ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Γενάρη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΒΑΛΑ
Νέα Τρούμπα ψάχνουν οι Αμερικανονατοϊκοί

Μια νέα Τρούμπα αναζητούν οι Αμερικανονατοϊκοί, αυτή τη φορά στη Βόρεια Ελλάδα. Μελετούν το σενάριο να μετατρέψουν την Καβάλα σε ναύσταθμο τύπου Σούδας, που ταυτόχρονα θα παρέχει και υπηρεσίες όπως της Τρούμπας. Την περασμένη εβδομάδα, Αμερικάνοι και ΝΑΤΟικοί αξιωματούχοι επισκέφθηκαν την Καβάλα προκειμένου να εξετάσουν εάν τα λιμάνια της αλλά και η ευρύτερη περιοχή έχει τις δυνατότητες να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, συζητούν το ενδεχόμενο να ελλιμενίζονται 6 πολεμικά πλοία το χρόνο, τα οποία θα αποβιβάζουν συνολικά 20.000 στρατιώτες για... ολιγοήμερες διακοπές στην περιοχή. Θετικά εμφανίζονται να βλέπουν αυτή την προοπτική νομάρχης και δήμαρχος, εάν εγγυηθούν οι Αμερικανονατοϊκοί για τη συμπεριφορά των στρατιωτών...

Οι αξιωματούχοι ΗΠΑ και ΝΑΤΟ εξετάζουν παράλληλα και άλλα λιμάνια της Βόρειας Ελλάδας (Αλεξανδρούπολη κλπ) καθώς επίσης της Κέρκυρας και της Ρόδου.

Οι επισκέψεις αυτοψίας των λιμενικών εγκαταστάσεων, γίνονται με την έγκριση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, στο οποίο άλλωστε υπάγονται τα τέσσερα λιμάνια της Καβάλας. Εξάλλου λίγες ημέρες πριν την επίσκεψη των αξιωματούχων, ο Οργανισμός Λιμένος Καβάλας είχε ενημερωθεί από τη Γενική Γραμματεία Λιμένων πως θα ακολουθούσε ο σχετικός έλεγχος προκειμένου να διαπιστωθεί αν μπορούν να ελλιμενίζονται και να παραμένουν εκεί πολεμικά πλοία.

Το λιμάνι της Νέας Καρβάλης είναι καθαρά εμπορικό, (και σ' αυτό στρέφεται κυρίως το ενδιαφέρον της κινέζικης αντιπροσωπείας που επισκέφθηκε πρόσφατα την περιοχή, προκειμένου να επενδύσουν, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει τους σταθμούς εμπορευματοκιβωτίων). Τα λιμάνια της Κεραμωτής, της Περάμου και της Καβάλας είναι μεικτά (εμπορικά, τουριστικά, αλιευτικά). Επικρατέστερο για τον ελλιμενισμό των πολεμικών πλοίων, λόγω της υποδομής και της έκτασης που διαθέτει, θεωρείται το λιμάνι της πόλης της Καβάλας.

Ανήσυχοι είναι φορείς και κάτοικοι της περιοχής, που βλέπουν ότι ΗΠΑ και ΝΑΤΟ επιμένουν να θέλουν να μετατρέψουν τον τόπο τους σε ορμητήριο για τις εξορμήσεις τους στην ευρύτερη περιοχή. Αλλωστε είναι πρόσφατοι οι αγώνες του λαού, που τελικά κατάφεραν να ματαιώσουν τα σχέδια για μετατροπή του λιμανιού της Περάμου σε ΝΑΤΟικό ορμητήριο. Με νωπές τις μνήμες και έχοντας πια την εμπειρία, οι κάτοικοι δηλώνουν πως δεν τρώνε το παραμύθι του «στρατιωτικού τουρισμού». Και ήδη με πρωτοβουλία φιλειρηνικών οργανώσεων σχεδιάζεται σύσκεψη τις επόμενες ημέρες προκειμένου να οργανωθεί η αντίσταση του λαού για την απόκρουση των νέων ιμπεριαλιστικών σχεδίων.

Η πίτα του «Οδηγητή»

Το περασμένο Σάββατο, η Συντακτική Επιτροπή και οι συντάκτες του «Οδηγητή», της εφημερίδας - οργάνου του ΚΣ της ΚΝΕ, έκοψαν την πίτα για το 2007. Μέσα σε γιορταστικό κλίμα, αλλά και συζήτηση γύρω από το ρόλο της νεολαιίστικης εφημερίδας και την αξία της προσφοράς όλων των μελών και φίλων της Οργάνωσης. Την πίτα έκοψε ο διευθυντής του «Ο», μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, Γιώργος Ελταχήρ, και το φλουρί το κέρδισε το Πολιτιστικό Τμήμα του περιοδικού, παίρνοντας ένα καλαίσθητο ημερολόγιο, το οποίο επιμελήθηκε το Δημιουργικό Τμήμα του «Ο» ειδικά για την περίπτωση.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Στέφανος Λουκάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και εκδότης του «Ριζοσπάστη», ο Παύλος Αλέπης, μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του «Ρ», καθώς και εκ μέρους του ΚΣ της ΚΝΕ ο Θανάσης Τζίμας, μέλος του Γραφείου.

Κόβουν την πίτα τους

Η Κομμουνιστική Ανανέωση και το περιοδικό «Το Στίγμα» καλωσορίζουν την καινούρια χρονιά και κόβουν την πίτα τους, την Παρασκευή 26/1, στις 8 μ.μ., στα γραφεία τους, Σόλωνος 120 στον 1ο όροφο.

Συνέντευξη της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης»

Συνέντευξη Τύπου παραχωρεί αύριο, Τετάρτη, η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη», προκειμένου να ενημερώσει για τη συνέχιση της προσπάθειάς της ενάντια στις κάμερες παρακολούθησης, ενόψει και των τελευταίων εξελίξεων, της επιτάχυνσης της προσπάθειας της κυβέρνησης να επιβάλει τη γενίκευσή τους, αλλά και ενόψει της κατάθεσης των προτάσεών της στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Η συνέντευξη θα πραγματοποιηθεί στην ΕΣΗΕΑ, στις 12.00 το μεσημέρι. Το θέμα θα εισηγηθούν η καθηγήτρια Α. Γιωτοπούλου - Μαραγκοπούλου, ο καθηγητής και π. υπουργός Γ. Α. Μαγκάκης και μέλη της Ομάδας Νομικών της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» που χειρίστηκαν την προσφυγή της Κίνησης στο ΣτΕ ενάντια στις χαφιεδοκάμερες.

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Οχι στις κάμερες

Την αντίθεσή του με τη λειτουργία των καμερών εκφράζει ο δικηγορικός κόσμος της χώρας. Η Ολομέλεια Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων στην τελευταία συνεδρίασή της ασχολήθηκε με το θέμα και σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «η εγκατάσταση και λειτουργία καμερών πρέπει να επιτρέπεται σε όλως εξαιρετικές περιπτώσεις, για κυκλοφοριακούς μόνο λόγους και χωρίς τεχνική επεξεργασία».

Παράλληλα, η Ολομέλεια αναφέρει ότι η συνεχής συρρίκνωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με επίκληση λόγων ασφαλείας, οδηγεί σε αποδυνάμωση όχι μόνο του νομικού, αλλά και του ανθρώπινου πολιτισμού, μεταβάλλοντας τους πολίτες από ενεργούς, όπως οφείλουν να είναι, σε άτομα χωρίς βούληση και προσωπικότητα.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Ολοταχώς για εμπορικές σχέσεις με τα Κατεχόμενα

Το «πράσινο φως» για την υιοθέτηση του κανονισμού περί απ' ευθείας εμπορίου της ΕΕ με το ψευδοκράτος στην κατεχόμενη Κύπρο, έδωσε το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων, που συνεδρίασε χτες στις Βρυξέλλες. Με την απόφασή τους, οι «27» υπουργοί Εξωτερικών αναγνωρίζουν και επισήμως την «οικονομική απομόνωση των Τουρκοκυπρίων», που ισχυρίζεται τόσο η Αγκυρα όσο και το καθεστώς του ψευδοκράτους.

Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στα συμπεράσματα του Συμβουλίου, «εργασίες που στοχεύουν στην υιοθέτηση της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για Κανονισμό του Συμβουλίου ως προς τους ειδικούς όρους εμπορίου με τις περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας στις οποίες η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο, θα πρέπει να επαναρχίσουν χωρίς καθυστέρηση». Οι ΥΠΕΞ στο κείμενο που ενέκριναν αποφεύγουν να θέσουν ένα συγκεκριμένο πλαίσιο στο οποίο θα πρέπει να κινείται ο εν λόγω κανονισμός, αφήνοντας ανοιχτό θέμα προς συζήτηση το αν στις εμπορικές συναλλαγές της Ενωσης με το ψευδοκράτος θα παρεμβαίνει η Κυπριακή Δημοκρατία, ή όχι.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι στα Συμπεράσματα δεν μπαίνει χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της απόφασης. Η κυπριακή κυβέρνηση δεν παύει να συνδέει το θέμα του εμπορικού κανονισμού με την επιστροφή της Αμμοχώστου και τη λειτουργία του λιμανιού της πόλης.

Δηλώσεις επί της απόφασης δεν έγιναν ούτε από ελληνικής, αλλά ούτε και από κυπριακής πλευράς, καθώς το κείμενο που εγκρίθηκε είχε συμφωνηθεί στη συνεδρίαση των μονίμων αντιπροσώπων και το Συμβούλιο έδωσε την τελική έγκριση χωρίς συζήτηση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ