ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Γενάρη 2007
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΜΑΛΙΑ
«Παιχνίδια» εξουσίας...

Και πρόταση Αμερικανού γερουσιαστή για στρατιωτική επιμελητειακή βοήθεια των ΗΠΑ σε πολυεθνική δύναμη κατοχής στη Σομαλία...

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η σομαλική υποτιθέμενη βουλή στην Μπαϊντόα προχώρησε χτες στην αποπομπή του προέδρου της, Σαρίφ Χασάν Σεϊχη Ανταν, επειδή αντιτάχθηκε στην αιθιοπική εισβολή και επιχειρούσε τη συνέχιση συνομιλιών με τους Σομαλούς ισλαμιστές με στόχο τη συγκρότηση μιας κυβέρνησης «ενότητας».

Η απόφαση ελήφθη με 183 ψήφους υπέρ και μόλις 9 κατά με το αιτιολογικό πως ο Ανταν «παραβίασε συνολικά τη χάρτα πολιτικής» της «μεταβατικής» κυβέρνησης. Ο άμεσα θιγόμενος, που έμαθε για την αποπομπή του, ενώ βρισκόταν σε περιοδεία στην Ιταλία, σχολίασε πως η βουλή ενέδωσε στις πιέσεις του «μεταβατικού» προέδρου Αμπντουλαχί Γιουσούφ τον οποίο και κατηγόρησε πως «θέλει να ελέγξει τη Σομαλία μέσω των αιθιοπικών δυνάμεων και του κοινοβουλίου» στην Μπαϊντόα. Η είδηση επικρίθηκε από εκπρόσωπο της ΕΕ σαν τέτοια που αποδυναμώνει τις όποιες ισχνές προσπάθειες για την ειρήνη και τη συμφιλίωση στη Σομαλία.

Το ίδιο 24ωρο στην Ουάσιγκτον, ο Ρας Φάινγκολντ, πρόεδρος υποεπιτροπής της αμερικανικής Γερουσίας για τις σχέσεις με την Αφρική, ζήτησε τη «γρήγορη και αποφασιστική» βοήθεια των ΗΠΑ στη Σομαλία προτείνοντας αυτή να κινηθεί σε δύο άξονες: α) με τη δημιουργία ενός διεθνούς ταμείου δωρητών που θα βοηθήσει την ανάπτυξη της Σομαλίας και β) με την παροχή αμερικανικής στρατιωτικής επιμελητειακής υποστήριξης σε μία πολυεθνική αποστολή στη Σομαλία που θα έχει «σαφή αποστολή»... Επέκρινε την επικέντρωση, όπως είπε, της αμερικάνικης πολιτικής στη Σομαλία, στο ανθρωποκυνηγητό σύλληψης στελεχών της Αλ Κάιντα, σχολιάζοντας παράλληλα σαν «υπερβολικά» και «υπέρογκα» τα έξοδα της Ουάσιγκτον στην κατοχή του Ιράκ «ιδιαίτερα απ' τη στιγμή που εκεί δεν υπάρχει η Αλ Κάιντα»...

Τέλος, χτες, το υπουργείο Εξωτερικών της Δανίας ανακοίνωσε πως οι σομαλικές αρχές έχουν συλλάβει τουλάχιστον 50 ξένους υπηκόους σαν συνεργάτες ή υποστηριχτές των Ισλαμιστών και πως ανάμεσά τους βρίσκονται δύο Δανοί και αρκετοί Σκανδιναβοί πολίτες...


ΣΕΡΒΙΑ
Εξωθεν παρεμβάσεις με το βλέμμα στο Κόσσοβο

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Φόβους για «πιθανή ανησυχία» στο Κοσσυφοπέδιο μετά τη δημοσιοποίηση των προτάσεων του απεσταλμένου του ΟΗΕ για το μελλοντικό καθεστώς της περιοχής, εξέφρασε χτες στο Κοσσυφοπέδιο ο διοικητής των περίπου 1.500 Αμερικανών στρατιωτών στην περιοχή, ταξίαρχος Ντάγκλας Ερχαρντ. «Η βάση της έκθεσης του Μάρτι Αχτισαάρι θα είναι ευρύτατη» είπε ο ταξίαρχος, πιθανολογώντας πως «θα υπάρξουν αρκετοί που δε θα είναι ευχαριστημένοι με ορισμένα μέρη της πρότασης και άλλοι που θα είναι ευχαριστημένοι με άλλα». Ο Αμερικανός ταξίαρχος εκτίμησε έτσι ότι θα πρόκειται για «εύλογες αντιδράσεις» απέναντι σε μία «συμβιβαστική πρόταση που δε θα ικανοποιεί πλήρως κανέναν»...

Παράλληλα, στην υπό προεκλογικό πυρετό Σερβία - ενόψει των κάλπεων της ερχόμενης Κυριακής - δε σταματούν οι «παρεμβάσεις» διάφορων ξένων αξιωματούχων υπέρ των λεγόμενων «δημοκρατικών δυνάμεων» που υποστηρίζουν, χωρίς ενδοιασμούς, την ενσωμάτωση της χώρας στους ευρωατλαντικούς οργανισμούς. Χτες, ήταν η σειρά της Αυστριακής υπουργού Εξωτερικών Ούρσουλα Πλάσνικ και του Ρουμάνου προέδρου Τραϊάν Μπασέσκου που αμφότεροι εξέφρασαν την «ανεπιφύλακτη υποστήριξή τους» στις προσπάθειες του Βελιγραδίου για τη σύναψη «στενότερων δεσμών» με την ΕΕ.

«Η Αυστρία πιστεύει στη Σερβία και είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε την υποστήριξή μας και την ενθάρρυνσή μας» είπε η Πλάσνικ, ενώ ο Ρουμάνος πρόεδρος συμπλήρωσε ότι «θα θέλαμε να δούμε τις δημοκρατικές δυνάμεις να κερδίζουν τις εκλογές της Κυριακής για να συνεχιστεί η πορεία της Σερβίας σε ΕΕ και ΝΑΤΟ».

Σ' αυτό το προεκλογικό παιχνίδι παρεμβάσεων δεν έμεινε αμέτοχος ο Αμερικανός πρέσβης στο Βελιγράδι, Μάικλ Πολτ, που χαρακτήρισε το ανεπίλυτο καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου «ένα προφανές εμπόδιο στο δρόμο της Σερβίας προς την ΕΕ».


Με τον πρέσβη της ΛΔ της Κορέας

Από τη συνάντηση του πρέσβη της ΛΔ Κορέας με αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, από την Α.Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ, Δ.Κουτσούμπα, μέλος του ΠΓ και Ν.Σερετάκη, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ
Από τη συνάντηση του πρέσβη της ΛΔ Κορέας με αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, από την Α.Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ, Δ.Κουτσούμπα, μέλος του ΠΓ και Ν.Σερετάκη, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ
Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος, συναντήθηκε χτες στην έδρα της ΚΕ, στον Περισσό, με τον πρέσβη της ΛΔ Κορέας Τσόε Τάεκ Σαν.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στις διεθνείς εξελίξεις, στην κλιμακούμενη ιμπεριαλιστική επιθετικότητα, καθώς και στην εξέλιξη της κατάστασης στην Κορεατική Χερσόνησο και το δυνάμωμα της διεθνούς αλληλεγγύης.


«ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ»
Αύξηση της τιμής πώλησης

Σχετικά με την αύξηση της τιμής της «Κομμουνιστικής Επιθεώρησης» (ΚΟΜΕΠ), στο σημείωμα της σύνταξης του περιοδικού, σημειώνονται τα εξής:

...Ζητάμε την κατανόηση στην ανάγκη αύξησης της τιμής τεύχους και ετήσιας συνδρομής του περιοδικού. Από το υστέρημα των μισθωτών και των συνταξιούχων καλύπτονται τα έξοδα των εκδόσεων της «Κομμουνιστικής Επιθεώρησης» (ΚΟΜΕΠ). Οι πολλαπλές αυξήσεις μάς υποχρεώνουν να διαμορφώσουμε την τιμή πώλησης του τεύχους στα 5 ευρώ, της ετήσιας συνδρομής εσωτερικού στα 25 ευρώ (δίνοντας κίνητρο εγγραφής) και της ετήσιας συνδρομής εξωτερικού στα 50 ευρώ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ