ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Φλεβάρη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Πρόταση εντυπωσιασμού από το ΔΗΣΥ

Για αναδόμηση του Εθνικού Συμβουλίου

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι σύντομα το κόμμα του θα υποβάλει πρόταση για αναδόμηση του Εθνικού Συμβουλίου, από τις συνεδριάσεις του οποίου απέχει εδώ και πολλούς μήνες.

Σε δηλώσεις του στο ΡΙΚ ο κ. Αναστασιάδης υποστήριξε ότι στόχος της πρότασης «θα είναι το καλό του τόπου, που οδεύει προς διχοτόμηση». Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε ότι μέχρι σήμερα δεν έγινε σεβαστή καμιά απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου, το οποίο, ενώ δημιουργήθηκε για να καταστεί εστία ενότητας, «κατέστη εστία διχασμού, διαστρέβλωσης θέσεων και εξευτελισμού προσώπων».

Ο κύριος Αναστασιάδης ανέφερε επίσης ότι η πρότασή του για διάλογο δεν αφορά μόνο το ΑΚΕΛ, αλλά όλες τις πολιτικές δυνάμεις και πρόσθεσε ότι στόχος είναι η σωτηρία και η επανένωση της Κύπρου.

Κάλεσε επίσης τα κόμματα της συγκυβέρνησης (ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ) να αναλογιστούν τι παρέλαβαν και πού οδήγησε η ατυχέστατη, όπως τη χαρακτήρισε, διακυβέρνησή τους.

Απορρίπτει το ΑΚΕΛ

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης απέρριψε τις επικρίσεις του προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη και υποστήριξε ότι η ηγεσία του ΔΗΣΥ «βρίσκεται σε πλήρη σύγχυση».

Ο κ. Κατσουρίδης, μιλώντας στο ΡΙΚ, κατηγόρησε τον ΔΗΣΥ ότι τορπιλίζει την ενότητα και ότι προχωρεί στην υποβολή προτάσεων για αναδόμηση του Εθνικού Συμβουλίου για δημιουργία εντυπώσεων.

Αναφερόμενος στην πρόταση του Νίκου Αναστασιάδη για διάλογο με το ΑΚΕΛ, ο κ. Κατσουρίδης επανέλαβε ότι υπάρχουν τεράστιες ιδεολογικές διαφορές με τον ΔΗΣΥ και χαρακτήρισε τη στάση του ανειλικρινή και θεατρινισμό. Ο κ. Κατσουρίδης απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας του ΑΚΕΛ με τον ΔΗΣΥ στις προεδρικές εκλογές του 2008, λόγω των μεγάλων διαφορών μεταξύ των δύο κομμάτων, τόσο σε ιδεολογικό επίπεδο, όσο και στο Κυπριακό.

Εμπορική πτήση από Κίνα σε κατεχόμενα;

Σύμφωνα με τουρκοκυπριακές εφημερίδες, πραγματοποιήθηκε εμπορική πτήση από την Κίνα στα κατεχόμενα. Με τίτλο «Πρώτος σεφτές (χερικό) για το απ' ευθείας εμπόριο», σημειώνουν πως με την πτήση μεταφέρθηκαν από την Κίνα 180.000 λαμπτήρες οικονομικής κατανάλωσης, της εταιρείας «Φίλιπς», τις οποίες θα διανέμει δωρεάν το κατοχικό καθεστώς τους καταναλωτές. Η πτήση έγινε με αεροσκάφος ιδιωτικής τουρκικής εταιρείας, το οποίο πραγματοποίησε ενδιάμεσο σταθμό στην Ινδία.

Ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας προτίθεται, σύμφωνα με εκπρόσωπό του, να συζητήσει το θέμα με την κυβέρνηση και να το θέσει κατά την επικείμενη επίσκεψή του στην Κίνα. Ο εκπρόσωπος είπε ότι η εμπορική πράξη έγινε από ιδιώτες, που δυνατό να μην είναι ενημερωμένοι για το Κυπριακό, και όχι από την επίσημη κινεζική κυβέρνηση. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι υπάρχουν κάποιες δυνάμεις, τις οποίες δεν προσδιόρισε, οι οποίες προωθούν τις απευθείας πτήσεις και την αναβάθμιση του ψευδοκράτους.

Πάντως, αργά χτες το απόγευμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χριστόδουλος Πασιαρδής δήλωσε πως δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα όσα διοχετεύτηκαν από τουρκικά μέσα ενημέρωσης περί απευθείας πτήσεων από την Κίνα στα κατεχόμενα.

Είπε επίσης ότι ουδόλως έχει αλλάξει η πολιτική, τόσο της Κίνας όσο και της Ινδίας, έναντι της Κύπρου και σε σχέση με τα αεροδρόμια στα κατεχόμενα. Ο κ. Πασιαρδής είπε ότι η Λευκωσία βρίσκεται σε επαφή και με τις δύο χώρες για διακρίβωση των γεγονότων.

Ανέφερε επίσης ότι το αεροσκάφος τουρκικής ιδιωτικής εταιρείας, που προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της κατεχόμενης Τύμπου, είχε αναφέρει ως τελικό του προορισμό τα Αδανα, μέσω Νέου Δελχί.

Ενα διαφορετικό αντάμωμα

Αφθονο κρασί, καλός μεζές, εκλεκτή μουσική και πάνω απ' όλα καλή διάθεση, όλες οι προϋποθέσεις συνέτρεχαν και η συνεστίαση της ΚΟΒ του «Ριζοσπάστη» εξελίχτηκε σε ένα ωραιότατο γλέντι, με πολύ τραγούδι και χορό. Εδωσε την ευκαιρία στο προσωπικό της εφημερίδας για ένα διαφορετικό αντάμωμα. Στην παρέα μας και αρκετοί φίλοι που γλέντησαν μαζί μας, το μεσημέρι της Κυριακής στο «Ρεμπέτικο Στέκι». Με την ευκαιρία, η εφημερίδα έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα της. Επί της κοπής ο εκδότης του «Ρ» Στ. Λουκάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ευχήθηκε σε όλους καλή δύναμη ώστε ακόμα πιο αποτελεσματικά να ανταποκριθούμε στην προσπάθεια υλοποίησης των στόχων του Κόμματός μας, πρώτα και κύρια από το μετερίζι της έκδοσης του «Ρ», έτσι που αυτός να αποτελεί πολύτιμο βοηθό και εργαλείο στη δουλιά κάθε συντρόφου, να ενημερώνει, να διαφωτίζει και να καθοδηγεί στη δράση κάθε εργαζόμενο.

ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ
Υποχρεωτικό 4μηνο «μακράν του κέντρου»

Απόφαση για επαναφορά της «υποχρεωτικής 4μηνης θητείας μακράν του κέντρου» για τους υπηρετούντες στο Πολεμικό Ναυτικό, ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ε. Μεϊμαράκης. Αυτό πρακτικά σημαίνει, όπως διευκρινίζεται, ότι πλέον οι νεοσύλλεκτοι ναύτες θα τοποθετούνται σε Ναυστάθμους, βοηθητικά πλοία και σε μονάδες - υπηρεσίες εκτός των Νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης. Υπενθυμίζεται ότι στα πολεμικά πλοία υπηρετούν μόνο επαγγελματίες οπλίτες.

Εκδήλωση - πολιτικό μνημόσυνο

Εκδήλωση - πολιτικό μνημόσυνο για τον σύντροφο Σωτήρη Κωστόπουλο, όπου θα παρουσιαστεί και το βιβλίο του «Ορθιοι Μπροστά», διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ. Η εκδήλωση γίνεται αύριο Τετάρτη 7 Φλεβάρη στις 6 το απόγευμα, στο Κέντρο Ιστορίας του Δήμου Θεσσαλονίκης (πλατεία Ιπποδρομίου).

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν οι: Γιώργος Χουρμουζιάδης, καθηγητής Φιλοσοφικής του ΑΠΘ και βουλευτής του ΚΚΕ και Γιώργος Τεμεκενίδης, ιστορικός - φιλόλογος.

Συνεστιάσεις ΚΟ του ΚΚΕ

-- Η ΚΟΒ Πρόνοιας και οι Κομματικές Ομάδες Αναπήρων - Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ του ΚΚΕ καλούν στη συνεστίασή τους την Παρασκευή 9 Φλεβάρη, στις 9.30 μ.μ., στην ταβέρνα «Το τζάκι» (Ελ. Βενιζέλου και Φραγκισκάτου, Νέο Φάληρο).

-- Η Αχτιδική Επιτροπή Χαλκίδας του ΚΚΕ διοργανώνει συνεστίαση την Παρασκευή 9 Φλεβάρη, στις 8.30 μ.μ., στην ταβέρνα «Ποσειδώνια» στον Καράμπαμπα.

- Η ΝΕ Ηγουμενίτσας του ΚΚΕ διοργανώνει συνεστίαση το Σάββατο 10 Φλεβάρη και ώρα 9 μ.μ. στο κέντρο «Μπούκουρας» στη Νέα Σελεύκεια.

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει ο Β. Μιχαλολιάκος

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει, όπως ανακοίνωσε χτες, ο υφυπουργός Αμυνας Β. Μιχαλολιάκος με αφορμή, τα όσα σε βάρος του έχει τις τελευταίες μέρες φέρει στη δημοσιότητα ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μ. Καρχιμάκης και ο πρώην στρατιωτικός ακόλουθος στη Σόφια Κ. Καλημερίδης. Ο υφυπουργός Αμυνας κάνει λόγο για «έναν ανελέητο και βρώμικο πόλεμο» σε βάρος του με «ψευδείς κατηγορίες». Για το θέμα αυτό ρωτήθηκε χτες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος, ο οποίος παρέπεμψε σε παλαιότερη απάντησή του. Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην στρατιωτικός ακόλουθος στη βουλγαρική πρωτεύουσα είχε στείλει επιστολή στο διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού Γ. Αγγέλου, όπου έκανε λόγο για «ανέντιμη και ιδιοτελή» συμπεριφορά του Β. Μιχαλολιάκου απέναντί του και για «εξευτελιστική παρουσία του στο εξωτερικό».

ΕΕΔΥΕ
Δυναμικά προς το 15ο Συνέδριο

Αύριο η περιφερειακή σύσκεψη στην Αθήνα

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι περιφερειακές συσκέψεις των Επιτροπών Ειρήνης σε όλη τη χώρα ενόψει του 15ου Συνεδρίου της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, που θα γίνει στην Αθήνα στις 21 Απρίλη 2007. Στα πλαίσια αυτά αύριο Τετάρτη 7 Φλεβάρη στις 6.30 μ.μ., γίνεται σύσκεψη των Επιτροπών Ειρήνης Αθήνας, Πειραιά και υπολοίπου Αττικής, στην αίθουσα «Σουκατζίδη» της ΠΟΛ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών), Κάνιγγος 27, στον 5ο όροφο. Η πορεία μέχρι το Συνέδριο της ΕΕΔΥΕ εξελίσσεται σε μια δυναμική και επίμονη προσπάθεια, προκειμένου να δοθεί μια νέα ώθηση στο αντιπολεμικό, φιλειρηνικό, αντιιμπεριαλιστικό κίνημα. Ηδη έχουν πραγματοποιηθεί συσκέψεις σε Λάρισα, Πάτρα, Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη, Χαλκίδα, Πρέβεζα και Τρίπολη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ