ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Φλεβάρη 2007
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επιμένει στη δασοκτόνο αναθεώρηση του άρθρου 24

Το μόνο που την ενδιαφέρει είναι η αντιμετώπιση του εσωκομματικού προβλήματος, ενώ δε συζητά το ενδεχόμενο της απόσυρσης του επίμαχου άρθρου

Αγνοώντας επιδεικτικά τη λαϊκή κατακραυγή για τη δασοκτόνο αναθεώρηση του άρθρου 24, που «άγγιξε» και την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει στην ψήφισή του στην Ολομέλεια της Βουλής.

Το ζητούμενο για την κυβέρνηση, μετά την προχτεσινή «ανταρσία» έξι γαλάζιων βουλευτών που δεν ψήφισαν υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 24 στην Επιτροπή Αναθεώρησης, είναι η αντιμετώπιση του εσωκομματικού προβλήματος και η αποκατάσταση της «ζημιάς» που προκλήθηκε, δίχως να σκέφτεται καν την απόσυρση του επίμαχου άρθρου που βάζει «φωτιά» στα δάση. Κυκλοφόρησαν, βέβαια, ορισμένα σενάρια για κάποια τροποποίηση στην τελική διατύπωση του άρθρου, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από το μέγεθος των αντιδράσεων που θα συναντήσει.

Το Μέγαρο Μαξίμου προσπάθησε να υποβαθμίσει την «απειθαρχία» των βουλευτών της επιστρατεύοντας το επιχείρημα για «ψήφο συνείδησης», ενώ περνώντας στην αντεπίθεση δε δίστασε να την παρουσιάσει ως απόδειξη της ύπαρξης εσωκομματικής δημοκρατίας στη ΝΔ και δημοκρατίας γενικότερα! Την ίδια στιγμή όμως κάλυψε πλήρως τις δημόσιες παρεμβάσεις του Γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ Απ. Σταύρου, ενώ είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι ποτέ δε ρώτησε ούτε πήρε την εντολή του λαού για να «εξαφανίσει» τα εναπομείναντα δάση.

«Σε μια κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία, οι βουλευτές έχουν απεριόριστο δικαίωμα σε ψήφο κατά συνείδηση», δήλωσε ο Θ. Ρουσόπουλος, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι στο πλαίσιο μιας συνταγματικής αναθεώρησης «είναι αυτονόητο ότι επιδιώκεται η κατάθεση και η ζύμωση των απόψεων, ώστε η τελική πρόταση να συνιστά το βέλτιστο». Απέφυγε, πάντως, να διευκρινίσει ποιο μπορεί να είναι «το βέλτιστο», περιοριζόμενος να επισημάνει ότι «μπορεί να υπάρξουν προτάσεις που θα τύχουν ευρύτερης αποδοχής».

Κάνοντας την ανάγκη φιλότιμο, ο εκπρόσωπος υποστήριξε ότι «οι βουλευτές της ΝΔ απέδειξαν το προφανές, ότι η ψήφος κατά συνείδηση, όταν αυτό λέγεται από τα χείλη του αρχηγού του κόμματος, στη ΝΔ ισχύει». «Αυτό - αποφάνθηκε - είναι πραγματική δημοκρατία, αυτό είναι εσωκομματική δημοκρατία».

Σε ό,τι αφορά στην «εμπλοκή» του Γραμματέα της ΚΟ σε μια κατά τ' άλλα διαδικασία ψήφου κατά συνείδηση, ο εκπρόσωπος παρέπεμψε σε σχετική δήλωση του Απ. Σταύρου, λέγοντας ότι τη βρίσκει «επαρκώς εξηγήσιμη των πραγμάτων».

Υπέρμαχος της αναθεώρησης του άρθρου 24 εμφανίστηκε ο Γ. Σουφλιάς, επικαλούμενος ότι ήταν προεκλογική δέσμευση της ΝΔ, ενώ επιχείρησε να πείσει ότι γίνεται προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων. Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ έχυσε κροκοδείλια δάκρυα για τις ανάγκες του κόσμου, ξεγράφοντας ό,τι τσιμεντοποιήθηκε. «Στις δεκαετίες του 1950 και του 1960 υπήρξαν πολλές εκχερσώσεις δασικών εκτάσεων, γιατί ο κόσμος αντιμετώπιζε δύσκολες συνθήκες συμβίωσης. Τι θα κάνουμε τώρα; Θα αφήσουμε όλο αυτό τον κόσμο στο δρόμο; Ή πιστεύει κανείς σοβαρά πως μπορούμε να επιβάλλουμε ότι αυτές οι εκτάσεις θα ξαναγίνουν δάσος;», αναρωτήθηκε υποκριτικά. Επέκρινε και τη στάση του ΠΑΣΟΚ, υπενθυμίζοντας ότι και ο Στ. Τζουμάκας, ως υπουργός Γεωργίας, είχε φέρει προς ψήφιση στη Βουλή ένα παρόμοιο νομοσχέδιο.

ΑΡΧΗ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
Υπάλληλος είχε έμμισθη σχέση με την ΕΡΙΚΣΟΝ

Εμμισθη σχέση με την εμπλεκόμενη στο σκάνδαλο των υποκλοπών, πολυεθνική εταιρεία «Ericsson», είχε μέλος της τεχνικής ομάδας της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ).

Αυτό αναγκάστηκαν να επιβεβαιώσουν χτες τόσο η ΑΔΑΕ όσο και οι εκπρόσωποι της πολυεθνικής εταιρείας στην Ελλάδα, μετά από δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Ποντίκι».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΑΔΑΕ, ο Ιάκωβος Βενιέρης, καθηγητής ΕΜΠ και μέλος της Αρχής, συμμετείχε στην εκτέλεση κοινοτικών προγραμμάτων για την παροχή ερευνητικού έργου στην εταιρεία «Ericsson», με συμβάσεις έργου που χρονολογούνται από 1/1/2001 και 1/9/2002 και ότι τα έργα ολοκληρώθηκαν στις 28/2/2005. Η δε αμοιβή του πληρώθηκε με δελτίο παροχής υπηρεσιών που του έχει χορηγήσει το ΕΜΠ.

Στο ίδιο πνεύμα, η «Ericsson Ελλάς ΑΕ» αναφέρει ότι η συνεργασία με τον Ι. Βενιέρη άρχισε το Φλεβάρη 2001, εντάσσεται στην εκπόνηση και εκτέλεση ερευνητικών και αναπτυξιακών προγραμμάτων που προκηρύσσονται και χρηματοδοτούνται από την ΕΕ. Αναφέρει ακόμη ότι η συνεργασία έληξε πριν αρχίσει η διερεύνηση των υποκλοπών από την ΑΔΑΕ.

Ο I. Βενιέρης ανέλαβε καθήκοντα στην ΑΔΑΕ τον Ιούλη 2003. Ο ιδρυτικός νόμος της Αρχής απαγορεύει στα μέλη της να απασχολούνται με οποιαδήποτε μορφή σε εταιρείες ταχυδρομικών και τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών. Στην ανακοίνωσή της η ΑΔΑΕ αναφέρει ότι «η "Ericsson" δεν αποτελεί πάροχο τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, η δε παρεχόμενη υπηρεσία από το μέλος της Αρχής αφορούσε καθαρώς ερευνητικό έργο..., άρα θέμα ασυμβίβαστου για το εν λόγω μέλος δεν υφίσταται».

Ανεξάρτητα, πάντως, από το εάν υπάρχει ή όχι θέμα ασυμβίβαστου, από το εάν η έμμισθη σχέση του καθηγητή - μέλους της ΑΔΑΕ τερματίστηκε πριν ή μετά την έναρξη διερεύνησης του σκανδάλου των τηλεφωνικών υποκλοπών, εκείνο που προκύπτει αβίαστα και από αυτή την υπόθεση, είναι ότι οι πολυεθνικές εταιρείες στην καπιταλιστική κοινωνία και μπορούν να «παράγουν» διαρκώς κάθε λογής σκάνδαλα, αλλά, προπάντων, έχουν και τον τρόπο να τα συγκαλύπτουν.

Συνεστιάσεις ΚΟ του ΚΚΕ

- Οι ΚΟΒ Νέου Κόσμου, Κουκακίου και Πλάκας διοργανώνουν συνεστίαση σήμερα Παρασκευή, στις 10.30 μ.μ., στην ταβέρνα «ΚΙΒΩΤΟΣ» (Αγ. Ιωάννου 11 - Νέος Κόσμος, στο σταθμό Αγ. Ιωάννης του ΜΕΤΡΟ).

- Η ΚΟΒ Μοσχάτου καλεί στη συνεστίασή της σήμερα Παρασκευή, στις 9 μ.μ., στην ταβέρνα «ΣΕΛΕΚΤ» (πλατεία Μεταμορφώσεως, πλησίον θερινού σινεμά) στο Μοσχάτο.

- Η ΚΟ Ταμπουρίων πραγματοποιεί συνεστίαση σήμερα Παρασκευή, στις 9 μ.μ., στην ταβέρνα του Χάιδου (Παπαναστασίου και Εβρου, Ταμπούρια).

- Η ΚΟ Λόφου Περιστερίου πραγματοποιεί συνεστίαση σήμερα Παρασκευή, στις 9 μ.μ., στο Κέντρο Ανοιξη (Λάρνακος 16, πλησίον γηπέδου Ηφαίστου).

- Η Κομματική Οργάνωση Καλαμπάκας διοργανώνει συνεστίαση αύριο Σάββατο, στις 9 μ.μ., στην ταβέρνα «Αρχονταρίκι», στην Καλαμπάκα.

- Η ΝΕ Πρέβεζας του ΚΚΕ καλεί στη συνεστίαση που διοργανώνει αύριο Σάββατο, στις 8.30 μ.μ., στο κέντρο «Ελάτρεια».

- Συνεστίαση πραγματοποιεί αύριο Σάββατο η ΚΟ Γιαννιτσών Πέλλας στο οικογενειακό κέντρο «Αίνιγμα».

- Στη συνεστίασή της, καλεί η ΚΟΒ Λιτόχωρου Πιερίας αύριο Σάββατο, στο κέντρο «Περιβόλι των Μουσών».

- Συνεστίαση πραγματοποιούν οι ΚΟ Καλαμαριάς και ΔΕΚΟ - Τραπεζών της ΚΟΘ του ΚΚΕ, την Κυριακή 4 Φλεβάρη στο «Reception hall CAESAR'S CLUB».

- Η ΚΟΒ «Ριζοσπάστη» του ΚΚΕ διοργανώνει συνεστίαση την Κυριακή 4 Φλεβάρη, στο «Ρεμπέτικο Στέκι» (Πλατεία Πατριάρχου 16, Νέα Φιλαδέλφεια). Ωρα προσέλευσης 12.30 το μεσημέρι.

- H KOB Λιούμη Αιγάλεω του ΚΚΕ οργανώνει γλέντι στο μουσικό μεζεδοπωλείο «ΣΕΡΕΤΗΣ» (Δωρίδος 12 και Θηβών Αγ. Σπυρίδωνα Αιγάλεω), την Κυριακή 4 Φλεβάρη και ώρα 2.30 μ.μ.

- Η ΚΟΒ Πρόνοιας και οι Κομματικές Ομάδες Αναπήρων - Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ του ΚΚΕ καλούν στη συνεστίασή τους την Παρασκευή 9 Φλεβάρη, στις 9.30 μ.μ., στην ταβέρνα «Το τζάκι» (Ελ. Βενιζέλου και Φραγκισκάτου, Νέο Φάληρο).

Εκδήλωση για τον ΔΣΕ

Εκδήλωση για τα 60 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ διοργανώνει η ΝΕ Εβρου του ΚΚΕ, αύριο Σάββατο, στις 7 μ.μ., στο ξενοδοχείο «ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ» στην Αλεξανδρούπολη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Πολιτικό μνημόσυνο στον Σ. Κωστόπουλο

Εκδήλωση - πολιτικό μνημόσυνο για τον σύντροφο Σωτήρη Κωστόπουλο, όπου θα παρουσιαστεί και το βιβλίο του «Ορθιοι Μπροστά», διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ. Η εκδήλωση θα γίνει την Τετάρτη 7 Φλεβάρη, στις 6 το απόγευμα, στο Κέντρο Ιστορίας του Δήμου Θεσσαλονίκης (πλατεία Ιπποδρομίου).

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν οι: Γιώργος Χουρμουζιάδης, καθηγητής Φιλοσοφικής του ΑΠΘ και βουλευτής του ΚΚΕ και Γιώργος Τεμεκενίδης, ιστορικός - φιλόλογος.

Περιοδεία στο Πρόχωμα

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης σήμερα Παρασκευή στις 7 μ.μ. θα περιοδεύσει στο Πρόχωμα Θεσσαλονίκης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ