΕΤ απαίτησε από την εταιρεία την άμεση ανάκληση του προϊόντος από την αγορά, ενώ ενημερώνει και το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για τα τρόφιμα της ΕΕ. Επισημαίνεται ότι το προϊόν απευθύνεται σε παιδιά και οι καταναλωτές που το έχουν ήδη προμηθευτεί δεν πρέπει να το χρησιμοποιήσουν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ