ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Φλεβάρη 2007
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΑΠΑΝΕΣ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 2006
Συν 1 δισ. ευρώ για εξοπλισμούς μείον 355 εκατ. ευρώ για μισθούς!

«Λάστιχο» οι ...αντοχές της οικονομίας. Υπερβάσεις των δαπανών του υπουργείου Αμυνας και σφαγιασμός των δαπανών μισθοδοσίας δημοσίων υπαλλήλων

Στον τακτικό προϋπολογισμό του 2006, για τις δαπάνες του υπουργείου Αμυνας και για εξοπλιστικά προγράμματα, διατέθηκαν επιπλέον 1.029,2 εκατομμύρια ευρώ, σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις. Αντίθετα - πάντα ως προς τις αρχικές προβλέψεις - οι αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων ήταν μειωμένες κατά 355 εκατ. ευρώ, ενώ οι απώλειες για την Παιδεία και την Υγεία ανήλθαν στα 74 και 59 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία για την εκτέλεση του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2006, τα οποία δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα από το υπουργείο Οικονομικών (Γενικό Λογιστήριο του Κράτους). Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι η κατάσταση δεν είναι όπως φαινόταν αρχικά, αλλά ακόμη... χειρότερη.

Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία, για την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2006, οι δαπάνες:

  • Για αποδοχές δημοσίων υπαλλήλων (μισθοί) ανήλθαν στα 13.738,7 εκατ. ευρώ, έναντι αρχικών εγγεγραμμένων πιστώσεων 14.093,4 εκατ. ευρώ. Με άλλα λόγια, οι μακρυχέρηδες του υπουργείου Οικονομικών αφαίρεσαν από το κονδύλι της μισθοδοσίας 355 εκατ. ευρώ.
  • Για την Παιδεία περιορίστηκαν σε 6.042,4 εκατ. ευρώ, ενώ είχαν εγγραφεί 6.115,2 εκατ. ευρώ. «Κουτσουρεύτηκαν» δηλαδή κατά 90,8 εκατ. ευρώ.
  • Για την Υγεία έφτασαν τα 5.185,2, ενώ είχαν εγγραφεί 5.244 εκατ. ευρώ. Σφαγιάστηκαν, δηλαδή, κατά 58,8 εκατ. ευρώ.

Το 2006, λοιπόν, που οι δαπάνες για την Παιδεία, την Υγεία και για τη μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων «κουτσουρεύτηκαν» κατά 504,5 εκατ. ευρώ, οι πολεμικές δαπάνες υπερέβησαν τις αρχικές πιστώσεις περισσότερο από 1 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, οι μεν δαπάνες του υπουργείου Αμυνας (τακτικός προϋπολογισμός) εμφανίζονται αυξημένες κατά 464,2 εκατ. ευρώ (από 5.315 εκατ. ευρώ σε 5.777,2 εκατ. ευρώ), ενώ οι δαπάνες για εξοπλιστικά προγράμματα, οι οποίες παρακολουθούνται σε ξεχωριστό κονδύλι, ανήλθαν σε 2.067 εκατ. ευρώ, έναντι αρχικών εγγεγραμμένων πιστώσεων 1.500 εκατ. ευρώ.

Από τα υπόλοιπα, αναλυτικά, στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού του 2006, προκύπτουν τα εξής:

  • Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 46.600 εκατ. ευρώ (εμφανίζουν αύξηση 9,9% ως προς το 2005). Οι επιστροφές φόρων ανήλθαν σε 2.392 εκατ. ευρώ, έναντι πρόβλεψης 2.200 εκατ. ευρώ.
  • Οι συνολικές δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 50.194 εκατ. ευρώ. Από το σύνολο των δαπανών, τα 40.605 εκατ. ευρώ ήταν πρωτογενείς (μισθοί, συντάξεις, επιχορηγήσεις, λειτουργικά έξοδα κλπ.) και τα υπόλοιπα 9.589 εκατ. ευρώ τόκοι αποπληρωμής του δημοσίου χρέους.

Οσον αφορά την εκτέλεση του Προϋπολογισμού Δημόσιων Επενδύσεων (ΠΔΕ), τα έσοδα του ΠΔΕ ανήλθαν στα 3.714 εκατ. ευρώ (εμφανίζονται αυξημένα κατά 32,2%) και οι δαπάνες στα 8.184 εκατ. ευρώ (ήταν αυξημένες κατά 7,7%). Αν στα ποσά αυτά προσθέσουμε έσοδα και δαπάνες που δεν εμφανίζονται στους λογαριασμούς του κρατικού προϋπολογισμού (αφορούν τα χρεολύσια του δημοσίου χρέους ύψους 17.856 εκατ. ευρώ, καταβολές στα ασφαλιστικά ταμεία της ΔΕΗ, του ΟΤΕ, του ΟΓΑ), προκύπτει ότι τα γενικά έσοδα ανήλθαν στα 52.859 εκατ. ευρώ και οι δαπάνες στα 73.391,4 εκατ. ευρώ.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Περίοδος εκπτώσεων με... αναδουλιές

Οι περισσότεροι μικροί έμποροι καταγγέλλουν τη συνεχή πτώση του τζίρου στα καταστήματά τους

Σταθερά μειωμένος παραμένει ο τζίρος των καταστημάτων στη Θεσσαλονίκη και στην περίοδο των εκπτώσεων, αν και έχουν ξεκινήσει εδώ και ένα δεκαήμερο. Παρατηρείται, δηλαδή, η εικόνα της πτωτικής τάσης που είχε σημειωθεί και την εορταστική περίοδο που προηγήθηκε. Ενδεικτικά είναι και τα στοιχεία δειγματοληπτικής έρευνας που έκανε ο Σύλλογος Μικρών και Αυτοαπασχολούμενων Εμπόρων Θεσσαλονίκης σε καταστήματα που λειτουργούν στις περιοχές Καλαμαριάς, Κρήνης, Ανάληψης, Βασιλίσσης Ολγας, Τούμπας, Διαβατών και Ευόσμου, που λειτουργούν σε κεντρικούς δρόμους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το 65,5% των εμπόρων δήλωσε ότι την περίοδο των εορτών παρουσιάστηκε μείωση τζίρου από 3% έως και 55%. Το 26,5% σημείωσε ότι ο κύκλος εργασιών παρέμεινε αμετάβλητος και μόλις το 8% δήλωσε αύξηση. Περιοχές όπως η Νεάπολη, οι Συκιές και η Καλαμαριά αντιμετώπισαν μια νεκρική κατάσταση κατά την περίοδο των εορτών, σε αντίθεση με το κέντρο της πόλης, το οποίο συγκριτικά με την περσινή χρονιά παρουσίασε αύξηση της κίνησης κατά 12%.

Ως αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης προέκυψε και ο... διχασμός της «αγοράς» σε σχέση με το πότε πρέπει να αρχίζουν οι εκπτώσεις, αφού πολλοί έμποροι ζητούν έναρξη των εκπτώσεων αμέσως μετά τις γιορτές, ελπίζοντας σε αύξηση του τζίρου.

Σήμερα, όπως δείχνουν τα στοιχεία, παρά τη σχετικά μεγάλη κινητικότητα που υπάρχει στα εμπορικά καταστήματα, ο μέσος όρος των εισπράξεων παραμένει μειωμένος. Και δε θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, αφού οι εργαζόμενοι είναι αναγκασμένοι να διαθέτουν ολοένα και λιγότερα χρήματα για τις αγορές τους, ως αποτέλεσμα και της σταθερής και κλιμακούμενης μείωσης των εισοδημάτων τους.

Οι αναδουλιές κάνουν όλο και περισσότερους εμπόρους να συνειδητοποιούν πως δεν πρέπει να περιμένουν αύξηση του τζίρου, όσο θα συνεχίζεται η πολιτική μείωσης των εισοδημάτων του εργαζόμενου λαού, όσο μεγάλο μέρος των αποδοχών θα εξανεμίζεται στα είδη πρώτης βασικής ανάγκης, όσο εντείνεται η ανεργία και η υποαπασχόληση. Οσο εξακολουθεί η πολιτική άγριας και άδικης φορολόγησης, που βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη τους. Με αυτά τα δεδομένα, πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν ότι στο τέλος των εκπτώσεων θα μετρήσει μείον στο ταμείο.

Δραματική χαρακτηρίζει την κατάσταση ο πρόεδρος των Μικρών και Αυτοαπασχολούμενων Εμπόρων, Γ. Χατζηγεωργίου. Οπως ανέφερε, τα λουκέτα στα μικρά και μεσαία εμπορικά καταστήματα είναι πλέον σύνηθες φαινόμενο, σε μια αγορά που «βασιλεύουν» τα πολυκαταστήματα, τα οποία εξαπλώνονται και «πνίγουν» τους μικρούς επαγγελματίες. Ο Γ. Χατζηγεωργίου καλεί τους συναδέλφους του σε κοινό μέτωπο με τους εργαζόμενους, να παλέψουν ενάντια στην πολιτική που τους σπρώχνει στο περιθώριο της δουλιάς και της ζωής. Τους καλεί να έρθουν σε σύγκρουση με την πολιτική της ΕΕ που υλοποιούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ικανοποιώντας τις απαιτήσεις των πολυεθνικών, του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου.


Ε. Τ.

Ανακαλούνται OPEL Corsa-D

Ανακαλούνται 3.919 OPEL Corsa-D έτους κατασκευής 2007 για επιδιόρθωση βλάβης στον μπροστινό κάτω βραχίονα της ανάρτησης («κάτω ψαλίδι»). Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο κέντρο εξυπηρέτησης πελατών της εταιρείας GM ΕΛΛΑΣ ΑΕ στο τηλέφωνο 210 6164700.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ