ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Γενάρη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
«Προεκλογική» παρέμβαση στη Σερβία
  • Εξέφρασε την υποστήριξή του στις πολιτικές δυνάμεις που αγωνίζονται για την ενσωμάτωση στις ευρωατλαντικές δομές, ενόψει των εκλογών της Κυριακής
  • Υποστήριξε, εμμέσως πλην σαφώς, τη θέση ΗΠΑ-ΕΕ για ανεξαρτησία του Κοσσόβου

Από τη συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού με τον Σέρβο ομόλογό του

Associated Press

Από τη συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού με τον Σέρβο ομόλογό του
Παρέμβαση στις εσωτερικές εξελίξεις στη Σερβία, ενόψει των εκλογών της Κυριακής στη γειτονική χώρα, επιχείρησε ο Κ. Καραμανλής, εμμένοντας ταυτόχρονα υπέρ της δρομολογούμενης λύσης της ανεξαρτησίας του Κοσσόβου.

Στις δηλώσεις που έκανε μετά τις συναντήσεις που είχε χτες στο Βελιγράδι με τον Πρόεδρο της χώρας, Μπ. Τάντιτς, και τον πρωθυπουργό, Β. Κοστούνιτσα, ο Ελληνας πρωθυπουργός δεν απέφυγε τον πειρασμό να εκφράσει την υποστήριξή του στις πολιτικές δυνάμεις εκείνες που ευαγγελίζονται την ενσωμάτωση στις ευρωατλαντικές δομές. «Είμαι βέβαιος ότι μια κυβέρνηση δημοκρατική και με ευρωπαϊκό προσανατολισμό μετά τις εκλογές θα επιταχύνει τους ρυθμούς της Σερβίας προς την κατεύθυνση αυτή (σ.σ. της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης)», είπε χαρακτηριστικά. Σε άλλο σημείο εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «οι εκλογές της 21ης Ιανουαρίου θα διεξαχθούν με τρόπο που θα προβάλλει στη διεθνή κοινότητα τη δημοκρατική ωριμότητα της χώρας».

Εξέφρασε την ικανοποίησή του για «τις σημαντικές προόδους στην προσέγγιση της Σερβίας με τους ευρωατλαντικούς θεσμούς» και καυχήθηκε ότι «η Ελλάδα παίζει και θα παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής προοπτικής της Σερβίας».

Διαπίστωσε ότι η σοβαρότερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η Σερβία είναι αυτή του μελλοντικού καθεστώτος του Κοσσόβου, εμμένοντας να «δείχνει» προς την κατεύθυνση της ανεξαρτησίας στο όνομα «της σταθερότητας και της ασφάλειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη».

«Εμείς παραμένουμε προσηλωμένοι στο στόχο της επίτευξης μιας αμοιβαία αποδεκτής και ισορροπημένης λύσης, που θα διασφαλίζει πλήρως τα ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα και βέβαια θα παρέχει αποτελεσματικό καθεστώς προστασίας της σερβικής ορθόδοξης κληρονομιάς», δήλωσε. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση άφησε σαφώς να φανεί η διαφοροποίησή του στη θέση της σερβικής ηγεσίας για «πλήρη αυτονομία αλλά όχι ανεξαρτησία», ενώ απέφυγε να σχολιάσει την αναμενόμενη πρόταση του μεσολαβητή Μ. Αχτισαάρι για «ανεξαρτησία υπό επιτήρηση». Στις 26 του Γενάρη, αμέσως δηλαδή μετά τις εκλογές της Κυριακής, αναμένονται οι προτάσεις Αχτισαάρι.

Από την πλευρά του ο Β. Κοστούνιτσα υπογράμμισε ότι η λύση θα πρέπει να εδράζεται σε συμβιβασμό και θα πρέπει να είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο, το σεβασμό των συνόρων και την ακεραιότητα της χώρας. Για μας θα είναι απαράδεκτη οποιαδήποτε λύση που δε θα σέβεται το διεθνές δίκαιο και τη χάρτα των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και οποιαδήποτε λύση που θα επιβάλλεται και δε θα προέρχεται μέσα από συμβιβασμό. Ο συμβιβασμός βρίσκεται μόνο μέσα από διαπραγματεύσεις, πρόσθεσε ο Β. Κοστούνιτσα και άφησε αιχμές για το μεσολαβητή Μάρτι Αχτισαάρι, λέγοντας ότι το τελευταίο εξάμηνο δεν υπήρξαν διαπραγματεύσεις και ξεχάσαμε τη μορφή του. Επίσης, πρόσθεσε ότι οι διαπραγματεύσεις που είχαν γίνει στο παρελθόν για θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς και άλλα θέματα και πάλι δεν έφεραν αποτελέσματα. Παρ' όλα αυτά, είπε ο Β. Κοστούνιτσα, σε λίγες μέρες θα έχουμε τις προτάσεις του.

Νωρίτερα ο Πρόεδρος Τάντιτς υπογράμμισε ότι η Σερβία δεν μπορεί να αποδεχτεί οποιασδήποτε μορφής ανεξαρτησία για το Κόσσοβο, καθώς, όπως είπε, κάτι τέτοιο θα συμβάλει σε αποσταθεροποίηση. Υπερασπιζόμαστε την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας, σημείωσε ο Μπ. Τάντιτς και το δικαίωμα αυτό το ασκούμε με ευρωπαϊκό τρόπο, με διπλωματικά μέσα και με βάση το διεθνές δίκαιο και δε θέλουμε σε καμία περίπτωση να το κάνουμε με βίαιο τρόπο ή με πόλεμο. Οπως είπε ο Τάντιτς, οι εκλογές δεν επιδρούν στην πολιτική για το Κόσσοβο, την οποία έχει χαράξει ο ίδιος ως Πρόεδρος και η παρούσα κυβέρνηση.

ΠΕΔΥΕ
Τιμά τον Θανάση Φίλια

Τις τελευταίες μέρες του Σεπτέμβρη «έφυγε» ο αγωνιστής της ειρήνης - πρόεδρος της Παναθηναϊκής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, Θανάσης Φίλιας. Η ΠΕΔΥΕ πραγματοποιεί σήμερα Τετάρτη, στις 7 μ.μ. εκδήλωση τιμής και μνήμης στον αποθανόντα πρόεδρό της.

Η εκδήλωση θα γίνει στη μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Κέντρου Εργαζομένων ΟΤΕ Ν. Αττικής επί της οδού 3ης Σεπτεμβρίου 110 (πλατεία Βικτωρίας, δίπλα στο κτίριο του ΟΤΕ). Καλούνται όλοι οι αγωνιστές της ΠΕΔΥΕ, των Επιτροπών Ειρήνης της Αθήνας, όλοι όσοι τον γνώρισαν να συμμετάσχουν στην τιμητική αυτή εκδήλωση.

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ»
Για τα 30χρονα της δράσης της

Το ΔΣ της «Δημοκρατικής Μέριμνας» καλεί στην εκδήλωση που διοργανώνει για τα 30 χρόνια της δράσης της, την Κυριακή 21/1, στις 10 το πρωί, στην αίθουσα «Τρίτση» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50).

Εκδηλώσεις για τον ΔΣΕ

- Εκδήλωση τιμής στους μαχητές και στις μαχήτριες του ΔΣΕ, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 60 χρόνων από την ίδρυσή του, διοργανώνει την ερχόμενη Κυριακή, 21 Γενάρη, η ΝΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ. Η εκδήλωση θα γίνει στις 11 π.μ., στην αίθουσα της ΤΕΔΚ Καρδίτσας (οδ. Μεγ. Αλεξάνδρου).

- Εκδήλωση για τα 60 χρόνια του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, οργανώνει η ΝΕ Ροδόπης του ΚΚΕ, το Σάββατο 27 Γενάρη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Επαγγελματοβιοτεχνικού Επιμελητηρίου στην Κομοτηνή. Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα γίνουν ομιλίες, προβολή βίντεο και θα ακολουθήσει και καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

ΓΚΑΛΟΠ
«Μετέωρη» η δυσαρέσκεια...

Το βασικό «εύρημα» των προηγούμενων δημοσκοπήσεων, δηλαδή την αναντιστοιχία ανάμεσα στη λαϊκή δυσαρέσκεια λόγω της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής και την ανοχή σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, επιβεβαιώνει το τελευταίο γκάλοπ της GPO για λογαριασμό του Mega.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στην πρόθεση ψήφου ανέρχεται στις 2,2 ποσοστιαίες μονάδες. Συγκεκριμένα, το 35,9% δηλώνει ότι θα ψήφιζε το κυβερνών κόμμα, το 33,7% ΠΑΣΟΚ, 7,3% το ΚΚΕ, 4,1% τον ΣΥΝ και 4,6% τον ΛΑΟΣ.

Ο Κ. Καραμανλής διεύρυνε τη διαφορά του από τον Γ. Παπανδρέου, καθώς το 48,3% των ερωτηθέντων τον θεωρεί «καταλληλότερο για πρωθυπουργό», έναντι του 28,2% του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Την ίδια στιγμή, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων, το 56,5%, εκφράζει αρνητική άποψη για το έργο της κυβέρνησης, αλλά υπάρχει και ένα 43,5% που το κρίνει θετικά. Ακόμα πιο αρνητικά κρίνουν οι πολίτες το έργο της κατ' ευφημισμόν αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς το ποσοστό των αρνητικών γνωμών είναι 69,6%, έναντι του 29,5% των θετικών.

Συνεστιάσεις ΚΟ του ΚΚΕ

-- Οι Οργανώσεις Εξαρχείων, Νεάπολης, Λυκαβηττού και Κολωνακίου του ΚΚΕ και της ΚΝΕ καλούν την Παρασκευή 19/1, στις 8.30 μ.μ., σε συνεστίαση στην ταβέρνα «Ρόμβος» (Αγαθίου 10-12 και Ζωοδόχου Πηγής, Παναθήναια).

-- Η Εργατοϋπαλληλική Αχτίδα της ΚΟΠ του ΚΚΕ διοργανώνει ένα όμορφο συντροφικό βράδυ στην «Κοκκινιώτισσα» (Εβδόμης Μάρτη 101 - πρώην Κονδύλη) στη Νίκαια (τηλ.: 2104424004), στις 19 Γενάρη (από τις 9 μ.μ.) Γιατί η ζωή δεν είναι μόνο αγώνας, αλλά και τραγούδι. Μαζί στους αγώνες μαζί και στο γλέντι.

-- Η ΚΟ Αγίας Παρασκευής της ΚΟΑ του ΚΚΕ, στο πλαίσιο της οικονομικής εξόρμησης, διοργανώνει γλέντι με ζωντανή μουσική την Κυριακή 21 Γενάρη, στις 8.30 μ.μ., στην ταβέρνα «Κυρα- Ελλη» (Λεωφόρος Λαυρίου 76, Παιανία).

-- Η ΚΟ Κέντρου Νέας Ιωνίας της ΚΟΑ του ΚΚΕ καλεί στη συνεστίαση που διοργανώνει την Κυριακή 21 Γενάρη, στη 1 το μεσημέρι, στην ταβέρνα «Αϊβαλί» (Βαϊνδαρίου 15, πίσω από το γυμναστήριο στα Πευκάκια).

ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΑΠΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΡΑΤΕΥΣΗΣ
Το «μπαλάκι» στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

Στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, πετάει το μπαλάκι της δημοσιοποίησης των ονομάτων των φυγόστρατων, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ευ. Μεϊμαράκης. Με επιστολή που απέστειλε χτες προς τον πρόεδρο της Αρχής, Δ. Γουργουράκη, ζητά από την Αρχή να υποδείξει ποιες από τις κατηγορίες απαλλαγέντων στρατεύσιμων μπορούν να δημοσιοποιηθούν και αντίστοιχα ποια ονόματα.

Στην επιστολή αυτή ο υπουργός ενημερώνει την Αρχή για τους μέχρι σήμερα ελέγχους που έχουν πραγματοποιηθεί από το ΥΠΕΘΑ και ζητεί να διευκρινιστεί ποιους αφορά ο όρος «δημόσιο πρόσωπο», δηλαδή «εάν οι δημοσιογράφοι, οι ηθοποιοί, οι μουσικοί, οι αθλητές, οι τραγουδιστές, οι συγγενείς πρώτου βαθμού των υπουργών και των βουλευτών είναι δημόσια πρόσωπα». Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Αρχής είχε δηλώσει πρόσφατα στη Βουλή, ότι όσον αφορά στα «δημόσια πρόσωπα» οι περιορισμοί περί μη δημοσιοποίησης των ονομάτων τους μπορούν να ανασταλούν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ