ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Φλεβάρη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Οχι» στον πολιτιστικό μαρασμό της Ζακύνθου

Τον πολιτιστικό μαρασμό της Ζακύνθου αναδεικνύουν σε Ερώτησή τους (30/1) στον υπουργό Πολιτισμού και ΠΕΧΩΔΕ, οι βουλευτές του ΚΚΕ, Παναγιώτης Κοσιώνης και Βέρα Νικολαΐδου, και ζητούν άμεση αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσαν οι σεισμοί στην Κινηματογραφική Λέσχη και στα κτίρια που στεγάζουν πολιτιστικές δραστηριότητες.

Οι βουλευτές σημειώνουν πως ο «πολιτιστικός μαρασμός» του νησιού, που έχει μεγάλη πολιτιστική παράδοση, ξεκίνησε μετά τους καταστροφικούς σεισμούς του 1953. Εκτοτε, η κατάσταση χειροτερεύει. Οι Ζακυνθινοί ακόμα περιμένουν κτίριο θεάτρου, που συνεχώς εντάσσεται και απεντάσσεται από τα ΚΠΣ (σ.σ. ενώ τα Μέγαρα Μουσικής συνεχώς ευνοούνται από αυτά) «αφήνοντας τα χρόνια να περνούν και μια λαϊκή απαίτηση ξεθάβεται πριν από κάθε είδους εκλογές με την απαραίτητη υποσχεσιολογία».

Επιπλέον, μετά τους σεισμούς του 2006, σημειώθηκε ρωγμή στη Δημόσια Βιβλιοθήκη (με πλήθος βιβλίων και πλούσιο ιστορικό αρχείο), που στεγάζεται πάνω από το Δημοτικό Κινηματογράφο και την Κινηματογραφική Λέσχη. Λόγω των ζημιών, ο κινηματογράφος σταμάτησε να λειτουργεί, με ευθύνη του δήμου, ενώ η λέσχη έστειλε έγγραφα σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες για να ενημερωθεί για την κατάσταση του κτιρίου, χωρίς να λάβει απάντηση εδώ και τρεις μήνες! Κι όμως, παραμονή Χριστουγέννων, χωρίς να ενημερωθεί ο κόσμος, ο δήμος άρχισε να λειτουργεί τον κινηματογράφο. Να σημειωθεί ότι ο δήμος παραχώρησε το 2002 σε ιδιώτη, χωρίς σύμβαση, τη διαχείριση των ταινιών που προβάλλονται, πολιτική που συνέχισε η προηγούμενη δημοτική αρχή, με μόνη διαφορά την υπογραφή σύμβασης. Παρότι ο δήμος έχει υπογράψει σύμβαση με το ΥΠΠΟ, στο πλαίσιο της δημιουργίας Δικτύου Δημοτικών Κινηματογράφων, η οποία περιέχει σαφείς κανόνες χρήσης, που καταστρατηγούνται εν γνώσει του ΥΠΠΟ, από όλες τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Προχτές, η λέσχη συγκάλεσε (30/1) ανοιχτή σύσκεψη φορέων για τη λειτουργία του κινηματογράφου σε «τραυματισμένο» κτίριο και για τη βιβλιοθήκη που παραμένει κλειστή και για ερευνητές. Οι βουλευτές σημειώνουν ότι πρέπει να παρθούν μέτρα για: Αμεσο έλεγχο του κτιρίου και αποκατάσταση των ζημιών από τον κρατικό προϋπολογισμό. «Να σταματήσει η απαξίωση των δημοσίων κτιρίων που είναι περιουσία του λαού». Να γίνονται τακτικοί έλεγχοι των δημοσίων και ιδιωτικών κτιρίων που δέχονται κόσμο. Αμεση μεταφορά της Δημοτικής Βιβλιοθήκης σε ασφαλές κτίριο, όπου να γίνονται και οι προβολές της Κινηματογραφικής Λέσχης, μέχρι να αποκατασταθούν οι ζημιές. Υπάρχει κατάλληλος χώρος στο Μουσικό Γυμνάσιο. Δημιουργία αίθουσας κινηματογράφου, που να εξασφαλίζει όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις, με χαμηλό εισιτήριο. Να σταματήσει η εκχώρηση δικαιωμάτων σε ιδιώτες. Δημιουργία θεάτρου, «να σταματήσει η κοροϊδία» με την ένταξη στα διάφορα κοινοτικά προγράμματα και να χρηματοδοτηθεί από το κράτος.

Τέλος, οι βουλευτές ρωτούν αν και ποια μέτρα θα ληφθούν για τα παραπάνω.

Το τελευταίο χειροκρότημα

Eurokinissi

Συντετριμμένη η οικογένεια - τα παιδιά του, αποχαιρέτησαν τον άνθρωπό τους. Συγγενείς, φίλοι, πλήθος καλλιτέχνες, θαυμαστές του και πολιτικοί συνόδευσαν στην τελευταία του κατοικία τον Νίκο Κούρκουλο, στο νεκροταφείο του Δήμου Ζωγράφου, εκπληρώνοντας την επιθυμία του να ταφεί μαζί με τους γονείς και τον πρόωρα χαμένο αδελφό του. Οι χιλιάδες κόσμου που κατέκλυσαν το προαύλιο του κοιμητηρίου, με ένα λουλούδι στο χέρι και μεγάλη συγκίνηση, τον αποχαιρέτησαν με χειροκροτήματα.

Ο Νίκος Κούρκουλος από το 1994 ως καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού και μέχρι την τελευταία του στιγμή, κόπιαζε για ουσιαστική αναβάθμιση του ρόλου της πρώτης κρατικής σκηνής. Δημιούργησε το Παιδικό Στέκι, την Πειραματική Σκηνή, τον Αδειο Χώρο, το Εργαστήρι Υποκριτικής και Σκηνοθεσίας, τη Διεθνή Σκηνή (που ταξιδεύει πια, σ' όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης), τη Θερινή Ακαδημία Θεάτρου. Για πρώτη φορά στα χρονικά του Εθνικού Θεάτρου, έγινε συντήρηση του τεράστιου και σπουδαίου βεστιαρίου του και οργανώθηκε μεγάλη έκθεση κοστουμιών των πρωτοπόρων και κορυφαίων ενδυματολόγων του νεοελληνικού θεάτρου. Ανέβασε εκατοντάδες σπουδαία έργα του παγκοσμίου δραματολογίου και έργα πολλών Ελλήνων συγγραφέων. Εδωσε «βήμα» σε νέους αξιόλογους καλλιτέχνες. Επίμονα διεκδίκησε κονδύλια για την αποκατάσταση του νεοκλασικού κτιρίου του θεάτρου (έργο του Τσίλερ) και πέρσι τον Μάρτη υπέγραψε την οριστική σύμβαση για την ανάθεση του έργου «Αποκατάσταση και εξοπλισμός του κτιριακού συγκροτήματος του Εθνικού Θεάτρου».

Σε ένδειξη πένθους, όλες οι σκηνές του Εθνικού Θεάτρου θα παραμείνουν κλειστές και σήμερα.

Νέες πρεμιέρες

«Ο πατέρας» στη «Στοά»
«Ο πατέρας» στη «Στοά»
Πρεμιέρα, σήμερα, του «Πατέρα» του Στρίντμπεργκ στο θέατρο «Στοά», σε σκηνοθεσία Θανάση Παπαγεωργίου και σκηνικά - κοστούμια Λέας Κούση. Τους πρωταγωνιστικούς ρόλους ερμηνεύουν οι Θανάσης Παπαγεωργίου και Λήδα Πρωτοψάλτη. Παίζουν επίσης: Γιώργος Ζιόβας, Πολύκαρπος Πολυκάρπου, Νάντια Περιστεροπούλου, Αλέκος Κούρος, Αννα Κοζαδίνου, Στέφανος Καλαϊτζής. Η ψυχή του ίλαρχου Αντολφ δεν μπορεί να ηρεμήσει. Μια υποψία τον οδηγεί σε ακρότητες, προκειμένου να μάθει την αλήθεια που θα του στηρίξει την αξιοπρέπεια, τον ανδρισμό, την κυριαρχία του μέσα στο σπίτι. Από την άλλη, η σύζυγος, η γυναίκα που θεωρεί πια αδιανόητη την κυριαρχία του άντρα, θα τραβήξει το σκοινί μέχρι να σπάσει.

  • Η Δέσποινα Τομαζάνη ερμηνεύει τη «Φαίδρα» του Γιάννη Ρίτσου, σε σκηνοθεσία της, από αύριο και για δέκα βραδιές στο θέατρο «Εκάτη». Η παράσταση πρωτοπαίχτηκε στις Συρακούσες, στο πανεπιστημιακό συνέδριο «Αρχιμήδης» και στο διεθνές φεστιβάλ INDA. Στο ρόλο του Ιππόλυτου ο Γκέρχαρντ Σόμερ. Ο Ρίτσος στον ποιητικό μονόλογό του προβάλλει τον περιφρονημένο, ανεκπλήρωτο έρωτα. Μουσική: Δημήτρη Ταμπόση, κοστούμι: Μαρίας Πασσαλή, φωτισμοί: Ανδρέα Μπέλλη.
«Ταξίδι» στο χωρόχρονο

«Ταξίδι» στη δίνη του χώρου και χρόνου, στη «διάσταση» όπου οι δύο έννοιες γίνονται ένα, αποτελεί το οπτικοακουστικό θέαμα «Αναζητώντας το ...χωρόχρονο», που θα παρουσιαστεί στις 8 και 9/2, στο Μέγαρο Μουσικής. Βασίζεται σε μια ιδέα «ήχου και εικόνας» του συνθέτη Δημήτρη Μαραγκόπουλου. Επιστημονικός σύμβουλος του «μουσικοράματος» είναι ο Διονύσης Σιμόπουλος, διευθυντής του Ευγενίδειου Πλανηταρίου. Η μουσική, ως κύριο συστατικό, συνταιριάζεται με την εικόνα που σχεδίασε ο σκηνοθέτης Παναγιώτης Σιμόπουλος. Ακούγονται τα γνωστά έργα του συνθέτη «Ηρος Αγγελος» και «Σαμοθράκη» και η ομώνυμη σύνθεση «Αναζητώντας το... Χωρόχρονο». Ερμηνεύει η «Καμεράτα», σε διεύθυνση Μίλτου Λογιάδη. Συμπράττει η μέτζο σοπράνο Αννα Παγκάλου. Το πολυθέαμα θα παρουσιαστεί και στο θόλο του Πλανηταρίου.

Η Μαρία Λούκα ερμηνεύει σήμερα (10.30 μ.μ.), στο «Αλάβαστρον» (Δαμάρεως 78, 210-7560102), τραγούδια του πρώτου δίσκου της «Καλημέρα» (ευαίσθητες μπαλάντες, ηλεκτρικές και ακουστικές) - και διασκευές έντεχνων ελληνικών τραγουδιών. Συμμετέχουν οι μουσικοί: Κώστας Μανουσάκης, Χάρης Μανουσάκης, Γιάννης Βουτσινάς, Επίκουρος Τριανταφυλλίδης, Αλέξης Δανδουλάκης.

Εγκαινιάζεται σήμερα (7.30 μ.μ.) στον «Εικαστικό κύκλο» (Χαρ. Τρικούπη 121), έκθεση ζωγραφικής του Ηπειρώτη καλλιτέχνη Βασίλη Σταύρου, με τίτλο «Το βλέμμα του ζώου». Στα εγκαίνια θα προβληθεί η ομότιτλη ταινία - ντοκιμαντέρ του Α. Πανάγου και θα μιλήσουν οι: Π. Νούτσος, Α. Σχινά.

Εκδήλωση - αφιέρωμα για τον ποιητή - πεζογράφο Νικόλα Κάλας (Νίκος Καλαμάνης), τον πρωτοπόρο της ελληνικής υπερρεαλιστικής και ελευθερόστιχης ποίησης, με αφορμή τα 100 χρόνια από το θάνατό του, οργανώνει αύριο (8μμ) στο βιβλιοπωλείο «Ιανός» (Σταδίου) το περιοδικό «Μανδραγόρας». Θα μιλήσουν οι: Κ. Κρεμμύδας, Ν. Βαλαωρίτης, Α. Παγουλάτος, Ξ. Σκαρτή, Λ. Χοφ.

Παζάρι βιβλίου, με εκδόσεις του για τον αρχαίο, μεσαιωνικό και νεότερο πολιτισμό της Ελλάδας και γενικότερα της Μεσογείου οργανώνει σήμερα, αύριο (9 π.μ. - 9 μ.μ.) και το Σάββατο (10 π.μ. - 3 μ.μ.) το Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών (Β. Κωνσταντίνου 48).

Σήμερα (7μμ) στο βιβλιοπωλείο «Ιανός» (Σταδίου 24) η Ιωάννα Καρυστιάνη θα μιλήσει για το νέο, εξαιρετικό μυθιστόρημά της «Σουέλ», που αφορά στη μοναχική πολύμορφα στερημένη και δύσκολη ζωή των ναυτικών σε μακρινές, ωκεάνιες θάλασσες, που όσο κι αν τους τυραννούν, τόσο τους μαγεύουν με το σουέλ - το βουβό κυματισμό τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ