ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Γενάρη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ
Στόχος το «Ευρωσύνταγμα»

Το πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου παρουσίασε στο Ευρωκοινοβούλιο η Αγκελα Μέρκελ

Φιλοσοφώντας επί του «ευρωπαϊκού ιδεώδους» ξεκίνησε την παρουσίαση του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τους επόμενους 18 μήνες, το οποίο θα ξεκινήσει η Γερμανία, που βρίσκεται στον προεδρικό θώκο για το τρέχον εξάμηνο, θα το συνεχίσει η Πορτογαλία και θα το αποπερατώσει η Σλοβενία, παρουσίασε χτες στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, η προεδρεύουσα του Συμβουλίου, Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ. Πρώτο θέμα στην ατζέντα του Βερολίνου η θνήσκουσα «Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη» και η αναβίωσή της, προκειμένου η ΕΕ να αποδείξει την ενότητά της και να αντεπεξέλθει σε ζωτικής σημασίας πολιτικούς της στόχους, ανακτώντας τη «λαϊκή εμπιστοσύνη».

Μιλώντας στην Ολομέλεια του Σώματος, η Αγκ. Μέρκελ, ανέφερε ότι η γερμανική Προεδρία θα στοιχειοθετήσει έναν «οδικό χάρτη», σχετικά με το χρονοδιάγραμμα και την ακολουθητέα διαδικασία επί της πορείας προς την έγκριση, επαναλαμβάνοντας το σαθρό επιχείρημα, ότι «φυσικά δεν παραβλέπουμε τα δύο αρνητικά δημοψηφίσματα, ωστόσο δεν μπορούμε να αγνοήσουμε και την επικύρωση από 18 άλλα κράτη - μέλη»... Οπως είπε χαρακτηριστικά, η Ευρώπη έχει ανάγκη έναν υπουργό Εξωτερικών, που να την εκφράζει στην παγκόσμια σκηνή, έχει ανάγκη από συλλογικές αποφάσεις και ενιαίο πρόσωπο, έχει ανάγκη την Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη... που θα ακυρώσει τα εθνικά δίκαια και θα ανοίξει το δρόμο επιβολής των αποφάσεων του ευρωενωσιακού οικοδομήματος, καταστρατηγώντας δικαιώματα και ελευθερίες των λαών, χωρίς καν τον ελάχιστο σκόπελο των εθνικών νομοθεσιών. Θέση στην οποία συνηγόρησε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατά την τοποθέτησή του, Χοσέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόζο, ισχυριζόμενος ότι «η Νίκαια δεν αρκεί»...

Εν συνεχεία η Αγκ. Μέρκελ υποστήριξε ότι η πολιτική της ΕΕ πρέπει να καθοδηγείται από τις έννοιες της «τεχνολογίας, της ανοχής και του ταλέντου», προκειμένου να επιβιώσει και να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες, συνδυασμένες πάντα με την ανταγωνιστικότητα και την αειφόρο ανάπτυξη. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην «ελευθερία», που θα πρέπει να κυριαρχεί, επιστρατεύοντας ακόμα και τον Βολταίρο, προσπαθώντας να πείσει, ότι σε μία Ευρώπη, που πλέον δικαιώματα και ελευθερίες καταπατιούνται καθημερινώς στο όνομα της τρομοκρατίας και άλλων εφευρημάτων της κρατούσας πολιτικής, η ελευθερία της σκέψης και της έκφρασης, αποτελεί βασική αρχή...

Η προεδρεύουσα του Συμβουλίου, αναφέρθηκε και στα θέματα ενεργειακής πολιτικής της ΕΕ, όπου χρειάζεται μία νέα συμφωνία με τη Ρωσία, προκειμένου να εξασφαλιστεί σταθερότητα.

Στην εξωτερική πολιτική της Ενωσης, πέραν της υπερτόνισης της αναγκαιότητας κοινής γραμμής των «27», που θα επιτευχθεί με το «Ευρωσύνταγμα», όπως προαναφέραμε, έκανε λόγο για το συμφέρον εξασφάλισης σταθερότητας στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, που θα έρθει μέσω της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών αυτών, είτε με την ανάπτυξη έστω εταιρική σχέσης με την Ευρώπη. Αναφερόμενη στην Αφρική έκανε λόγο για μία περιοχή που αλλάζει και είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης να παίξει οικονομικό και πολιτικό ρόλο.

Με την ολοκλήρωση της παρουσίασης, η Αγκ. Μέρκελ δέχτηκε τα συγχαρητήρια της πλειοψηφίας των προέδρων των πολιτικών ομάδων, με ελάχιστες αιχμές, αλλά και από τον Χ. Μ. Μπαρόζο, που δήλωσε ιδιαιτέρως αισιόδοξος για την έκβαση της Προεδρίας της...

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Πρωτοβουλίες για τη λειτουργία τεχνικών επιτροπών

Το ΑΚΕΛ και το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα συμφώνησαν να αναλάβουν πρωτοβουλίες, το καθένα στη δική του πλευρά, για προώθηση της διαδικασίας, που εισηγήθηκε ο βοηθός Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Ιμπραχίμ Γκαμπάρι για τη λειτουργία τεχνικών επιτροπών προς συζήτηση θεμάτων καθημερινότητας και ουσίας στο Κυπριακό.

Σε χτεσινή συνάντηση αντιπροσωπειών των δύο κομμάτων στην κατεχόμενη Λευκωσία συμφωνήθηκε, επίσης, να αναληφθούν πρωτοβουλίες για προώθηση του θέματος της στρατιωτικής απαγκίστρωσης.

Επικεφαλής των δύο αντιπροσωπειών ήταν ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Χριστόφιας, και ο ομόλογός του του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, «πρωθυπουργός» του κατοχικού καθεστώτος, Φερντί Σαμπίτ Σογιέρ.

Οι κ. κ. Χριστόφιας και Σογιέρ χαρακτήρισαν τη συνάντηση πολύ εποικοδομητική. Ερωτηθείς αν συζητήθηκε το θέμα των συμβόλων του ψευδοκράτους στην περιοχή της διόδου, ο Δ. Χριστόφιας είπε ότι τα στρατιωτικά θέματα θα συζητηθούν μέσω των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Φ. Σογιέρ δήλωσε ότι τα δύο κόμματα έχουν κοινούς στόχους και κοινό όραμα για μια επανενωμένη Κύπρο.

Απεβίωσε ο υπουργός Παιδείας

Απεβίωσε χτες, γύρω στις 5 το απόγευμα, ο υπουργός Παιδείας της Κύπρου, Πεύκιος Γεωργιάδης. Το θάνατό του ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Χάρης Χαραλάμπους. Ο εκλιπών είχε εισαχθεί γύρω στις 3.30 χτες το απόγευμα στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας με οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Οδύνη και βαθύτατη θλίψη εξέφρασε το ΔΗΚΟ για τον αδόκητο θάνατο του υπουργού Παιδείας της Κύπρου, ο οποίος, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ήταν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος. Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι ο εκλιπών «είχε σημαντική συμβολή στην προώθηση των αρχών και των αξιών του ΔΗΚΟ και διακρινόταν για τις δημοκρατικές του πεποιθήσεις, τη σταθερότητά του στις αρχές και τα πιστεύω του, τον πατριωτισμό και την αδιάλειπτη προσφορά του στην Κύπρο και την κοινωνία».

Τη θλίψη του εξέφρασε με δήλωσή του και ο Κύπριος Πρόεδρος, Τάσσος Παπαδόπουλος.

Συνεστιάσεις ΚΟ του ΚΚΕ

-- Οι Οργανώσεις Εξαρχείων, Νεάπολης, Λυκαβηττού και Κολωνακίου του ΚΚΕ και της ΚΝΕ καλούν αύριο Παρασκευή, στις 8.30 μ.μ., σε συνεστίαση στην ταβέρνα «Ρόμβος» (Αγαθίου 10-12 και Ζωοδόχου Πηγής, Παναθήναια).

-- Η Εργατοϋπαλληλική Αχτίδα της ΚΟΠ του ΚΚΕ διοργανώνει ένα όμορφο συντροφικό βράδυ στην «Κοκκινιώτισσα» (7ης Μάρτη 101 - πρώην Κονδύλη) στη Νίκαια, αύριο Παρασκευή (από τις 9 μ.μ.)

-- Η ΚΟ Αγίας Παρασκευής της ΚΟΑ του ΚΚΕ, στο πλαίσιο της οικονομικής εξόρμησης, διοργανώνει γλέντι με ζωντανή μουσική την Κυριακή 21 Γενάρη, στις 8.30 μ.μ., στην ταβέρνα «Κυρα- Ελλη» (Λεωφόρος Λαυρίου 76, Παιανία).

-- Η ΚΟ Κέντρου Νέας Ιωνίας της ΚΟΑ του ΚΚΕ καλεί στη συνεστίαση που διοργανώνει την Κυριακή 21 Γενάρη, στη 1 το μεσημέρι, στην ταβέρνα «Αϊβαλί» (Βαϊνδαρίου 15, πίσω από το γυμναστήριο στα Πευκάκια).

ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΠΑΛΛΑΓΩΝ
Περιοριστικοί όροι στον αντισυνταγματάρχη

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφέθηκε, μετά την ολοκλήρωση της απολογίας του στο Στρατοδικείο, ο αντισυνταγματάρχης, που φέρεται να αφαίρεσε στρατολογικούς φακέλους. Ωστόσο, ο ίδιος αρνήθηκε τις κατηγορίες και υποστήριξε ότι αφαίρεσε τα έγγραφα από προσωπικό ενδιαφέρον. Σύμφωνα με τους όρους που του επιβλήθηκαν απαγορεύεται η εξόδός του από τη χώρα, η είσοδος σε στρατολογικά γραφεία χωρίς προηγούμενη εξουσιοδότηση της υπηρεσίας και επιβάλεται χρηματική εγγύηση ύψους 5.000 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση του υφυπουργού Αμυνας Β. Μιχαλολιάκου, ο αντισυνταγματάρχης έχει τεθεί σε δωδεκάμηνη διαθεσιμότητα. Στο μεταξύ αναμένεται η απάντηση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα στο επίσημο αίτημα που υπέβαλε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ευ. Μεϊμαράκης, με το οποίο ζητάει διευκρινίσεις σχετικά με τη δυνατότητα δημοσιοποίησης των ονομάτων των φυγόστρατων.

ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΚΑΡΠΑΘΟΥ
Οι ευθύνες στον Τούρκο πιλότο

Στον Τούρκο πιλότο ρίχνει τις ευθύνες για το επεισόδιο της Καρπάθου στις 23 Μάη 2006, όπου βρήκε τραγικό θάνατο ο Κώστας Ηλιάκης, πιλότος του «F-16» που συγκρούστηκε με τουρκικό μαχητικό, το απόρρητο πόρισμα της Επιτροπής Διερεύνησης Μείζονος Ατυχήματος που συγκρότησε το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας. Σύμφωνα με αυτό, στοιχεία του οποίου δημοσιεύτηκαν χτες στην «Αυριανή», το δυστύχημα οφείλεται: Στο βίαιο και επικίνδυνο ελιγμό του τουρκικού μαχητικού, που επιχείρησε να παρενοχλήσει το ελληνικό μαχητικό που έσπευσε να το αναγνωρίσει καθώς είχε μπει παράνομα στον ελληνικό χώρο ευθύνης ελέγχου των πτήσεων (FIR). Στην υψηλή ταχύτητα προσέγγισης του τουρκικού μαχητικού και στους επικίνδυνους ελιγμούς που έκανε ο Τούρκος πιλότος στο συγκεκριμένο μεγάλο ύψος. Πάντως, ουσιαστικές πλευρές που αφορούν το συγκεκριμένο συμβάν μένουν εκτός έρευνας, σύμφωνα με τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας.

ΝΕ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εγκαινιάζει τα γραφεία της στο Ναύπλιο

Στα εγκαίνια των ιδιόκτητων γραφείων της καλεί η Νομαρχιακή Επιτροπή Αργολίδας του ΚΚΕ, το ερχόμενο Σάββατο, στις 6.30 μ.μ., στο Ναύπλιο (Περγάμου 3). Θα μιλήσει η Λουίζα Ράζου, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ