ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Φλεβάρη 2007
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συντονισμένες δραστηριότητες εργατών - φοιτητών - σπουδαστών

Από το χτεσινό συμβολικό αποκλεισμό των γραμμών του ΟΣΕ

Motion Team

Από το χτεσινό συμβολικό αποκλεισμό των γραμμών του ΟΣΕ
Με βασικούς σταθμούς κοινής δράσης τις 15 και κυρίως τις 22 Φλεβάρη, την πρώτη ημέρα ψηφοφοριών στη Βουλή για τη συνταγματική αναθεώρηση, αποφάσισαν να συντονίσουν τη δράση τους εργαζόμενοι και φοιτητές, κατά την κοινή σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία των φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων.

Φοιτητές και εργαζόμενοι συζήτησαν τις δυνατότητες ανάληψης συντονισμένων αγωνιστικών δράσεων σε χώρους εργατικούς κι εκπαιδευτικούς για ζητήματα Παιδείας - Εργασίας. Και συμμετείχαν σε αυτή εκπρόσωποι από 30 συνδικάτα. Με βασικούς σταθμούς κοινής δράσης τις 15 και κυρίως τις 22 Φλεβάρη κατέληξαν σε πρόγραμμα δράσης για το επόμενο διάστημα, με στόχο την ανατροπή της αντιεκπαιδευτικής «μεταρρύθμισης». Θεωρώντας ότι η Παιδεία αποτελεί υπόθεση όλου του λαού και ενδιαφέρει άμεσα κάθε εργαζόμενο, εξέτασαν τη δυνατότητα κοινών κινητοποιήσεων και εξορμήσεων σε χώρους εργασίας κι εκπαίδευσης. Επίσης την οικονομική ενίσχυση του αγώνα και την καθιέρωση τακτικών συσκέψεων φοιτητών - εργαζομένων για το συντονισμό της δράσης.

Στο μεταξύ έχει οριστεί νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη την Τετάρτη 7 Φλεβάρη, στις 12 μ., με συγκέντρωση στο Πολυτεχνείο. Την Πέμπτη 8 Φλεβάρη οι φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι συμμετέχουν στο συλλαλητήριο της Αθήνας. Επίσης, χτες οι φοιτητικοί σύλλογοι της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ πραγματοποίησαν μαζική εξόρμηση με υλικό των φοιτητικών συλλόγων στον ΟΣΕ. Σταμάτησαν συμβολικά τη διέλευση του τρένου που πραγματοποιούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη - Σέρρες και μοίρασαν υλικό στους επιβάτες του. Στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία στην Εγνατία οδό έως το Πολυτεχνείο. Κατά τη διάρκεια της εξόρμησης διμοιρίες των ΜΑΤ και αστυνομικοί της Ασφάλειας με πολιτικά έκαναν έντονη την έτσι κι αλλιώς αδικαιολόγητη παρουσία τους, σε μία προσπάθεια να τρομοκρατήσουν τους φοιτητές, που παλεύουν για δημόσια και δωρεάν Παιδεία.

  • Το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Θεσσαλονίκης (ΣΑΣΘ) συνεδριάζει την Κυριακή 4 Φλεβάρη, στις 7 μ.μ., στο Συνδικάτο Οικοδόμων θεσσαλονίκης.
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Αγωνιούν ν' ανοίξουν τα πανεπιστήμια

Πριν την ανούσια δικομματική παράσταση που στήθηκε χτες στη Βουλή με την πρόταση μομφής που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ, είχε στηθεί μια άλλη κοινοβουλευτική παράσταση με πρωταγωνιστή τον πρόεδρο του ΣΥΝ, Αλ. Αλαβάνο. Ο τελευταίος απέσυρε την Επίκαιρη Ερώτηση για την κατάσταση στην ανώτατη εκπαίδευση, που είχε καταθέσει στη Βουλή, επειδή δεν πήγε να του απαντήσει ο πρωθυπουργός, αλλά πήγε η υπουργός Παιδείας... Αιτιολογώντας την απόσυρση μάλιστα είπε ότι έπρεπε να είναι εκεί ο πρωθυπουργός για να του πει να διακόψει την αναθεώρηση του άρθρου 16, ώστε ν' ανοίξουν τα πανεπιστήμια. Φαίνεται ότι έχει γίνει κύριο μέλημα όλων των τάσεων του ΣΥΝ το πώς θα σταματήσουν οι κινητοποιήσεις και θ' ανοίξουν τα πανεπιστήμια, τόσο που ο Αλ. Αλαβάνος ξέχασε εντελώς το νόμο - πλαίσιο απέναντι στον οποίο αντιδρούν φοιτητές και πανεπιστημιακοί.

Με την ίδια αγωνία, του πώς θα σταματήσουν οι κινητοποιήσεις και πώς θα εσπευστούν οι αναδιαρθρώσεις, εξέδωσε ανακοίνωση χτες και η πλατφόρμα του ΣΥΝ «Αριστερά Σήμερα» (ΑΡΣΗ), πολλά στελέχη της οποίας, συνυπογράφουν μαζί με πανεπιστημιακούς της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, το πνεύμα και το γράμμα του νόμου - πλαισίου της κυβέρνησης. Λέει λοιπόν, η ανακοίνωση της ΑΡΣΗ ότι η αγωνία της είναι πώς «θα συμβάλει σε δημόσιο διάλογο και στη διαμόρφωση ενός ισχυρού μεταρρυθμιστικού σχεδίου (...) που εκκρεμεί και που συνεχώς παραμερίζεται στο όνομα πολιτικών, κομματικών ή ακόμα και συνδικαλιστικών προτεραιοτήτων». Δηλαδή, για το κομμάτι αυτό του ΣΥΝ, οι κινητοποιήσεις του λαού και της νεολαίας που εμπόδισαν μέχρι σήμερα την κατάθεση του νόμου - πλαισίου είναι κομματικές και συνδικαλιστικές προτεραιότητες που παρεμποδίζουν την πρόοδο... Οπου πρόοδος γι' αυτούς είναι οι προτάσεις που έχουν καταθέσει, οι προτάσεις που είναι ολόιδιες με αυτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και που οδηγούν στην ιδιωτικοποίηση του δημόσιου πανεπιστημίου. Αν αυτό είναι η «Αριστερά σήμερα», προφανώς η Δεξιά θα μείνει άνεργη!

Ερωτήματα & Απαντήσεις

Χρειάζονται πραγματικά μεταρρυθμίσεις σήμερα στην ανώτατη εκπαίδευση και τι είδους μεταρρυθμίσεις;

Οι μεταρρυθμίσεις που σπρώχνουν τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ στην ιδιωτικοποίηση δεν αποτελούν λύση στα σύγχρονα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι λαϊκές οικογένειες με την εκπαίδευση των παιδιών τους. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ υποστηρίζουν το πνεύμα αυτών των μεταρρυθμίσεων, οι οποίες στην πραγματικότητα εξυπηρετούν τις σύγχρονες ανάγκες του καπιταλισμού.

Το ΚΚΕ αντιπροτείνει την αναδιαμόρφωση μιας πραγματικά Ενιαίας Ανώτατης Εκπαίδευσης με ισότιμα ιδρύματα, που θα συνεργάζονται - αντί να ανταγωνίζονται - για να αναπτύσσουν την επιστήμη με κριτήριο την ευημερία όλου του λαού και όχι της ολιγαρχίας του πλούτου. Αυτή θα βασίζεται σε πραγματικά επιστημονικά αντικείμενα, με ενότητα στα προγράμματα σπουδών, με την απαραίτητη χρονική διάρκεια, με επιστημονική και επαγγελματική ειδίκευση, σε αντίθεση με την πολιτική που μετατρέπει την πανεπιστημιακή εκπαίδευση σε άθροισμα ευέλικτων μαθήσεων. Ανώτατα ιδρύματα που θα συνενώνουν και θα αναπτύσσουν ευρύ κύκλο επιστημονικών αντικειμένων και θα συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό επιστημονικού δυναμικού, χωρίς μεταξύ τους κατηγοριοποιήσεις, και χωρίς την αναχρονιστική διάκριση σε πανεπιστημιακή και σε μη πανεπιστημιακή - τεχνολογική εκπαίδευση. Τα ΤΕΙ αφού αναβαθμιστούν να ενταχθούν είτε στην ανώτατη είτε στην τεχνικοεπαγγελματική εκπαίδευση, ανάλογα με το αντικείμενό τους.

Σύμφωνα με την πρόταση του ΚΚΕ, το πτυχίο πρέπει να αρκεί από μόνο του για να πιάσει κανείς δουλιά και να μη χρειάζεται κανένας άλλος φορέας διαπίστευσης της επαγγελματικής ικανότητας. Οι υψηλού επιπέδου ενιαίες προπτυχιακές σπουδές να οδηγούν σε «μάστερ» και οι μεταπτυχιακές σπουδές να προωθούν την παραγωγή της νέας γνώσης και να οδηγούν σε διδακτορικό. Οσο για την έρευνα, να αναπροσανατολιστεί ώστε να υπηρετεί το λαό αντί τα ιδεολογικά, πολιτικά, οικονομικά συμφέροντα των ιδιωτών χρηματοδοτών της.

Για μια τέτοιου επιπέδου ανώτατη εκπαίδευση, είναι απαραίτητη η γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, προς όλα ανεξαιρέτως τα ιδρύματα και το επιστημονικό προσωπικό (ώστε να μπει τέρμα στη νοσηρή κατάσταση της διαχείρισης του μεγάλου όγκου των ερευνητικών προγραμμάτων από μια μειοψηφία του ΔΕΠ, διασυνδεδεμένη με επιχειρηματικά και κυβερνητικά κυκλώματα). Παράλληλα, αυτή η γενναία χρηματοδότηση να συνδυάζεται με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας των ίδιων των ιδρυμάτων ή των πανεπιστημιακών, κατάργηση της ανταποδοτικής λειτουργίας των ιδρυμάτων.

Βέβαια, χρειάζονται και μια σειρά μέτρα φοιτητικής μέριμνας (δωρεάν σίτιση, στέγαση, παροχή όλων των απαραίτητων συγγραμμάτων στους φοιτητές και πανεπιστημιακά τυπογραφεία για την παραγωγή τους), όπως και μέτρα για το διδακτικό κι ερευνητικό προσωπικό. Πρόσληψη όλου του προσωπικού, κατάργηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, καθιέρωση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης του διδακτικού προσωπικού ώστε να αφιερωθεί αποκλειστικά στα διδακτικά και ερευνητικά του καθήκοντα.

ΝΕ ΧΑΝΙΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πλατύ άνοιγμα

Τις θέσεις του Κόμματος για την Παιδεία και το σχέδιο της πολιτικής καμπάνιας παρουσίασε χτες σε συνέντευξη της ΝΕ Χανίων του ΚΚΕ, ο γραμματέας της ΝΕ και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Γιώργος Νταγκουνάκης, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι η καμπάνια αγκαλιάζει συνολικά το πρόβλημα της Παιδείας σε σχέση με τις λεγόμενες μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ με τη στήριξη και του ΠΑΣΟΚ. Κλείνοντας τη συνέντευξη ανέφερε πως η ΝΕ Χανίων του ΚΚΕ, στα πλαίσια της πολιτικής καμπάνιας, έχει συζητήσει και έχει καταλήξει σε ένα πλούσιο και πλατύ άνοιγμα της οργάνωσης στην εργατική τάξη του νομού και στα άλλα λαϊκά στρώματα, στις γυναίκες και τη νεολαία.

Εργολαβία

Οι Δαπίτες του ΤΕΙ Σερρών κυκλοφόρησαν μία ανακοίνωση - αφίσα όπου εν ολίγοις περιγράφουν τους φοιτητές - σπουδαστές, που αγωνίζονται για δημόσια δωρεάν Παιδεία, ως κοινούς εγκληματίες που θέλουν να καταστρέψουν το θεάρεστο έργο της ΝΔ. Και δε θα υπήρχε πρόβλημα αν τις μπουρδολογίες, που έχουν στο κεφάλι τους, τις κράταγαν για τον εαυτό τους. Μόνο που πίσω από κάθε τέτοιου είδους «βλακεία» της ΔΑΠ βρίσκεται η επίμονη προσπάθειά της να βοηθήσει να περάσουν τα μέτρα της κυβέρνησης επιστρατεύοντας όλες τις μεθόδους συκοφαντίας, παραπληροφόρησης, προβοκάτσιας, ψευτιάς που διαθέτουν και τις κυκλοφορούν με ανακοινώσεις - αφίσες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ