ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Φλεβάρη 2007
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ - ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΙ
Διαδηλώνουν και σήμερα

Στο Καστρί, στη Σύνοδο των Πρυτάνεων. Συγκέντρωση στις 12.00 το μεσημέρι στην Κηφισιά

Με διαδήλωση σήμερα, κατά τη Σύνοδο των Πρυτάνεων, φοιτητές και σπουδαστές επαναλαμβάνουν την εναντίωσή τους στην αναθεώρηση του άρθρου 16 και το νέο νόμο - πλαίσιο. Το αγωνιστικό ραντεβού προγραμματίζεται για τις 12.00 το μεσημέρι στην πλατεία της Κηφισιάς, ενώ από εκεί οι διαδηλωτές θα κατευθυνθούν με πορεία στο κέντρο εκπαίδευσης της Αγροτικής Τράπεζας, στο Καστρί, όπου διεξάγεται η Σύνοδος.

Να θυμίσουμε ότι η Σύνοδος των Πρυτάνεων έχει κατά καιρούς ταχτεί υπέρ των μεταρρυθμίσεων που προωθεί το υπουργείο Παιδείας. Σήμερα, ανάμεσα στα θέματα που κουβεντιάζουν είναι και το άρθρο 16, ο νέος νόμος - πλαίσιο, το άσυλο... Πρόσφατα δε τέσσερις πρυτάνεις κατέθεσαν πρόταση για «πάγωμα» των κινητοποιήσεων, ζητώντας από το υπουργείο Παιδείας να παρατείνει την κατάθεση του νέου νόμου - πλαισίου για να μην... πυροδοτούνται αναταραχές!

Φοιτητές, σπουδαστές και πανεπιστημιακοί έχουν αποδείξει ότι «δεν τσιμπάνε» σε ελιγμούς και κινήσεις «συναίνεσης». Και συνεχίζουν αποφασιστικά, εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους, για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση.

Ηδη έχει καθοριστεί το επόμενο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο για την Πέμπτη, 8 Φλεβάρη, στις 12.00 μ. στα Προπύλαια.

Με νέο γύρο γενικών συνελεύσεων ξεκινάει η νέα βδομάδα, ενώ φοιτητές και σπουδαστές συνεχίζουν την καθημερινή πολύμορφη δραστηριότητα, με εξορμήσεις και «χάπενινγκ» στις αγορές, τις πλατείες, τους δρόμους, τις γειτονιές, τα σχολεία και τους χώρους δουλιάς. Και καλούν όλους τους εργαζόμενους και τη νεολαία, όλο το λαό, να πάρει στα χέρια του την υπόθεση της Παιδείας, να παλέψει για το δικαίωμα στη μόρφωση, τη δουλιά, τη ζωή.

  • Στη χτεσινή της συνεδρίαση η Διοικούσα Επιτροπή της ΠΟΣΔΕΠ επικύρωσε την απόφαση της Εκτελεστικής Γραμματείας για συνέχιση της αγωνιστικής της δράσης με απεργιακές κινητοποιήσεις διαρκείας και συμμετοχή στα συλλαλητήρια που διοργανώνουν οι φοιτητικοί σύλλογοι. Η Διοικούσα Επιτροπή προτείνει προς τις γενικές συνελεύσεις των συλλόγων των καθηγητών πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες από τη Δευτέρα, με εβδομαδιαίες συνεδριάσεις των συλλόγων. Ηδη, συμμετοχή στην πενθήμερη απεργία έχουν αποφασίσει οι σύλλογοι καθηγητών του Πολυτεχνείου και της Φυσικομαθηματικής.
  • Με νότες, τραγούδια και συνθήματα «χρωμάτισαν» τον αγώνα τους οι φοιτητές, δίνοντας βροντερό «παρών» χτες βράδυ στη Φιλοσοφική, στο πλαίσιο των πολύμορφων κινητοποιήσεών τους για να μην περάσει η αντιδραστική μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση. Η εξέδρα στο αίθριο της Φιλοσοφικής «φιλοξένησε» τα συγκροτήματα των Μ. Κακέπη και «Φτηνό Ευέλικτο Μουσικό Δυναμικό», «Free Radical» και «Something Wild», που με τα τραγούδια τους ξεσήκωσαν τους φοιτητές, ενώ τα συνθήματα για ενιαία δημόσια και δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση κυριαρχούσαν στο χώρο.
ΞΑΝΘΗ
Ελπιδοφόροι οι αγώνες του σήμερα

Ομιλία του Θ. Γκιώνη στο Πολυτεχνείο

«Ελπιδοφόροι τόσο για την ανατροπή των νέων μέτρων όσο και συνολικότερα για την αντίσταση της νέας γενιάς στο ζοφερό μέλλον, που της ετοιμάζουν, είναι οι αγώνες που συντελούνται στο χώρο της Παιδείας, παρά το φιάσκο, μετά την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για μομφή στην κυβέρνηση. Οι αγώνες αυτοί πρέπει να συνεχιστούν και να κλιμακωθούν το επόμενο διάστημα», υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο Θέμης Γκιώνης, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ στην εκδήλωση - συζήτηση του ΝΣ Ξάνθης της ΚΝΕ, στο Πολυτεχνείο του ΔΠΘ, με θέμα: «Οι αγώνες του σήμερα και η προοπτική τους».

Ο Γραμματέας του ΚΣ ανέπτυξε την πρόταση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για την Παιδεία και για την ανάπτυξη της πάλης του λαϊκού κινήματος. «Το ΚΚΕ έχει κηρύξει τρίμηνη καμπάνια για την Παιδεία με στόχο να συζητήσουμε πλατιά με το λαό και τη νεολαία τη θέση του Κόμματος για την Παιδεία, κάτι το οποίο θα παίξει ρόλο για το ανέβασμα της πάλης ενάντια στις αναδιαρθρώσεις στο χώρο της Παιδείας», σημείωσε.

ΝΕΑ ΒΙΒΛΙΑ
Ο υπεύθυνος για την ανεργία

«π.χ. η ανεργία που οφείλεται στην εισαγωγή της τεχνολογίας ή τις αλλαγές στον οικονομικό χαρακτήρα της κοινωνίας. Με αυτόν τον τρόπο διακρίνεται το κοινωνικό πρόβλημα της ανεργίας από το ατομικό που αφορά π.χ. την κακή επιλογή επαγγέλματος». Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή, Γ' Γυμνασίου, κεφάλαιο 6.1, σελίδα 47)

Το καθήκον να «βγει λάδι» για το πρόβλημα της ανεργίας το εκμεταλλευτικό σύστημα αναλαμβάνει το συγκεκριμένο κομμάτι από το βιβλίο της Γ' Γυμνασίου. Στο παραπάνω απόσπασμα, την επιστημονικοφανή αναφορά στα αίτια της ανεργίας αναιρεί τελικά η αμέσως επόμενη πρόταση που προσπαθεί να επιμερίσει ουσιαστικά τις ευθύνες για το πρόβλημα ανάμεσα στις κοινωνικές αιτίες και την ατομική ευθύνη.

Δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρούν να μπολιάσουν με τέτοιες απόψεις τις συνειδήσεις των νέων κυρίως ανθρώπων που είναι και τα πρώτα θύματα της ανεργίας και του συνόλου των αναδιαρθρώσεων στην οικονομία. Ωστόσο, όταν το «φταις και εσύ που δε βρίσκεις δουλιά» γίνεται αντικείμενο διδασκαλίας μέσα στην τάξη, με τη βαρύτητα που φέρει αυτό για τη διαμόρφωση συνείδησης από το νέο, αποκαλύπτεται για μια ακόμα φορά το τι σχολείο και τι ανθρώπους θέλουν να φτιάξουν. Εστω κι αν η διατύπωση προσπαθεί για τους τύπους να δώσει βάρος στις κοινωνικές αιτίες του προβλήματος.

Ας μην ξεχνάμε πως και το μάθημα Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής εντάσσεται μέσα σε ένα πλέγμα διδακτέας ύλης η οποία οδηγεί στη σύγχυση, προβάλλει μια βιτρίνα της κοινωνίας που λίγη σχέση έχει με την πραγματικότητα που ζει η λαϊκή οικογένεια, συσκοτίζοντας τις αιτίες για τα προβλήματα και αποκρύπτοντας τη σημασία της αντίστασης και διεκδίκησης ως μέσο επίλυσής τους. Σε ένα σχολείο, που αντί να διδάσκει την αξιοπρέπεια, να διαμορφώνει προσωπικότητες ικανές να παίρνουν στα χέρια τους τη μοίρα τους και όχι να αντιμετωπίζουν σαν δικά τους τα αδιέξοδα του εκμεταλλευτικού συστήματος, επιδίδεται στο μάθημα της υποταγής, της καλλιέργειας της προσωπικής ευθύνης, όχι μόνο για την ανεργία, αλλά και για το σύνολο τελικά των μεγάλων κοινωνικών προβλημάτων.

ΤΡΙΜΗΝΗ ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ
Ομιλίες, περιοδείες της Αλ. Παπαρήγα

Στο πλαίσιο της τρίμηνης καμπάνιας - συζήτησης που αναπτύσσει το ΚΚΕ για την Παιδεία, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, έχει το ακόλουθο πρόγραμμα δραστηριοτήτων:

Τετάρτη 7 Φλεβάρη:

Στις 10 το πρωί, θα περιοδεύσει στο σχολικό συγκρότημα της Σιβιτανιδείου (Θεσσαλονίκης 151, Εναντι Σταθμού ΗΣΑΠ Καλλιθέας). Η περιοδεία περιλαμβάνει συζήτηση με το Σύλλογο των καθηγητών και ομιλία σε συγκέντρωση μαθητών.

Παρασκευή 9 Φλεβάρη:

Στις 6 το απόγευμα, θα μιλήσει σε εκδήλωση της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας με θέμα: «Οι θέσεις του ΚΚΕ για την Παιδεία και οι θεωρίες για την αυτοτέλεια, την αυτονομία και την αποκέντρωση της εκπαίδευσης». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Οικονομικού Τμήματος της Νομικής Σχολής (1ος όροφος).

Κυριακή 11 Φλεβάρη:

Στις 6 το απόγευμα, θα μιλήσει σε εκδήλωση - συζήτηση που διοργανώνει η ΚΟΑ με θέμα: «Οι θέσεις του ΚΚΕ για την επαγγελματική μόρφωση». Η εκδήλωση πραγματοποιείται στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΚΟΑ (Θεμιστοκλέους και Πανεπιστημίου).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ