ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Γενάρη 2007
Σελ. /32
Ποιος νοιάζεται, για ποια Παιδεία

Του Σπύρου Ορνεράκη, από τα «ΝΕΑ»
Του Σπύρου Ορνεράκη, από τα «ΝΕΑ»
Η καταγγελία του καθηγητή ήταν σύντομη, περιείχε στοιχεία κι έγινε στο «φως της μέρας», για την ακρίβεια, μπροστά στην κάμερα, υπό το βλοσυρό βλέμμα του jpretenteris@dolnet.gr και την αυστηρή ματιά της γνωστής από τα παλιά - από τα πολύ παλιά... - Ολγας Τρέμη: 150 πάνοπλοι αστυνομικοί των ΜΑΤ οδήγησαν διά μέσου μιας έρημης Πατησίων 30 κουκουλοφόρους μέσα στο Πολυτεχνείο για να το κάψουν!

«Και σεις τι κάνατε;» ήταν η μόνη ερώτηση που βρήκε να ξεστομίσει η γνωστή από τα «πολύ παλιά»... κάνοντας γαργάρα την ίδια την καταγγελία, για να περάσει λίγο μετά στο επόμενο θέμα: Τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στην Ευρώπη...

Αυτά, χτες το βράδυ, στο δελτίο ανακρίσεων του MEGA από μια ομάδα ανακριτών που υποτίθεται πως ως «δημοσιογράφοι» εκπροσωπούν τον προοδευτικό εκσυγχρονισμό της χώρας και από αυτή τη σκοπιά - πάντα υποτίθεται- ασκούν έλεγχο στα δημόσια πράγματα. Κατά μια παράξενη σύμπτωση τους μόνους που ελέγχουν είναι όλους όσοι δε σκύβουν το κεφάλι. Κατάντια; Μπα! Επιλογή, χρυσοφόρα.

Την ίδια ώρα, η διακήρυξη Καραμανλή ότι επιμένει στην προώθηση των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στην Παιδεία, παρουσιαζόταν ως στόχος για την αναβάθμιση της εκπαίδευσης! Οταν ο μόνος ορατός στόχος είναι να γίνουν και τα δημόσια πανεπιστήμια πλήρως επιχειρήσεις με λειτουργία Ανώνυμης Εταιρείας. Επιχειρήσεις με αντικείμενο έρευνας την αγωνία των καπιταλιστών για το πώς θα πολλαπλασιάζονται διαρκώς τα κέρδη τους. Επιχειρήσεις που θα παρέχουν πτυχία σε ικανούς να αναπαράγουν - αναπτύσσουν μια επιστήμη που θα υπηρετεί αποκλειστικά και μόνο το καπιταλιστικό κέρδος.

Κι εδώ αρχίζει το καλαμπούρι: Συναγερμός στο ΠΑΣΟΚ γιατί η ΝΔ τους κλέβει το copyright της πρότασης. Τόσες μάχες έδωσαν για να υπερασπίσουν τη στρατηγική της Λισαβόνας και τις κατευθύνσεις της Μπολόνια. Είναι δυνατόν να περάσουν τα «μη κερδοσκοπικά» σαν πρόταση της ΝΔ; Εξόρμηση, λοιπόν, στο λαό για να του εξηγηθεί πως αυτά που προωθεί η ΝΔ δεν είναι τίποτα άλλο από ένα ακόμα αντίγραφο των προτάσεων του ΠΑΣΟΚ κι έτσι να διαλυθεί η σύγχυση...

Ασχετο: Η ομολογία για το κρατικό μονοπώλιο στη βία που βρίσκεται σε κίνδυνο από την ύπαρξη του ασύλου δε χρειάζεται σχόλια. Αρκεί να θυμάται κανείς ποιανού είναι αυτό το κράτος που αξιώνει από τη σκοπιά του να έχει το μονοπώλιο στη βία...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΧΕΡΙ - ΧΕΡΙ Η ΒΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΕΡΔΗ

ΤΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΜΟΝΟΠΩΛΙΟ ΣΤΗ ΒΙΑ: «Στην πράξη, το άσυλο οδήγησε στην άρση του κρατικού μονοπωλίου της βίας στο χώρο των πανεπιστημίων. Το κρατικό μονοπώλιο της βίας αποτελεί όμως προϋπόθεση για να ισχύσει το κοινωνικό συμβόλαιο, για να υπάρξει κρατική οντότητα. Με απλά λόγια, στα πανεπιστήμια σήμερα έχει αρθεί η κυριαρχία της ελληνικής Πολιτείας» (ο Παναγής Γαλιατσάτος στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»).

ΓΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ: «Πρώτος από τους δέκα κύριους άξονες πάνω στους οποίους θα στηριχθεί η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, είναι οι αλλαγές στην Παιδεία με την αναθεώρηση του άρθρου 16 και την αναγέννηση του δημοσίου πανεπιστημίου. Αμεσος στόχος είναι η αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης, επισήμανε ο Κώστας Καραμανλής και προσέθεσε: "Τώρα είναι η ώρα της ευθύνης για όλους. Στόχος μας είναι τα πανεπιστήμια να ανταποκρίνονται πληρέστερα στο ρόλο τους για την ανάπτυξη και το στόχο αυτό δεν τον διαπραγματευόμαστε"» (το ρεπορτάζ στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»).

ΤΟ «COPYRIGHT» ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ: «Η θολή εικόνα που εκπέμπει το ΠΑΣΟΚ σχετικά με τις θέσεις του για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων και η ανάγκη να αποδομήσει τη λογική της συναίνεσης που επιχειρεί να καλλιεργήσει προς όφελός της η Νέα Δημοκρατία, υποχρεώνουν τη Χαριλάου Τρικούπη να δράσει άμεσα και αποτελεσματικά (...) έτσι μέσα στις επόμενες μέρες αρχίζουν εκστρατεία ενημέρωσης (...) ο Τομέας Παιδείας του ΠΑΣΟΚ σε συνεργασία με τη Χαριλάου Τρικούπη έχει ετοιμάσει συγκεκριμένο πακέτο "ρυθμίσεων" για την ίδρυση και λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων» (το ρεπορτάζ στο κυριακάτικο «ΕΘΝΟΣ»).

ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΑΠΟΝΟ: «Ενώ εξαρχής ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσέφερε συναίνεση, ενώ το κόμμα του και συμμετείχε στο Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας και παρέμεινε σε αυτό για ένα μεγάλο διάστημα - όταν όλα τα κόμματα και όλοι σχεδόν οι φορείς είχαν αποχωρήσει - η κυβέρνηση απέφυγε να χτίσει διακομματικές συναινέσεις και συμφωνίες» (ο Β. Σκουρής στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΠΛΑΤΙΑ ΕΞΟΡΜΗΣΗ στο λαό και τη νεολαία

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΝΥΝ ΚΑΙ Α.Ε.Ι. λουκέτα και απεργίες

ΤΑ ΝΕΑ: Ηλεκτροσόκ σε τιμολόγια - ακίνητα

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ ο Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας

Η ΧΩΡΑ: Καταργείται ο ΦΜΑΠ, μπαίνει ενιαίος φόρος στα ακίνητα

ΕΘΝΟΣ: ΧΑΡΑΤΣΙ σε σπίτια και χωράφια

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΛΙΓΟΤΕΡΟΙ ΦΟΡΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΔΟΜΗ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ανήσυχη πλέον η κοινωνία, λέει «ναι» στις κάμερες

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Πράκτορες με υπερεξουσίες

Η ΑΥΓΗ: Οπισθεν ολοταχώς

ΤΟ ΒΗΜΑ: Τρεις ύποπτοι και τα 7+1 νέα στοιχεία

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: Υπουργοί με πίεζαν υπέρ των καρτέλ

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΘΥΕΛΛΑ ΓΙΑ ΤΟ... ΚΑΡΤΕΛ της επιτροπής ανταγωνισμού

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Ηρθαν 8.780 ξένοι θεσμικοί

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Οι τουρίστες της παραλίας

«Στις 27 Αυγούστου του 1922 ο τουρκικός στρατός μπαίνει στη Σμύρνη. Χιλιάδες Ελληνες συνωστίζονται στο λιμάνι, προσπαθώντας να μπουν στα πλοία» (από την αναφορά στη Μικρασιατική Καταστροφή στο βιβλίο Ιστορίας της ΣΤ΄ Δημοτικού / «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ»).

Οι επιστήμονες

«Είμαστε κοινωνικά και επιστημονικά υποχρεωμένοι/ες να προτείνουμε τις αλλαγές εκείνες που θεωρούμε απαραίτητες για να αναβαθμίσουμε την ιστορική εκπαίδευση των παιδιών. Αυτό κάναμε στο εγχειρίδιο της ΣΤ΄ Δημοτικού. Συναντούμε αντιδράσεις. Αναμενόμενο ήταν. Κάθε τι καινούριο συναντά αντιδράσεις (...) Αλίμονο αν η πολιτεία εμπιστευόταν την ιστορική εκπαίδευση των παιδιών στις κάθε λογής απόψεις» (η Μαρία Ρεπούση, επιστημονική υπεύθυνη της έκδοσης / «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ»).

Τα περιττά γεγονότα

«Ιδρυμα που ελέγχει ο κ. Τζορτζ Σόρος, το Open Society Institute, αναφέρεται μεταξύ των χρηματοδοτών του Προγράμματος Κοινής Ιστορίας, το οποίο προωθεί η διεθνής μη κυβερνητική οργάνωση CDRSEE (Κέντρο για τη Δημοκρατία και τη Συμφιλίωση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη). Το πρόγραμμα, το οποίο υποστηρίζεται από το State Department, το Foreign Office, τη USAID κλπ (...) Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του προγράμματος πραγματοποιούνται σεμινάρια και προωθείται στα Βαλκάνια "εναλλακτικό διδακτικό υλικό που ξεφεύγει από τα εθνοκεντρικά πρότυπα" (...) Περιλαμβάνει μόνο τα κοινά για όλες τις βαλκανικές χώρες γεγονότα, γι' αυτό απουσιάζουν αυτά στα οποία δεν εμπλέκονται όλες, όπως είναι η Μικρασιατική Καταστροφή» (το ρεπορτάζ στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»).

και η απορία

«Τελικώς, φύγανε για την Ελλάδα αυτοί οι Ελληνες που συνωστίζονται στο λιμάνι της Σμύρνης; Πώς έφυγαν; Bussines class, charter... Ως υποβρύχιοι αλιείς ή ως υποβρύχια πτώματα; Αϊ σιχτίρ... όπως θα έλεγε και ο Κεμάλ» (ο Κ. Ζουράρις / «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ