ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Γενάρη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο ΔΣΕ εμπνέει τους αγώνες μας 60 χρόνια τώρα!

Στην κατάμεστη αίθουσα Συνεδρίων του ΚΚΕ, στον Περισσό, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή η εκδήλωση της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας για το Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας

Αστείρευτη πηγή έμπνευσης, δύναμης και παραδειγματισμού αποτελεί η τρίχρονη εποποιία του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Δηλωτική αυτού και η αθρόα προσέλευση στις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται προς τιμήν των 60 χρόνων από την ίδρυσή του, με τελευταία αυτή που διοργάνωσε η Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ, την περασμένη Κυριακή, στον Περισσό. Κατάμεστη η αίθουσα Συνεδρίων από ανθρώπους κάθε ηλικίας, αντήχησε από τα χειροκροτήματά τους, από το τραγούδι για τους σταυραετούς του Γράμμου, πλημμύρισε από συγκινησιακή φόρτιση και δέος για το μεγαλείο τους.

Η εκδήλωση, προσεγμένη σε κάθε λεπτομέρειά της, κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον όσων παραβρέθηκαν, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να δουν τα εκθέματα που αφορούν στο ΔΣΕ (έγγραφα, τμήματα του εξοπλισμού των μαχητών που περισυνελέγησαν από τα πεδία των μαχών, κ.ά.), αλλά και να παρακολουθήσουν ένα πολύτιμο ντοκουμέντο με πραγματικές λήψεις από τη ζωή και τη δράση του ΔΣΕ που παρουσιάζονται για πρώτη φορά σ' αυτές τις εκδηλώσεις, με αφηγήσεις ζώντων μαχητών του, και αναφορές στις συνθήκες που «γέννησαν» το ΔΣΕ.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Π. Σοφός, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, με ένα σύντομο χαιρετισμό. Την κεντρική ομιλία έκανε ο Γραμματέας της ΚΟΑ και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Αρβανιτάκης, ο οποίος προέτρεψε «να κρατήσουμε ως κόρη οφθαλμού την ιστορία του Κόμματός μας» και να τη μελετήσουμε σε βάθος, στηλίτευσε τους κονδυλοφόρους απολογητές του συστήματος που, επιτιθέμενοι στο ΔΣΕ, στους αγώνες των λαών, ανοίγουν δρόμο στην ακόμα μεγαλύτερη επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού, και τους διαμήνυσε πως οι λαοί για να αγωνιστούν δε χρειάζονται την έγκριση από τα ιμπεριαλιστικά διαβούλια.

Η χορωδία της ΚΝΕ «έντυσε» μουσικά την εκδήλωση, ενώ από τη θεατρική ομάδα της Οργάνωσης παρουσιάστηκε μονόπρακτο σχετικό με τα όσα συγκλονιστικά συνέβησαν στη Νιάλα τον Απρίλη του 1947. Ενα παρατεταμένο χειροκρότημα, μια φωνή, «ΑΘΑΝΑΤΟΙ», και προτεταγμένες γροθιές στο άκουσμα της «Διεθνούς» αποτέλεσαν τον επίλογο της εκδήλωσης.

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗΝ ΗΜΑΘΙΑ
Προτάσεις - πρόκληση για ανέργους και απολυμένους

Ανακοίνωση της ΝΕ Ημαθίας του ΚΚΕ

Στη Νάουσα, την πόλη όπου τα αποτελέσματα από τις «αναπτυξιακές» πολιτικές που εφάρμοσαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ χαρίζοντας κίνητρα, χρήματα και φοροαπαλλαγές στο κεφάλαιο, αποτυπώνονται στο ποσοστό της ανεργίας που ξεπέρασε το 50%, στη φτώχεια που χτυπά την πόρτα κάθε οικογένειας, στο ξεκλήρισμα των αγροτών και τα λουκέτα στα μικρά καταστήματα, περιόδευσε χτες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου.

Συνεπής στην πολιτική εξυπηρέτησης του κεφαλαίου και των επιδιώξεών του, ο Γ. Παπανδρέου παρουσίασε το «αναπτυξιακό μοντέλο» του ΠΑΣΟΚ για την ανασυγκρότηση των φθινουσών περιοχών, όπως η Νάουσα, που προβλέπει νέα κίνητρα στη μεγαλοεργοδοσία, νέα πεδία επιχειρηματικής δράσης για να εξασφαλίσουν την κερδοφορία τους με ενεργό συμμετοχή και της ΤΑ, όπως στην περίπτωση της Νάουσας που ο Δήμαρχος (ΠΑΣΟΚ) σχεδιάζει την αξιοποίηση του ορεινού όγκου μέσω ΣΔΙΤ, κ.ά. Για τους εργαζόμενους, πρότεινε ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης, δηλαδή και πάλι επιδότηση της εργοδοσίας, κοινωνική εργασία, δουλιά χωρίς δικαιώματα.

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Νάουσας Χ. Τρεμπελής, ανέφερε πως στο όνομα της ανεργίας διαρκώς παίρνονται μέτρα από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ σε βάρος των εργαζομένων. Χάνονται χιλιάδες θέσεις εργασίας, ασφαλιστικά δικαιώματα χτυπιούνται. Ολα αυτά, παρά την απλόχερη στήριξη των βιομηχάνων (βλ. Λαναράς) που συνεχίζεται και σήμερα. Και κάλεσε το ΠΑΣΟΚ να πει γιατί δε στήριξε το αίτημα των εργαζομένων για επιδότηση των ανέργων για όσο διάστημα είναι άνεργοι και την προσμέτρηση του χρόνου της ανεργίας ως συντάξιμου.

Η απάντηση του Γ. Παπανδρέου ήταν αποκαλυπτική. Κατήγγειλε τη ΝΔ που, όπως είπε, «προχωρά σε απόσυρση των εργαζομένων με την πρόωρη συνταξιοδότηση», σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ που μιλά «για ενίσχυση του εισοδήματος των ανέργων με κοινωνική εργασία», για να μην επηρεάζεται αρνητικά και η ...ψυχολογία τους.

Εξίσου αποκαλυπτικός ήταν ο Γ. Παπανδρέου και στην τοποθέτησή του σχετικά με τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου. Υπέδειξε πως θα πρέπει να βγούμε στον παγκόσμιο ανταγωνισμό, στοχεύοντας «σε αγορές και καταναλωτές με προϊόντα ποιότητας και νέα είδη». Σ' αυτή την κατεύθυνση μάλιστα, προέτρεψε την ΠΑΣΕΓΕΣ, με τις αλλαγές στην Παιδεία, να δημιουργήσει σχολές για να εκπαιδεύει τους αγρότες.

Η ΝΕ Ημαθίας του ΚΚΕ

«Σε μια περιοχή "θύμα" των αντεργατικών πολιτικών της ΕΕ - κεφαλαίου, που πιστά στηρίζουν και υλοποιούν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ που υιοθετούν τις απαιτήσεις του ΣΕΒ, αποτελούν πρόκληση για όλους τους ανέργους και τους εργαζόμενους», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Ημαθίας του ΚΚΕ. «Οι εργάτριες και οι εργάτες, οι άνεργοι έχουν συμφέρον να φύγουν από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, να αλλάξουν τους συσχετισμούς δύναμης σε συνδικαλιστικό και πολιτικό επίπεδο, απαντώντας στο πραγματικό δίλημμα που τίθεται: Με το κεφάλαιο και τα κέρδη του ή με την εργατική τάξη».

Βαλκανική περιοδεία Καραμανλή

Το «σημαντικό ρόλο» στα Δυτικά Βαλκάνια επιδιώκει να «υπενθυμίσει» ο Κ. Καραμανλής με την τριήμερη περιοδεία σε Κροατία, Σλοβενία και Σερβία που πραγματοποιεί από την Κυριακή. Απώτερος στόχος της βαλκανικής περιοδείας του Ελληνα πρωθυπουργού είναι να αυξήσει το μερίδιο των εγχώριων κεφαλαιοκρατών στη μοιρασιά της λείας της «ενδοχώρας των Βαλκανίων».

Για την επίτευξη αυτού του στόχου ο Κ. Καραμανλής μοίρασε αφειδώς διαβεβαιώσεις για υποστήριξη των χωρών αυτών στις ευρωατλαντικές δομές, αν και είναι βέβαιο ότι μάλλον δε χρειάζονται την «ελληνική συνδρομή».

Ωστόσο, ο Κ. Καραμανλής στο Ζάγκρεμπ μετά τη συνάντηση που είχε χτες το πρωί με τον Κροάτη ομόλογό του εξέφρασε την υποστήριξή του στην ευρωατλαντική πορεία της Κροατίας, επισημαίνοντας ότι «προηγείται των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων ως προς την πορεία ενσωμάτωσής της στους ευρωατλαντικούς θεσμούς».

Αργότερα το μεσημέρι στη Λιουμπλιάνα, συμμετέχοντας στις φιέστες για την ένταξη της Σλοβενίας στη ζώνη του ευρώ, υποστήριξε ότι πρόκειται για επίτευγμα και δηλώνει ότι «η περαιτέρω ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είναι πιο ελκυστική από ποτέ», καθώς και ότι «αποτελεί ένα θετικό μήνυμα εμπιστοσύνης στην ευρωπαϊκή οικονομία και το νόμισμά της».

Σημαντικότερες πάντως θα είναι οι επαφές που θα έχει ο πρωθυπουργός σήμερα στο Βελιγράδι με την ηγεσία της Σερβίας, καθώς στο επίκεντρο θα βρεθεί το θέμα του Κοσσόβου.

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
Μειώνεται η εμπιστοσύνη σε ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

Μειώνεται συνεχώς η εμπιστοσύνη των λαϊκών μαζών στην πολιτική και τις «λύσεις» που δίνουν οι ηγεσίες του δικομματισμού στα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα, δίχως ωστόσο να οδηγεί και στην αποφασιστική απόρριψη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Το «βαρόμετρο» του «Σκάι» για το μήνα Γενάρη δείχνει ότι ένας στους τρεις (32%) δεν εμπιστεύεται ούτε τη ΝΔ, ούτε το ΠΑΣΟΚ στο ζήτημα της Παιδείας. Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ προηγείται με 43% έναντι 39% του ΠΑΣΟΚ και ακολουθούν ΚΚΕ με 7,5%, ΣΥΝ με 4% και ΛΑΟΣ με 3,5%. Στην παράσταση νίκης η ΝΔ προηγείται με 50 μονάδες του ΠΑΣΟΚ (67%-17%), ενώ στην «καταλληλότητα για την πρωθυπουργία» ο Κ. Καραμανλής συγκεντρώνει ποσοστό 49% έναντι 23% του Γ. Παπανδρέου.

Προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΠΑΣΟΚ στην Α΄ και στη Β΄ Αθήνας δίνει και η πρώτη τηλεφωνική δημοσκόπηση της χρονιάς που διενήργησε η εταιρεία «Metron Analysis» (δημοσιεύτηκε στην «Ημερησία του Σαββάτου»). Η ΝΔ προηγείται στην πρώτη περιφέρεια της Αθήνας με 31,3%, με το ΠΑΣΟΚ να ακολουθεί με 25,6%, το ΚΚΕ 7,2%, ΣΥΝ 7,3% και το ΛΑΟΣ 3,9%. Στη Β΄ Αθήνας η ΝΔ συγκεντρώνει 31,9% έναντι 30,4% του ΠΑΣΟΚ, 9,4% του ΚΚΕ, 6,4% του ΣΥΝ και 3,8% του ΛΑΟΣ.

Σε ερώτηση για την αναθεώρηση του άρθρου 16, το 46% τάσσεται υπέρ, το 41,5% κατά και το 12,5% δεν απάντησε. Μεταξύ των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ το 49,7% τάσσεται κατά της αναθεώρησης έναντι 37% που τάσσονται υπέρ.

Στη Βόρειο Ελλάδα η ΝΔ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της ΚΑΠΑ Research, που διενεργήθηκε για την εφημερίδα «Αγγελιοφόρος της Κυριακής», συγκεντρώνει ποσοστό 39,9%, το ΠΑΣΟΚ 32%, το ΚΚΕ 6,2%, ο ΣΥΝ 2,4% και ο ΛΑΟΣ 6,1%. Το 1,7% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι θα ψήφιζε άλλο κόμμα, ενώ αδιευκρίνιστη παραμένει η ψήφος του 11,7%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ