ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Γενάρη 2007
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εντατικές γενικές δοκιμές

«Επιστροφή» στο «Υπόγειο» του «Θεάτρου Τέχνης»
«Επιστροφή» στο «Υπόγειο» του «Θεάτρου Τέχνης»
Στις 25/1 ξεκινά στο «Θέατρο Τέχνης» (Υπόγειο) η «Επιστροφή» του Τζόζεφ Κόνραντ σε σκηνοθεσία Αθανασίας Καραγιαννοπούλου. Το διήγημα του Τζόζεφ Κόνραντ, σε θεατρική διασκευή της δημοσιογράφου Ιωάννας Κλεφτόγιαννη, είναι μια πικρά ευαίσθητη ιστορία. Περιγράφει τη ζωή ενός ζευγαριού που θαρρεί πως πέτυχε τον τέλειο γάμο. Η αναπάντεχη ανατροπή, όμως, θα επαναπροσδιορίσει τη συζυγική σχέση... Στο ερωτικό αυτό διήγημα, ο Κόνραντ δε μιλά για θάλασσα, πλοία, ναυτικούς, λιμάνια, αλλά εισχωρεί στον πυρήνα μιας σχέσης, κλεισμένης πίσω από βαριές κουρτίνες και σκαλιστές πόρτες, αποκαλύπτει πως στο δεσμό δύο ανθρώπων η σιωπή μπορεί να σημαίνει κάτι παραπάνω από ανοχή και πως η επιτυχία δεν είναι η ουσία του έρωτα. Σκηνικά - κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ, φωτισμοί Λευτέρης Παυλόπουλος. Παίζουν: Γιάννης Φέρτης, Πέγκυ Σταθακοπούλου, Λουκία Μιχαλοπούλου.

Στο θέατρο «Αλμα», θα παρουσιάζεται (από 23/1, κάθε Δευτέρα και Τρίτη) το έργο «Οι μικροί μελαγχολικοί» του Γάλλου συγγραφέα Fabrice Mιulciot, σε μετάφραση Πέτρου Σεβαστίκογλου, σκηνοθεσία Ελένης Μποζά, σκηνικά Κλειώς Μπομπότη, σκηνικά Μαρίας Μπαχά, φωτισμούς Μελίνας Μάσχα. Πρόκειται για σύγχρονο, ιδιότυπα κωμικό «παραμύθι», με γλώσσα ποιητικά σκληρή, με θέμα τη σύγκρουση θανάτου - ζωής. Ο F. Mιulciot, που ξεκίνησε σαν ηθοποιός, είναι δραματουργός, ποιητής, σεναριογράφος και ο επίσημος μεταφραστής του Λόρκα στα γαλλικά. Αυτήν την εποχή, πολλά από τα 34 έργα του, ανεβαίνουν σε πολλές χώρες. Παίζουν: Δήμητρα Λαρεντζάκη, Αντώνης Καρυστινός, Λουκία Κατωπόδη, Αρης Τρουπάκης, Νικόλας Αναστασόπουλος.

«Κοσμικό γεγονός» τιτλοφορείται το έργο του συγγραφέα - σκηνοθέτη Νηλ Λαμπιούτ, που θα παρουσιάσει ο θίασος «Παίκτες» στο «Φούρνο» (25/1- 4/3), σε μετάφραση Χριστίνας Μπάμπου Παγκουρέλη, σκηνοθεσία Μαρίας Σάββα, σκηνογραφία Αντρέα Βούσουρα, φωτισμούς Αλέκου Αναστασίου. Πρόκειται για τρία μονόπρακτα: «Ιφιγένεια εν Ορεμ", «Οχλος αγίων» και «Μήδειας επάνοδος». Συνηθισμένα, καθημερινά πρόσωπα αφηγούνται την ιστορία τους και αποκαλύπτουν σκοτεινές πλευρές της ανθρώπινης φύσης. Ο συγγραφέας τοποθετεί το πρόσωπο στο οποίο απευθύνονται στη θέση του θεατή, κι ο θεατής γίνεται συμμέτοχος της κάθε ιστορίας. Ο Λαμπιούτ, φαινομενικά ήρεμα, επαναφέρει το «θέατρο του κινδύνου». Μας βυθίζει σ' έναν κόσμο - στην Αμερική και πια σ' ολόκληρη την Ευρώπη - όπου βασιλεύει ο σοβινισμός και η σκληρότητα.

«Παιδί» του Ελληνικού Κινηματογράφου

Κηδεύεται αύριο στη Θεσσαλονίκη ο κριτικός Μπάμπης Ακτσόγλου

Ο κόσμος του κινηματογράφου, της κριτικής, του πολιτισμού, έχασαν έναν πολύτιμο άνθρωπο. Ο Μπάμπης Ακτσόγλου, αντιπαλεύοντας σθεναρά, μια σοβαρή μακρόχρονη νόσο, υπέκυψε χτες τα ξημερώματα από ανακοπή καρδιάς. Υπήρξε για περίπου τριάντα χρόνια κριτικός κινηματογράφου.

Ο κινηματογράφος ήταν για εκείνον πάθος ζωής. Δεν του άρεσαν τα μεγάλα λόγια, αλλά οι αναγνώστες του μπορούσαν εύκολα να διακρίνουν πίσω από τις κριτικές του τη βαθιά και πολύπλευρη κουλτούρα, την ευρύτατη κινηματογραφική γνώση, την προοδευτική σκέψη, την ανυποχώρητη υπεράσπισή του για κινηματογράφο -καλλιτεχνικό δημιούργημα και όχι εμπορευματικό προϊόν. Αντικειμενικός, με τεκμηριωμένη κριτική τόλμη, πήγαινε πολλές φορές κόντρα στα ρεύματα της εποχής.

Γεννήθηκε το 1954 στη Θεσσαλονίκη. Μετά τις κινηματογραφικές σπουδές του στο Παρίσι, συνεργάστηκε στα περιοδικά «Οθόνη», «Φιλμ», «Σινεμά», «Προοδευτικός Κινηματογράφος» και «Κινηματογραφικά Τετράδια» (που ίδρυσε με ομάδα Θεσσαλονικιών κινηματογραφόφιλων). Από το 1987, συνεργαζόταν με το «Αθηνόραμα».

Εγραψε μονογραφίες σκηνοθετών (Πολάνσκι, Κόπολα, Λόουζι), όπως και μια μελέτη για το Γουέστερν. Επιμελήθηκε την έκδοση «Le cinema Grec» (Κέντρο Ζορζ Πομπιντού) και διάφορα βιβλία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης αφιερωμένα σε μεγάλους σκηνοθέτες (Τζαβέλλας, Σαμπρόλ, Μπουνιουέλ, Ιμαμούρα, Μιζογκούτσι, Αλμοδοβάρ). Ηταν υπεύθυνος προγραμματισμού του «Filmcenter», του δικτύου αιθουσών του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. Ηταν παντρεμένος και είχε τρία παιδιά.

Η κηδεία του θα γίνει στη Θεσσαλονίκη, αύριο Σάββατο (11 π.μ., από το ναό των Ταξιαρχών στην Ανω Πόλη).

Σε χτεσινή του συλλυπητήρια ανακοίνωση το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, μεταξύ άλλων, τονίζει: «Ο Μπάμπης Ακτσόγλου υπηρέτησε με αγάπη, ήθος και σπάνια ευπρέπεια τον κινηματογράφο. Τα κείμενά του υπήρξαν αναπόσπαστο κομμάτι της σύγχρονης ελληνικής κινηματογραφικής ιστορίας. Υπήρξε ένας άνθρωπος αυθεντικός, με ειλικρίνεια, ευθύτητα, οξυδέρκεια, αγάπη για τη ζωή. Ολοι οι άνθρωποι του φεστιβάλ χάσαμε έναν πραγματικό φίλο, έναν πολύτιμο συνεργάτη. Ως Θεσσαλονικιός και συνειδητός σινεφίλ, συμπορεύτηκε με το Φεστιβάλ. Νέος, ως ένθερμος οπαδός του, από το θρυλικό Β' εξώστη, αργότερα ως συνεργάτης στις εκδόσεις και στην οργανωτική επιτροπή του ΦΚΘ. Η ελληνική κινηματογραφική οικογένεια, έχασε ένα αγαπημένο της παιδί».

Αθήνα - Θεσσαλονίκη

Τις δύο τελευταίες εμφανίσεις του στο «Μύλο» της Θεσσαλονίκης πραγματοποιεί σήμερα και αύριο (10.30μμ) ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, με το συγκρότημα «1550» και τις Μαρλέν Αγγελίδου και Ζακλίν Σταματοπούλου. Δυναμικός, μελωδικός, ακούραστος, ο αγαπημένος τραγουδιστής παρουσιάζει μεγάλες επιτυχίες του.

  • Τα τέσσερα χρόνια του γιορτάζει το «Οξυγόνο live» (τηλ. 210 9240740) σήμερα (11μμ) με χορευτική βραδιά και μουσικές 70's, 80's, 90's.
  • Ο Δημήτρης Ζερβουδάκης πραγματοποιεί τέσσερις παραστάσεις (19-20 και 26-27/1), στο «Μετρό» (τηλ. 210.6439089), με το νέο του δίσκο «Στα χαμηλά και στα ψηλά», άλλα τραγούδια του και συμμετοχές σε δίσκους άλλων δημιουργών. Τραγουδούν και οι Απόστολος Δημητρακόπουλος και Αλεξία Χρυσομάλλη.
50χρονη δημιουργία

«Ιθαγένεια», «Θητεία», «Μετανάστες», «Χρονικό». Αυτοί οι σπουδαίοι κύκλοι τραγουδιών του Γιάννη Μαρκόπουλου, έργα του όπως το «Who pays the ferryman», «Κοντσέρτο για λύρα», «Επί σκηνής» και τέσσερα δημοφιλή τραγούδια του παρουσιάζονται στο τριήμερο συναυλιακό αφιέρωμα στον συνθέτη (συνεχίζεται το Σάββατο και την Κυριακή) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Τραγουδούν οι: Λάκης Χαλκιάς, Μανώλης Λιδάκης, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Λιζέτα Καλημέρη, Σοφία Παπάζογλου, Βασιλική Λαβίνα, Κούλης Θεοδώρου. Συμμετέχουν η Συμφωνική Ορχήστρα και η Χορωδία του Δήμου Αθηναίων, η Ορχήστρα «Παλίντονος Αρμονία», το Φωνητικό Συγκρότημα «Εν φωναίς», ο φλαουτίστας Μαρκ Γκρόουελς και ο λυράρης Ζαχαρίας Σπυριδάκης.

Δίκτυα και «δίχτυα»

«Καραμπινάτη» ιδεολογική παρέμβαση των φροντιστηριούχων στα σχολεία αποτελεί η ίδρυση του «δικτύου», με «κράχτη» την «επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα», που συνεπικουρείται από τις νομαρχίες Πειραιά και Αθήνας και το Ιδρυμα «Μελίνα Μερκούρη». Ηδη μαζεύουν υπογραφές μαθητών και ευελπιστούν σε «μαζική» συμμετοχή τους σε κεντρική εκδήλωση στην Ακρόπολη, στα τέλη του μήνα. Μ' «ένα σμπάρο» διάφορα «τρυγόνια» λοιπόν, όπως η «γκρίζα» διαφήμιση της παραπαιδείας, με πατερναλισμούς τύπου «η νεανική ψυχή αντιστέκεται»... μέσω των φροντιστηριούχων! Αλλωστε, βρήκαν την «πόρτα» του δημόσιου σχολείου ανοιχτή από την κυβέρνηση, είδανε και «κόσμο» (πολυεθνικές) και... είπανε κι αυτοί να μπούνε...

Θεατρικές εξορμήσεις

Για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ, οι Αχτίδες Μεταφορών, ΕΒΕ - Ενέργειας της ΚΟΑ προσκαλούν στις 21/1 (6.15 μ.μ.) στο μολιερικό «Ταρτούφο» στο θέατρο «Αλφα». Πρωταγωνιστούν: Θύμιος Καρακατσάνης, Γιώργος Κωνσταντίνου, Μίρκα Καλατζοπούλου κ.ά. Επικοινωνία με τις Αχτίδες: 210-5282.500, που διαθέτουν αποκλειστικά προσκλήσεις.

Οι ΚΟΒ Κερατσινίου του ΚΚΕ, με το Σύλλογο Φαρακλάδων Κεφαλονιάς «Η Εύγερος» και τη θεατρική ομάδα Ηλιούπολης, στις 20/1 (7.30μμ) παρουσιάζουν στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα Μερκούρη» (Εμμ. Μπενάκη 70, Αμφιάλη) το έργο του Σαρτρ «Η πόρνη που σέβεται». Σκηνοθεσία: Αργύρη Ντούσια. Εισιτήριο 10 ευρώ.

Η ΕΕΔΥΕ προσκαλεί στην παράσταση του έργου του Γιώργου Σκούρτη «Το θρίλερ του έρωτα», στο Νέο Ελληνικό Θέατρο (Σπ. Τρικούπη 34, Εξάρχεια, 210- 8817941, 8253489), στις 20/1 (6.15 μ.μ). Παίζουν: Λίλα Καφαντάρη, Γιώργος Αρμένης. Σκηνοθεσία Περικλής Καρακωνσταντόγλου. Μουσική Διονύσης Τσακνής. Προσκλήσεις στα γραφεία της ΕΕΔΥΕ και ΠΕΔΥΕ (15 ευρώ). Πληροφορίες στην ΕΕΔΥΕ (Θεμιστοκλέους 48, 210-3844853) και ΠΕΕΔΥΕ (Θεμιστοκλέους 56, 210-3827303).

Η Αχτίδα Καλλιτεχνών, για την Οικονομική Εξόρμηση διοργανώνει (25/1, 9μμ) γλέντι, με ζωντανή μουσική στο κέντρο «Ανέστης» (Βουλγαροκτόνου 5, Δαφνί, τηλ. 210 5323681). Θα γίνει λαχειοφόρος με εικαστικά έργα, διακοσμητικά αντικείμενα, κινηματογραφικές ταινίες, DVD κ.ά.

Δημοφιλείς άριες και συνθέσεις, ερμηνευμένες από διακεκριμένους καλλιτέχνες, περιλαμβάνει η συναυλία, στις 21/1 (8.30μμ), στη Λυρική Σκηνή. Θ' ακουστούν έργα Μπραμς, Μπελίνι, Βέρντι, Ντβόρζακ, Σαρπαντιέ, Μητρόπουλου, Σαμάρα, Ντονιτσέτι. Ερμηνεύουν: «Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο», Γιώργος Εμμανουήλ Λαζαρίδης, Δήμητρα Θεοδοσίου, Δημήτρης Γιάκας, Κατερίνα Κοστέα, Μαρία Βλαχοπούλου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ