ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Φλεβάρη 2007
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ - ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΧΤΙΣΑΑΡΙ
Προτεκτοράτο ΕΕ και ΝΑΤΟ

Απόρριψη στο Βελιγράδι, αποδοχή στην Πρίστινα

Γάλλοι κατοχικοί στρατιώτες στο Κόσσοβο στα μέτρα ασφάλειας του απεσταλμένου του ΟΗΕ

Associated Press

Γάλλοι κατοχικοί στρατιώτες στο Κόσσοβο στα μέτρα ασφάλειας του απεσταλμένου του ΟΗΕ
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Απέρριψε τις προτάσεις του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ για το Κοσσυφοπέδιο ο Σέρβος Πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς, θεωρώντας ότι με τον τρόπο του «μετέτρεψε τις συνομιλίες για την αλλαγή του καθεστώτος του Κοσσυφοπεδίου σε συνομιλίες αλλαγής του στάτους του διεθνώς αναγνωρισμένου κράτους της Σερβίας»...

Αντίθετα, η ηγεσία των Κοσσοβάρων Αλβανών στην Πρίστινα υποδέχτηκαν το σχέδιο με (σχετική...) ικανοποίηση, με τον πρόεδρο Φατμίρ Σεϊτζίου να σχολιάζει πως «το μελλοντικό καθεστώς του Κοσσόβου θα τελειώσει με την ανεξαρτησία του»...

Η 60σέλιδη πρόταση του Μάρτι Αχτισαάρι δεν μπορούσε παρά να προκαλέσει την αντίδραση του Βελιγραδίου, αφού προτείνει τη νομιμοποίηση μετατροπής του Κοσσυφοπεδίου σε προτεκτοράτο ΕΕ και ΝΑΤΟ με διεθνή εκπροσώπηση σε διεθνείς οργανισμούς (ΟΗΕ, Παγκόσμια Τράπεζα. κλπ.), δικό του εθνικό ύμνο και σημαία αλλά με ευρωενωσιακό «ύπατο αρμοστή» που θα παρεμβαίνει κατά το δοκούν στο έργο της τάχα «ανεξάρτητης» κυβέρνησης της επαρχίας.

Ο γγ του ΝΑΤΟ, Ζάαπ Ντε Χουπ Σέφερ, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις προτάσεις Αχτισαάρι, λέγοντας παράλληλα πως οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο δε θα ανεχθούν καμιά μορφή βίας που θα μπορούσε να ξεσπάσει κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το μέλλον της περιοχής.

Ο επικεφαλής της ΕΕ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας Χαβιέρ Σολάνα και ο Επίτροπος της ΕΕ σε θέματα Διεύρυνσης Ολι Ρεν, έκαναν έκκληση σε Σέρβους και Κοσσοβάρους Αλβανούς «να δεσμευτούν ενεργά για να υπάρξει ένας ρεαλιστικός συμβιβασμός στο νέο καθεστώς του Κοσσόβου»...

Τέλος, στη Βιένη, ο Λέοπολντ Μάουερ, (εκπρόσωπος της ΕΕ για το Κοσσυφοπέδιο) ανήγγειλε την πραγματοποίηση νέων συνομιλιών μεταξύ Σέρβων και Κοσσοβάρων Αλβανών από τις 12 ως τις 23 του μήνα στην πρωτεύουσα της Αυστρίας.

ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
Απάντηση στις πιέσεις της Ρωσίας

Στις 30 Γενάρη πραγματοποιήθηκε στο Μινσκ συνάντηση του Προέδρου της Λευκορωσίας, Αλ. Λουκασένκο με τον Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, Πρόεδρο της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκε η πρόσφατη κρίση στις σχέσεις των Ρωσίας - Λευκορωσίας.

Στη συνάντηση ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας για άλλη μια φορά κατηγόρησε την ηγεσία της Ρωσίας για την ενεργειακή κρίση, αλλά και για τον «ενημερωτικό πόλεμο», που θεωρεί ότι πλέον έχουν κηρύξει τα ρωσικά ΜΜΕ εναντίον του «μετά από παραγγελία του Κρεμλίνου». Αναφέρθηκε στις εξοντωτικές για τη λευκορώσικη οικονομία αυξήσεις στις τιμές των ρωσικών καυσίμων αλλά πρόσθεσε πως η συγκεκριμένη σύγκρουση δεν έχει να κάνει με την αντιμετώπιση του ρώσικου λαού. Τάχθηκε υπέρ της Ενωσης Ρωσίας και Λευκορωσίας, αλλά ταυτόχρονα αναφέρθηκε και στις σχέσεις με τη Δύση, σημειώνοντας πως η πολιτική που ακολουθούσε ως τα τώρα η χώρα ήταν «μόνο στα λόγια πολύπλευρη, αλλά στην πράξη ήταν μονόπλευρη. Χρειάζεται να αποκαταστήσουμε σχέσεις με τη Δύση. Η Ευρώπη είδε ότι εξαρτάται και από τη Λευκορωσία στο ζήτημα της προμήθειας καυσίμων. Με άλλο μάτι εκτίμησε τη Λευκορωσία. Εμφανίστηκε μια νέα κατάσταση και πρέπει γρήγορα να κάνει εναλλακτικές τις σχέσεις της. Πώς θα συμπεριφερόταν η Ρωσία αν εδώ υπήρχαν Αμερικάνοι και Γερμανοί επενδυτές; Φυσικά και η Ρωσία δε θα συμπεριφερόταν με αυτόν τρόπο. Αφού η Ρωσία τρέμει καθισμένη στα πίσω πόδια της μπροστά στους Αμερικάνους και άλλους». Χαρακτήρισε «ανοησίες» τις εκτιμήσεις ότι «φλερτάρει» τις τελευταίες μέρες με τη Δύση, αλλά πρόσθεσε πως η πρόσφατη κρίση έδειξε ότι «η χώρα δεν μπορεί να πετάει μόνο με τη μια φτερούγα».


Ι.Π.

ΣΟΥΔΑΝ - ΚΙΝΑ
Σημαντικές αναπτυξιακές συμφωνίες

ΧΑΡΤΟΥΜ.- Παρά τις ασφυκτικές αμερικάνικες πιέσεις, ο Κινέζος πρόεδρος Χου Ζιντάο δεν έγινε - όπως άλλωστε αναμενόταν - ένας ακόμη μοχλός πίεσης στον Σουδανό πρόεδρο Ομάρ αλ Μπασίρ, ώστε να αποδεχτεί τη στρατιά 20.000 κυανόκρανων στη δυτική σουδανική επαρχία, Νταρφούρ. Ισα - ίσα. Ο Κινέζος πρόεδρος υπογράμμισε τη σταθερή πολιτική της Κίνας για μη ανάμειξη σε εσωτερικά ζητήματα χωρών. Ο Σουδανός ομόλογός του, απ' την άλλη, επαίνεσε την Κίνα επειδή, όπως είπε, υποστηρίζει σε περιφερειακά και διεθνή φόρα την ενότητα και τη σταθερότητα του Σουδάν...

Στο πλαίσιο της επίσκεψης του Κινέζου προέδρου στο Σουδάν, που έγινε δεκτός στο Χαρτούμ με θερμές εκδηλώσεις υποδοχής, υπογράφηκε σειρά διμερών οικονομικών συμφωνιών, κατασκευαστικών έργων, άτοκων δανείων ύψους περίπου 60 εκατ. ευρώ και επιχορηγήσεων για διάφορα έργα (υγείας, εκπαίδευσης, ανάπτυξης) ύψους 30 εκατ. ευρώ. Και οι δύο πρόεδροι εξήραν την περαιτέρω σύσφιξη των διμερών σχέσεων σε διάφορα επίπεδα, ενώ οικονομικοί παράγοντες στο Πεκίνο υπογράμμιζαν πως το 2006 οι εμπορικές συναλλαγές Κίνας - Σουδάν ξεπέρασαν τα 2,9 δισ. δολάρια. Οι κινεζικές επενδύσεις των τελευταίων ετών στο Σουδάν συνέβαλαν σημαντικά στην αύξηση της ημερήσιας πετρελαϊκής παραγωγής που πλέον ανέρχεται σε 500.000 βαρέλια αργού πετρελαίου, αλλά και στην οικοδόμηση μεγάλων διυλιστηρίων, πετρελαιαγωγών και άλλων έργων ενέργειας όπως η κατασκευή του υδροηλεκτρικού συμπλέγματος Μέρουβε, προϋπολογισμού 1,8 δισ. δολαρίων.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Αποκαλυπτικό... βίντεο

ΑΓΚΥΡΑ.--

Νέο «σκάνδαλο» ξέσπασε χτες μετά την αποκάλυψη φωτογραφικού αλλά και μαγνητοσκοπημένου υλικού της μεταχείρισης του Ογκίν Σαμάστ, του καθ' ομολογία του δολοφόνου του Αρμένιου Τούρκου δημοσιογράφου Χραντ Ντινκ, από τους στρατιώτες και τους αστυνομικούς που χειρίστηκαν τη μεταγωγή του: ο Σαμάστ απεικονίζεται περιβαλλόμενος στοργικά από μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας με τη σημαία της Τουρκίας στα χέρια, ενώ στο βίντεο κάποιος του λέει να «στρώσει τα μαλλιά του». Σύμφωνα με την εφημερίδα «Σαμπάχ», ο νεαρός αντιμετωπίστηκε από τους αστυνομικούς που τον συνέλαβαν στη Σαμσούν περίπου «σαν εθνικός ήρωας». Οι ομάδες των υπηρεσιών ασφαλείας έκριναν καλό να πάρουν τις φωτογραφίες ως «σουβενίρ» της ιστορικής τους συνάντησης με τον εκτελεστή του «προδότη», μπροστά σε μια φωτογραφία του Μουσταφά Κεμάλ με μια φράση του - «η γη του έθνους είναι ιερή. Δεν μπορεί να αφεθεί στη μοίρα». Το θέμα που έχει προκύψει συζητείται σχεδόν όσο και η ίδια η δολοφονία, σημείωσε η εφημερίδα «Βατάν»: οι αρχές ανακοίνωσαν ότι διεξάγουν έρευνα για το θέμα. Ο Ισμέτ Μπερκάν, ο εκδότης της «Ραντικάλ», παρατήρησε κάτι απλούστατο: οι εικόνες αποδεικνύουν «πως ο δολοφόνος και οι συνεργοί του δεν είναι μόνοι, ότι οι υποστηρικτές τους... έχουν διεισδύσει σε όλους τους τομείς του κράτους».

ΙΤΑΛΙΑ
Οχι στην αμερικάνικη βάση Βιτσέντζα

Προετοιμασίες από λαϊκές οργανώσεις για πανεθνική κινητοποίηση στις 17 Φλεβάρη

ΡΩΜΗ.--

Τη στιγμή που οι λεγόμενες «κεντροδεξιές» δυνάμεις της Ιταλίας, την Πέμπτη το βράδυ, κατέθεταν σχέδιο πρότασης στη Γερουσία υπέρ της επέκτασης της στρατιωτικής βάσης των ΗΠΑ στην πόλη Βιτσέντζα, ουσιαστικά επαινώντας την απόφαση της λεγόμενης «κεντροαριστερής κυβέρνησης» του Ρομάνο Πρόντι να μην αντιταχθεί στη νέα βάση, χιλιάδες άνθρωποι προετοιμάζονται για την πανεθνική κινητοποίηση ενάντια στην επέκταση της βάσης που προγραμματίζεται για τις 17 Φλεβάρη.

Η υιοθέτηση της συγκεκριμένης πρότασης από τις «κεντροδεξιές» δυνάμεις της Γερουσίας έχει πυροδοτήσει νέα σενάρια για τη σταθερότητα της Ιταλίας και της «κεντροαριστερής» κυβέρνησης συνασπισμού, ενώ ο πρώην πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι έσπευσε να ζητήσει την παραίτηση του πρωθυπουργού Ρομάνο Πρόντι. Με ανακοίνωση του υπουργού Υποδομής, Αντόνιο Ντι Πιέτρο, αναφέρεται ότι ο πρωθυπουργός επιβεβαιώνει πως η Ιταλία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και πως συμμορφώνεται στους όρους της Συμμαχίας.

Πάντως, οι κάτοικοι της Βιτσέντζα έχουν δημιουργήσει 6 επιτροπές και εδώ και μερικούς μήνες έχουν δραστηριοποιηθεί έντονα ενάντια στην επέκταση της συγκεκριμένης βάσης στο γειτονικό αεροδρόμιο «Νατλ Μολίν», επέκταση που θα προσθέσει ακόμα 1.600 στρατιώτες στους 2.600 στρατιώτες που έχει σήμερα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ