ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Φλεβάρη 2007
Σελ. /32
ΥΓΕΙΑ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Σε απορύθμιση λόγω ελλείψεων

Εκλεισε χτες η εφημερία της παιδιατρικής κλινικής στο νοσοκομείο Κορίνθου, γιατί η μόνη εφημερεύουσα επιμελήτρια δεν άντεξε τρίτη συνεχόμενη εφημερία!

«Θέλουμε προσλήψεις και όχι κοροϊδία, δώστε λεφτά για την Υγεία», απαίτησαν οι εργαζόμενοι του «Αμαλία Φλέμινγκ»
«Θέλουμε προσλήψεις και όχι κοροϊδία, δώστε λεφτά για την Υγεία», απαίτησαν οι εργαζόμενοι του «Αμαλία Φλέμινγκ»
Οι δραματικές ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού και γιατρών, ιδιαίτερα στην επαρχία, οδηγούν σε απορύθμιση τα δημόσια νοσοκομεία, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση «γεμίζει» τα νοσοκομεία με υποσχέσεις για προσλήψεις 6.000 ατόμων, στην πλειοψηφία τους συμβασιούχων.

Ετσι χτες η παιδιατρική κλινική του νοσοκομείου Κορίνθου οδηγήθηκε στο κλείσιμο της εφημερίας, καθώς η γιατρός που εφημέρευε δεν μπόρεσε να αντέξει τρίτη συνεχόμενη κατά σειρά εφημερία, αφού θα συμπλήρωνε συνεχόμενη εργασία 78 - 80 ωρών. Η παιδίατρος έκρινε ότι ύστερα απ' την υπερκόπωση δε θα μπορούσε να κάνει νηφάλιες διαγνώσεις για τους μικρούς ασθενείς και επομένως θα μπορούσε να είναι σε βάρος της υγείας τους - σε μια περίοδο μάλιστα έξαρσης των ιώσεων.

Και αυτό το περιστατικό έρχεται να επιβεβαιώσει την αναγκαιότητα, οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία να διεκδικήσουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, σταθερό ημερήσιο και βδομαδιάτικο χρόνο εργασίας, 6ωρο - 5ήμερο - 30ωρο, με μια εφημερία τη βδομάδα. Αίτημα που προβάλλει το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα σαν τη μοναδική ρεαλιστική απάντηση στο σημερινό χάλι των εφημεριών και το οποίο απαντάει στις σύγχρονες και πραγματικές ανάγκες γιατρών και ασθενών.

54 ώρες στο πόδι!

Η παιδιατρική κλινική του νοσοκομείου Κορίνθου έχει 15 κρεβάτια, εφημερεύει κάθε μέρα και στην εφημερία καλύπτει και τα νοσοκομεία του Αργους και του Ναυπλίου που δεν έχουν παιδιατρική κλινική και οι παιδίατροί τους εργάζονται μόνο μέχρι το μεσημέρι στα εξωτερικά ιατρεία. Καθημερινά έρχονται στο νοσοκομείο Κορίνθου 30 - 40 παιδιά, εκ των οποίων τα μισά στην εφημερία, δηλαδή μετά το μεσημέρι.

Οι οργανικές θέσεις των γιατρών στην κλινική είναι τρεις - συμπεριλαμβανομένης και της θέσης Διευθυντή. Ποτέ - απ' τη λειτουργία του λεγόμενου ΕΣΥ - δεν ήταν καλυμμένες και οι τρεις θέσεις. Ετσι, τα Διοικητικά Συμβούλια του νοσοκομείου υποχρέωναν παράτυπα παιδιάτρους απ' τα Κέντρα Υγείας (ΚΥ) Νεμέας, Λουτρακίου και Κιάτου να κάνουν εφημερίες στην παιδιατρική κλινική του νοσοκομείου Κορίνθου. Μετά τους νόμους του ΠΑΣΟΚ (2001) και της ΝΔ (2005) οι παιδίατροι απ' τα παραπάνω ΚΥ υποχρεώθηκαν απ' τη Διοικητική Υγειονομική Περιφέρεια (ΔΥΠΕ) να κάνουν εφημερίες στο νοσοκομείο Κορίνθου, ενώ προστέθηκε και η εφημερία ενός παιδιάτρου απ' το ΚΥ Ληγουριού - που δεν ανήκει στο νοσοκομείο Κορίνθου. Επίσης, προσλήφθηκε και μία επικουρική παιδίατρος, της οποίας η θητεία έληξε τον περασμένο Δεκέμβρη.

Οι εφημερεύοντες γιατροί δεν πρέπει να ξεπεράσουν έναν ορισμένο αριθμό εφημεριών κάθε μήνα - ο διευθυντής μέχρι 6 εφημερίες, ο αναπληρωτής διευθυντής μέχρι 9 και οι επιμελητές μέχρι 13. Ολοι οι παιδίατροι είχαν εξαντλήσει το όριο των εφημεριών, ενώ ορισμένοι απουσίαζαν για κάποιους λόγους. Ετσι, όλο σχεδόν το Γενάρη το κύριο βάρος της λειτουργίας της κλινικής σήκωσε μια Επιμελήτρια Α', η οποία εφημέρευσε τη Δευτέρα και την Τρίτη. Δηλαδή, μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης εργάστηκε συνεχώς κοντά στις 54 ώρες!

Παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις των γιατρών για τις ελλείψεις, χτες το μεσημέρι η Διοίκηση του νοσοκομείου κάλεσε την παραπάνω Επιμελήτρια να κάνει και τρίτη συνεχόμενη εφημερία - δηλαδή να δουλέψει ακόμα 24 ώρες, φτάνοντας κοντά στις 80 ώρες! Η Επιμελήτρια ήδη είχε πάθει υπερτασική κρίση στη διάρκεια της εργασίας της και δήλωσε αδυναμία εργασίας, λόγω του ότι η κατάστασή της ήταν πλέον επικίνδυνη τόσο για να κάνει ασφαλείς διαγνώσεις όσο και για τη δική της υγεία. Ετσι, όλα τα άρρωστα παιδιά από χτες το μεσημέρι άρχισαν να μεταφέρονται στην Αθήνα.

Κενές οι μισές θέσεις στο «Αμαλία Φλέμινγκ»

Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού «εδώ και τώρα» απαίτησαν οι εργαζόμενοι του «Αμαλία Φλέμινγκ» που πραγματοποίησαν χτες στάση εργασίας από τις 11.00 π.μ. - 2.30 μ.μ. και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Β΄ Διοίκησης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΔΥΠΕ) Αττικής. Συνολικά είναι κενές οι 581 από τις 1.169 οργανικές θέσεις του διοικητικού και υγειονομικού προσωπικού (δηλαδή ποσοστό 49,7%). Ειδικότερα είναι κενές οι 315 θέσεις από τις 597 οργανικές θέσεις του νοσηλευτικού προσωπικού (ποσοστό 52,7%). Μια νοσηλεύτρια είναι υπεύθυνη για 40 ασθενείς ανά βάρδια, ενώ οφείλονται 1.000 ρεπό και κανονικές άδειες απ' το 2006.

Σε συνάντηση που είχαν με τον διοικητή της Β' ΔΥΠΕ Αττικής Γ. Σαριδάκη, οι εργαζόμενοι επισήμαναν ότι «το "Αμαλία Φλέμινγκ" αν και εφημερεύει κανονικά κάθε τέσσερις μέρες, προσφέροντας πολύτιμες υπηρεσίες, μόνιμα υποχρηματοδοτείται και σκόπιμα υποβαθμίζεται», υπογράμμισαν οι εργαζόμενοι. Απ' την πλευρά του, ο διοικητής επιχείρησε να αποποιηθεί των ευθυνών του, αφού πρόσφερε στους εργαζόμενους ...κατανόηση για τα προβλήματα, αλλά παρέπεμψε για όλα τα ζητήματα στην πολιτική της κυβέρνησης.

Λείπουν 800 στο Δρομοκαΐτειο

Στάση εργασίας 10 π.μ. - 2 μ.μ., κλείσιμο της εφημερίας όλο το 24ωρο και συμβολικό αποκλεισμό της Ιεράς Οδού στις 10 π.μ. στο ύψος του νοσοκομείου πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι του Δρομοκαΐτειου. Ενα απ' τα κύρια αιτήματα είναι η πρόσληψη προσωπικού, καθώς είναι κενές οι 800 απ' τις 1.400 οργανικές θέσεις, ενώ 217 θέσεις μεταφέρονται σε περιφερειακά ψυχιατρεία.

Χτες, ο διοικητής του νοσοκομείου Πέτρος Κοδέλας μετέφερε στους εργαζόμενους την υπόσχεση του υπουργείου για προσλήψεις 20 μονίμων και ορισμένων συμβασιούχων, ενώ για το θέμα της μεταφοράς των θέσεων δεν ανέφερε τίποτε.

ΤΟΜΕΑΣ ΥΓΕΙΑΣ - ΛΑΡΙΣΑ
«Κοσμογονία» για τους ιδιώτες

Συζητήθηκε στη Βουλή η σχετική αναφορά του βουλευτή του ΚΚΕ Τάκη Τσιόγκα

Την υποβάθμιση και εμπορευματοποίηση του δημόσιου τομέα της Υγείας στο Νομό Λάρισας και την αντίστοιχη γιγάντωση των διάφορων ιδιωτικών θεραπευτηρίων, κατήγγειλαν σε πρόσφατο ψήφισμά τους το Εργατικό Κέντρο Λάρισας και σωματεία του νομού. Τα αιτήματά τους μετέφερε στη Βουλή με αναφορά του ο βουλευτής του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας. Απαντώντας, ο υφυπουργός Υγείας Θ. Γιαννόπουλος ισχυρίστηκε προκλητικά ότι στη Λάρισα από το 2004 που ανέλαβε η νέα κυβέρνηση - ούτε λίγο, ούτε πολύ - γίνεται μια «κοσμογονία»! Υπερασπιζόμενος, μάλιστα, στην ουσία το ιδιωτικό κεφάλαιο που δραστηριοποιείται στο χώρο της Υγείας, ισχυρίστηκε ότι ο ελληνικός λαός δεν ενδιαφέρεται εάν θα είναι δημόσιες οι ιδιωτικές οι υπηρεσίες Υγείας, αλλά εάν θα είναι αποτελεσματικές!

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, νέα τμήματα λειτουργούν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας, τοποθετήθηκαν νέες κλίνες στις κλινικές του, ενώ ήδη η καρδιολογική κλινική έχει φροντίσει πάνω από 20 περιστατικά. Σχετικά με το ΕΚΑΒ, είπε ότι στη Λάρισα υπηρετούν 89 άτομα και τις ανάγκες εξυπηρετούν 12 ασθενοφόρα. Ενώ αναφέρθηκε και σε αποσπασματικές προσλήψεις νοσηλευτών στα μέσα Φλεβάρη.

Η κοσμογονία στην οποία αναφέρθηκε ο υφυπουργός αφορά την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα, τόνισε στην παρέμβασή του ο Τ. Τσιόγκας, υπογραμμίζοντας ότι στα τελευταία οκτώ χρόνια άνοιξαν στην πόλη ισάριθμες ιδιωτικές κλινικές, ενώ ολόκληρα τμήματα των κρατικών νοσοκομείων μένουν κλειστά λόγω ελλείψεων. Οι προσλήψεις που εξαγγέλθηκαν, είπε, είναι τίποτα μπροστά στις ελλείψεις που υπάρχουν, αφού μόνο από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο λείπουν 800 άτομα και λειτουργεί με το 62% των δυνατοτήτων του. Το «ενδιαφέρον», τόνισε, της κυβέρνησης είναι τέτοιο που σήμερα, εννιά χρόνια μετά το άνοιγμα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, έξι κλινικές του είναι κλειδωμένες, αφού δεν έχουν προσωπικό. Στο δε Γενικό Νοσοκομείο, είπε, επικρατεί η ίδια κατάσταση με κλειστές κλινικές, ενώ έχουν εγκαταλειφθεί τα Κέντρα Υγείας και το ΕΚΑΒ λειτουργεί με ελλείψεις.

ΚΡΗΤΗ - ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Πάλι χωρίς θεραπεία οι καρκινοπαθείς

Εντονες αντιδράσεις και προβλήματα έχει προκαλέσει στους καρκινοπαθείς στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, η άρνηση της διοίκησης να συνεχιστούν οι θεραπείες τους, επικαλούμενη σχετική εγκύκλιο του ΙΚΑ, αλλά και άλλων ασφαλιστικών ταμείων, που είχε σταλεί στα νοσοκομεία της χώρας από πέρσι το Γενάρη και απαγορεύει τη συνταγογράφηση φαρμάκων για περιπτώσεις που δεν εμπίπτουν στις εγκεκριμένες από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων ενδείξεις. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι να τα εγκρίνει το ΙΚΑ, η δαπάνη για τις συγκεκριμένες θεραπείες και όχι μόνο, θα βαρύνει είτε τους ασθενείς είτε το νοσοκομείο. Δηλαδή, κάθε ασθενής θα καταβάλλει πάνω από 2.000 ευρώ για μια ένεση.

Το πρόβλημα αρχικά είχε παρουσιαστεί το Γενάρη του 2006, με αποτέλεσμα τότε την παρέμβαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Ηρακλείου, χωρίς ωστόσο να δοθεί κάποια λύση. Σύμφωνα με τον διοικητή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, Χρήστο Μελά, το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί είναι ιδιαίτερα σοβαρό και γι' αυτό ενημέρωσε αμέσως τη ΔΥΠΕ Κρήτης για να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ