ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Γενάρη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
8ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Σκοπός η ισχυροποίηση του κόμματος

Θερμή υποδοχή επιφύλαξαν μέλη και οπαδοί του ΚΚΤ στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ

Με μια ανοιχτή πανηγυρική συνεδρίαση- συζήτηση ολοκληρώθηκαν την Κυριακή οι εργασίες του συνεδρίου
Με μια ανοιχτή πανηγυρική συνεδρίαση- συζήτηση ολοκληρώθηκαν την Κυριακή οι εργασίες του συνεδρίου
Το «ανατολικό ζήτημα», οι δεσμοί του κόμματος με τους εργαζόμενους και τη νεολαία της χώρας, αλλά και η επιτάχυνση της οργανωτικής και ιδεολογικής ενίσχυσης του κόμματος βρέθηκαν μεταξύ άλλων στο επίκεντρο του 8ου Συνεδρίου του ΚΚΤ. Οι εργασίες, που ξεκίνησαν πριν μερικές βδομάδες, ολοκληρώθηκαν προχτές, Κυριακή, με μια ανοιχτή πανηγυρική συνεδρίαση- συζήτηση που έγινε στο κατάμεστο από μέλη και οπαδούς του ΚΚΤ αθλητικό κέντρο Ουμρανίγιε.

Οι σύνεδροι και όλοι όσοι είχαν γεμίσει την αίθουσα, υποδέχτηκαν την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με θερμά χειροκροτήματα και αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα, όπως «Ζήτω η επαναστατική αλληλεγγύη», «Ζήτω η αδελφοσύνη των λαών». Πολύχρωμα πανό με τα οποία είχε στολιστεί η αίθουσα αναδείκνυαν την πίστη στη δύναμη της ενωμένης πάλης όλων των εργαζομένων («Παντοτινός διεθνισμός, βέβαιος πατριωτισμός») αλλά και το σοσιαλισμό: «Ζήτω η επανάσταση, ζήτω ο σοσιαλισμός, ζήτω το ΚΚΤ». Ο ενθουσιασμός των συγκεντρωμένων, στην πλειοψηφία τους νεαρής ηλικίας, που ενίσχυε άλλωστε η παρουσία αντιπροσωπειών από 29 αδελφά κόμματα, αποτυπωνόταν στα συνθήματα που παρεμβάλλονταν συχνά ανάμεσα στις ομιλίες, για να υπογραμμίσουν τη σημασία της ενίσχυσης της αντιιμπεριαλιστικής πάλης: «Η νεολαία είναι το μέλλον, το μέλλον είναι ο σοσιαλισμός»! «Αυτή η χώρα ανήκει σ' εμάς, κάτω ο ιμπεριαλισμός»! «Ζήτω η ενότητα των εργατών! Ζήτω η συμφιλίωση των λαών!».

Οι εργασίες της Κυριακής ξεκίνησαν με προβολή βίντεο, την υποδοχή των ξένων αντιπροσωπειών, τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των νεκρών συντρόφων και ομιλία του ΓΓ του ΚΚΤ, Κεμάλ Οκουγιάν. Το συνέδριο πήρε αποφάσεις που αφορούν στις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα, στις ιμπεριαλιστικές μεθοδεύσεις στο πλαίσιο του ανατολικού ζητήματος αλλά και στη δράση του κόμματος στο μέτωπο του αντιιμπεριαλιστικού αγώνα, στη δουλιά στην εργατική τάξη και το συνδικαλιστικό κίνημα, στη δράση του κόμματος για τις εκλογές. Επίσης, την Κυριακή, ανακοινώθηκε η εκλογή της νέας ΚΕ και του ΠΓ καθώς και η επανεκλογή της ίδιας τριμελούς συλλογικής ηγεσίας με ΓΓ τον Κεμάλ Οκουγιάν.

Η ελληνική αντιπροσωπεία παρέδωσε χαιρετιστήριο της ΚΕ του ΚΚΕ προς το 8ο Συνέδριο του ΚΚΤ, όπου σημειώνεται ότι τα δύο κόμματα συνδέουν μακρόχρονοι διεθνιστικοί δεσμοί και κοινοί αγώνες, ενάντια στην πολιτική του «διαίρει και βασίλευε».


Να δυναμώσει η συντονισμένη αντιιμπεριαλιστική πάλη των λαών

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ πήρε μέρος στη διεθνή συνάντηση με θέμα: «Το Ανατολικό ζήτημα»

Από τις εργασίες της διεθνούς συνάντησης
Από τις εργασίες της διεθνούς συνάντησης
Τα αυξημένα καθήκοντα που καλούνται να αναλάβουν οι κομμουνιστές για την ενίσχυση του συντονισμένου αντιιμπεριαλιστικού αγώνα των λαών, αλλά και την αποκάλυψη του ταξικού χαρακτήρα των εξελίξεων, αναδείχτηκαν στις δραστηριότητες στις οποίες συμμετείχε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, που την περασμένη Παρασκευή έφτασε στην Κωνσταντινούπολη, προσκεκλημένη στο 8ο Συνέδριο του ΚΚΤ.

Η αντιπροσωπεία, στην οποία συμμετείχαν ακόμα το μέλος του ΠΓ Δημήτρης Κουτσούμπας και το μέλος της ΚΕ, Ηλίας Λέγγερης, πήρε μέρος σε Διεθνή Συνάντηση για το «Ανατολικό ζήτημα» που διοργάνωσε το Σάββατο 20 Γενάρη το ΚΚΤ, στην περιοχή Καντίκιοϊ, με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών 29 Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων. Εκτός από τη διμερή συνάντηση που έγινε με τον ΓΓ του ΚΚ Τουρκίας, Κεμάλ Οκουγιάν, στη διάρκεια της παραμονής της στην Κωνσταντινούπολη, η αντιπροσωπεία του Κόμματος είχε διμερείς επαφές με αντιπροσωπείες και των άλλων κομμάτων.

Ο ιμπεριαλισμός δεν είναι ανίκητος

Η σημασία της διεθνούς συνάντησης εντάσσεται μέσα στις προσπάθειες, που τα τελευταία χρόνια πολλαπλασιάζονται, για να δυναμώσει η ανάπτυξη της κοινής δράσης των κομμουνιστικών κομμάτων. Στην εισηγητική ομιλία, ο ΓΓ του ΚΚΤ, Κεμάλ Οκουγιάν, αναφέρθηκε στις εξελίξεις που προωθούν οι ιμπεριαλιστές ανάλογα με τα συμφέροντά τους στη Μέση Ανατολή και την ευρύτερη περιοχή, το Ιράκ, συνολικά τον αραβικό κόσμο, αλλά και την περιοχή του Καυκάσου, τα Βαλκάνια κτλ. Εξελίξεις που σφραγίζονται βέβαια και από τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, όπως αυτές που αναπτύσσονται μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ.

Υπογραμμίζοντας τη σημασία της πάλης που πρέπει από κοινού να αναπτύξει η εργατική τάξη της περιοχής ενάντια στα σχέδια των ιμπεριαλιστών και αναφερόμενος σ' ένα μεγάλο πρόβλημα της περιοχής, επισήμανε ότι Τούρκοι και Κούρδοι εργαζόμενοι πρέπει μαζί να παλέψουν, ακριβώς επειδή έχουν κοινά ταξικά συμφέροντα.

Στην παρέμβασή της, η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ εξήγησε πως σήμερα έχει αλλάξει το ταξικό περιεχόμενο των συγκρούσεων που αναπτύσσονται στην περιοχή και τόνισε, μεταξύ άλλων, πως «η αστική τάξη έχει περάσει στη θέση που βρίσκονταν οι φεουδάρχες και η πάλη γίνεται σήμερα ενάντια στο αντιδραστικότατο μονοπωλιακό κεφάλαιο και την αφόρητη καταπίεση και εκμετάλλευση που ασκούν παγκόσμια μια χούφτα μονοπωλιακά συμφέροντα με ηγετική δύναμη τις ΗΠΑ, αλλά και με "πρόθυμους συμμάχους" την ΕΕ, άλλα ανερχόμενα καπιταλιστικά κράτη».

Οι συμμετέχοντες στη συνάντηση κατέληξαν σε κοινό μήνυμα με το οποίο σημειώνουν πως θα συνεχίσουν τον αγώνα τους ενάντια στους Αμερικάνους ιμπεριαλιστές και τους συμμάχους τους. Δηλώνουν την αλληλεγγύη τους στην επαναστατική κυβέρνηση της Κούβας, αλλά και σε κάθε λαό, σε κάθε μεριά του πλανήτη, που μάχεται ενάντια στους ιμπεριαλιστές, τονίζοντας πως ο ιμπεριαλισμός δεν είναι ανίκητος.

Υλικά από τη συνάντηση θα δημοσιεύσει ο «Ρ» τις επόμενες μέρες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ