ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Γενάρη 2007
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ ΓΙΑΤΡΩΝ
Κανένα άλλοθι στην προωθούμενη διευθέτηση

Το ΚΚΕ τάχθηκε κατά της ευρωενωσιακής οδηγίας που στοχεύει στην κατάργηση του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας των γιατρών

Ολοκληρώνεται σήμερα η 48ωρη απεργία των νοσοκομειακών γιατρών (φωτ. από παλιότερη κινητοποίηση)
Ολοκληρώνεται σήμερα η 48ωρη απεργία των νοσοκομειακών γιατρών (φωτ. από παλιότερη κινητοποίηση)
Υπέρ της εξάμηνης αναστολής της εφαρμογής του διαβόητου Προεδρικού Διατάγματος 76/2005 - με το οποίο ενσωματώνεται στο εθνικό δίκαιο η κοινοτική οδηγία 2000/34 - τάχτηκε το ΚΚΕ στη Βουλή, τονίζοντας ταυτόχρονα την κατηγορηματική αντίθεσή του σε όσα προωθούνται με τη σχετική οδηγία όσον αφορά τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών. Η εξάμηνη αναστολή του ΠΔ - με τη δυνατότητα παράτασης ακόμα ενός εξαμήνου - περιέχεται σε τροπολογία νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας, του οποίου η συζήτηση ολοκληρώθηκε με τη χτεσινή συνεδρίαση στη Βουλή.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Παναγιώτης Κοσιώνης, σχολιάζοντας την ευρωπαϊκή οδηγία, έκανε λόγο για μέτρα «ανατριχιαστικά και λίγο μεσαιωνικά». Οπως είπε, ορίζει ότι ο μέσος όρος εργασίας των ειδικευόμενων γιατρών δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 48 ώρες, τονίζοντας ότι αυτό «σημαίνει ότι μέσα στο τετράμηνο άλλες εβδομάδες θα δουλεύει κάποιος περισσότερο και άλλες λιγότερο από 48 ώρες», οπότε «το κυρίαρχο στοιχείο του τι σημαίνει να εφημερεύω που είναι να έχει η δουλιά που κάνω σχέση με την υγεία και τη ζωή του άλλου καταστρατηγείται. Καταλαβαίνετε, είπε, ότι αυτό το πράγμα δεν πρέπει να εφαρμοστεί, πρέπει να καταψηφιστεί». Επίσης ο βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε σε ρύθμιση της τροπολογίας που ορίζει την ίδρυση μονάδων αιμοκάθαρσης εκτός νοσοκομείων, σημειώνοντας ότι «μιλάμε για ιδιωτικούς φορείς».

Αναφορικά με το θέμα της παράτασης στην εφαρμογή της οδηγίας, ο Π. Κοσιώνης δήλωσε πως «εμείς λέμε ότι δεχόμαστε την παράταση που ζητάει το υπουργείο, με την προϋπόθεση ότι σε αυτό το χρονικό διάστημα θα δοθεί η δυνατότητα στους γιατρούς και στα συνδικαλιστικά τους όργανα να μπορέσουν να διαμορφώσουν τελική άποψη και να πιέσουν την κυβέρνηση να εφαρμόσει εκείνο που είναι σωστό για τις εφημερίες και τα ωράρια των γιατρών».

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος υποστήριξε ότι «είμαστε αποφασισμένοι να κλείσουμε αυτό το κεφάλαιο και να ικανοποιήσουμε τα αιτήματα των Ελλήνων γιατρών». Ουδεμία αντίρρηση για το περιεχόμενο της ευρωπαϊκής οδηγίας από το ΠΑΣΟΚ, αφού η εισηγήτριά του Α. Περλεπέ αρκέστηκε να κατηγορήσει την κυβέρνηση για «έλλειψη προγραμματισμού», τασσόμενη κατά της προτεινόμενης παράτασης. Υπέρ της άμεσης εφαρμογής της ευρωπαϊκής οδηγίας τάχθηκε και ο εισηγητής του ΣΥΝ, Θανάσης Λεβέντης, αφού «είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόσουμε αυτές τις αποφάσεις», αλλιώς «θα απαντήσουν τα ευρωπαϊκά όργανα» σε μια ενέργεια «παράνομη και καταχρηστική».

Συνεχίζουν οι γιατροί

Συνεχίζεται για δεύτερη μέρα σήμερα η πανελλαδική απεργία των νοσοκομειακών γιατρών. Χτες η Γενική Συνέλευση της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας Πειραιά πήρε απόφαση να εξουσιοδοτήσει το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης για περαιτέρω αποφάσεις. Σήμερα συνεδριάζει και η Διοίκηση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας.

Προτάσεις άκρατης εμπορευματοποίησης

Διοικητικά στελέχη της Υγείας επί των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ παρουσίασαν χτες την «πλατφόρμα» τους για την «ανασυγκρότηση» του ΕΣΥ

«Επισημάνσεις και προτάσεις για την ανασυγκρότηση του ΕΣΥ» είναι ο τίτλος των αξόνων που παρουσίασε χτες ομάδα «στελεχών Διοίκησης του ΕΣΥ στην περίοδο 2001-2004». Στην ουσία πρόκειται για προτάσεις που οδηγούν στην άκρατη εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Υγείας με άγρια χαράτσια για τα λαϊκά στρώματα, που την τελευταία δεκαετία πληρώνουν απ' την τσέπη τους 45-48% των συνολικών δαπανών Υγείας.

Τα στελέχη που παρουσίασαν αυτές τις προτάσεις είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην εφαρμογή του νόμου 2889/2001 - του περίφημου νόμου του Αλέκου Παπαδόπουλου - με το οποίο θεσμοθετήθηκαν τα 17 Περιφερειακά Συστήματα Υγείας (ΠεΣΥΠ που η κυβέρνηση της ΝΔ μετονόμασε σε ΔΥΠΕ (Διοικητικές Υγειονομικές Υπηρεσίες) χωρίς ουσιαστικά ν' αλλάξει τίποτε -εκτός απ' τη συρρίκνωσή τους σε εφτά που προβλέπεται με το νομοσχέδιο που συζητείται αυτή την περίοδο στη Βουλή. Επί της ουσίας, οι προτάσεις αυτές προσβλέπουν στη διαμόρφωση μιας περιφερειακής ομπρέλας που θα εποπτεύει - σε όλα τα επίπεδα - τις υπηρεσίες Υγείας (δημόσιες, ιδιωτικές, αυτοδιοικητικές και εκείνες των ασφαλιστικών ταμείων) και θα καθορίζει το τιμολόγιο της αγοραπωλησίας των υγειονομικών υπηρεσιών.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσαν στη σύμπραξη των δημόσιων υπηρεσιών με τις ασφαλιστικές εταιρείες - για τη μεταφορά πόρων απ' τον ιδιωτικό στο δημόσιο τομέα, όπως αναφέρθηκε - καθώς και στις λεγόμενες πρόσθετες υγειονομικές υπηρεσίες που θα πληρώνονται απ' τους ασθενείς, είτε απευθείας είτε απ' την πρόσθετη ασφάλιση δημόσια ή ιδιωτική. Οι προτάσεις αυτές εκφράζουν μια ομάδα στα πλαίσια του ΠΑΣΟΚ, εμφανίστηκαν μετά τη δημόσια παρουσίαση των θέσεων για την Υγεία από το ΙΣΤΑΜΕ.

Επικίνδυνα τα κενά στην εντατική θεραπεία

Ερώτηση στη Βουλή από το ΚΚΕ

Την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί συνολικά στον κλάδο της Υγείας και καθρεφτίζεται στα τεράστια κενά που υπάρχουν στον τομέα της εντατικής θεραπείας καταγγέλλει με Ερώτησή του προς τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ο βουλευτής του ΚΚΕ Παναγιώτης Κοσιώνης. Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας (ΕΕΕΘ), σύμφωνα με τα οποία στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας παραμένουν κλειστά 132 κρεβάτια σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και 56 σε Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας, λόγω των ελλείψεων προσωπικού.

«Στη χώρα μας χάνονται ζωές ή υπονομεύεται ανεπανόρθωτα η υγεία χιλιάδων ανθρώπων, μελών φτωχών λαϊκών οικογενειών, ως συνέπεια των τεράστιων ελλείψεων κρεβατιών ΜΕΘ. Από τα 2.000 κρεβάτια που θα έπρεπε να έχουμε ως χώρα, λειτουργούν μόνο 450», τονίζεται και ερωτάται ο υπουργός: «Τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για να καλυφθούν οι ανάγκες της χώρας μας σε δημόσια κρεβάτια ΜΕΘ, με την άμεση λειτουργία αυτών που παραμένουν κλειστά και να σταματήσει η εξάρτηση της αποκατάστασης της υγείας των ανθρώπων από τα συμφέροντα των ιδιωτών;».

Δεν ντρέπονται καθόλου!

Αυτό κι αν είναι το αποκορύφωμα του εμπαιγμού! Ο λόγος για χτεσινή ανακοίνωση του ΙΚΑ, με την οποία, εξ ονόματος της πολιτικής της κυβέρνησης, θριαμβολογεί ότι «καθίστανται ευνοϊκότερες οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης των μητέρων με ανάπηρα τέκνα». Ως «ευνοϊκότερο» εννοείται το εξής μέτρο: το ποσοστό αναπηρίας που έπρεπε να χαρακτηρίζει ένα παιδί για να συνταξιοδοτηθεί η μητέρα του, από 80% που ήταν, πηγαίνει στο 67%. Ωστόσο, όπως εξηγείται μια αράδα παρακάτω, «παραμένει η προϋπόθεση για τις μητέρες να έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον 7.500 ημέρες εργασίας, ανεξαρτήτου ορίου ηλικίας»...!

Το θέμα δεν είναι απλά ότι το «δώρο» είναι στην πραγματικότητα «άδωρο». Εδώ πρόκειται για καθαρή κοροϊδία. Δε φτάνει που η πολιτική τους πολλαπλασιάζει τα προβλήματα των οικογενειών με Ατομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ), τολμούν να «πατάνε» στο δράμα τους για να «κάνουν τους καμπόσους». Λες και δεν ξέρουν ότι με τη μάστιγα - γιατί μάστιγα είναι - της «ελαστικής απασχόλησης», ειδικά οι εργαζόμενες γυναίκες - στις οποίες ΕΕ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ πλασάρουν τη μερική απασχόληση ως την... εξαίρετη λύση στα προβλήματά τους - πρέπει να δουλεύουν μέχρι τα 100 τους χρόνια για να μαζέψουν τόσα ένσημα.

Για να μην πιάσουμε τα τραγικά αδιέξοδα που βιώνουν οι οικογένειες των ΑμΕΑ, αφού η ειδική (μαζί με τη «γενική» βέβαια) Πρόνοια και Παιδεία που έχουν ανάγκη τα παιδιά τους έχει μετατραπεί σε πεδίο ασύδοτης κερδοσκοπίας μεγαλοκλινικαρχών κι άλλων ιδιωτών. Ρώτησε κανείς ποτέ αυτές τις οικογένειες πώς (και αν) καταφέρνουν να φροντίζουν τα παιδιά τους και μαζί να κυνηγάνε το μεροκάματο; Αναρωτήθηκε κανείς για το πόσο ακόμα πιο ευάλωτους στην εργοδοτική ασυδοσία κάνουν αυτούς τους γονείς οι πολλαπλές τους ανάγκες; Οχι, βέβαια. Κι ούτε και πρόκειται. Δε χάνουν όμως ευκαιρία να πλασάρουν για κατόρθωμα το αντεργατικό τους έργο. Σα δε ντρέπονται λιγάκι...


Α. Μ.

Καθημερινές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας (10 π.μ. - 12 το μεσημέρι) από σήμερα ξεκινούν οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο «Αμαλία Φλέμινγκ». Διεκδικούν άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση άμεσα όλων των συμβασιούχων του νοσοκομείου, δίκαιη κατανομή του προσωπικού στα τμήματα και επιστροφή στις θέσεις τους όσων κάνουν αλλότρια καθήκοντα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ