ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Γενάρη 2007
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
«Αναδιαρθρώσεις» και στην Τράπεζα της Ελλάδος

Συρρίκνωση εργασιών και αντίστοιχες περικοπές εργαζομένων μεθοδεύουν, από κοινού, κυβέρνηση και διοίκηση της κεντρικής τράπεζας. «Συμμάχους» στον πόλεμο εξαγορών αναζητούν οι διοικήσεις των ομίλων Πειραιώς και Μάρφιν

Τη συρρίκνωση των εργασιών της Τράπεζας της Ελλάδος μεθοδεύουν οι κυβερνώντες σε μια εξέλιξη που σηματοδοτεί και αντίστοιχες «περικοπές» εργαζομένων. Το θέμα αυτό ήταν στην ατζέντα χτεσινής συνάντησης του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη και του διοικητή της κεντρικής τράπεζας Ν. Γκαργκάνα, ο οποίος έκανε λόγο για «ορισμένα θέματα αναδιοργάνωσης», όπως ονόμασε τις κυοφορούμενες διαρθρωτικές αλλαγές, στο πλαίσιο της πολιτικής που εφαρμόζουν και οι άλλες κεντρικές τράπεζες του ευρωσυστήματος.

Οι σχεδιασμοί αυτοί, που υπάρχουν εδώ και καιρό στα συρτάρια διοίκησης και κυβέρνησης, σύμφωνα με τις χτεσινές δηλώσεις του διοικητή, θα ανακοινωθούν όταν διαμορφώσουν τις τελικές αποφάσεις τους. Είναι φανερό πως την υλοποίηση αυτής της τακτικής σκοπεύουν να την περάσουν μέσω των λεγόμενων προγραμμάτων «εθελούσιας εξόδου», με το κλείσιμο υποκαταστημάτων κ.ά. Το θέμα αυτό αναμένεται να συζητηθεί σήμερα σε συνάντηση του σωματείου εργαζομένων με τη διοίκηση.

Στο πλαίσιο της χτεσινής συνάντησης υπήρξε ενημέρωση για ζητήματα οικονομικής πολιτικής, για τις εξελίξεις στην ευρωζώνη. Ο Γ. Αλογοσκούφης δήλωσε πως μέσα στις επόμενες βδομάδες η Τράπεζα της Ελλάδος θα καταθέσει στη Βουλή την «έκθεση για τη νομισματική πολιτική», ενώ - μπροστά στη γενική συνέλευση της τράπεζας (τέλος Απρίλη) - θα καταθέσει και «μια γενικότερη έκθεση για την πορεία της οικονομίας».

Εξαγορές - συγχωνεύσεις

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι κόντρες των τραπεζιτών και ειδικότερα ανάμεσα στους Ομίλους της Πειραιώς και της Μάρφιν, που αναζητούν «συμμάχους» στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Σε αυτό το πλαίσιο ο επικεφαλής της Μάρφιν Α. Βγενόπουλος συναντήθηκε χτες με το προεδρείο των τραπεζοϋπαλλήλων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΟΤΟΕ, η πλευρά της Μάρφιν τους επισημαίνει πως θα κινηθεί στα πλαίσια των ...«νόμιμων διαδικασιών». Προφανώς, η διοίκηση της Μάρφιν, στην προσπάθειά της να «καλοπιάσει» εργαζόμενους, υποσχέθηκε - στη χτεσινή συνάντηση με τη διοίκηση της ΟΤΟΕ - πως δε θα θίξει τα εργασιακά δικαιώματα και το ρόλο του συνδικαλιστικού κινήματος. Από την πλευρά της, η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ δε στέκεται στην ουσία του ζητήματος των αναδιαρθρώσεων στο τραπεζικό σύστημα και των επιπτώσεών του στους εργαζόμενους. Αντίθετα - όπως και στην περίπτωση των εξαγορών από την Εθνική Τράπεζα - αγωνιά για την περιφρούρηση των... εθνικών χαρακτηριστικών του τραπεζικού συστήματος και για «τα κέντρα λήψης αποφάσεων στις περιπτώσεις συγχωνεύσεων εξαγοράς», τα οποία ζητά να παραμείνουν στη χώρα....

Από την πλευρά της η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε τη διεξαγωγή Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της για τις 12 Φλεβάρη 2007 με θέμα την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου τους για την εξαγορά της Μάρφιν που θα γίνει με ανταλλαγή μετοχών. Οπως ανακοίνωσαν, σε περίπτωση αποδοχής της πρότασης, οι μέτοχοι της Πειραιώς θα κατέχουν στη νέα τράπεζα το 66,6% και της Μάρφιν το 33,4%. Ο επικεφαλής της Πειραιώς Μ. Σάλλας ξεκινά σήμερα επαφές με παράγοντες της Κύπρου.

Π. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ
Τα «ρίχνει» στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης

Στην «αντεπίθεση» επιχειρεί να περάσει ο κατηγορούμενος για απόπειρα εκβιασμού της ΜΕΒΓΑΛ πρώην γενικός διευθυντής της Επιτροπής Ανταγωνισμού Π. Αδαμόπουλος. Με συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα, βάλλει ευθέως εναντίον της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης και πολιτικών προϊσταμένων της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ενώ κάνει αναφορές και στον πρόεδρο της Επιτροπής Σπ. Ζησιμόπουλο.

Μεταξύ άλλων, ο πρώην γενικός διευθυντής της Επιτροπής Ανταγωνισμού κατηγορεί τους Δ. Σιούφα και Γ. Παπαθανασίου ότι επιχείρησαν να τον μεταπείσουν, όταν εισηγήθηκε την επιβολή προστίμων ύψους 4 εκατ. ευρώ στα ΕΛΠΕ για σύσταση καρτέλ στα αεροπορικά καύσιμα. Ισχυρίζεται ότι δέχτηκε πιέσεις από τον Γ. Παπαθανασίου, προκειμένου να ασκήσει διακριτική μεταχείριση υπέρ της «Nestle», μη λαμβάνοντας υπόψη συγκεκριμένες καταγγελίες, και ανάλογη στάση να τηρήσει απέναντι σε μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες. Κάνει λόγο για δύο γυναίκες στελέχη της Επιτροπής Ανταγωνισμού - οι οποίες, σύμφωνα με τον ίδιο, απολαμβάνοντας της εμπιστοσύνης του υφυπουργού Ανάπτυξης και του προέδρου της Επιτροπής - που έπαιξαν συγκεκριμένο ρόλο σε υπόθεση εμπορίας αυτοκινήτων και στην υπόθεση της έρευνας της γαλακτοβιομηχανίας.

Στους ισχυρισμούς του Π. Αδαμόπουλου έσπευσε να απαντήσει ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Παπαθανασίου, ο οποίος, σε ανακοίνωσή του, σημειώνει πως «τα όσα υποστηρίζει ο Αδαμόπουλος είναι ψευδή, ανυπόστατα και συκοφαντικά». Επιχειρηματολογώντας επικαλείται, μεταξύ άλλων, προηγούμενη συνέντευξη του ίδιου, σύμφωνα με την οποία ουδέποτε ο υφυπουργός παρενέβη στο έργο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, καθώς και το γεγονός ότι στην ολομέλεια της Επιτροπής συμμετέχουν «11 προσωπικότητες κύρους και εκπρόσωποι θεσμικών φορέων», κάτι το οποίο, κατά τους ισχυρισμούς του, καθιστά αδύνατη την παρέμβαση υπουργού.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Διπλασιάστηκαν οι ηλεκτρονικές κρατήσεις

Αυξάνονται με σημαντικό ρυθμό οι ηλεκτρονικές τουριστικές κρατήσεις, γεγονός που προφανώς συνδέεται από τη μια με την εξοικείωση όλο και περισσότερων τουριστών με αυτές, όσο και με την ανάπτυξη των σχετικών δυνατοτήτων εκ μέρους των επιχειρηματιών του κλάδου.

Την αύξηση εντοπίζουν και τα στοιχεία της διεθνούς εταιρείας ηλεκτρονικών κρατήσεων «Expedia», η οποία συνεργάζεται με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων. Στο 12μηνο Νοεμβρίου 2005-Νοεμβρίου 2006, ο τζίρος ηλεκτρονικών κρατήσεων για την Ελλάδα έφτασε τα 15,3 εκατ. δολάρια, ποσό σχεδόν διπλάσιο σε σύγκριση με το αντίστοιχο προηγούμενο 12μηνο. Το 2002, ο όγκος των ηλεκτρονικών κρατήσεων για την Ελλάδα έφτασε μόλις στα 588.000 δολάρια.

ΕΦΕΤ
Πρόστιμα σε 18 επιχειρήσεις

Πρόστιμα συνολικού ύψους 276.000 ευρώ επέβαλε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) σε 18 επιχειρήσεις τροφίμων, οι οποίες, όπως διαπιστώθηκε στη διάρκεια σχετικών ελέγχων, δεν τηρούσαν τους κανόνες ασφάλειας και υγιεινής ή διακινούσαν ακατάλληλα τρόφιμα.

Μεταξύ άλλων επιβλήθηκαν τα εξής πρόστιμα:

  • Στην εταιρεία «Μύλοι Σόγιας ΑΕ», σπορελαιουργία στο Μαρούσι, πρόστιμο 60.000 ευρώ, γιατί διαπιστώθηκε παραπλάνηση του επόμενου διακινητή σε σχέση με την πληροφορία ότι το σογιέλαιο παράγεται από γενετικά τροποποιημένο οργανισμό.
  • Στην εταιρεία «ΕΛΕΜΧΟ ΑΕ», τυποποιητήριο ελαιολάδου στα Βριλήσσια, πρόστιμο 60.000 ευρώ, γιατί στις ετικέτες που χρησιμοποιεί η εταιρεία δεν αναγράφεται ότι πρόκειται για προϊόν που παράγεται από γενετικά τροποποιημένο οργανισμό.
  • Στην εταιρεία «Ζελιαλίδης ΑΕΒΕΚ», βιομηχανία επεξεργασίας κρεάτων έξω από τη Θεσσαλονίκη, πρόστιμο 30.000 ευρώ, μεταξύ άλλων και για μη συμμόρφωση με τους κανόνες υγιεινής.
  • Στην επιχείρηση «ΦΑΕΘΩΝ Ανώνυμη Βιομηχανική και Εμπορική Εταιρεία Κρεατοσκευασμάτων, αλλαντικών - τυποποίηση ειδών διατροφής ΑΒΕΕ», στις Σέρρες, πρόστιμο 20.000 ευρώ για λόγους που άπτονται της ασφάλειας των τροφίμων.
Ξεπούλημα ΟΤΕ
Με «προίκα» και την OTEnet

«Προίκα» και την ΟΤΕnet, θυγατρική εταιρεία σήμερα του ΟΤΕ, επιδιώκει να δώσει η κυβέρνηση στον - υπό αναζήτηση - «στρατηγικό σύμμαχο», στον οποίο θα εκχωρήσει και τη διοίκηση του Οργανισμού. Το σενάριο περί απορρόφησης της OTEnet από τη μητρική εταιρεία ενισχύεται από τη φημολογούμενη μετακίνηση του Γ. Ιωαννίδη από την OTEnet στη ROM TELECOM. Ο Γ. Ιωαννίδης, που προέρχεται από τον ΟΤΕ, κατέχει τη θέση του επικεφαλής της OTEnet, σχεδόν από τη σύστασή της.

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
Εισηγείται κυρώσεις στους τραπεζίτες

Την επιβολή προστίμου στην Ελληνική Ενωση Τραπεζών για εναρμονισμένη πρακτική, με αφορμή την ενιαία χρέωση που έχουν οι τράπεζες στο ΙΚΑ για την είσπραξη εργοδοτικών εισφορών προς το ίδρυμα, μέσω του συστήματος DIASDEBIT, εισηγείται στην Επιτροπή Ανταγωνισμού η Γενική Διεύθυνση, απορρίπτοντας αίτημα της Ενωσης και της ΔΙΑΣ να εξαιρεθούν από τις συγκεκριμένες διατάξεις.

Πρόκειται για τη σύμβαση που έχουν υπογράψει οι τράπεζες με το ΙΚΑ για την πληρωμή εργοδοτικών και βάσει της οποίας το ΙΚΑ καταβάλλει ένα ενιαίο ανά συναλλαγή ποσό. Η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού υποστηρίζει ότι πρόκειται για εναρμονισμένη πρακτική, καθώς το ποσό καθορίζεται ενιαία, με απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, γι' αυτό εισηγείται την επιβολή προστίμου.

Είναι φανερό, ότι εκείνο που ενοχλεί την Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν είναι το χαράτσι που επιβάλουν οι τραπεζίτες στο ΙΚΑ, αλλά το ότι η πολιτική των τραπεζών είναι... «εναρμονισμένη» όσον αφορά στο ύψος της αμοιβής. Ετσι, οι τράπεζες θα μπορούν στο μέλλον ακόμα και να αυξήσουν τα σχετικά ποσά που τσεπώνουν από το ΙΚΑ για κάθε συναλλαγή, αρκεί αυτή η αύξηση να μην είναι αποτέλεσμα συμφωνίας των τραπεζών, αλλά αποτέλεσμα του... υγιούς ανταγωνισμού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ