ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Φλεβάρη 2007
Σελ. /28
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ
Δυναμική πολύμορφη δράση

Σήμερα συναυλία στη Φιλοσοφική, αύριο νέα κινητοποίηση

Με δυναμική και αποφασιστικότητα, φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι συνεχίζουν τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις, τις καταλήψεις και την πολύμορφη καθημερινή δραστηριότητα.

Σήμερα, διοργανώνουν συναυλία στις 6 το απόγευμα στη Φιλοσοφική Σχολή. Στη συναυλία θα τραγουδήσουν ο Μιχάλης Κακέπης, το «Φτηνό Ευέλικτο Μουσικό Δυναμικό», οι «Free Radical» και οι «Something White».

Αύριο, Σάββατο, φοιτητές και σπουδαστές διοργανώνουν κινητοποίηση για να επαναλάβουν την αντίθεσή τους στην αναθεώρηση του άρθρου 16 και το νέο νόμο - πλαίσιο, κατά τη διάρκεια της Συνόδου των Πρυτάνεων, που θα γίνει στο συνεδριακό κέντρο της «Αγροτικής» στο Καστρί.

Προχτές, μετά το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο έγιναν συναντήσεις συντονισμού φοιτητών και σπουδαστών. Το συντονιστικό των σπουδαστικών συλλόγων και το συντονιστικό των γενικών συνελεύσεων των φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων επιβεβαίωσαν την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν στον ίδιο αγωνιστικό δρόμο και προγραμματίζουν επόμενο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο για την Πέμπτη, 8 Φλεβάρη.

«Εξω οι εταιρείες απ' τις σχολές»

Χτες το πρωί φοιτητές και φοιτήτριες απ' τις σχολές του ΕΜΠ «έχτισαν» το Γραφείο Διασύνδεσης του Πολυτεχνείου! Με μια συμβολική κίνηση «σταμάτησαν» την επιχειρηματική δραστηριότητα στο Πανεπιστήμιο, συνεχίζοντας τις πολύμορφες δραστηριότητές τους ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Παιδείας. «Σήμερα χτίζουμε το Γραφείο Διασύνδεσης με απόφαση των φοιτητικών συλλόγων του ΕΜΠ αλλά και του Παναθηναϊκού Συντονιστικού των Φοιτητικών Συλλόγων» δήλωσε στο «Ρ» η Χαρά Σπηλιωπούλου, φοιτήτρια στη Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών. Οπως σημείωσε: «Το Γραφείο Διασύνδεσης είναι κλασικό παράδειγμα σκλαβοπάζαρου μέσα στο Πολυτεχνείο όπου φοιτητές δουλεύουν σε αντικείμενα εντελώς άσχετα με το αντικείμενό τους, με μισθούς πείνας και συνθήκες γαλέρας».

«Εμείς», πρόσθεσε, «κόντρα και στην προσπάθεια που γίνεται σήμερα να αμαυρωθεί ο αγώνας των φοιτητών, συνεχίζουμε τον αγώνα μας για δημόσια δωρεάν Παιδεία. Εναν αγώνα που είναι και πρέπει να είναι αγώνας όλου του λαού για δημόσια και δωρεάν Παιδεία, είναι ο αγώνας για τα δικαιώματά μας στη δουλιά και στη ζωή». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Δημήτρης Αναστασίου, φοιτητής στη Σχολή Τοπογράφων, ο οποίος σχολίασε όλα όσα λέγονται περί διαλόγου, επισημαίνοντας: «Διάλογοι έχουν γίνει πολλοί, αλλά αυτό που θέλουν είναι μια συναίνεση για περάσουν τα μέτρα. Εχουμε πάρει αποφάσεις ενάντια σε αυτή την πολιτική. Εμείς καλούμε και τους πανεπιστημιακούς να παλέψουν μαζί μας για δημόσια δωρεάν Παιδεία στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών».

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Πάλη για Παιδεία των σύγχρονων λαϊκών αναγκών

Ψήφισμα του 21ου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας

«Εξαιρετικά κρίσιμες για τα παιδιά, αλλά και τη ζωή της εργατικής τάξης γενικότερα», χαρακτηρίζουν οι οικοδόμοι τις εξελίξεις στο χώρο της εκπαίδευσης, με ψήφισμα του 21ου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας τους, στο οποίο σημειώνουν:

«Οι αναδιαρθρώσεις και οι μεταρρυθμίσεις που προωθούνται με αιχμή την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, από την κυβέρνηση της ΝΔ, σε συμπαιγνία με το ΠΑΣΟΚ θα επιδεινώσουν περισσότερο την κατάσταση στην Παιδεία, νέα δυσβάσταχτα οικονομικά βάρη θα κληθούν να σηκώσουν οι εργατικές, λαϊκές οικογένειες, το περιεχόμενο της εκπαίδευσης θα υποταχθεί ακόμα παραπέρα στην υπηρεσία χειραγώγησης συνειδήσεων της νεολαίας.

Πίσω από τις κομψές διατυπώσεις της κυβέρνησης περί "ανοιχτού σχολείου", "ανοιχτού πανεπιστημίου", με "αυτοτέλεια", κρύβεται η ικανοποίηση των αξιώσεων του ΣΕΒ για είσοδο των επιχειρήσεων στα σχολεία και τα πανεπιστήμια, πράγμα βέβαια που ήδη αργά, αλλά σταθερά, προωθείται.

Κατανοούμε πολύ καλά τι σημαίνει αυτό για την τσέπη των εργαζομένων. Παράλληλα, η προωθούμενη αναγνώριση των ιδιωτικών ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ξήλωμα δηλαδή ό,τινος έχει απομείνει από το δημόσιο δωρεάν χαρακτήρα της Παιδείας, καθιστώντας τον σύμφωνα με τους ισχυρισμούς κυβέρνησης και αντιπολίτευσης "ανταγωνιστικό". Οι εργαζόμενοι έχουν νιώσει για τα καλά στο πετσί τους, τι τους επιφυλάσσει το μέλλον όταν ακούν για ανταγωνιστικότητα. Συμπεραίνουμε, λοιπόν, ότι κανείς δεν πρέπει να μείνει αδιάφορος απέναντι σ' αυτά που συμβαίνουν. Το θέμα ταλανίζει τη ζωή καθημερινά χιλιάδων οικογενειών. Είναι καιρός να τσαλακώσουμε τα σχέδιά τους. Καλούμε τους εργαζόμενους να απορρίψουν τα ψευτοδιλήμματα που θέτει η κυβέρνηση, του τύπου ότι έτσι κι αλλιώς πληρώνεις που πληρώνεις, με τις νέες ρυθμίσεις θα λαμβάνεις ποιοτικότερη Παιδεία. Οι λογικές αυτές καλλιεργούνται για να καθηλώσουν την αγωνιστικότητα των εργαζομένων».

Η Ομοσπονδία επισημαίνει «την ανάγκη καταδίκης των πολιτικών δυνάμεων (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ) που είναι υπεύθυνες για τη σημερινή κατάσταση και προωθούν χέρι - χέρι την αναθεώρηση του άρθρου 16 και συνολικά την ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης» και τονίζει: «Κανένας εφησυχασμός. Αγωνιζόμαστε από κοινού με νεολαία, φοιτητές, μαθητές, όχι μόνο για να περισώσουμε απ' αυτή την αντιεκπαιδευτική επέλαση ό,τι έχει απομείνει, αλλά διεκδικούμε Ενιαία αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν Παιδεία για όλους, αύξηση δαπανών για την Παιδεία στο ύψος του 15% του κρατικού προϋπολογισμού, κατάργηση κάθε μορφής επιχειρηματικής δράσης στο χώρο της εκπαίδευσης, Ενιαία Ανώτατη, δημόσια εκπαίδευση, δημιουργία δωρεάν, δημόσιου δικτύου προσχολικής αγωγής».

Ερωτήματα & Απαντήσεις

Μπορεί η διασύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά και τις επιχειρήσεις να λύσει το πρόβλημα της ανεργίας;

Η κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΕΒ και οι λοιποί θιασώτες της αντιδραστικής μεταρρύθμισης στην Παιδεία προσπαθούν να πείσουν ότι δήθεν κόπτονται για την ανεργία, η οποία μαστίζει κυρίως τη νεολαία. Βρήκαν μάλιστα τον ένοχο: Τις σπουδές, που σήμερα δεν είναι τάχα εναρμονισμένες με την αγορά εργασίας, με αποτέλεσμα - λένε - να υπάρχει πλήθος αποφοίτων χωρίς επαγγελματικό αντίκρισμα.

Είναι αβάσιμο και παραπλανητικό το επιχείρημα ότι η προσαρμογή των σπουδών στις ανάγκες της «αγοράς», η σύνδεση των σπουδών με τις επιχειρήσεις, θα εξασφαλίσει άμεσα μια θέση εργασίας στους αποφοίτους. Γιατί η ανεργία είναι σύμφυτη με τον καπιταλισμό, όπου οι εφεδρείες ανέργων χρησιμεύουν στο κεφάλαιο για να συμπιέσει στο κατώτατο δυνατό όριο τις απαιτήσεις των εργαζομένων και να εντείνει την εκμετάλλευσή τους.

Η ανεργία των αποφοίτων δεν οφείλεται στην έλλειψη των κατάλληλων ειδικοτήτων και δεξιοτήτων. Αλλωστε, υπάρχει μια πληθώρα υπερπροσοντούχων νέων - όπως χαρακτηριστικά παραδέχεται η Λευκή Βίβλος για την εκπαίδευση - οι οποίοι μπορούν να καλύψουν ανάγκες της παραγωγής, ακόμα και σε θέσεις που απαιτούν λιγότερα προσόντα. Ομως, ούτε αυτοί βρίσκουν δουλιά. Ταυτόχρονα, και οι απόφοιτοι των ΙΕΚ, τα οποία βρίσκονται σε απόλυτη σύνδεση με τις επιχειρήσεις, προστίθενται στις στρατιές ανέργων και όταν βρίσκουν δουλιά τη βρίσκουν με άθλιους όρους, χωρίς δικαιώματα και με πενιχρές αποδοχές.

Εκείνο που εννοούν κυβέρνηση, ΠΑΣΟΚ και βιομήχανοι όταν μιλούν για σύνδεση των σπουδών με την αγορά εργασίας είναι ακόμα μεγαλύτερο δέσιμο των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στις επιδιώξεις των επιχειρήσεων. Δηλαδή, να βγαίνει από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα μια μεγάλη μάζα φτηνού και ευέλικτου εργατικού δυναμικού, το οποίο να προσαρμόζεται στις τρέχουσες ανάγκες που έχει κάθε φορά η παραγωγή και ταυτόχρονα να υπάρχει ένας περιορισμένος αριθμός υψηλά ειδικευμένου επιστημονικού δυναμικού.

Μια τέτοια διασύνδεση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων με την αγορά δε συμφέρει τους αποφοίτους. Γιατί, στη συντριπτική πλειοψηφία τους, θα έχουν μερική γνώση, δε θα γνωρίζουν ολοκληρωμένα το αντικείμενό τους και δε θα μπορούν να εξασκήσουν αυτόνομα το επάγγελμα. Και όταν οι λίγες και ληξιπρόθεσμες γνώσεις που έχουν λάβει δε θα χρειάζονται σε εκείνη τη φάση ή θα καταργούνται από την ίδια την εξέλιξη, θα απολύονται ή θα λήγει η άδεια άσκησης επαγγέλματος. Και θα εξωθούνται σε συστήματα ανανέωσης της κατάρτισής τους, προκειμένου να διατηρήσουν το δικαίωμα να διεκδικήσουν εργασία.

Ακόμα και όταν η διασύνδεση των πανεπιστημίων με την αγορά θα έχει γίνει πιο σφιχτή απ' ό,τι ήδη είναι σήμερα και τα υποτιθέμενα μέτρα για τη μείωση της ανεργίας θα έχουν παρθεί, η ανεργία θα εξακολουθεί να υπάρχει. Και τότε θα μας λένε ότι υπεύθυνοι για την ανεργία των αποφοίτων είναι οι ίδιοι οι απόφοιτοι. Που δεν έκαναν καλή επιλογή σχολής ή αντικειμένου, που δε φρόντισαν να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητά τους με σεμινάρια και καταρτίσεις, που δε χτύπησαν τις σωστές πόρτες... Ηδη μιλούν για αποκλειστικά ατομική ευθύνη του ανέργου, δηλαδή για το ότι δε βρίσκει δουλιά!

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΝΕΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Αύριο η εκδήλωση για την Παιδεία

Εκδήλωση για την Παιδεία πραγματοποιεί αύριο Σάββατο, στις 6 το απόγευμα, στο Πάντειο, η Γραμματεία Νέων Εργαζομένων και Ανέργων του ΠΑΜΕ. Ενόψει της εκδήλωσης, προγραμματίζει για σήμερα το πρωί περιοδεία στον ΟΑΕΔ Αλίμου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ