ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Φλεβάρη 2007
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Πληθαίνουν τα αγωνιστικά μηνύματα

Μετά το χτεσινό δυναμικό συλλαλητήριο στην Ελασσόνα, η σκυτάλη του αγώνα περνά στους αγρότες Θεσσαλονίκης (την Κυριακή πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Λουδία) και στη συνέχεια στους κτηνοτρόφους

Ηχηρό αγωνιστικό μήνυμα κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων στάλθηκε χτες και από την κινητοποίηση της «Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης» (ΠΑΣΥ) στην Ελασσόνα. Μετά τις πετυχημένες συγκεντρώσεις που έγιναν σε πολλές περιοχές και στην Ελασσόνα, οι μικρομεσαίοι αγρότες της επαρχίας ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του συνεπούς αγροτικού κινήματος και έδωσαν μαχητικό παρών. Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν από τους αγρότες της Θεσσαλονίκης, την ερχόμενη Κυριακή 4 Φλεβάρη, στο Λουδία, ενώ στην πάλη μπαίνουν στις αρχές Φλεβάρη και οι κτηνοτρόφοι.

Στη χτεσινή συγκέντρωση που έγινε στην κεντρική πλατεία της Ελασσόνας, οι ομιλητές αναφέρθηκαν στις οδυνηρές επιπτώσεις της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ, που για τους αγρότες της επαρχίας, η οποία ήταν καπνοπαραγωγική, έφεραν τον ξεκλήρισμα της πλειοψηφίας των καπνοπαραγωγών, καθώς το 80% περίπου αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την καλλιέργεια. Τραγική είναι, όμως, η κατάσταση που βιώνουν και οι κτηνοτρόφοι της Ελασσόνας, όπως και γενικότερα, αφού βρίσκονται στο έλεος της ασυδοσίας των γαλακτοβιομηχάνων.

Απευθύνοντας χαιρετισμό ο Ρ. Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ) υπογράμμισε ότι η ελπίδα βρίσκεται στους αγώνες για την ανατροπή της πολιτικής ξεκληρίσματος της ΕΕ, που πιστά εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και στη διέξοδο της ολόπλευρης ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας, που θ' αξιοποιεί όλες τις παραγωγικές δυνατότητες, θα στηρίζεται στον παραγωγικό συνεταιρισμό της μικρομεσαίας αγροτιάς και θα έχει την ολόπλευρη στήριξη του κράτους.

Μιλώντας ο Β. Κατής, στέλεχος της ΠΑΣΥ, τόνισε ότι οι συνέπειες της νέας ΚΑΠ για τους μικρομεσαίους αγρότες της επαρχίας Ελασσόνας, είναι ολοφάνερες, καταγγέλλοντας ως υπεύθυνες τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και τα «τσιράκια» τους, που βρίσκονται στις ηγεσίες των τριτοβάθμιων αγροτικών οργανώσεων οι οποίες έπαιζαν και παίζουν το ρόλο του Δούρειου Ιππου για να περάσουν τα καταστροφικά μέτρα της ΕΕ. Κατήγγειλε, επίσης, την επιχείρηση υπονόμευσης των αγροτικών αγώνων από τους γνωστούς αγροτοσυνδικαλιστές της ΝΔ και όσους τους ακολουθούν, όπως π.χ. την πλειοψηφία της Ενωσης Συνεταιρισμών Ελασσόνας, που παριστάνουν τους αγωνιστές για να παραπλανήσουν τη μικρομεσαία αγροτιά.

Χαιρετισμό στη συγκέντρωση απηύθυνε, επίσης, ο Μ. Μπουγάτσας, μέλος της εξελεγκτικής επιτροπής της ΕΟΑΣΝΛ, ενώ, μεταξύ των άλλων, παραβρέθηκαν δήμαρχοι της επαρχίας και εκπρόσωποι μαζικών φορέων.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
«Ραντεβού» στο Λουδία στις 4 Φλεβάρη

Ο Β. Μπούτας, μέλος της Κεντρικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ, μιλώντας προχτές βράδυ στα Κουφάλια, κάλεσε τους αγρότες της περιοχής να πάρουν μαζικά μέρος στις κινητοποιήσεις ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική

Να συμμετάσχουν μαζικά στην κινητοποίηση που οργανώνει η ΠΑΣΥ και οι Επιτροπές Αγώνα την Κυριακή 4 Φλεβάρη, στις 12 το μεσημέρι, στο Λουδία, κάλεσε τους αγρότες της Θεσσαλονίκης το μέλος της Κεντρικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ Βαγγέλης Μπούτας, μιλώντας προχτές το βράδυ στα Κουφάλια. Η συγκέντρωση την Κυριακή στο Λουδία - όπου οι αγρότες της Θεσσαλονίκης θα πάρουν μέρος με τα τρακτέρ τους - θα είναι μία από τις πρώτες αγωνιστικές κινητοποιήσεις που αποφάσισε η Επιτροπή Αγώνα, η οποία εκλέχθηκε μετά από τη σύσκεψη της ΠΑΣΥ και Αγροτικούς Συνεταιρισμούς της περιοχής.

Απευθυνόμενος στο πολυπληθές ακροατήριό του στην κατάμεστη αίθουσα του Δημαρχείου Κουφαλίων ο Β. Μπούτας ανέδειξε τις καταστροφικές συνέπειες από την πρώτη κιόλας χρονιά εφαρμογής της Νέας ΚΑΠ, όπως την εξαφάνιση δυναμικών καλλιεργειών και ανέφερε χαρακτηριστικά τον καπνό και τα τεύτλα. Επίσης μίλησε για τη συρρίκνωση της παραγωγής, τον αφανισμό των μικρομεσαίων αγροτών, το μειωμένο εισόδημα και τις εξευτελιστικές τιμές που δίνονται στον παραγωγό, τη ραγδαία μείωση του εισοδήματος των βαμβακοπαραγωγών, την ψαλίδα μεταξύ της τιμής παραγωγού και καταναλωτή. Βασικοί ένοχοι, τόνισε, είναι η ΚΑΠ και οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που μαζί συναποφάσισαν και υλοποιούν τις αντιαγροτικές πολιτικές.

Ο Β. Μπούτας κάλεσε τους μικρομεσαίους αγρότες να χρησιμοποιήσουν τα πιο δυνατά τους όπλα, που είναι η οργάνωση και οι αγώνες τους, η ενότητά τους με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, αλλά και να παλέψουν για την ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού τους κινήματος και για παραγωγικούς συνεταιρισμούς.

Στη συζήτηση που ακολούθησε αναπτύχθηκε πλούσιος προβληματισμός και εκφράστηκαν οι διαθέσεις των αγροτών για κινητοποιήσεις. Οπως φάνηκε και από τις τοποθετήσεις, οι παραγωγοί των Κουφαλίων και του Προχώματος θα έχουν μια μαζική παρουσία στην κινητοποίηση στο Λουδία.

Στο μεταξύ αγροτοσυνδικαλιστές της ΠΑΣΥ και συνεταιριστές πραγματοποιούν από τις αρχές της εβδομάδας περιοδείες σε Μικρό Μοναστήρι και στα χωριά της Χαλκηδόνας και των Κουφαλίων και τους καλούν από το Σάββατο να βγάλουν τα τρακτέρ τους στις πλατείες των χωριών τους και στη συνέχεια την Κυριακή το πρωί όλοι μαζί να κατευθυνθούν προς το Λουδία.

Παναγροτική συγκέντρωση στα Χανιά

Αγωνιστικό κάλεσμα για Παναγροτικό Συλλαλητήριο στις 13 Φλεβάρη, απευθύνει η Γραμματεία Χανίων της ΠΑΣΥ, μετά από σύσκεψη που πραγματοποίησε με αγρότες και εκπροσώπους αγροτικών συλλόγων. Η συγκέντρωση αποφασίστηκε να γίνει στις 11 το πρωί, στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς.

Η Γραμματεία Χανίων της ΠΑΣΥ, με ανακοίνωσή της, τονίζει ότι η επίθεση στο εισόδημα και την ίδια την επιβίωση των αγροτών δεν μπορεί να συνεχιστεί.

«Το λάδι, τα εσπεριδοειδή, η κτηνοτροφία, η αμπελοκαλλιέργεια (ό,τι απέμεινε), τα πρώτα κηπευτικά που αποτελούν βασικά αγροτικά προϊόντα του νομού μας βρίσκονται στο στόχαστρο της νέας ΚΑΠ. Πάρθηκαν και παίρνονται από το ΠΑΣΟΚ τα προηγούμενα χρόνια και τη ΝΔ σήμερα μια σειρά μέτρα που είναι ενάντια στον φτωχομεσαίο αγρότη, που ενισχύουν τους εμποροβιομηχάνους, διέλυσαν το συνεταιριστικό κίνημα και προωθούν τη δημιουργία νέων μεγαλοτσιφλικάδων καπιταλιστών».

Κλείνοντας, καλεί τους Αγροτικούς Συλλόγους του νομού, κάθε αγρότη και αγρότισσα, να πάρουν μαζικά μέρος στο Συλλαλητήριο, τονίζοντας ότι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σε βάρος των αγροτικών νοικοκυριών δεν είναι μονόδρομος. Η πολιτική που προκαλεί τα προβλήματα μπορεί να ανατραπεί, να βρει απέναντί της τον αγώνα των αγροτών.

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Επιλεκτικές προσλήψεις ωρομισθίων «ομήρων»

Με ανάρτηση προκήρυξης στην... είσοδο του ΕΟΤ

Στην πρόσληψη 80 «ομήρων» για τα γραφεία πληροφοριών του ΕΟΤ προχώρησε το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης, με μια εξευτελιστική και διάτρητη - τουλάχιστον ως προς την ουσία - διαδικασία. Πρόκειται για ωρομίσθιους με ανώτατο όριο απασχόλησης τις 1.350 ώρες και ημερήσια απασχόληση «έως 7 ώρες»!

Η πρόσληψη γίνεται με «επιλογή», η σύμβαση εργασίας είναι ιδιωτικού δικαίου, η προθεσμία υποβολής της αίτησης ορίστηκε σε 3 μέρες από την επομένη της ανάρτησης της προκήρυξης. Η προκήρυξη αναρτήθηκε στην... είσοδο του ΕΟΤ στην Αθήνα στις 22 του Γενάρη και οι αιτήσεις υποβάλλονταν μέχρι και την Πέμπτη, 25 του Γενάρη στο γραφείο του γενικού γραμματέα του ΕΟΤ, στο οποίο άλλωστε υπήρχαν και τα σχετικά έντυπα. (Mόνο οι 25 θέσεις είναι για την Αττική, οι υπόλοιπες για όλη την Ελλάδα). Τα απαιτούμενα τυπικά προσόντα χωρίζονται σε δυο κατηγορίες: Απολυτήριο ΑΕΙ ή ΤΕΙ οποιασδήποτε σχολής ή απολυτήριο Λυκείου και γνώση μιας ξένης γλώσσας από 5 προτεινόμενες, χωρίς να ζητείται γι' αυτήν κάποιου είδους αποδεικτικό γνώσης.

Η, ουσιαστικά, αυθαίρετη και ανεξέλεγκτη διαδικασία ολοκληρώνεται με τον τρόπο επιλογής, όπου: τριμελής επιτροπή που θα συγκροτηθεί με απόφαση του γενικού γραμματέα του ΕΟΤ, Α. Οικονόμου, θα ελέγξει τα «ουσιαστικά προσόντα», ενώ οι υποψήφιοι... «τα δε άλλα δικαιολογητικά θα τα υποβάλουν κατόπιν της τελικής επιλογής», όπως αναφέρεται στην προκήρυξη. Με το ΔΣ αμέτοχο, με προθεσμίες και πρακτικές γνωστοποίησης που περιορίζουν ασφυκτικά τον κύκλο των συμμετοχών, με «ασφαλιστική δικλείδα» ότι δε θα επιλεγούν... άσχετοι, με τον έλεγχο των «ουσιαστικών προσόντων», το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης δε χτυπά μόνο τη σταθερή απασχόληση με σταθερό ωράριο στον ΕΟΤ, αλλά καταπατά βάναυσα και τις εργασιακές σχέσεις των ίδιων των ωρομισθίων που προσλαμβάνει.

Μπλόκο στον Ορχομενό

Στον αποκλεισμό του επαρχιακού δρόμου Κάστρου - Λιβαδειάς στο ύψος του Ορχομενού, προχώρησαν χτες οι αγωνιζόμενοι αγρότες της Βοιωτίας. Τα τρακτέρ είχαν κατέβει στο δρόμο του αγώνα από την περασμένη Παρασκευή και από τότε παραμένουν εκεί, ενώ στο διάστημα που μεσολάβησε γίνονταν και συμβολικοί αποκλεισμοί. Χτες λίγο πριν το μεσημέρι, αποφασίστηκε κλιμάκωση του αγώνα και έτσι τα τρακτέρ έστησαν μπλόκο. Οπως αναφέρουν αγρότες της περιοχής, η συμμετοχή στην κινητοποίηση είναι μαζική και τα αιτήματα που τίθενται στην κυβέρνηση δεν έχουν χρώμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ