ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Γενάρη 2007
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Αίμα και πάλι στην Ασούρα

«Νέες διαφορετικές δράσεις», προαναγγέλλει ο νέος αρχηγός των αμερικανικών δυνάμεων στον Κόλπο, αναγνωρίζοντας «πιθανά λάθη στους προηγούμενους σχεδιασμούς»

Από τις εκδηλώσεις της Ασούρα, στη μνήμη του δολοφονημένου από τους σουνίτες σιίτη ιμάμη Χουσεΐν το 1680, οπότε και ξεκινάει το σχίσμα

Associated Press

Από τις εκδηλώσεις της Ασούρα, στη μνήμη του δολοφονημένου από τους σουνίτες σιίτη ιμάμη Χουσεΐν το 1680, οπότε και ξεκινάει το σχίσμα
ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας διατήρησαν ήρεμες τις δύο κύριες σιιτικές πόλεις Νατζάφ και Κερμπάλα, χτες, ημέρα της κορύφωσης του σιιτικού εορτασμού της Ασούρα, αλλά δεν κατάφεραν να μη χυθεί σιιτικό αίμα σε άλλες περιοχές. Την ίδια στιγμή, ο διάδοχος του Τζον Αμπιτζάιντ στη διοίκηση των αμερικανικών δυνάμεων στον Κόλπο, ναύαρχος Ουίλιαμ Φάλον, εκτιμούσε ότι «χρειάζονται νέες και διαφορετικές δράσεις» και πιθανώς «επανατοποθέτηση στόχων γιατί μάλλον έχουν γίνει λάθη στους αρχικούς σχεδιασμούς».

Ο Φάλον υποστήριξε ότι «η κατάσταση στο Ιράκ μπορεί να αλλάξει, αλλά ο χρόνος είναι πολύ περιορισμένος». Πιο αισιόδοξος εμφανίστηκε ο νέος υφυπουργός Εξωτερικών, Τζον Νεγκροπόντε, υπογραμμίζοντας ότι «υπάρχει πάντα η δυνατότητα ανάδειξης ενός δημοκρατικού Ιράκ, αλλά αυτό δε θα γίνει μέσα από συνομιλίες με Ιράν - Συρία».

Στόχος οι σιίτες

Τουλάχιστον 40 σιίτες σκοτώθηκαν, χτες, σε επιθέσεις που στόχευσαν προσκυνητές της Ασούρα. Η πλέον πολύνεκρη επίθεση σημειώθηκε έξω από τη Μπαακούμπα, όταν καμικάζι ανατινάχτηκε σε σιιτικό τέμενος, σκοτώνοντας 23 και τραυματίζοντας 57 προσκυνητές. Στο κέντρο της Μπαακούμπα, ένοπλοι σκότωναν άλλους 3 σιίτες, ενώ στην πόλη Χανεκίν σκοτώθηκαν 13 Κούρδοι σιίτες και 39 τραυματίστηκαν από βομβιστική επίθεση.

Επιθέσεις κατά σιιτών προσκυνητών έγιναν και στη Μοσούλη, αλλά και στη Βαγδάτη. Νεκροί, πάντως, έπεσαν και σουνίτες, χτες, όταν όλμοι έπληξαν τη σουνιτική συνοικία Αντχαμίγια, στη Βαγδάτη, σκοτώνοντας 17 και τραυματίζοντας 16 ανθρώπους.

Χτες, τέλος, ανακοινώθηκε ο θάνατος 3 ακόμη Αμερικανών στρατιωτών. Παράλληλα, το ιρακινό υπουργείο Αμυνας έδωσε τελικούς αριθμούς για τους νεκρούς από τη μάχη των ιρακινών δυνάμεων με ενόπλους στη Νατζάφ, την Κυριακή. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, σκοτώθηκαν 263 ένοπλοι (αν και φωτογραφίες δείχνουν πολλά πτώματα γυναικών και παιδιών), ενώ συνελήφθησαν 502 άτομα, εκ των οποίων 210 τραυματίες.

Διευκρινίσεις αλ Μάλικι

«Το νέο σχέδιο Μπους έχει ορισμένα σημεία που αφορούν τις σχέσεις των ΗΠΑ με τις γειτονικές, στο Ιράκ, χώρες, και τα οποία δε δεσμεύουν εμάς», τονίζει, σε συνέντευξή του στην αραβική «αλ Χαγιάτ», ο Ιρακινός πρωθυπουργός. Ο αλ Μάλικι υποστήριξε ότι «οι αμερικανικές απόψεις δεν είναι υποχρεωτικές» και ότι το Ιράκ «θα αποφασίσει με βάση τα δικά του συμφέροντα ως προς τα θέματα αυτά».

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Συναντήσεις και επαφές

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ συναντήθηκε, χτες, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος ενώ η σαουδαραβική ηγεσία επανέλαβε την ανοιχτή πρότασή της να φιλοξενήσει μια συνάντηση μεταξύ «Χαμάς» - «Φατάχ», προκειμένου να τερματιστεί η, μεταξύ τους, ένταση. Οι δύο πλευρές έχουν αποδεχτεί την πρόταση, αλλά δεν έχουν ορίσει ημερομηνία.

Εντούτοις, χτες, φαίνεται να έγιναν ορισμένα βήματα. Μετά από πολύωρη συνάντηση, το βράδυ της Δευτέρας, ο πρωθυπουργός Χανίγια και στενοί συνεργάτες του Αμπάς κατέληξαν σε μια ακόμη ενδο-παλαιστινιακή εκεχειρία. Γεγονός ήταν ότι, μέχρι χτες βράδυ, στις περισσότερες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας επικρατούσε ηρεμία, μετά από 5 ημέρες συγκρούσεων που άφησαν πίσω τους 36 νεκρούς. Μοναδική εξαίρεση αποτέλεσε η δολοφονία από ενόπλους στελέχους της «Χαμάς» στο Κχαν Γιούνις. Οι ευθύνες επιρρίφθηκαν στη «Φατάχ», αλλά στελέχη της «Χαμάς» καλούσαν τα μέλη της οργάνωσης να μην «απαντήσουν».

Ο Πρόεδρος Αμπάς, από το Κάιρο, ζήτησε να διαλυθεί μία από τις πολυπληθέστερες παραστρατιωτικές οργανώσεις της «Χαμάς», και να ενταχθούν οι άνδρες της στις παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας. Ο Χανίγια, απαντώντας εμμέσως, τάχτηκε υπέρ της αναδιοργάνωσης των δυνάμεων ασφαλείας αλλά δεν ανέφερε τίποτε για διάλυση κάποιου ενόπλου τμήματος.

«Εκεχειρία αλλά και επιλεκτικές επιθέσεις»

Να διατηρηθεί η κατάπαυση του πυρός που έχει συμφωνηθεί με τις παλαιστινιακές οργανώσεις από τις 25 Νοέμβρη φέρεται να επιθυμεί η ισραηλινή ηγεσία. Σύμφωνα με διαρροές, αποφασίστηκε να μην υπάρξει «μεγάλη στρατιωτική απάντηση» στην επίθεση στο Εϊλάτ, αλλά τονίστηκε ότι «παραμένει το δικαίωμα του Ισραήλ σε επιλεκτικές επιθέσεις κατά τρομοκρατών». Τη νύχτα, η ισραηλινή αεροπορία έπληξε σήραγγα στο πέρασμα Κάρνι, της Γάζας, χωρίς να προκληθούν θύματα.

Στο μεταξύ, ενόψει της συνόδου του διαμεσολαβητικού Κουαρτέτου (ΗΠΑ, ΟΗΕ, ΕΕ, Ρωσία), την Παρασκευή, στις ΗΠΑ, η Μόσχα φέρεται αποφασισμένη να ζητήσει την άρση του οικονομικού αποκλεισμού που έχει επιβληθεί στην Παλαιστινιακή Αρχή.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Νέες αιματηρές επιθέσεις

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.- Απαγόρευση κυκλοφορίας επέβαλαν χθες οι αρχές του Πακιστάν στην πόλη Χάνγκου, μετά την επίθεση εναντίον σιιτικού τεμένους με δύο νεκρούς - κατά πληροφορίες, είναι Αφγανοί - και δεκαεννέα τραυματίες. Δεν είναι βέβαιο αν τα θύματα προκλήθηκαν από τους όλμους που φέρονται να εξαπολύθηκαν εναντίον του τεμένους από αγνώστους ή το μπαράζ πυρών που ακολούθησε από αστυνομικούς και παραστρατιωτικούς. Η χθεσινή επίθεση ήταν η τέταρτη τις τελευταίες μέρες (από την Παρασκευή), και σημειώθηκε παρά το γεγονός ότι οι αρχές της χώρας είχαν «τεθεί σε κατάσταση συναγερμού» ενόψει της Ασούρα και του ιερού μήνα Μουχάραμ για τους σιίτες. Η περιοχή σπαράσσεται από διαδογματική βία: Πέρυσι, στη Χάνγκου είχαν σημειωθεί επίθεση αυτοκτονίας και αμέσως μετά βίαια επεισόδια με τουλάχιστον 40 νεκρούς. Ενώ, πριν δύο βδομάδες, ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και επτά τραυματίστηκαν από την έκρηξη ενός παγιδευμένου αυτοκινήτου στην πόλη. Στην περιοχή σημειώθηκε άλλη μια επίθεση χθες: Στην πόλη Μπάνου, 11 πιστοί τραυματίστηκαν από επίθεση με ρουκέτες, και πάλι σε σιιτικό τέμενος.

Στο μεταξύ, στις Βρυξέλλες, ο διορισμένος πρωθυπουργός του Πακιστάν Σαουκάτ Αζίζ κάλεσε την ΕΕ να επαναπατρίσει 3 εκατ. Αφγανούς πρόσφυγες, καθώς, όπως υποστήριξε, η παρουσία τους «εντείνει την ανασφάλεια» στη χώρα του.

ΛΙΒΑΝΟΣ
Βήματα πολιτικής αποκλιμάκωσης;

ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Θετικά αντέδρασε ο πρωθυπουργός Φουάντ Σινιόρα στις δηλώσεις του ηγέτη της «Χεζμπολάχ», που ηγείται του μετώπου της αντιπολίτευσης, περί «δυνατότητας πολιτικής διευθέτησης της κρίσης που σοβεί στη χώρα τους τελευταίους μήνες». Ο Σινιόρα τόνισε ότι ο Σεΐκ Χασάν Νασράλαχ «κάνει προσπάθειες να καταδικάσει τη βία και να επιδιώξει μια πολιτική διευθέτηση, και εμείς υποστηρίζουμε κάθε τέτοια κίνηση».

Ο Νασράλαχ υπογράμμισε χτες ότι «υπάρχει λύση για το Λίβανο και το λιβανικό λαό και αυτή μπορεί να έρθει μόνο μέσω διαλόγου...». Εξαπέλυσε δε νέα επίθεση κατά ΗΠΑ και Ισραήλ, κατηγορώντας τες ότι «επιδιώκουν την πρόκληση εμφυλίου στο Λίβανο, αλλά αυτό δεν πρόκειται να γίνει». Ηδη, πάντως, σε εξέλιξη βρίσκονται επαφές μεταξύ Σαουδικής Αραβίας, Ιράν και Αραβικού Συνδέσμου, προκειμένου να εξευρεθεί πολιτική λύση στην κρίση. Χτες, ο επικεφαλής ενός από τα ισχυρότερα κόμματα, του σουνιτικού, που συμμετέχουν στην κυβέρνηση Σινιόρα, ο Σάαντ Χαρίρι, βρέθηκε στη Μόσχα για σχετικές διαβουλεύσεις, ενώ Ρώσοι διπλωμάτες υποστήριζαν ότι Συρία και Ιράν μπορούν να διαδραματίσουν θετικό ρόλο.

ΙΡΑΝ - ΗΠΑ
Σταθερά «ανεβαίνουν» οι τόνοι

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-

Απέρριψε η Ουάσιγκτον, διά του εκτελούντος χρέη πρέσβη της στον ΟΗΕ Αλεχάντρο Γουλφ, την πρόταση της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας για «προσωρινή παύση» της εφαρμογής των κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, με αντίστοιχο «πάγωμα» των ιρανικών πυρηνικών δραστηριοτήτων, προκειμένου να δοθεί χρόνος στην Τεχεράνη να εξετάσει εκ νέου κάποιες προτάσεις και πιθανώς να γίνει κάποιος διάλογος. Την πρόταση αρχικά είχε απορρίψει και ο Ιρανός διαπραγματευτής, Αλί Λαριτζάνι, εκτιμώντας ότι δεν είναι «αρκετά πλήρης και ώριμη».

Στο Ιράν, όμως, αναφέρθηκε, χτες, και ο νέος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Νεγκροπόντε, τονίζοντας ότι «η Ουάσιγκτον είναι ελάχιστα διατεθειμένη να συνδιαλλαγεί σε υψηλό επίπεδο με την Τεχεράνη, εφόσον δεν υπάρχει καμία πρόοδος ως προς το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα». Οι δηλώσεις Νεγκροπόντε έρχονται απλώς να προστεθούν σε μια διαρκώς κλιμακούμενη αμερικανική ρητορική, τα τελευταία 24ωρα, κατά του Ιράν, με πρόσχημα την «ανάμειξή του στο Ιράκ», που έχει οδηγήσει αρκετούς αναλυτές στη σκέψη ότι ο Λευκός Οίκος «κάνει βήματα, έστω και αργά, προς την καλλιέργεια ενός πολεμικού κλίματος».

Προς την κατεύθυνση αυτή συνηγορεί και χτεσινό δημοσίευμα της ρουμανικής εφημερίδας «Evz.ro», η οποία, επικαλούμενη δηλώσεις ανώτερων αξιωματούχων σε βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων, αναφέρει ότι «έχει αρχίσει η ενίσχυση των αμερικανικών βάσεων σε Ρουμανία και Βουλγαρία, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν υποστηρικτικά σε στρατιωτική επίθεση κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν, τον Απρίλη».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ