ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Γενάρη 2007
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Δε συναινούν, διαδηλώνουν!

Στην Αθήνα, αύριο στις 12 στα Προπύλαια, στη Θεσσαλονίκη την ίδια ώρα στο Πολυτεχνείο. Ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16, ενάντια στο νέο νόμο - πλαίσιο. Πολύμορφη, παράλληλη δραστηριότητα

Σε τροχιά κλιμάκωσης των αγωνιστικών τους κινητοποιήσεων ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16 και το νέο νόμο - πλαίσιο, μπαίνουν φοιτητές, σπουδαστές και εκπαιδευτικοί. Αύριο, Τετάρτη, 24 Γενάρη, οι δρόμοι σε όλη τη χώρα θα πλημμυρίσουν από φοιτητές, σπουδαστές και πανεπιστημιακούς, που δεν έχουν σταματήσει στιγμή να κινητοποιούνται για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία. Στην Αθήνα, το αγωνιστικό πανεκπαιδευτικό ραντεβού προγραμματίζεται για τις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια.

Ο ένας μετά τον άλλο, φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι ανανεώνουν με νέες γενικές συνελεύσεις τις αγωνιστικές τους αποφάσεις, προχωρούν σε καταλήψεις των σχολών τους, οργανώνουν καθημερινά πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις και συντονίζουν τον αγώνα τους.

Ηδη, από την περασμένη βδομάδα, περισσότεροι από 150 φοιτητικοί και 40 σπουδαστικοί σύλλογοι (περίπου 350 τμήματα), σε όλη την Ελλάδα, βρίσκονται σε κινητοποιήσεις με καταλήψεις των σχολών τους, ενώ για σήμερα προγραμματίζονται γενικές συνελεύσεις στις περισσότερες σχολές.

Στο ίδιο κλίμα και οι πανεπιστημιακοί, αφού η Ομοσπονδία τους (ΠΟΣΔΕΠ) αποφάσισε συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Τετάρτης και 48ωρη απεργία για την Τετάρτη και την Πέμπτη. Ακόμα, η Εκτελεστική Γραμματεία της ΠΟΣΔΕΠ αποφάσισε την κήρυξη 3ήμερης πανελλαδικής απεργίας από τις 31 Γενάρη μέχρι τις 2 Φλεβάρη, ενώ οι πανεπιστημιακοί θα προχωρήσουν σε απεργία διαρκείας από τις 5 Φλεβάρη, σε περίπτωση που δε σταματήσει η διαδικασία για την αναθεώρηση του άρθρου 16 ή επανέλθει για κατάθεση το προσχέδιο για το νέο νόμο - πλαίσιο.

Σε άλλες πόλεις

Στη Θεσσαλονίκη, το συλλαλητήριο της Τετάρτης θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι από το χώρο του Πολυτεχνείου. Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή απευθύνει το συντονιστικό γενικών συνελεύσεων φοιτητικών συλλόγων. Φοιτητές και σπουδαστές από τις σχολές Πανεπιστημίων και ΤΕΙ της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης διαδηλώνουν αύριο, στις 12 το μεσημέρι, στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής, ενώ συλλαλητήριο προγραμματίζεται αύριο και στην Κοζάνη, στις 12 το μεσημέρι στο ΤΕΙ. Το αγωνιστικό ραντεβού στα Γιάννενα προγραμματίζεται για τις 12 το μεσημέρι στην Ακαδημία.

Σε κοινή δράση με τους εργαζόμενους

Τον προγραμματισμό της δράσης τους για το επόμενο διάστημα παρουσίασαν χτες οι φοιτητές με συνέντευξη που παραχώρησαν εκπρόσωποι του Πανελλαδικού Συντονιστικού Γενικών Συνελεύσεων φοιτητικών συλλόγων. Οπως τόνισε σχετικά ο Θεοδόσης Μπενάτος, εκπρόσωπος του Συλλόγου Φοιτητών Γεωπονικής, «μια απάντηση μόνο μπορούν να δώσουν οι φοιτητές στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Και θα τη δώσουν: Κλιμάκωση, ξεσηκωμός, πανελλαδικός συναγερμός από τώρα και στο εξής». Και πρόσθεσε: «Αυτή η απάντηση θα δοθεί με την ένταση των καταλήψεων σε όλες τις σχολές και τα τμήματα, με τη μαζικότητα των διαδηλώσεων... Αυτή η απάντηση θα δοθεί με την πολύμορφη αγωνιστική δραστηριότητα - όπως λένε και οι αποφάσεις μας - με αποκλεισμούς δρόμων, αρτηριών, σιδηροδρομικών σταθμών, με μια σειρά από εκδηλώσεις και πολύμορφες κινητοποιήσεις, έτσι ώστε οι φοιτητές να βγουν έξω από τις σχολές τους, έξω από τις καταλήψεις, να πάνε στους χώρους εργασίας, στις συνοικίες, να καλέσουν σε κοινή δράση και σε συμπόρευση τους εργαζόμενους». Ακόμα, ο Θ. Μπενάτος υπογράμμισε ότι «θα μας βρίσκουν συνέχεια μπροστά τους ενάντια στην κατάργηση του άρθρου 16, ενάντια στο νόμο - πλαίσιο και την ιδιωτικοποίηση και υποβάθμιση των σπουδών. Για δωρεάν σπουδές, για πτυχία με αξία, για δουλιά με δικαιώματα, για Πανεπιστήμιο στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών και των αναγκών των φοιτητών και όχι στην υπηρεσία των επιχειρήσεων».

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Κάθε χώρος δουλιάς και γειτονιά να γίνει μετερίζι της πάλης για την Παιδεία

Οι εξελίξεις στην Παιδεία ήταν ένα από τα θέματα για τα οποία ρωτήθηκε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στον ραδιοσταθμό ALPHA και τους δημοσιογράφος Γ. Κύρτσο και Κ. Μακρή.

Η πρώτη ερώτηση αφορούσε στο άρθρο 16 και τη δημιουργία μη κρατικών - ιδιωτικών πανεπιστημίων και για το αν θα συνεχιστούν οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Η Αλ. Παπαρήγα απάντησε:

«Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω με την ευκαιρία ένα ζήτημα, που εμείς ως Κόμμα στα δικά μας κείμενα το τοποθετούμε πολλές φορές και αν θέλετε και αυτοκριτικά. Η μαζική πάλη βεβαίως πρέπει να έχει και κορυφώσεις. Κορυφώσεις είναι οι κεντρικές κινητοποιήσεις. Αλλά κατά τη γνώμη μας η μαζική πάλη πρέπει να διενεργείται σε όλα τα επίπεδα. Πάνω απ' όλα μας ενδιαφέρει ο κάθε τόπος δουλιάς, η κάθε γειτονιά να γίνει μετερίζι αυτού του αγώνα, ούτως ώστε να ενημερώνονται και να μπαίνουν στην πάλη συνειδητά όλο και περισσότεροι άνθρωποι. Εμείς όταν λέμε μαζική πάλη την εννοούμε και με όρους πραγματικά μαζικότητας, συσπείρωσης, να αναλαμβάνουν δράση και πρωτοβουλίες και οι ίδιες οι λαϊκές μάζες και όχι απλώς να υπάρχει μία κορυφή που βάζει μια ημερομηνία σε μια κινητοποίηση και αρχίζει και τελειώνει εκεί.

Διότι τα προβλήματα που σήμερα υπάρχουν είναι προβλήματα στρατηγικού χαρακτήρα. Τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση δεν είναι μέτρα ούτε πείσματος, ούτε προϊόν μιας α' ή β' αντιδραστικής λογικής. Είναι μια σχεδιασμένη στρατηγική, που το 2000 ξεκίνησε στη Λισαβόνα, έχει ημερομηνία λήξης και ελέγχου αυτής της στρατηγικής το 2010. Επομένως, το τελευταίο τρίχρονο η κυβέρνηση, παρέα με την αξιωματική αντιπολίτευση και μαζί με τις δυνάμεις που ενδιαφέρονται για αυτή τη στρατηγική, θέλουν να την προωθήσουν. Αρα με τουφεκιές δεν αντιμετωπίζεται η υπόθεση»...

Σε ερώτηση πώς το ΚΚΕ θα περιφρουρήσει τις κινητοποιήσεις του και για το αν αυτές κινδυνεύουν «μέσα σε αυτό το πλαίσιο που έχει δημιουργηθεί, με τους λεγόμενους αντιεξουσιαστές ή κουκουλοφόρους, με την αστυνομία που λέει ότι δεν μπορεί να ελέγξει τις διαδηλώσεις» κλπ, η Αλέκα Παπαρήγα υπογράμμισε:

«Εμείς έχουμε αποδείξει ότι περιφρουρούμε τους αγώνες και πολιτικά και ιδεολογικά και από τους διάφορους προβοκάτορες. Δεν έχουμε κανένα τέτοιο φόβο. Και όταν ο κόσμος βρίσκεται στους δρόμους, και όταν μάλιστα τα συνθήματά του δεν είναι απλώς διαμαρτυρία. Εμείς δεν υποστηρίζουμε τη διαμαρτυρία απλώς. Η διαμαρτυρία είναι καλό πράγμα, αλλά δεν οδηγεί πάντα σε μία διέξοδο. Σήμερα πρέπει να αναδειχτούν και οι στόχοι, οι προτάσεις πάλης, οι εναλλακτικές λύσεις για τις οποίες παλεύει το κίνημα. Είναι μία μεγάλη ευκαιρία αυτή την περίοδο να συζητηθεί ποια Παιδεία θέλουμε. Και ως δομή και ως περιεχόμενο και σε σχέση με την κοινωνία, ποια κοινωνία θέλουμε κλπ. Εμείς έχουμε εξαγγείλει μια τρίμηνη πανελλαδική καμπάνια, η οποία περιέχει διάλογο και συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων για το ποια Παιδεία θέλουμε».

Ερωτήματα & Απαντήσεις
Διαρκής η πριμοδότηση της επί πληρωμή εκπαίδευσης

Μας λένε ότι αφού έτσι κι αλλιώς και σήμερα η Παιδεία δεν είναι δωρεάν, γιατί αγωνίζεστε να διατηρηθεί αυτό το καθεστώς;

Το παραπάνω επιχείρημα, που προβάλλει η κυβέρνηση κατά κόρον, είναι πλαστό και έχει στόχο να αποπροσανατολίσει τον αγώνα για την Παιδεία. Γιατί, το γεγονός ακριβώς ότι η Παιδεία δεν είναι δωρεάν, είναι ανάμεσα σ' αυτά που πυροδοτούν τις αντιδράσεις ενάντια στις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις, που φέρνουν μια εκπαίδευση η οποία, εκτός των άλλων που αφορούν το περιεχόμενό της, θα κοστίζει ακόμα περισσότερο. Επιπλέον, το ότι η εκπαίδευση είναι σε αυτή την κατάσταση δεν είναι ευθύνη εκείνων που αγωνίζονται, αλλά της πολιτικής της ΕΕ, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Είναι κενό γράμμα η προπαγάνδα της κυβέρνησης που, προσπαθώντας να αντιπαρέλθει τις κινητοποιήσεις, επικαλείται ότι ούτε σήμερα είναι δωρεάν οι σπουδές. Η κυβέρνηση με αυτόν τον τρόπο προσπαθεί να απαξιώσει τις κινητοποιήσεις, να τις «τσουβαλιάσει» και να ξεμπερδεύει μαζί τους, παρουσιάζοντας εκείνους που αγωνίζονται για την Παιδεία των σύγχρονων λαϊκών αναγκών ως τάχα υπερασπιστές της τωρινής κατάστασης, ως βολεμένους, που δήθεν δε θέλουν να αλλάξει τίποτα...

Μια απλή ματιά στα αιτήματα του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος, αλλά και στις αποφάσεις και ανακοινώσεις του λαϊκού κινήματος αποδεικνύει ότι όχι μόνο δεν προβάλλουν γραμμή υπεράσπισης της σημερινής απαράδεκτης κατάστασης, αλλά είναι γραμμή διεκδίκησης.

Στο σημείο αυτό αναδεικνύεται και η ανάγκη απεγκλωβισμού από αιτήματα που στέκονται στην υπεράσπιση της υπάρχουσας απαράδεκτης κατάστασης στην Παιδεία. Και να παλέψουν με άξονα τη διεκδίκηση ενιαίας δημόσιας και δωρεάν λαϊκής Παιδείας.

Γιατί, απέναντι στο χαράτσωμα της λαϊκής οικογένειας, για να πληρώσει την εκπαίδευση των παιδιών της, η λύση δεν μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερο χαράτσι. Και οι αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση με τη συναίνεση του ΠΑΣΟΚ δεν έρχονται για να διορθώσουν αυτή την κατάσταση, δεν έρχονται για να θεσμοθετήσουν πραγματικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία. Ισα ίσα. Με τα νέα μέτρα όχι μόνο δε θα σταματήσει να πληρώνει η λαϊκή οικογένεια μεγάλα ποσά για την εκπαίδευση των παιδιών της. Αλλά θα κληθεί να πληρώνει ακόμα περισσότερα. Γιατί οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις οδηγούν ευθέως στην ιδιωτικοποίηση των σπουδών (βλ. αναθεώρηση άρθρου 16, νέος νόμος πλαίσιο), στη μετακύληση μεγάλου μέρους του κόστους σπουδών στην πλάτη της λαϊκής οικογένειας (ευέλικτες ζώνες), στην ανάγκη ο εργαζόμενος να καταβάλλει χρήματα πολλές φορές στη ζωή του μέσα από τη διά βίου εκπαίδευση και την κατάρτιση.

Είναι ακόμα γεγονός, ότι τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, έστρωσαν το δρόμο όλα τα προηγούμενα χρόνια προκειμένου η ανάγκη για αλλαγές στην υπάρχουσα εκπαίδευση να πέσουν σαν ώριμο φρούτο. Το σχέδιο δεν ξεκίνησε χτες. Ξεδιπλώνεται χρόνια τώρα: Διαρκής και αυξανόμενη υποχρηματοδότηση σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, σπρώξιμο από το ίδιο το σχολείο στην παραπαιδεία, ακόμα και από τα χρόνια του Δημοτικού, απουσία καλλιτεχνικής και αθλητικής Παιδείας από τις σχολικές δομές, ανυπαρξία δημόσιων επαγγελματικών σχολών.

Απόλυτα υπεύθυνοι για τη σημερινή κατάσταση της εκπαίδευσης είναι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Που με την πολιτική τους όλα τα προηγούμενα χρόνια οδήγησαν στην υποβάθμιση, την απαξίωση του δημόσιου σχολείου και πανεπιστημίου, πριμοδότησαν την ιδιωτική εκπαίδευση.

Φοιτητές από τα τμήματα της Φυσικομαθηματικής και της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Αθήνας, προχώρησαν χτες σε συμβολικό αποκλεισμό του ρεύματος εισόδου της περιφερειακής Υμηττού (της Αττικής Οδού) στο ύψος της Κατεχάκη (φωτογραφία), στο πλαίσιο υλοποίησης των αποφάσεών τους για πολύμορφη αγωνιστική δραστηριότητα. Οι φοιτητές, με συνθήματα και με τις ανακοινώσεις τους στο χέρι, ενημέρωναν τους οδηγούς των αυτοκινήτων και τους καλούσαν στον αγώνα για την Παιδεία των λαϊκών αναγκών.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΝΕΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Εξορμήσεις σε τόπους κατάρτισης

Εκδήλωση για την Παιδεία οργανώνει η Γραμματεία, στις 3 του Φλεβάρη, στο Πάντειο

Ο αγώνας ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική που προωθούν ΕΕ-ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και για τη διεκδίκηση ενός εκπαιδευτικού συστήματος που θα ικανοποιεί τις ανάγκες των παιδιών της εργατικής και λαϊκής οικογένειας μπαίνει στο επίκεντρο του σχεδιασμού της Γραμματείας Νέων του ΠΑΜΕ για το επόμενο διάστημα. Στις 3 του Φλεβάρη η Γραμματεία διοργανώνει εκδήλωση με θέμα, «Επιχειρηματίες, κάτω τα χέρια από τη μόρφωση της εργατικής τάξης», η οποία θα γίνει στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, με ώρα έναρξης στις 6 μ.μ.

«Ποτέ οι κυβερνήσεις που στηρίζουν το κεφάλαιο, τους επιχειρηματίες, την Ευρωπαϊκή Ενωση δεν είχαν και δε θα έχουν έγνοια για το εάν τα παιδιά των εργατών μαθαίνουν γράμματα. Αντιθέτως, μας ήθελαν και μας θέλουν αγράμματους, άβουλους, τρομοκρατημένους και υποταγμένους, γρανάζια στις μηχανές που πολλαπλασιάζουν τα κέρδη τους», σημειώνει στην πρόσκληση η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ. Και καταλήγει επισημαίνοντας: «Η εκπαίδευση είναι κοινωνικό αγαθό. Η Παιδεία είναι αναφαίρετο δικαίωμά μας. Ποτέ δε σταματήσαμε να το διεκδικούμε! Παλεύουμε μαζί με τα σωματεία μας, μέσα από τις γραμμές του ΠΑΜΕ. Θέλουμε ένα ενιαίο δημόσιο δωρεάν Σύστημα Παιδείας».

Ηδη από χτες η Γραμματεία Νέων ξεκίνησε εξορμήσεις, απευθυνόμενη σ' εργαζόμενους μαθητές και νέους στην κατάρτιση, ώστε να ενταχθούν αποφασιστικά στον αγώνα για ουσιαστική, λαϊκή μόρφωση. Το πρόγραμμα εξορμήσεων θα συνεχιστεί ως εξής:

  • Σήμερα, θα γίνει εξόρμηση στο δημόσιο ΙΕΚ Χαλανδρίου, μαζί με το Σύλλογο Σπουδαστών δημόσιων ΙΕΚ
  • 24/1: Δημόσιο ΙΕΚ Μοσχάτου μαζί με το Σύλλογο σπουδαστών δημόσιων ΙΕΚ και στον ΟΑΕΔ του Πειραιά, μαζί με το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά
  • 25/1: Στη ΛΑΝΕΤ, μαζί με το Συνδικάτο εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών-Πληροφορικής Αθήνας
  • 26/1: Στην ΑΕΝ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ